Forfatter Frode Grytten tar situasjonen på kornet på Twitter, når han beskriver sekstenåringen som har blitt borte for dem:
«Gut (16) har forskansa seg i ein hettegensar. Situasjonen har vore fastlåst i to-tre år. Dei får inn mat og drikke, men guten kjem ikkje ut.»
Det er ikke så lett alltid å få kontakt med disse ungdommene. Men finner man bøker som fenger, vet man i det minste dette: de er hjemme og de gjør noe fornuftig.
Vi har samlet noen av de mest fengende bøkene for ungdom der ute. Her er både klassikere, som Gutten i den stripete pysjamasen, og nye romaner innen fantasy -og tegneserieromansjangeren. Dessuten har vi med en fotballbok for de som er interessert i ball, og ikke minst minner vi om at Harry Potter har en tendens til å fange leseren totalt i sitt magiske univers. Historien står like godt i dag som da første bok kom ut i 1999.
Roman om proffdrømmen
Michael Stilson har gjort det igjen: levert en oppslukende og velskrevet bok om en fotballgutt som jakter på proffdrømmen. Alene gjennom handler om Fredrik, som allerede er i gang med en fotballkarriere. Nå svirrer det rykter om en fet kontrakt med en storklubb, men det er noe som ikke stemmer. Gjennom historien om Fredrik behandler Stilson temaer som prestasjonsangst, forventninger, drømmer og tvil. Adresseavisens Ørjan Greiff Johnsen skrev om denne: «Stilson skriver drivende godt, med alvor og humor, gode dialoger og ikke minst det rent fotballmessige er en nytelse å lese.»»
Laura Dean driver og dumper meg
Da Mariko Tamaki utga tegneserieromanen Den sommeren ble den umiddelbart en kritikerfavoritt. «Denne er full av menneskeklokskap – ikke bare om å være ungdom, men alle livsfaser,» skrev Kristine Isaksen i VG. Øyvind Holen i D2 skrev at «den er en sterk opplevelse for lesere som både er eller har vært tenåringer».
Nå er forfatteren aktuell med Laura Dean driver og dumper meg, en klok og vakker fortelling om hvordan man finner ut hva som er det riktige for seg. Den handler om 17 år gamle Fredrerica som er sammen med skolens mest populære jente, Laura Dean. Det er bare ett problem: Laura Dean er en dårlig kjæreste, som driver å dumper henne for så å komme tilbake. For en floke! Anmelderne elsker også denne, og Serienett kaller den «en varm bragd om ungdomstid og farlig kjærlighet».
En moderne klassiker
Boktyven, som kom på norsk i 2006, lå på The New York Times bestselgerliste i over hundre uker! Da den ble filmatisert i 2013 ble den kjent for et enda større publikum, og nå er den for en klassiker å regne.
Handlingen i Boktyven er lagt til andre verdenskrig. Året er 1939, og landet holder pusten. Vi møter ni år gamle Liesel som bor hos en fosterfamilie. Faren hennes er sendt til en av konsentrasjonsleirene, og broren dør. En dag finner Liesel en bok ved brorens grav, og livet hennes forandres dramatisk. Hun har oppdaget en ny lidenskap i livet, nemlig bøker. Snart blir hun en boktyv, som stjeler bøker fra nazistenes bokbål.
Bok basert på filmen
Hva vil folk si er er basert på filmen med samme navn som ble nominert til Oscar da den utkom. Ja, det stemmer – en bok basert på en film! Historien handler om å vokse opp i Norge med innvandrerbakgrunn. Det er 16 år gamle Nisha som er hovedpersonen i boka, og hun lever et dobbeltliv. Ute er hun norsk, mens hjemme er hun den perfekte pakistanske datteren. En dag oppdager faren at Nisha har smuglet sin norske kjæreste inn på rommet og de to verdene kolliderer. Nisha blir sendt mot sin vilje til familien i Pakistan.
En klassiker: Harry Potter og De Vises stein
Verden ble aldri helt den samme igjen etter at J.K Rowling slapp den første boka om Harry Potter. Den lille gutten med briller og magiske evner gjorde et uutslettelig inntrykk på både store og små. Et eventyrlig univers som knapt kunne sammenlignes med noe annet i andre bøker. Og har ikke ungdommen fått øynene opp for Harry Potter er det bare å sette igang. Harry Potter og De Vises stein er den første av i alt syv bøker.
Veien til Watership Down
En annen klassiker er Veien til Watership Down, som har ligget på salgstoppene verden over og blitt trykket til brystet av generasjoner. Richard Adams har en egen evne til å formidle historier med et poetisk språk.
Handlingen i denne fortellingen er lagt til den engelske landsbygda. Vi følger en flokk spesielle kaniner som flykter fra kolonien sin når et firma truer den med ødeleggelse. De har hørt om et lovet land hvor det er trygt, men ferden dit blir farefull.
The maze runner
Bøkene bak storfilmen The maze runner er minst like spennende å lese. Vi møter Thomas som våkner i en heis og har mistet hukommelsen. Han har ingen minner fra sin egen barndom eller hvor han bor.
Men han er ikke alene. Heisen åpnes og han blir ønsket velkommen av noen gutter. De er i Lysningen – et stort område som er ringet inn av steinmurer. De andre guttene aner heller ikke hvor de kommer fra. Men de vet at et sted i labyrinten åpnes steinportene hver morgen, før den lukkes igjen på kvelden…
Psykologisk thriller for ungdom
Brådypt er en psykologisk thriller for ungdom med en sterk kvinnekarakter i hovedrollen. Vi møter Vilja. Etter å ha nesten druknet, var hun død i 23 minutter. Nå preges hverdagen hennes av traumer og flashbacks. Det blir ikke bedre når hun plutselig blir kidnappet. Eller blir hun det? Når hun kommer tilbake, er det kun søsteren Rikke som tror på historien hennes – alle andre mener hun hallusinerer. En spennende bok, enten for å oppmuntre eller øke lesegleden!
Gutten i den stripete pyjamasen
Gutten i den stripete pyjamasen er også en sterk historie hentet fra krigen. I 1942 blir Brunos pappa beordret til Polen. Hele familien må flytte til Alt-Trist. Og Bruno utforsker dette nye stedet. En dag oppdager han et gjerde. Og bak bor Shumel. Er det en venn, eller? Selv om dette er en bok som passer fra 11 år, vil ungdommer og voksne også ha stor glede av denne.
The post De beste bøkene for ungdom appeared first on Boktips.