Å være redaktør involverer både hjerte og hjerne, og av og til også magefølelsen. Da jeg leste Geert Maks 1200 siders europahistorie i engelsk oversettelse i 2007, sa hjernen nei men hjertet sa ja. Det er galskap å oversette et så tykt verk, det ville koste for mye. Men jeg ble så fascinert og engasjert av Maks utrolige formidlingsevne at hjertet vant over de økonomiske realitetene. Jeg overtalte redaksjonen om at dette måtte vi utgi, samme hva. Og i 2008 utkom Europa – en reise gjennom det 20. århundre, som mange har lest og enda flere har sett som TV-serie på NRK.
Nederlands store sønn og formidler av Europas historie har nå reist over Atlanteren for å fortelle fra et USA før og nå. I disse dager lanseres nemlig forfatterens nyeste bok på norsk, USA. En reise. I 1960 gjorde forfatteren John Steinbeck en rundtur i USA sammen med sin puddel Charley. I 2010, på dagen og timen femti år etter, startet Mak og hans kone på samme reise. De følger Steinbecks reiserute og beskrivelser fra boken Travels with Charley, og underveis funderer Mak på endringene som har skjedd siden 1960 og frem til i dag. I likhet med forrige bok er dette blitt en tur utenfor allfarvei. Gjennom potetåkrene i Maine, over Midtvestens endeløse sletter, innom forsteder og spøkelsesbyer, i en hvileløs jakt på essensen av dette landet som aldri slutter å fascinere oss. Godstogene uler over slettene og vogntogene dundrer forbi på motorveien. Hva har skjedd med de amerikanske verdier og idealer etter hvert som jordbruket ble nedlagt og fabrikkene ble stengt?
Vi begir oss i retning Fargo i North Dakota, byen som ligger nøyaktig i midtbretten på amerikakartet. Jeg prøvde det ut. Det stemmer. På mange kart er Fargo til og med slitt bort på grunn av den bretten. Kanskje var det slik sett også en by som egentlig ikke skulle ha fått lov til å eksistere, en by som elementene til stadighet sammensverger seg mot. For Steinbeck hadde det vært et magisk sted helt siden guttedagene. Hvis det var en kald dag, var Fargo garantert den kaldeste byen på kontinentet. Når det var varmt, eller snødde, eller regnet, slo Fargo bestandig alle rekorder. Iallfall i Steinbecks erindring.
Jeg gleder meg sånn til å treffe igjen verdens hyggeligste mann og høre ham fortelle fra sin reise i John Steinbecks fotspor. Nå kan du også møte ham! Kom og hør forfatteren i samtale med forlagssjef John Erik Riley her på Cappelen Damm-huset i Akersgata 47/49, tirsdag 26. februar kl. 19.
Her kan du lese et utdrag: