The New York Times, Washington Post, Time Magazine, Wall Street Journal. Det er bare noen av avisene som har kåret Patrick Radden Keefes Si ingenting til en av de ti beste bøkene i 2019. Litteraturnettstedet LitHub hadde den på sin liste over de 20 beste sakprosa-bøkene forrige tiår, Gone Girl-forfatter Gillian Flynn sier den «må leses!» og sannelig var den ikke en av Barack Obamas favorittbøker også.
Nå er boka ute på norsk, og også her hjemme står jubelen i taket: VG startet ballet med å trille terningkast 6. Deretter fulgte Adresseavisen opp med nok en 6er.
Hva er det med Si ingenting som gjør litteraturverden så begeistret?
Keefe er blant forfatterne som gjester Krimfestivalen 2021 fra 18.-20. mars. Boka Si ingenting er tilgjengelig i fysisk format fra 18. februar. Boka kan kjøpes som e-bok allerede nå eller forhåndsbestilles.
En true-crime fra konflikten i Nord-Irland
«Journalist Patrick Radden Keefe har skrevet et kinderegg av en bok, bestående av true crime, sakprosa og psykologisk innsikt i ett», skriver VG i sin anmeldelse.
«Et perfekt eksempel på hvordan bruke en brutal forbrytelse til å fortelle, på side etter gripende side, en mye større historie», skriver Time Magazine i sin omtale av boka.
Vi befinner oss i Nord-Irland, der IRA og de britiske myndighetene kjempet i en borgerkrig som varte i over 30 år. Konflikten gikk under navnet The Troubles.
I desember 1972 ble tibarnsmoren Jean McConville bortført fra hjemmet sitt i Belfast for aldri mer å bli sett i live. Forsvinningen hennes hjemsøker barna, gjerningsmennene og et helt samfunn i Nord-Irland i flere tiår.
Si ingenting vever historiene til Jean McConville og hennes familie sammen med Dolours Price sitt liv, den første kvinnen som ble med i IRA som soldat, og som bombet puben Old Bailey mens hun knapt var ute av tenårene. Gerry Adams, som bidro til å få slutt på kampene, men benektet sin egen IRA-fortid, har også en fremtredende rolle i boken.

Over 100 forskjellige kilder
Ved å beskrive konflikten og vanlige menneskers mange tragedier, undersøker Si ingenting hvor langt folk er villige til å følge sin politiske overbevisning, og hvordan bygge opp igjen et samfunn i kjølvannet av en lang og blodig konflikt.
Forfatter Patrick Radden Keefe er kjent for mange som fast bidragsyter til The New Yorker og New York Times Magazine. Keefes stemme har også vært å høre i fjorårets podcast-suksess Wind of Change, om hvordan CIA angivelig brukte Scorpions-låta Wind of Change til å manipulere sovjet-borgere under den kalde krigen.
I Si ingenting bruker den grusomme hendelsen i 1972 som et speil for å fortelle historien om tre tiårs intense politiske og religiøse krig mellom katolikker og protestanter, mellom naboer, gamle venner og arbeidskamerater, mellom regjeringen i London og folket i Nord-Irland.
Keefe navigerer mellom intervjuer med over 100 forskjellige kilder, ofte med diamentralt motsetningsfylte synspunkter, for å kunne fortelle en så sann historie som mulig.
«En fantastisk historieforteller»
Boka blir stående som et standardverk for deg som vil forstå Nord-Irland, men er samtidig en fengslende fortelling med litterære kvaliteter, skal vi tro de utenlandske anmeldelsene.
«Hvis det virker som om jeg anmelder en roman, er det fordi Si ingenting har mange av egenskapene til god fiksjon», skriver The New York Times Book Review om boka, og fortsetter:
«Keefe er en fantastisk historieforteller. Det kan virke rart, til og med støtende, å uttale det, men han bringer karakterene sine til det virkelige liv. Boken er smart strukturert».
Time kaller boka en «true-crime masterpiece», og skriver at boka er «empatisk, glimrende konstruert og vil neppe bli overgått som et dokument om hva som skjedde i Nord-Irland og hvordan sekterisk vold har ringvirkninger lenge etter at kampene har stoppet».
Også LitHub fremhever bokas roman-aktige egenskaper: «Når du har fått igjen pusten, er det du vil sitte igjen med ved avslutningen av dette åpenbarende hybridarbeidet en dyp og vedvarende følelse av sorg, akkurat slik det burde være».
Her hjemme skriver Dagens Næringsliv at «dette er fortellende sakprosa av fremste merke: oppslukende og informativ, i grenseland mellom politisk historie og undersøkende journalistikk, spennende som en thriller».
Nord-Irland 100 år – et nært naboland preget av konflikt
I år er det 100 år siden Irland ble delt og den britiske provinsen Nord-Irland ble opprettet. Det er 100 år som har vært utgangspunkt for kontroverser, konfrontasjoner og politiske problemer, og fredsavtalen ble underskrevet først i 1999.
Samtidig er freden er skjør og konflikten påvirker fortsatt dagliglivet i et samfunn som ligner på vårt eget. Si ingenting tar deg med på innsiden av denne historien, som både er engasjerende og tragisk, svært viktig og lærerik om en nesten glemt krig i et av våre nærmeste naboland.
Si ingenting er en av de bøkene som tar pusten fra deg fra første side – en fengslende true-crime-fortelling som løfter blikket og ser en ofte glemt konflikt i et nytt lys. Med andre ord: Sakprosa på høyeste internasjonale nivå.
Keefe er blant forfatterne som gjester Krimfestivalen 2021 fra 18.-20. mars. Boka Si ingenting er tilgjengelig i fysisk format fra 18. februar. Boka kan kjøpes som e-bok allerede nå eller forhåndsbestilles.
The post Patrick Radden Keefes true-crime fra Nord-Irland er blant tiårets beste sakprosa-bøker appeared first on Boktips.