Vi har innsett hvor ferien går, og nå gjelder det å spore opp de fineste, morsomste og mest praktfulle opplevelsene. Heldigvis har dette landet vanvittig mye vakkert å by på. Ta frem kart og kompass, nå gjelder det bare å finne frem!
Vi har laget en liten reiseguide i Norge, og denne gangen skal vi til Sørlandet.
Bare ordet Sørlandet vekker gode assosiasjoner hos de fleste. Glitrende hav, hvitmalte byer og flotte skjærgårder. Men Sørlandet byr også på frodig innland, med daler, elveløp og mye kulturhistorie.
Vi har latt oss inspirere av reiseboka Sørlandet, forfattet av Olav Breen. Boka gir gode tips til steder du kan ta et pust i bakken, eller dra på eventyr. Sørlandet rommer nemlig mange hemmeligheter, noen som kanskje ikke engang alle sørlendinger kjenner til.
Et havets folk
Det er ingen underdrivelse å si at sørlendingene til alle tider har vært sentrale for verdensøkonomien. Denne delen av Norge har vært direkte vært tilknyttet skipsfarten siden 1500-tallet. På den tiden kunne man se Hollanske seilskuter som kom for å handle fisk og tømmer – tømmer som faktisk ble brukt til å sette Amsterdam på påler for å få husene over vannet.
Denne kontakten over havet har fortsatt i alle generasjoner. Og ikke minst har utvandringen til USA vært spesielt høy fra noen av områdene på Sørlandet. Når sant skal sies, var faktisk ti prosent av innbyggerne i Kvinesdal amerikanske statsborgere på 80-tallet. Dette skyldtes delvis at det var en «ekstra» utvandringsbølge fra Vest-Agder til USA på 50 og 60-tallet.

Et lite stykke Amerika i Norge
Breen skriver i boken at ryktene sa at sørlendingene var bedre kjent i gatene i Amsterdam og New York enn på Karl Johan. At det er tett kontakt med USA merkes på byggeskikk og bilparken. Cindy, Gladys, Cherry, Steven, Charles, Kennet og Kevin er ikke uvanlige navn her. Hvis du synes dette er fascinerende, hva med et besøk til den årlige utvandrerfestivalen?
Kjører du til Vanse, ser du også her en tett tilknytning til USA. Restauranten 8th. Avenue Bar & Supper Club på 2nd Brooklyn Square har amerikansk seksitallsmiljø. Og lengter du etter amerikanske daglivarer, klær eller møbler er det å få kjøpt på nabobutikken Trunken.
Farsund og det unorske flate Listalandet, og utposter som Loshamn og Eikvåg er alle del av samme kommune. Her finnes mange fine turstier langs kysten og i mer kupert terreng. Lista er dessuten flott for sykkelturer, og brettseiling. Da kan man for eksempel overnatte på flotte Rederiet Hotell.

Gå eller sykle tur på den gamle vestlandske hovedveien
Når du så har ristet av deg festivalen kan du jo utforske den Vestlandske hovedveien. Fra gammelt av var kysten hovedtransportåren mellom Bergen og Oslo. Men etter hvert kom også behovet for landevei. I dag er de første veiene og bruene en del av vår kulturarv. Selv om mye av denne veien følger dagens E18, er det fortsatt deler som står igjen som brukes. For eksempel i Feda, som fikk egen skysstasjon langs veien i 1939. I dag er deler av denne veien blitt til en fin turvei med flere ulike alternative ruter.
Du kan også sykle den gamle postveien mellom Brennåsen/Nodeland og Kristiansand. Den er bevart slik den ble bygget i 1790-årene, som en del av postveien mellom Stavanger og Oslo. Det er satt opp informasjonstavler underveis, og grusdekket er oppgradert.

Rally Monte Carlo i 1931 i Tronåsen
En av de mest beryktede strekkene mellom Moi og Flekkefjord er den over Tronåsen. Den krysser over og inn til Sørlandet fra Rogaland. Veien er i dag enveiskjørt og kun åpen for biler på sommeren, og anbefales kun om du tåler bratte stigninger og krappe svinger. Når du kommer til toppen, er det anlagt en fin rasteplass så dere kan få ned pulsen og nyte utsikten over Lundevannet.
I 1931 var det noen våghalser som kjørte om kapp her, og halve Stavanger var på plass for å se starten. Alle overlevde, men mange måtte ha hjelp! Hvert femte år arrangeres et minneløp, neste løp blir i 2021.
Sommerbyen Kristiansand
Det finnes vel knapt noe bedre sommerby en Kristiansand. Med dyreparken som et populært trekkplaster, er det mang en barnefamilie som legger kjøreturen hit hvert år. Der kan man oppleve både fascinerende dyr, reise med skuta til Kaptein Sabeltann og gå en tur eller ta trikken i Kardemomme by.

Men det finnes mer! Utforsk byen og bli overrasket, her finner du den fantastiske sandstranda bystranda og mange gode serveringssteder. Dra for eksempel til den lille perlen Ravendalen, dere kan fint gå dit fra sentrum. Stopp for en hjemmelaget hamburger hos Cafe generalen i totalt avslappede omgivelser i en frodig park med mystisk preg.

Grimstads skjulte perle
Kjør til utkanten av Grimstad og besøk Dømmesmoen. Her finner dere et 400 mål stort område av trær. Parkområdet er bygd opp rundt dammen nedenfor hovedgården. Anlegget har et av Norges største samlinger av trær, roser, stauder og busker – til sammen 800 registrerte arter. Det står 25 bygninger på området, mange av de fredet. Dessuten er det både museum og kafe du kan slappe av etter vandringen.
På Dømmesmoen kan du også se Ibsens urtehage. Her er det duftende og vakre farmasihistoriske urter – av samme slag som Ibsen brukte når han skulle tilberede medisiner som apotekerlærling.
Overnatting i gamle omgivelser
Vil du reise tilbake i tid, kan du ta inn på Paulsen hotell i Lygdal. Den åpnet første gang i 1894, og har 10 dobbeltrom som leies ut. Ryktene sier at det er god stemning her, og god humor og velvilje til å fortelle om gamle dager blant de som jobber på stedet.
I kafeen serverer de norsk og dansk tradisjonell mat. Så da er det jo lagt til rette for et utmerket opphold. Dette hotellet i særklasse er på mange måter et levende museum der gjestene føler seg hensatt til slutten av 1800-tallet, skriver Breen i boka om Sørlandet.
Boktips til reisen
Vi har plukket frem tre bøker, alle skrevet av forfattere med tilknytning til området rundt Kristiansand. En ferie er jo en ypperlig anledning til å lese både førstedamen i norsk litteratur, skandalelitteratur fra 60-tallet, samt å sjekke ut hva som rører seg på litteraturscenen akkurat nå.
Camilla Collett – Amtmannens døtre
Camilla Collet som kom fra Kristiansand utga først Amtmannens døtre anonymt i 1854-55. Det er det første diktverket i Norge som gjennom en realistisk livsskildring tar opp kvinners perspektiver. Historien dreier seg rundt Amtmann Ramms fire døtre og deres kamp for kjærlighet og lykke.
Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen
Har du med barn på turen, kan dere jo lade opp besøket i Kristiansand Dyrepark med denne klassikeren. Den populære forestillingen i Dyreparken er temmelig tro mot orginalteksten, så her er det bare å øve inn sangene først som sist. Hva med litt allsang i bilen?
Birger Emanuelsen – Anna og kjærligheten
Briger Emanuelsen er oppvokst på Tromøya og er en av våre mest spennende samtidsforfattere akkurat nå. Romanen Anna og kjærligheten handler om jordmoren Anna Bergseng. Gjennom fortellingen skildres livet på en moderne fødestue. Men boken er også en historie om håp og forandring, om hva som har vært, og hva som kunne vært.
Jens Bjørneboe – Uten en tråd
En annen av Kristiansands store forfattere var Jens Bjørneboe. Han skapte forore blant annet med den erotiske boken Uten en tråd. Kun noen dager etter utgivelsen hadde han politiet på døra. Hvis du har lurt på hva han ble dømt for, og som sørget for at boken aldri kom ut – har du en gylden anledning nå. Boken er skrevet som en underholdningsroman, men den hadde også et klart etisk perspektiv. Seksualiteten er uskyldig så lenge moralbudene om redelighet, mot, alminnelig menneskelighet og hensynsfullhet følges.
The post Norgesferie: Den ultimate guiden til Sørlandet appeared first on Boktips.