Quantcast
Channel: Boktips
Viewing all 4759 articles
Browse latest View live

Ukas dikt: «Vi holder livet» av Inger Hagerup

$
0
0

 «Vi holder livet» av Inger Hagerup er ukas dikt. Det er et dikt som går rett i hjertet på deg.

Inger Hagerup (1905 – 1985) var en av de største norske lyrikerne på 1900-tallet. Hun skrev intense og direkte dikt om sammensatte følelser. Diktene hennes går rett inn i hjertet på leseren. «Vi holder livet» er hentet fra samlingen Den syvende natt fra 1947.

 

VI HOLDER LIVET

Vi holder livet i en knyttet hånd
Vårt hjerte må bestandig ha det sånn.

Det tåler gjerne spott og overlast
når bare det får holde noe fast.

En mann, et barn, en drøm skal være vår
og evigheten måles ut i år.

For i vår gåtefulle, blinde angst
blir alle ting erobring eller fangst.

Vi bærer skrekken med oss natt og dag,
den bleke skrekk for hjertets nederlag.

 

LES OGSÅ:

Ukas dikt: Jeg hadde tenkt av Rudolf Nilsen

Vigdis Hjorth – en av våre største forfattere

Ukas dikt: Etter ein rangel av Jakob Sande
Ukas dikt: Ensomhet av Arild Nyquist
Ukas dikt: «Ja visst gör det ont» av Karin Boye
Ukas dikt: «Den gang skikkeligheten kom til byen»
Ukas dikt: «Episode» av Inger Hagerup

Innlegget Ukas dikt: «Vi holder livet» av Inger Hagerup dukket først opp på Forlagsliv.


Del 34: Den hemmelighetsfulle syklisten

$
0
0

En regntung kveld i juni dukker igjen ansiktet til Peter T. opp på tv-skjermen. Susi og jeg ligger halvt i hver vår ende av sofaen hjemme hos henne. Vinduene til bakgården står på vidt gap. Vi kan høre regnet tromme på blikkbeslaget utenfor. Og den fjerne kranglingen til noen naboer et annet sted i huset. Susi har slått av lyden på fjernsynet. Hun pleier å ville ha det sånn når hun har røykt en rev.

Igjen de samme bildene som vi har sett så mange ganger før. Peter P. med det forsiktige smilet. Det er som om han spør om det passer at han er til i verden. Så det urolige videoopptaket til politiet. Skinnene. De unge bjerketrærne. Teltene. Klær og matvarer slengt utover i gresset.

Susi: – Stakkars, stakkars Peter T! Og tenk på familien.

– Han hadde ingen familie, sier jeg.

– Uff, nei det stemmer visst, det. Er jo temmelig trasig, det også, da.

Vi behøver ikke å skru opp lyden. Det er ikke noe nytt om drapet på Peter T. Bare nye politietterforskere som rister på hodene sine. Det eneste som skiller dem fra de pensjonerte kollegene deres er slipsene og innfatningen på brillene.

Tre uker senere finner noen barn ham i et tett skogholt utenfor Altona. Mishandlet og myrdet. Da har han vært meldt savnet i to og en halv.

Når jeg går hjemover senere på natten, slår jeg en sleng bortom sykkelbutikken til Müllheimer i Kappstrasse. Det var her Peter T. sist ble sett i live. En solfylt dag i slutten av september, 2004. Klokken er halv seks. Peter T. tar farvel med to andre ansatte, og svinger seg på sykkelen. Som vanlig. Arbeidsdagen er over. Nå drar han hjem til det de andre tror er en pertentlig ryddet ungkarsleilighet ute ved Stadtpark.

Tre uker senere finner noen barn ham i et tett skogholt utenfor Altona. Mishandlet og myrdet. Da har han vært meldt savnet i to og en halv.

Jeg ser mitt eget speilbilde i butikkvinduet. Og rekkene med sykler som henger i taket inne i lokalet. Det store veggbildet av Lance Armstrong er for lengst fjernet, det ble tatt ned allerede før hemmelighetene hans ble avslørt for en hel verden.

Men hva var hemmeligheten til Peter T? Den egentlige?

Det var det første jeg tenkte på da saken gikk i avisene i 2004. At et oppsett som dette hadde jeg aldri tatt sjansen på i en kriminalroman.

Når noen blir drept av en ukjent gjerningsperson, snur politiet hver eneste stein. Men i tilfellet Peter T, var det ikke mange steiner å snu. Ingen familie. Ingen venner som man kjente til. Postadressen ved Stadtpark var en fake. En toroms som Peter T. hadde leid en kort periode over femten år tidligere. Ikke spor av ham, verken i loftsbod eller kjellerrom. Huseieren ante ikke hvem han var. Den nye leietakeren var helt blank.

Ingenting. Ikke så mye som en gjenglemt tøffel eller et dårlig rykte.

Hvordan var det mulig? Hvordan går slikt an i et land der staten griper inn i innbyggernes liv enten vi vil det eller ikke? Slikt interesserer meg som forfatter. Det var det første jeg tenkte på da saken gikk i avisene i 2004. At et oppsett som dette hadde jeg aldri tatt sjansen på i en kriminalroman. Samtidig dro tilfellet Peter T. meg til seg, slik lyset trekker til seg en nattsvermer. Det var neppe en eneste forfatter i Tyskland som ikke merket seg dette drapet i Hamburg den gang. Ikke på grunn av selve drapet: Det var som vanlig helt banalt. Men på grunn av Peter Ts hemmelighet.

 

En eller annen gang i løpet av nittitallet dropper han ut. Det er det mange som gjør. Jeg har gjort det selv. Det skjer et eller annet i ens liv som man ikke kan eller vil akseptere. Man setter seg på et tog eller en buss, og reiser bort. Legger seg under en gran eller inn på et hotell, og er uansvarlig noen uker eller noen måneder. Så vender man tilbake og tar opp tråden der man slapp den, eller et litt annet sted. Den andre muligheten, er at man dropper ut for godt. Blir uteligger og boms.

Men Peter T. gjorde ingen av delene. Eller begge deler.

Han sluttet å bo i hus, og fant seg sin helt private skog midt i en av Europas største byer. Der slår han seg ned i telt. Samtidig kjører han streit. Hver eneste dag sykler han den forholdsvis lange veien fra Altona til Eppendorf. Han har ikke en eneste fraværsdag i løpet av de over åtte årene han arbeider i sykkelforretningen til Müllheimer. Han er aldri syk. De andre ansatte anser ham for å være en beskjeden mann, som gjerne holder seg for seg selv. Men ikke noe særere enn det. Han blir gjerne med ut og tar en øl av og til, og stiller i pent tøy på juleavslutningen, som alltid finner sted på den samme restauranten ute i Barmbek.

Det er ingen av de andre som i sine villeste fantasier kan forestille seg at han drar tilbake til det militærgrønne teltet i det tette skogholtet, og kryper ned i soveposen sin.

De tror hele tiden at han er en av dem, mens han i virkeligheten er en spion fra en annen virkelighet.

Hvordan er det mulig å leve slik i år etter år, uten at noen av de du omgås får en mistanke om at noe er annerledes med deg? Det eneste arbeidskollegene hans kan sette fingeren på, er at Peter alltid kom før noen annen på jobben, og at han hver dag brukte den trange dusjen i garderoben. Hva så? Han var den eneste av dem som alltid ankom med sykkel uansett vær og årstid. Selvsagt ville han ha en dusj før han begynte å ekspedere folk.

Selv om vandalene har herjet rundt, sannsynligvis på jakt etter penger eller dop, vitner hele campen om en mann med stor ordenssans.

Når politiets etterforskere begynner å kartlegge campen hans i skogen, finner de et grundig utarbeidet latrineanlegg cirka femti meter fra teltene, men naturligvis ikke noen dusj. Leiren består av to telt, pluss et mellomtelt, en grønn plastduk som er spent over og mellom begge. Selv om vandalene har herjet rundt, sannsynligvis på jakt etter penger eller dop, vitner hele campen om en mann med stor ordenssans. I matteltet har hermetikk vært stablet på hyller av plast, og tørrmat, pålegg og grønnsaker, har vært oppbevart i kjølebager og andre vanntette kasser og esker. I boenheten finner de bare et liggeunderlag og en sovepose som tåler en trøkk. Dessuten en kraftig lykt, og et eksemplar av Forbrytelse og straff av Dostojevskij.

Lykten er et av flere drapsvåpen. Stikkvåpenet og stranguleringstråden har gjerningsmennene tatt med seg.

+

Tre dager senere sitter jeg på toget fra Hamburg til Husum. Det er en regnfull sommerdag med lysende grønt over alt. Jeg har tatt med meg et pappbeger med kaffe fra Altona stasjon før jeg gikk på. Skinnegangen er gammel og slitt i dette området, vognene skramler og gnikker fra side til side: Her går det i sneglefart til vi kommer helt ut til Elmshorn. Vi passerer Friedhof Diebstein, der et knippe gamle venner ligger gravd ned i jorden. Vegetasjonen er irrgrønn, og vitner om at alt går sin naturlige gang. Her ligger også Peter T., kommer jeg på, jeg husker at jeg syntes det var et sympatisk trekk av de lokale myndighetene å legge ham her, knapt en kilometer fra den forbudte campingplassen som ble hans hjem de siste årene av hans liv.

 

På og utenfor jernbanestasjoner over hele Europa, kan du se det samme. Tett skog som vokser opp mellom svillene i spor som ikke lenger er i bruk. Rundt den enorme Altona stasjon finnes det hundrevis av slike nedlagte skinneganger. I bedre tider luket mann for hånd i disse områdene: Det gikk manngarder av dagarbeidere og tok seg av slikt. Nå står bjerkeskogen høy som et toetasjers hus, og tett som en vegg. Det er fint for fugle- og insektlivet, og ikke er det stygt for øyet heller, som så mye annet som står og forfaller og ruster til støv her ute. Når vi kommer til den nedlagte skiftestasjonen skyter toget endelig fart. Det var her politiets blå og hvite teip markerte den ytterste sonen i søket etter spor fra Peter T. og drapsmennene hans. Nå er alt grønt og rust, og grønt og rust, og jeg blir sittende en stund og memorere disse to ordene som et mantra til rytmen av toghjulenes slag mot skinneskjøtene, og jeg faller inn i en transeliknende tilstand der jeg i et slags drømmesyn ser meg selv sittende på en lysning i skogen, lyttende til togene som glir forbi meg i mørket på begge sider, og til hjertet mitt som slår og slår som en sliten hånd mot en runebom, og når konduktøren vekker meg har jeg allerede rukket å bli en annen.

En fremmed, på vei til et hemmelig sted som står og venter på meg et sted der ute.

Innlegget Del 34: Den hemmelighetsfulle syklisten dukket først opp på Forlagsliv.

Kjøtt kan være både sunt og bærekraftig

$
0
0

Gry Hammer er matentusiast, blogger, forfatter og eksperten på fermentering i Norge. Hun mener vegetarianisme ikke er veien å gå for et bedre miljø, og at kjøtt kan være bærekraftig. I dette innlegget skriver hun om hvordan vi kan leve bærekraftig i vårt lille land.

Man hører det ofte igjen og igjen, vi må spise mindre kjøtt. Det er en slags konsensus om dette som vi stilltiende har akseptert og som for de fleste er en vesentlig del av begrepet en grønn fremtid. Jeg liker å snakke om nyansene og fasettene i hva som ligger i begrepet bærekraft. Hva er bærekraft?

Bærekraft handler om å ta vare på vår egen befolkning med våre egne naturressurser og ikke ta næringsgrunnlaget fra andre. Det handler om ikke å ødelegge andre lands unike naturressurser. Det har vi ingen rett til.

Det handler om ikke å ødelegge andre lands unike naturressurser. Det har vi ingen rett til.

Det er tre viktige overlappende områder som utgjør helheten av bærekraft: Sosial velferd, økonomisk holdbarhet og forvaltning av naturmiljøet. Det er altså ikke bærekraftig når dyrene lider under produksjonspresset. Det er heller ikke bærekraftig når korn, fisk, kjøtt og melk ikke bidrar positivt til folks helse eller når bøndene ikke tjener nok på matproduksjonen sin. Det er langt fra bærekraftig når produksjonsmetodene utarmer matjorda og forgifter vassdraga.

Spis hele dyret

Det er en utbredt oppfatning i Norge at vi bør spise mindre kjøtt. Litt rart, siden vi vet at både sau og geit pleier kulturlandskapet vårt som er i ferd med å forsvinne. Vi må gå helt tilbake til kulturlandskapet i kjølvannet av Svartedauden for å finne Norge i en like gjengrodd forfatning som i dag. Over 800 dyre-, plante-, og sopparter er nå utrydningstruet fordi krattskog, bregner og annen plantevekst tar over der man før hadde et rikt mangfold av gress, planter og urter – som var det perfekte drivstoff for husdyra som gikk på naturlig beite. I dette lyset er det rett og slett bærekraftig å spise vårt egenproduserte kjøtt.

Skulle jeg imidlertid være med på tanken om at vi må spise mindre kjøtt, så vil jeg slå et slag for at vi spiser hele dyret.

bærekraftig
KOM DEG UT OG SANK MATEN SELV: Gry Hammer deler mer enn gjerne sine tips til hvordan du kan bli en moderne jeger og sanker. Foto: Mona Nordøy

Skulle jeg imidlertid være med på tanken om at vi må spise mindre kjøtt, så vil jeg slå et slag for at vi spiser hele dyret. Koker vi kraft på beina og lager gryter og posteier og annet godt pålegg av tunge, lever, hjerte, og annen nærende innmat blir det mer mat fra hvert dyr og vi slipper å slakte så mange.

I tillegg får vi også et mer næringstett kosthold ved å spise innmaten. Å spise husdyr som er beitefôra er ikke helseskadelig. Det er en god kilde til proteiner, vitaminer, mineraler og sunt fett. På Island og i Frankrike er henholdsvis sau og storfe den største kilde til omega-3. Så jeg holder en knapp på fårikål, fremfor oppdrettslaks, når jeg jakter på gode kilder til sunt fett i mitt kosthold. Vi nordmenn kan være så inderlig velernærte på den maten vi kan dyrke, jakte og sanke på fra vår egen natur og ikke minst langs vår frodige kystlinje. Jeg mener at vi trenger en matrevolusjon – og at vi må snu landbrukspolitikken vår dramatisk dersom vi vil at den skal være til det beste både for bonden, dyra, naturen og helsa.

LES OGSÅ: Fem gode grunner til at tarm er sexy!
VIDEO: Norges guru innen fermentering

Det er høyst mulig å ha en bærekraftig kjøttproduksjon. Dersom det finnes nok politisk og folkelig vilje, kan alle i Norge spise norsk kjøtt og norske meieriprodukter som hverken skader mennesker, dyr eller miljø. I dag er dessverre det meste av kjøttproduksjonen i Norge langt fra bærekraftig – et begrep som oftest knyttes til miljø, og da gjerne klimagassutslipp. Men det handler om så mye mer.

bærekraftig
Jeg er ikke i tvil om at det kostholdet jeg har i dag er bærekraftig ved at det bidrar til å bevare det biologiske mangfoldet bedre enn nordmenns typiske hverdagsmat, skriver Gry Hammer. Foto: Mona Nordøy

Bønder på gullstol

Jeg synes det er utrolig viktig å gjøre ære på våre egne bønder i stedet for å sammenligne det de produserer med billige, importerte alternativer, slik at de blir presset til å jobbe på akkord med sine verdier rundt dyrevelferd – eller bruke gift i matproduksjonen som truer både deres egen og forbrukerens helse. Grunnvannet er på mange steder i Norge nærmest ødelagt på grunn av nedsig fra giftstoffer brukt i intensivt jord- og landbruk.

Vi burde bære bøndene våre på gullstoler, det er de som forvalter vår største verdi, nemlig matjorda. Fra jord til bord. Vi gjør oss utrolig sårbare dersom overvekten av næringstilgangen vår skal komme fra import. Selv om handel ofte kan være redningen for fattige samfunn, må vi unngå å samtidig å ødelegge vårt eget næringsgrunnlag. Vi må kunne tenke to tanker samtidig.

På verdensbasis representerer jordbruket et stort problem av mange årsaker. Jeg tror vi må drifte jorda i større grad gjennom kretsløpsbaserte systemer, og i mindre skala. Ja, det krever mer arbeidskraft og flere arbeidstimer, men dette er ikke noe godt motargument når finansfolk i neste øyeblikk ber om lån med negativ rente, i bytte mot en lovnad om at sysselsettingen skal økes. Her snakker jeg ikke om økologi, jeg snakker om dypøkologi.

Selv om handel ofte kan være redningen for fattige samfunn, må vi unngå å samtidig å ødelegge vårt eget næringsgrunnlag. Vi må kunne tenke to tanker samtidig.

Ikke alltid bærekraftig

Miljømessig mener jeg vegetarianisme er et blindspor. Men som en forbrukerrespons til den delen av vår matindustri som ikke har dyrevelferd og økologiske prinsipper bak sin drift, har den min støtte. Jeg har selv vært vegetarianer i store deler av mitt voksne liv. Du må gjerne være vegetarianer, men det hjelper ikke mot ørkenspredningen – en av klodens største utfordringer – særlig ikke om du velger å ernære deg på store mengder soya. Store deler av den norske naturen er gjengrodd. For en ubenyttet ressurs! Og så blir man villedet til å tro at det beste vi i Norge kan gjøre for kloden, er å importere soya, planteoljer og grønske, og bli vegetarianere! Den måten å tenke bærekraft på har ikke overføringsverdi til norske forhold. Hva som er bærekraftig i Norge er ikke nødvendigvis bærekraftig i et annet land.

LES OGSÅ: Mat som gir glade tarmer? Se her!
VIDEO: Slik lager du magevennlig ketsjup

Jeg er ikke i tvil om at det kostholdet jeg har i dag er bærekraftig ved at det bidrar til å bevare det biologiske mangfoldet bedre enn nordmenns typiske hverdagsmat. Det flotte er at vi faktisk ikke trenger å se lenger enn til jordene og gårdene vi omgir oss med her i Norge. Du kan leve utrolig godt på mat som er helt naturlig å dyrke her i landet. Det er vår jobb som forbrukere å gjøre matproduksjonen bestandig, ved å ta kloke valg når vi handler.

Hva som er bærekraftig i Norge er ikke nødvendigvis bærekraftig i et annet land.

Gode måter å leve bærekraftig på i vårt lille land (hentet fra Den moderne jeger):

  1. bærekraftig
    Les mer om «Den moderne jeger» på cappelendamm.no.

    Spis i sesong og lær deg å lagre mat til neste vekstsesong. Her er fermentering, speking, sylting og safting strålende og naturlige metoder.

  2. Spis økologisk og villfanget mat.
  3. Velg kortreist mat.
  4. Drikk springvann, men mange steder kan det være smart å spandere på seg en vannrenser.
  5. Velg fisk fra bærekraftige fiskestammer.
  6. Dyrk gjerne noe av maten din selv, du kan leke minibonde med spirekasser på hybel eller anlegge kjøkkenhage om du har større arealer å bruke.
  7. Lag god restemat, det er utrolig lite hipt å kaste mat. Det er rett og slett ganske uansvarlig. Neste steg er å skaffe seg noen høner som spiser restene dine og gir deg vidunderlige egg tilbake. En mer genial byttehandel er vanskelig å tenke seg.
  8. Bruk hele dyret, kok kraft, lag leverpostei og pølser eller støtt gode produsenter som lager det for deg.
  9. Støtt bønder og butikker som produserer og selger bærekraftig mat og produkter.

Få flere konkrete råd til å være en bevisst forbruker i Gry Hammers bok Den moderne jeger, i tillegg til over 100 oppskrifter på sunn og magevennlig mat.

LES OGSÅ: Den store kjøttkokeboka
VIDEO: Tre tips til å komme i gang med fermentering

Innlegget Kjøtt kan være både sunt og bærekraftig dukket først opp på Forlagsliv.

Kåret til Nordens beste krimroman og vinner av Glassnøkkelen

$
0
0

Malin Persson Giolitos Størst av alt er sommerens store snakkis. Nå er den kåret til Nordens beste kriminalroman og og får den prestisjetunge prisen «Glassnøkkelen».

 

Størst av alt har solgt nest mest etter Jo Nesbøs Tørst i sommer. Nå er den kåret til Nordens beste kriminalroman rett foran vår egen En femte årstid av Torkil Damhaug. Skandinaviska Kriminalsällskapet utpeker hvert år en jury som velger blant vinnerne fra alle de Nordiske landene. I år falt valget altså på Størst av alt.

Juryens begrunnelse

Kjøp «Størst av alt» på cappelendamm.no!

Juryen begrunner sitt valg på følgende måte:«Størst av alt er en rettsalsthriller med et skarpt og ofte humoristisk språk. Jeg-fortelleren, overklasse og tenåringsjenta Maria, står anklaget for en blodig skoleskyting. Spørsmålet om skyld og uskyld, naivitet og fordommer varieres elegant i en spennende og uforutsigelig intrige. Les den!»

Den femte kvinnen som får prisen

Malin Persson Giolito er den femte kvinnen som blir tildelt Glassnøkkelen – prisen for Nordens beste krimroman.

Til tross for at Glassnøkkelen er delt ut 26 ganger, er det kun fire andre kvinnelige forfattere som har fått prisen før Malin Persson Giolito . To av dem er norske: Kim Småge og Karin Fossum. I tillegg har svenske Karin Alvtegen og danske Ane Riel fått Glassnøkkelen.

Samme pris til far og datter

Totalt er det ni svenske prisvinnere. Den aller første som fikk prisen var Henning Makell for Morderen uten ansikt, og den siste svensken var Leif GW Persson, faren til Malin Persson Giolito. Danmark og Norge har vunnet sju priser, Island to og Finland en. Den siste norske som vant prisen var Gard Sveen i 2014.

Et uskyldig offer eller en kaldblodig morder

Hele historien i Størst av alt er fortalt av  Maja Nordberg. Hun er 18 år og sitter tiltalt for en skoleskyting. Spørsmålet er om hun er et uskyldig offer eller en kaldblodig morder. Dette er en roman som ryster deg som leser, kanskje først og fremst på grunn av kontrasten mellom dramatikken og fortellermåten. Maja forteller reflektert og humoristisk, men på samme tid ungt og naivt om skoleskytingen og rettssaken mot henne. Det er som om «Skam» møter John Grisham.

Har du ikke lest Nordens beste krimroman, er det på høy tid nå!

 

 

Innlegget Kåret til Nordens beste krimroman og vinner av Glassnøkkelen dukket først opp på Forlagsliv.

Om en hillbilly-familie og en kultur i krise

$
0
0

Hva er en hillbilly? J.D. Vance er bare vel 30 år, men han har skrevet sin selvbiografi, eller snarere et familieportrett, om seg selv og sin familie. Han beskriver også en klassereise, og hvordan en klassereise oppleves. Nå er Hillbillyens klagesang utgitt på norsk, oversatt av Inger Sverreson Holmes.

 

hillbilly
Du kan kjøpe Hillbillyens klagesang på cappelendamm.no

Det bor 25 millioner hillbillyer i USA, i den appalachiske fjellkjeden som går gjennom sørstatene Nord-Carolina, Tennessee, Virginia og Vest-Virginia. Hillbillyer er hvite arbeiderklasseamerikanere som ikke har fullført college, og som er fattige. Vance sier selv: «For dem er det fattigdom som er familietradisjonen – forfedrene deres var dagarbeidere i slaveøkonomien i sør, etter det var de leilendinger, så gruvearbeidere, så igjen maskinarbeidere og i nyere tid fabrikkarbeidere. Amerikanerne kaller dem hillbillyer, rednecks eller white trash. Jeg kaller dem naboer, venner og familie.»

Hillbillyene har full lojalitet overfor familien, men innad er det fyll og utroskap, manglende skolegang og fraværende ansvarsfølelse. Når det gjelder spise- og treningsvaner, så kommer også hillbillyene dårlig ut med langt lavere gjennomsnittlig levealder enn resten av USA. Vance skriver: «Vi spiser kanelboller til frokost, handler lunsj på Taco Bell og middag på McDonald’s. Vi lager sjelden mat, selv om det er billigere og bedre for både kropp og sjel. Mosjonen vår begrenser seg til lek når vi er barn.»

Vi spiser kanelboller til frokost, handler lunsj på Taco Bell og middag på McDonald’s.

Vance er ikke nådig når han skal beskrive hillbillyene: «Hjemmene våre er kaotisk rotete. Vi brøler og skriker til hverandre som om vi skulle vært tilskuere på en fotballkamp. Minst ett familiemedlem går på stoff – noen ganger faren, noen ganger moren, noen ganger begge to. Når livet er ekstra tøft, slår og fiker vi til hverandre, gjerne foran resten av familien, også små barn; store deler av tiden hører naboene alt som skjer. En dårlig dag blir det om naboene ringer til politiet for å få en ende på dramaet.»

Hvordan lykkes Vance?

Vance er i dag advokat, utdannet fra et av eliteuniversitetene i USA. Men hvordan lykkes han? Vance sier selv at han var bemerkelsesverdig uvitende om hvordan man kommer seg fram i verden, og det har ofte store økonomiske konsekvenser ikke å vite det mange andre vet. Ifølge Vance gir hillbillyene aldri barna de verktøyene de trenger – som fred og ro hjemme – for å klare seg. Selv de beste og skarpeste går på et college i nærheten av der de kommer fra, om de overlever krigssonen hjemme.

Det var bestemoren, Mamaw, som ble redningen for Vance.

Hvorfor stemmer hillbillyene på Trump?

Med utgangspunkt i egen bakgrunn viser Vance den fortvilelsen som råder blant landets hvite arbeiderklasse, hvordan de har slitt og kjempet i flere tiår uten å bli hørt, og gjør det forståelig for leserne hvorfor Trump har så sterk appell blant USAs fattige, hvite.

Minst ett familiemedlem går på stoff – noen ganger faren, noen ganger moren, noen ganger begge to.

Trump er aldri nevnt direkte i boka, men J.D. Vance mener dette er forklaringen på at et hvitt arbeiderklassesamfunn begynte å stemme republikansk: «For så lenge siden som i 1970-årene begynte den hvite arbeiderklassen å gå i retning Richard Nixon fordi de mente, som en mann sa det, at myndighetene «betaler folk for å gå rundt på trygd uten å gjøre et slag! De ler av samfunnet vårt! Og alle vi som sliter og jobber så hardt, blir ledd av fordi vi går på jobb hver dag!».

LES OGSÅ: Trump-effekten har bitt seg fast
LES OGSÅ: Hvem skal bygge Norge?

Det Vance mener USA trenger, er at hver enkelt begynner å ta ansvar for egne handlinger, mer enn skylde på alt annet.

«Vi gjorde ikke skolearbeidet vårt da vi var barn, og vi får ikke barna våre til å gjøre skolearbeidet sitt når vi er foreldre. Barna våre gjør det dårlig på skolen. Vi velger å la være å jobbe når vi i stedet burde lete etter en jobb. Av og til får vi en jobb, men klarer ikke å holde på den. Vi får sparken fordi vi kommer for sent, eller fordi vi stjeler varer og selger dem på eBay, eller fordi kundene klager over at vi lukter alkohol, eller fordi vi tar toalettpauser på trettifem minutter i hvert skift. Vi snakker om verdien av hardt arbeid, men sier til oss selv at grunnen til at vi selv ikke jobber, er at vi opplever at vi utsettes for urett: at Obama stengte kullgruvene, eller at alle jobbene har gått til kineserne. Dette er de løgnene vi forteller oss selv for å løse den kognitive dissonansen – den brutte forbindelsen mellom den verdenen vi ser og de verdiene vi påberoper oss.»

LES OGSÅ: Trump kom som et sjokk

En viktig bok om USA

Boka Hillbillyens klagesang er kritikerrost og gikk raskt til topps på New York Times bestselgerliste da den kom ut. Magasinet The Economist skrev om boka: «You will not read a more important book about America this year.”

Innlegget Om en hillbilly-familie og en kultur i krise dukket først opp på Forlagsliv.

Dobbeltseier til Lucinda Riley

$
0
0

Lucinda Riley tar bokhøsten med storm og topper i dag både Bokhandlerforeningens bestselgerliste for ny skjønnlitteratur og for pocketbøker. Det er andre gang i år at hun topper begge bestselgerlistene.

 

Lucinda Riley
Helt siden januar 2016 har en av Lucinda Rileys bøker ligget på bestselgerlistene.

Lucinda Riley har nå snart solgt 800 000 bøker her til lands. I april toppet hun begge bestselgerlistene til Bokhandlerforeningen med Skyggesøsteren på den skjønnlitterære listen og Helenas hemmelighet på pocketlisten. I dag gjentok hun dobbeltseieren. Kjærlighetsbrevet fløy rett til topps på den skjønnlitterære listen, og Skyggesøsteren i ny pocketutgave inntok førsteplassen på pocketlisten.

KJÆRLIGHETSBREVET – EN RILEY-THRILLER

Kjærlighetsbrevet (oversatt av Benedicta Windt-Val) er en typisk Riley-roman med lidenskap, drama og romantikk. Kanskje vil hun få et enda større publikum med denne romanen, for denne gangen er det også flere spenningselementer. Det er nesten så man kan si at «Lucina goes crime».

Handlingen foregår også her over to tidsplan. I nåtid sørger England over den folkekjære skuespilleren Sir James Harris’ død. Den unge journalisten Joanna Haslam skal dekke begravelsen for avisen sin, men i kirken må hun hjelpe en gammel dame som får et illebefinnende. Litt senere mottar hun noen dokumenter fra den gamle damen, deriblant et gammelt kjærlighetsbrev som er fullt av merkelige hentydninger.

Lucinda Riley
Kjøp «Kjærlighetsbrevet» på cappelendamm.no!

Men hvem er de to elskende og hvilke omstendigheter førte dem sammen? Joannas nysgjerrighet er vekket og hun begynner å grave i saken. Dette skal vise seg å bli svært farlig, ikke bare for henne selv. Samtidig skjer det noe som får hennes eget hjerte til å banke fortere. Marcus Harris, barnebarnet til James Harris, er nemlig like sjarmerende som han er mystisk… Samme dag som den kjente skuespilleren avgikk ved døden, forsvant også de berømte ravnene som har våket over Tower of London og den engelske kongefamilien i hundrevis av år. Legenden sier at dette er et varsel om monarkiets undergang.

GLASSNØKKELEN TIL STØRST AV ALT

Cappelen Damm har mange flere bøker på bestselgerlistene. Bjørn F. Rørvik og Gry Moursunds Bukkene Bruse begynner på skolen til topps har i hele sommer slåss med Jo Nesbø om førsteplassen på lista for skjønnlitteratur. Den ligger fortsatt på 4. plass. Denne uken ble, romanen som alle snakket om i sommer: Malin Persson Giolitos Størst av alt (oversatt av Monica Carlsen) kåret til Nordens beste krimroman. Så litt senere i høst utdeles den prestisjetunge Glassnøkkelen til Malin Persson Giolito. Størst av alt handler om en skoleskyting i Stockholm og er blitt betegnet som om «Skam» møter Grisham. På dagens bestselgerliste ligger Størst av alt på 10. plass.

YOUTUBER PÅ VEI MOT TOPPEN

I sin andre uke på bestselgerlisten for generell litteratur klatrer Stine Hartmans Randulle og legendene opp til 4. plassen. Det er en bok om hvordan Sander Austad Dale, best kjent som Randulle, ble stjerne på YouTube. I tillegg er Sommerquiz 2017 av Marit O. Bromark fortsatt på listen. Selv om feriequizingen nok er på hell, så har den fortsatt en 10. plass.

SKYGGESØSTEREN NR 1 PÅ POCKETLISTEN

Lucinda Riley topper altså også pocketlisten. I sin andre uke på listen har Skyggesøsteren (oversatt av Benedicta Windt-Val) gått til topps. Riley har enda en tittel til på denne listen. Helenas hemmelighet ligger på 6. plass i sin 19. uke på listen.

Lucinda Riley
Kjøp «Skyggesøsteren» på cappelendamm.no!

Cappelen Damm har mange flere titler på pocketlisten. Denne ukens store snakkis i bokbransjen er at søsteren til Vigdis Hjorth har sluppet ny roman. Desto mer interessant å lese fjorårets mest kritikerroste roman Vigdis Hjorths Arv og miljø som ligger på 3. plass på listen. Lars Kepler er blant Nordens mest populære krimforfattere. Deres Kaninjegeren (oversatt av Henning J. Gundersen) ligger på 5. plass, mens Karin Fossums Hviskeren ligger på 9.plass. 

På 13. plass ligger Bazar forlags Sapiens av Yuval Noah Harari (oversatt av Lene Stokseth). Det er en utrolig fengende historie om menneskehetens historie som har vært en bestselger over hele verden.

2. PLASS PÅ E-BOKLISTEN

På E-boklisten er Kjærlighetsbrevet «bare» nummer to. Sju av de 15 titlene på e-boklista er fra Cappelen Damm. Malin Persson Giolitos Størst av alt ligger på 8. plass, Lucinda Rileys Skyggesøsteren på 9., Udyret av Roslund & Hellström på 10. plass og serieromanen Svart fugl av Inger Harriet Hegstad på 14. plass.

LES OGSÅ:

Om en hillbilly familie og en kultur i krise

Sterkt og rystende hevndrama fra Hans Olav Lahlum

Ukas dikt av Casper André Lugg

Kåret til Nordens beste krimroman og vinner av Glassnøkkelen

Innlegget Dobbeltseier til Lucinda Riley dukket først opp på Forlagsliv.

Ukas dikt av Casper André Lugg

$
0
0

Ukas dikt er hentet fra den helt nye diktsamlingen Det store svaet av  Casper André Lugg. Ingen fanger storheten i øyeblikket som ham.

Casper André Lugg er født i 1985 og bor på Manstad. Han debuterte med diktsamlingen Lite rekviem (2011). Siden har han utgitt Dagene er som gress (2015), Nymånedagene (2016) og nå altså Det store svaet (2017)I 2016 ble han tildelt Bokhandelens forfatterstipend. Ingen fanger storheten i øyeblikket som Casper André Lugg. Ukas dikt er et eksempel på dette:

Casper André Lugg
Kjøp «Det store svaet» på cappelendamm.no!

jeg sovner
bøyd
over meg selv

som et halvt veltet
halvt tømt
reir

og siden jeg bare
får se deg
omgitt av mørke

vet jeg ikke om det er mørket
eller deg
jeg gjenkjenner

når jeg slår øynene opp

 

LES OGSÅ:

Ukas dikt: «Vi holder livet» av Inger Hagerup

Størst av alt kåret til Nordens beste krim

 Etter ein rangel av Jakob Sande
Ukas dikt: Ensomhet av Arild Nyquist
Ukas dikt: «Ja visst gör det ont» av Karin Boye
Ukas dikt: «Den gang skikkeligheten kom til byen»
Ukas dikt: «Episode» av Inger Hagerup

Innlegget Ukas dikt av Casper André Lugg dukket først opp på Forlagsliv.

Sterkt og rystende hevndrama fra Hans Olav Lahlum

$
0
0

Med De fems tegn har Hans Olav Lahlum forlatt sine sedvanlige klassiske kriminalmysterier og skrevet en mørk psykologisk spenningsroman.

Dette blir igjen litt av en høst for Hans Olav Lahlum. Han er førstekandidat for SV til Stortingsvalget i Oppland og nå er hans nye krimroman på vei ut til det norske folk.

NORGES SVAR PÅ AGATHA CRISTIE

Hans Olav Lahlum har som vanlig mange jern i ilden. Nå er han ute med «De fems tegn» som er en helt ny type krimroman fra hans side. I tillegg stiller han som Stortingskandidat for SV i Oppland.

Hans Olav Lahlum (f. 1973) har usedvanlig mange jern i ilden. Han er kjent som sjakk-ekspert, historiker og satte dessuten verdensrekord i direkte maraton TV-intervju med VG-TV. Som forfatter debuterte han i 2007 med den kritikerroste biografien om Oscar Torp. Krimleserne kjenner Lahlum som en slags moderne utgave av Agatha Christie. Til nå har han skrevet åtte bøker med klassiske kriminalmysterier med K2 og hans lynende intelligente hemmelige rådgiver Patricia. Disse bøkene er bl.a. oversatt til dansk, engelsk, gresk, koreansk, portugisisk, russisk og vietnamesisk.

EN HISTORISK SPENNINGSROMAN

Hans Olav Lahlum har denne gangen skrevet en mørk psykologisk spenningsroman, hvor temaer som synd, straff, hevn og tilgivelse står sentralt. Samtidig er De fems tegn historisk roman med dypere mening, tilegnet de mange menneskene som helt opp i vår tid har fått sine liv preget av hendelser fra 2. verdenskrig.

ET BRUTALT HEVNTOKT

De fems tegn av Hans Olav Lahlum
Kjøp «De fems tegn» på cappelendamm.no

Minnene fra krigen driver en ensom gammel mann ut på et brutalt hevntokt gjennom fire europeiske land. Han har akkurat mistet sitt eneste barnebarn som var siste gjenlevende familiemedlem. Sorgen tar ham tilbake til et mørkt og lenge avlåst rom i hukommelsen. Den farlige historien om hvorfor han mistet sin kone og hvorfor han nå er uten barn og barnebarn, kryper ut derfra.

Tankene vender tilbake til hendelser fra de siste krigsmånedene, og han undrer på hva som skjedde videre med de fem unge menneskene som den gang ødela hans liv. Ønsket om å vite blir til et ønske om rettferdighet, og leder ham nå 60 år senere ut på et hevntokt gjennom fire europeiske land. Jakten på de gjenlevende fiendene blir til et kappløp med tiden dels fordi hans eget hjerte er i ferd med å svikte, og dels fordi politiet anført av en ung dansk politikvinne med litt for god hukommelse gradvis kommer på sporet av ham…

Uansett partitilhørighet: Vi er mange som kommer til å velge Lahlum denne høsten!

LES OGSÅ:

Kåret til Nordens beste krimroman og vinner av Glassnøkkelen

Dobbeltseier til Lucinda Riley

Om en hillbilly familie og en kultur i krise

Innlegget Sterkt og rystende hevndrama fra Hans Olav Lahlum dukket først opp på Forlagsliv.


Ingvar Ambjørnsen: – Jeg trodde Elling var død for meg

$
0
0

– Ja, jeg er i gang med flere bøker om Elling sier forfatteren, som også lanserer Elling som spaltist på Forlagsliv, og gir den folkekjære romankarakteren sin egen Facebook-gruppe: «Elling-nytt».

Elling "Utsikt til paradiset" Ingvar Ambjørnsen
Kjøp «Utsikt til paradiset» på cappelendamm.no

Elling-romanene gjorde Ingvar Ambjørnsen til en av våre mest leste samtidsforfattere. Forfatterens humor og dype innsikt i menneskesinnet gjorde at romanserien om den ensomme Elling ble en stor salgssuksess. Samtidig ble den hyllet av kritikerne og innbrakte Ambjørnsen Brageprisen, Bokhandlerprisen og Riksmålsprisen. Bøkene danner utgangspunkt for flere filmer, samt teaterstykker som settes opp i mange land.

Denne uken kommer de fire romanene om Elling i nye pocketutgaver. Vi har tatt en prat med Ambjørnsen om det store Elling- comebacket.

Når og hvordan fant du igjen Elling?

– Det var ved en tilfeldighet. I 2014 hadde jeg en samtale med en person som ville ha meg til å blogge for en blogg-portal. På den måten oppstod tanken om Elling som blogger. Jeg ønsket ikke å blogge på den portalen, men ideen om Elling og blogg førte til at det åpna det seg en masse muligheter. Jeg hadde trodd Elling var død for meg, men da var han tilbake.

Hvor fant du ham igjen?

– Jeg forlot ham i 1999 med Elsk meg i morgen og fant ham igjen 15 år senere helt alene i en kjellerleilighet i en gammel villa på Grefsen i Oslo. Og hva han har gjort i mellomtiden – det vet jeg fremdeles ingenting om, og det skaper spennende muligheter. Elling er fire år yngre enn meg, har jeg finni ut av å lese de to første bøkene Utsikt til Paradiset og Fugledansen om igjen. Elling er født i 1960 og altså 54 år i 2014 – en godt voksen mann.

Ingvar Ambjørnsen
Ingvar Ambjørnsen inviterer leserne til å følge Elling videre på Facebook-siden «Elling-nytt» og på nettmagasinet Forlagsliv.no. Foto Maja Sjøvold

Så du har begynt å lese dine egne bøker, hvordan var det?

– Det er første gang jeg leser noe av mitt eget om igjen, og det var en rar opplevelse. Jeg gjorde det jo for å oppdatere meg på data om Elling, og det som har med ham å gjøre. Altså av rent praktiske grunner først og fremst. Det var en god del informasjon jeg hadde glemt, for eksempel når er han født og når handlingen utspiller seg osv. Det var en slags research-arbeid for nye Elling-skriverier.

Det er første gang jeg leser noe av mitt eget om igjen, og det var en rar opplevelse.

Og hvordan er Elling egentlig?

– Han er annerledes enn det bildet mange har av ham. Han er ikke en liten pusling. Han er egentlig en ganske stor mann – 183. Ganske flink på skolen og jævla god i geografi. Filmene har gjort ham mer til en stakkar. Da jeg skrev den første boken Utsikt til paradiset, tenkte jeg ikke på at dette skulle bli flere romaner. Uttrykket da var også et litt annet og ikke helt det som vi kjenner nå. Det er først da Elling møtte Kjell Bjarne og Gunn at Elling ble den kranglevorne karen som må opponere mot makten og det meste annet. Det var også etter møtet med dem at han forsøkte å lappe livet sitt sammen og begynte å fortelle sin historie bl.a. om katastrofen på Benidorm med moren.

Han er ikke en liten pusling. Han er egentlig en ganske stor mann – 183. Ganske flink på skolen og jævla god i geografi.

 Da Elling ble blogger, tok du ham med på turné?

– Ja, jeg ville få stoffet ut på en annen måte enn tidligere. Jeg begynte å turnere høsten 2014, og tok det på alvor i 2015. Det fikk en enorm respons. Jeg tipper jeg har hatt ca. 70 Elling-arrangementer fra Trondheim og sørover. Jeg var veldig spent på om folk huska ham, men det behøvde jeg ikke å bekymre meg for. Folk tar ham med en gang jeg begynner å lese. Det er litt rørende på en måte og en veldig fin opplevelse for en forfatter å møte leserne på denne måten. Jeg har stort sett reist alene, men på den siste turneen i år var Tom Stalsberg med som intervjuer. Han bidro også med flotte bilder.

Elling pocket Ingvar Ambjørnsen
Nå er de fire romanene om Elling ute i nye pocketutgaver! Kjøp de på Cappelendamm.no.

Hva med nye romaner om Elling?

– Da jeg fant igjen Elling, oppdaget jeg at det lå masse mer stoff. Så ja, jeg er i gang med flere bøker om Elling – jeg må bare få det til å passe og finne ut hva jeg skal begynne med. Så både jeg og forlaget håper på en ny bok i 2018.

Nå inviterer du leserne til Elling-nytt på Facebook?

– Ja, i forbindelse med den siste turneen begynte jeg i februar med en lukket gruppe som jeg har kalt «Elling-nytt». Der ligger det mye moro fra turneen og artikler som Elling har skrevet om mat. I tillegg ligger det dikt og kortprosa der. Og også der har Tom Stalsberg bidratt med veldig fine foto. Alle er hjertelig velkommen til å melde seg inn i gruppen. Det er åpent for alle, og den eneste grunnen til å kaste ut folk, er hvis de ikke oppfører seg ordentlig. Til nå har det gått strålende.

Alle som for eksempel har sett meg forsøke å finne ut av et dataprogram, ser Ellingen i meg.

Kan du også si litt om Ellings nye spalte på Forlagsliv.no – «Elling – kommentarer og notater»?

– Det blir en fast spalte ca. en gang i måneden der Elling får rom til å kommentere det han mener noe om. Og det er ganske mye. Akkurat som meg har Elling et sterkt uttrykksbehov, og vi er begge glade for at han nå får enda en arena og boltre seg på. Jeg har en slags godteri-pose med Elling-stoff som jeg nå vil hente opp.

Og til slutt hvor lik Elling er Ingvar Ambjørnsen?

– Jeg pleier å svare at det er ikke noe av ham i meg, men alle mine venner klarer ikke å holde seg alvorlige når jeg sier det. Alle som for eksempel har sett meg forsøke å finne ut av et dataprogram, ser Ellingen i meg. Men det er det heldigvis mange flere som også har.

Les mer fra Ingvar Ambjørnsen:
Les Ingvar Ambjørnsens kommentar til rettsaken om Cappelen og Jensen

5 år siden 22.juli: Dette skrev Ingvar Ambjørnsen

Eppendorf-notatene – fiktive litterære notater fra Ingvars bosted i Hamburg, Tyskland.

 

Innlegget Ingvar Ambjørnsen: – Jeg trodde Elling var død for meg dukket først opp på Forlagsliv.

Lars Saabye om sin utvalgte: – han har skrevet en stor, liten og vidunderlig roman

$
0
0

Årets Saabye-stipend går til Frederik Svindland for debutroman Pelargonia. Under kan du lese Lars Saabye Christensens tale til årets mottager av Saabye-stipendet i sin helhet.

For tredje gang er det en glede å dele ut Saabye-stipendet, som ifølge statuttene, som for øvrig er mine, skal gå til en forfatter som debuterte på Cappelen Damm i foregående år. Vi snakker altså i dag om debutantene fra 2015 og 2016. Prisen er på kr. 25.000,-, som burde holde i hvert fall til en kort novelle, noen sanger og eller romantittel.

Det var flere anmeldere, men færre arenaer. Det var færre markedsavdelinger, men flere samtaler. Det var færre medier, men mer rødvin.

Men det er som kjent også tanken bak som teller. Den skal jeg først si litt om: Da for eksempel jeg debuterte i 1976, var forholdene ganske annerledes. Det var flere anmeldere, men færre arenaer. Det var færre markedsavdelinger, men flere samtaler. Det var færre medier, men mer rødvin. Jeg kan altså ikke med sikkerhet slå fast at alt var bedre før, like lite som jeg kan skrive under på at det er storveis i dag. Det jeg imidlertid kan være sikker på, er at det å debutere, det å debutere i seg selv, er det samme: Det handler om den samme overmodige og svimlende følelsen av herredømme, den samme opplevelsen av stavsprang, basehopp og stille høyde, en komplisert og likevel enkel erfaring der den dypeste glede kan blandes med tilsvarende skuffelse, gjerne i samme øyeblikk, noe som eventuelt senere utvikler seg til langvarig melankoli eller ganske enkelt agg.

Les også: Hvordan bli forfatter? Få redaktørens viktigste tips her

Fredrik Svindland Pelargonia
«Svindland behersker antydningens kunst. Romanen er lavmælt, den går stille for seg, men den er skrevet i det jeg vil kalle et begivenhetsrikt språk» sier Lars Saabye i sin tale til Frederik Svindland. Kjøp den prisvinnende debutromanen hans Pelargonia, på Cappelendamm.no (Foto: Anna Julia Granberg/Blunderbluss).

Å debutere er å erobre verden og miste den i samme vending.

Å debutere er å erobre verden og miste den i samme vending. Forstå det den som kan. Kort sagt: Man debuterer bare én gang. Og etterpå spør man seg selv: Var det forresten noen som la merke til det? Og der finnes tanken bak. Jeg vil gjerne kunne si: Jeg la merke til det. Årets mottager av Saabye-stipendet er Frederik Svindland for romanen Pelargonia.

En god roman skal ikke la seg gjenfortelle uten videre. Pelargonia er en slik roman.

En god roman skal ikke la seg gjenfortelle uten videre. Pelargonia er en slik roman. Stikkord, eller fortøyningene til en gitt virkelighet: barndom, familie, hager, fotball, oppvekst, 90 – tallet; disse stedsangivelsene gir en geografisk fornemmelse: dalen, Hardangerfjorden, sveits. Det er et uttrykk som heter antydningens kunst. For å beherske den, må man kunne tenke og ikke minst skrive usedvanlig klart.

Svindland behersker antydningens kunst. Romanen er lavmælt, den går stille for seg, men den er skrevet i det jeg vil kalle et begivenhetsrikt språk. Plutselig kan en setning åpne seg, når man nærmest er uforberedt, og man trekkes inn i et litterært forløp, der summen av inntrykkene danner historien. Når jeg allerede på første side kan lese en slik beskrivelse av nattehimmelen, en irritasjon i skyene, vet jeg at jeg liker denne romanen. Så enkelt er det. Og denne språklige årvåkenheten er i mine øyne noe mer enn bare et litterært virkemiddel.

Når språket er i ferd med å tømmes for mening og opprinnelse, må forfatterne trå til med nyskapende vedlikeholdsarbeid.

Den representerer også en holdning, til omgivelsene, menneskene, mekanismene, samfunnet: viktigheten av å være skjerpet og empatisk. Jeg er overbevist om at dette språk- og sansearbeidet er et radikalt foretagende. Det er en absolutt nødvendig motstand mot gjentagelsene, klisjeene og latskapen i ordskiftet som omgir oss. Når språket er i ferd med å tømmes for mening og opprinnelse, må forfatterne trå til med nyskapende vedlikeholdsarbeid. Det er en av grunnene til at Frederik Svindland får Saabye-stipendet denne gangen, men først og fremst fordi han har skrevet en stor, liten og vidunderlig roman.

Les mer om vinneren av Saabye-stipendet:

Svindland setter ord på en lengsel etter noe tapt – Les litteraturviter Johanne Jomisko de Figueiredos omtale av Pelargonia

En utradisjonell romandebutant – intervju med Frederik Svindland

Innlegget Lars Saabye om sin utvalgte: – han har skrevet en stor, liten og vidunderlig roman dukket først opp på Forlagsliv.

Om å hoppe uten stupebrett – og om de ofte undervurderte likhetene mellom skihopping og romanskriving

$
0
0

I etterordet til De fems tegn avslører Hans Olav Lahlum at han først fikk ideen om å skrive en roman om hevn allerede i tenårene.

Gjennom vinduet fra mitt skriverom på Gjøvik kan jeg se ut på et stort utendørs svømmebasseng med ti meter høyt stupebrett. Mer enn én gang har jeg de siste årene tenkt at det å skrive en ny roman i en vel etablert og innarbeidet romanserie, på solskinnsdager kan kjennes som å hoppe fra et stupebrett – og på regnværsdager som å hoppe med en tvangstrøye.

Når jeg etter sju romaner i et stadig mer kjent litterært farvann med K2 og Patricia nå skriver en frittstående og på flere måter veldig annerledes roman, kjennes det som å hoppe uten stupebrett. Men samtidig kjennes det også da som jeg hopper uten tvangstrøye, og fra en stor og spennende ny høyde.

Noen romaner har en kort og konkret tilblivelseshistorie. Min nye roman De fems tegn er ikke en av dem. Ideen oppsto trolig først en dag rundt 1990, mens en tenåringsversjon av meg leste Jon Hells alt da ca 50 år gamle roman Til Herr Politimesteren. Jeg lot meg fascinere av ideen om en morder som mange år senere søker hevn over en gruppe mennesker som har ødelagt hans forretninger og familie, og som selv skriver ut sin historie for å få den oversendt til politiet etter sin egen død.

I denne saken, som er en tilpasset versjon av etterordet, avslører Lahlum at han allerede som tenåring fikk ideen til å skrive en roman om hevn, som til slutt ble «De fems tegn».

Selv om resultatet ble en fortsatt meget lesverdig roman, tenkte jeg etterpå at en åpenbart begavet forfatter som denne Jon Hell burde ha kunnet gjøre enda mer ut av den ideen. (Selv om dette var før internetts tid fant jeg etter hvert ut at Jon Hell var et pseudonym for hageentusiasten og radiokåsøren Harald Thaulow, og at han dessverre ikke hadde skrevet noen flere krimromaner.)

Utviklet seg over tid

Ideen om selv å skrive en roman med et lignende tema var den gang fjern for meg, men utviklet seg gradvis gjennom de to neste tiårene under mine leseøkter med krigshistorie og krimlitteratur.

I 2010 hadde jeg planen for handlingen i denne romanen mer eller mindre klar, og skrev ut en prolog som fikk en inspirerende mottakelse hos et ensifret antall testlesere. Uventet stor etterspørsel etter nye romaner i serien med K2 og Patricia, gjorde at ideen ble liggende på lager i sju år.

Den modnet med årene, og lå øverst i bunken over andre spennende romanprosjekter da jeg i 2017 endelig påtvang forlaget, leserne og meg selv en pause fra K2 og Patricia. Samtidig sluttet jeg dermed en sirkel tilbake til starten på mitt romanforfatterskap. Min debutroman Menneskefluene handlet da også om mennesker som bar med seg krevende minner fra krigsårene, og fikk sine liv preget av dem i mange tiår fremover.

Menneskefluene var Lahlums debutroman. Den handlet også om mennesker som bar med seg krevende minner fra krigsårene, men i en helt annen form.

 

Formen er imidlertid en helt annen nå. Mens Menneskefluene var en klassisk krimroman hvor de sentrale spørsmålene er hva som har skjedd og hvem som er morderen, er De fems tegn snarere en psykologisk spenningsroman hvor det viktige spørsmålet er hva som kommer til å skje.

Inspirert av Doyles Sherlock Holmes-fortellinger

Som lesere med store kunnskaper om krimlitteraturhistorie for lengst vil ha forstått, har det et eller annet sted underveis på min lange reise med denne romanen sneket inn seg en inspirasjon fra britisk krimhistorie. Kanskje kom den inspirasjonen til og med før jeg leste Jon Hells Til Herr Politimesteren. Arthur Conan Doyle var min favoritt blant krimforfatterne da jeg var midt i tenårene, og De fires tegn var allerede da min favoritt blant Sherlock Holmes-fortellingene hans.

Arthur Conan Doyle var min favoritt blant krimforfatterne da jeg var midt i tenårene

Uten noen forventninger om å nå opp til samme nivå, gjør jeg med tittelen her altså et muntert lite forsøk på å overby superklassikeren Doyle – 87 år etter hans død og 127 år etter hans andre krimromans utgivelse.

Jeg har forståelse for om enkelte lesere kanskje finner tittelvalget mitt merkelig, all den tid Sherlock Holmes-fortellingene jo forbindes med klassisk krim av en annen type enn denne romanen. Likhetene tilbake til De fires tegn er likevel langt større enn man først skulle tro. De fires tegn var mer en spenningsroman og mindre et klassisk krimmysterium enn noen av Conan Doyles øvrige 59 fortellinger om Sherlock Holmes.

For sin tid var den en oppsiktsvekkende moderne spenningsroman, som også tar opp store spørsmål om synd, straff, hevn og tilgivelse. Morderens identitet avslører den skarpsindige Holmes både for politiet og leseren alt på side 43. Resten av romanen handler om hva som kommer til å skje og om å finne morderen i storbyens vrimmel. Der som her får morderen selv fortelle sin historie og sitt motiv for leseren i jeg-form. Der som her handler jeg-personens historie om en alvorlig forbrytelse begått av en liten gruppe mennesker som mange år tidligere inngikk en pakt, og brukte et for uinnvidde uforståelig tegn som felles symbol. Likhetene er mange og viktige nok til at jeg har valgt å la tittelen bli stående, selv om jeg skriver fra en annen tid og med en annen struktur.

Romaner som alle har inspirert og omhandlet hevn-tematikk. «Til herr politimesteren» var til stor inspirasjon for Lahlum i tenårne, det var også Doyles romaner, som tittelen også avslører.

 

Som påpekt av krimnestoren Nils Nordberg går både Conan Doyles De fires tegn og min De fems tegn (og Jon Hells Til Herr Politimesteren) inn en romantradisjon med en hevner fra fortiden som mange år senere oppsøker en gruppe fiender. Den kan trekkes tilbake i hvert fall til storverket Greven av Monte Cristo, som Alexandre Dumas den eldre fullførte i Frankrike anno 1844.

Om krigen og hvordan den påvirket unge sinn

Jeg håper at jeg med denne romanen har klart å komme med en meningsfull norsk 2017-versjon av den tematikken. Jeg har benyttet anledningen til å trekke inn det skremmende aktuelle spørsmålet om hva krigsopplevelser kan gjøre med unge mennesker, og om ulike måter de kan håndtere det på i sine videre liv. Det ble til slutt et naturlig valg å tilegne den til de utallige menneskene fra ulike land, som også på 2000-tallet har fått sine liv preget av opplevelser som de selv eller nære familiemedlemmer hadde under 2. verdenskrig.

Denne romanen tilhører kort sagt altså en annen undersjanger enn mine tidligere krimromaner, og utspiller seg i to andre tidsaldre. Med handling fra seks land er den blitt langt mer internasjonal enn noen av mine tidligere romaner. Den har i tillegg en annen type struktur, andre hovedpersoner og en annen form. Det er et stort og luftig sprang ut i det ukjente, som kan gi assossiasjoner til enda større svev enn det man opplever fra timeteren på et stupebrett i et svømmebasseng.

Likheten mellom romanskriving og skihopp

Jeg har aldri testet ut skihopping i en bakke av nevneverdig størrelse. Rundt klokken 04.00 en morgen i vår, da jeg etter en litt for lang skriveøkt fullførte de siste avsnittene av førsteutkastet for De fems tegn, mente jeg likevel å kunne fastslå at likhetene mellom skihopping og romanskriving er undervurderte. I begge øvelser er det alltid veldig spennende i tilløpet – og så en desto mer grusom følelse av skuffelse og frykt hvis man kommer skjevt ut fra hoppet.

I så fall handler det bare om å komme seg levende ned og i gang med neste forsøk. Det må være en vidunderlig følelse hvis man kommer godt ut fra hoppet og får til et langt og luftig svev – men samtidig fortsatt skremmende å vite at alt kan bli spolert hvis man ikke treffer godt nok med nedslaget, og at små feiljusteringer der kan ødelegge mye. Deretter kommer den store gleden, lettelsen og spenningen om hvor bra det gikk, dersom man etter et høyt og luftig svev har kommet seg helskinnet ned og mener at det traff ganske godt med nedslaget.

En vesentlig forskjell er altså at mens skihopperen får sine stilkarakterer i løpet av ett minutts tid og sluttresultatet for konkurransen i løpet av en halvtime eller to, må forfatteren ofte vente i et halvår eller to på begge deler.

En vesentlig forskjell er altså at mens skihopperen får sine stilkarakterer i løpet av ett minutts tid og sluttresultatet for konkurransen i løpet av en halvtime eller to, må forfatteren ofte vente i et halvår eller to på begge deler. Der står jeg altså nå, når min nye spenningsroman er på vei ut i bokhandlene. Spør meg i juleferien om hvordan det gikk med romanen som ble lansert i august, så kan jeg kanskje gi et kvalifisert svar. Enn så lenge tenker jeg at dette var et høyt og luftig svev i en spennende ny bakke – og at jeg håper og tror det traff godt med nedslaget også…

De fems tegn er ute i bokhandel nå.

LES OGSÅ: Sterkt og rystende fra Lahlum

Innlegget Om å hoppe uten stupebrett – og om de ofte undervurderte likhetene mellom skihopping og romanskriving dukket først opp på Forlagsliv.

«Tidenes høstliste» fra Cappelen Damm

$
0
0

I dag presenterte Cappelen Damm det vi selv mener må være tidenes høstliste. Den består av over 400 titler i alle sjangere. Her er mange høydepunkter fra nye romaner av Roy Jacobsen og Lars Saabye Christensen til bøker av Norges største mat-bloggere, ny praktutgave av Harry Potter og Per Fugellis aller siste beretning i Per dør.

Cappelen Damm er Norges største og viktigste forlag. I forhold til utgivelser av allmenn litteratur er Cappelen Damm nesten like store som Gyldendal og Aschehoug til sammen. Hver tredje bok som selges i Norge er en Cappelen Damm-bok. Det hevdes ofte at forlagene har «tidenes høstliste», men forlagsdirektørene som presenterte listene mente at man i år ville ha sine ord i behold.

400 titler i alle sjangere

Cappelen Damm
Hans Olav Lahlum er aktuell med krimboken «De fems tegn».

Cappelen Damms høstliste består av nærmere 400 titler innenfor alle sjangere. Sakprosa-listen avspeiler at Cappelen Damm også er Norges største sakprosa-forlag. Den består av en bred kulturliste med 65 nye titler i tillegg til reiseguider og bøker fra Larsforlaget. Forlagets skjønnlitterære liste inkluderer totalt 31 oversatte romaner og hele 32 norske diktsamlinger, novellesamlinger og romaner. I tillegg er det en tegneserie: Fagprat av Flu Hartberg. Listen over barne- og ungdomsbøker teller rundt 130 titler fordelt på bildebøker, skjønnlitteratur, tegneserier og 22 faktabøker.

Store romaner fra de mest kjente forfatterne

Cappelen Damms brede og mangfoldige liste inkluderer alt fra nye bøker om Karsten og Petras kosedyr, verdenslansering av ny, illustrerte Harry PotterFangen fra Azkaban og store romaner fra kjente navn som Lars Saabye Christensen, Roy Jacobsen, Knut Nærum, Hans Olav Lahlum og Torkil Damhaug. John Le Carré, Fredrik Backman, Ken Follett og Lucinda Riley er også aktuelle med nye fortellinger.

Cappelen Damm
Knut Nærum har skrevet en makaber og munter fortelling om hvor vanskelig det kan være å bli morder. «Barmhjertighet» kommer i oktober.

Cappelen Damm = lyrikkforlaget

Blant de 11 diktsamlingene på forlagets liste finner vi Gro Dahles Anna og Frank. I denne samlingen lar Dahle den russisk opposisjonelle Anna Akhmatova møte den amerikanske beatpoeten Frank O’ Hara. Gro Dahle markerer 30 års-jubileum som forfatter i år, og i den forbindelse gir Cappelen Damm også ut hennes samlede voksendikt under tittelen Tvers igjennom upålitelig. Det er flere lyrikk-jubileer. Knut Ødegård markerer med høstens samling Tida er inne 50 år som forfatter. Freddy Fjellheim fyller 60 i år, og tre av hans verk er nå samlet i ett, stort bind. Jan Jakob Tønseths dikt i samling utgis i anledning hans 70 års dag.

Norges største mat-bloggere

Det er ti år siden Trine Sandberg startet bloggen «Trines mat». Ikke bare er hun blitt Norges største matskribent, hennes oppskrifter i bokform er også noen av landets mestselgende matbøker. I høst utkommer hennes tredje bok, Trine inviterer – menyer til hverdag og fest. Også designduoen Arne & Carlos markerer jubileum. De feirer 15-års jubileet med boken Arne & Carlos favoritter. Det er en samling av det beste fra deres tidligere bøker.

Cappelen Damm
Hele Norges favorittmatblogger Trine Sandberg er aktuell med sin tredje kokebok i september, «Trine inviterer – menyer til hverdag og fest».

Niels Christian Geelmuyden, Robert Mood, Simen Sætre og Kong Harald

Det kommer flere bøker som nok vil vekke debatt. I boken Pillebefinnende stiller Niels Chr. Geelmuyden bevisstgjørende og lynskarpe spørsmål ved medisinbruk, forskningsjuks, vanlige medisiners virkemåter og legemiddelindustriens arbeidsmetoder. Robert Mood skriver i Ansvar om sin ledelsesfilosofi og om sine erfaringer fra et langt liv som soldat, og han stiller viktige spørsmål ved hva ledelse er, ved strukturer og systemer.

Journalist, Simen Sætre, utgir denne høsten en oppsiktsvekkende og viktig bok om den afghanske tolken Quias Wahidis som jobbet for det norske militæret i Afghanistan. Den heter Tolken og er en unik varsler-historie og den er spennende som en thriller. En bok som seiler opp som den helt store gaveboken til jul er en helt ny utgave av det biografiske hovedverket om Kong Harald skrevet av landets fremste journalist Per Egil Hegge.

Per dør og Døden

Forlaget utgir to titler som har døden som korresponderende tema og utgangspunkt. Den folkekjære forfatteren Inge Eidsvåg har utgitt en rekke bøker som på en eller annen måte speiler ulike livsfaser, og denne gangen skriver han personlig og klokt om livets avslutning i boken Døden. I Per Fugellis bok Per dør skriver den uredde Fugelli innsiktsfullt sin egen tilstandsrapport.

Klikk her for å bla i katalogen med alle titlene, her er det noe for enhver smak.

 

Innlegget «Tidenes høstliste» fra Cappelen Damm dukket først opp på Forlagsliv.

Bildedryss fra årets høstlansering

$
0
0

Mandag 14. august presenterte Cappelen Damm høstens bøker på Kulturhuset i Oslo. Listen består av over 400 titler og mange forfattere, illustratører, forlagsfolk og presse var tilstede. Her er et lite bildedryss fra lanseringen:

Cappelen Damm
I oktober kommer «Et uønsket folk. Utviklingen av en «sigøynerpolitikk» og utryddelsen av norske rom 1915-1956″ av Carl Emil Vogt (t.h.), Maria Rosvoll (t.v.), Jan Alexander Svoboda Brustad og Lars Lien. Foto: Anne Valeur.
Cappelen Damm
Forlagsdirektør for Barn og ungdom Birgit Christensen presenterer høstens bøker i kategoriene barne- og ungdomsbøker. Vi kan blant annet glede oss til ny illustrert utgave av Harry Potter! Foto: Anne Valeur.
Torkil Damhaugs siste krimroman «Glasshjerte» er en fortelling om å kjenne igjen ondskapen når du møter den. Og om å streve med å forstå hvem du selv er. Men den handler også om hvor langt et menneske våger å gå for å holde fast ved kjærligheten. Foto: Anne Valeur.
Cappelen Damm
Arne og Carlos feirer 15 år som designerduo! Dette har de gjort ved å plukket ut sine favoritter fra de fem bøkene de har gitt ut tidlig, i tillegg til noen nye design. Boken heter «Det beste av Arne & Carlos». Her er Arne Nerjordet sammen med redaktør Inger Margrethe Karlsen. Foto: Anne Valeur.
Cappelen Damm
Saabye-stipendet ble delt ut under høstlanseringen. Lars Saabye Christensen delte selv ut stipendet og du kan lese hans tale til mottaker Frederik Svindland her. Foto: Anne Valeur.
Frederik Svindland (t.h.) mottar Saabye-stipendet på 25.000 kroner fra Lars Saabye Christensen (t.v.). Foto: Anne Valeur.
Cappelen Damm
Freddy Fjellheim og Gro Dahle. Foto: Anne Valeur.
Cappelen Damm
Frederik Svindland ble tildelt Saabye-stipendet for sin debutroman «Perlargonia». Foto: Anne Valeur.
Cappelen Damm
Roy Jacobsen (t.v.) er aktuell med romanen «Rigels øyne», som er tredje bok i serien om Ingrid Barrøy. Roy Jacobsen ble som første nordmann shortlistet til den gjeve Man Booker International Prize for den første romanen i serien, «De usynlige». Foto: Anne Valeur.
Cappelen Damm
Gruppebilde av forfatterne som var tilstede. Foto: Anne Valeur.
Cappelen Damm
Nina Kristin Nilsen er aktuell med «Sepp», historien om en av de mest spennende skjebner i norsk utvandringshistorie. Leonhard Seppala fra Skibotn i Troms utvandret til USA i 1900 under gullrushet i Alaska. Boken forteller om denne tiden, om gullgravere, immigranter og polarliv på en måte som tar pusten fra leseren. Men Seppalas enorme berømmelse (i sin tid en av Amerikas best kjente personer) kom ikke fra gullgraving, men fra hundekjøring. Foto: Anne Valeur.

 

LES OGSÅ: «Tidenes høstliste» fra Cappelen Damm
Ingvar Ambjørnsen: Jeg trodde Elling var død for meg

Innlegget Bildedryss fra årets høstlansering dukket først opp på Forlagsliv.

Ideologi og medmenneskelighet

$
0
0

Det kan godt være at prinsippene fra business-verdenen kan få enkelte samfunnsoppdrag til å fungere mer effektivt. Men når profittmotivet får overstyre det menneskelige er tankegangen blitt pervertert.

ER DET SLIK at vi lærer av erfaringer, korrigerer holdninger som har gått av sporet, og justerer vår overbevisning når historien viser at den ikke er hva vi trodde?

Jeg leser et forsvar for konkurranseutsetting av helsetjenester, forfattet av en åpenbart hellig overbevist representant for Fremskrittspartiets Ungdom – og undres. Virkelig. Forfatteren henger igjen i en ideologi som hadde en slags storhetstid på 1980- og 1990-tallet, men har avslørt sine moralske og prinsipielle defekter med full tyngde de siste ti årene. Likevel – man gir seg åpenbart ikke i de kretser.

I løpet av syv år har han vært plassert seks forskjellige steder. Flere ganger har slektninger funnet ham med ansiktet mot veggen mens han skriker i frustrasjon etter å ha blitt flyttet.

ETT HVERDAGSEKSEMPEL FRA et par år tilbake illustrerer hva det dreier seg om.

Gunnar er en ressurssterk mann med god utdannelse og jobb, da en ulykke påfører ham en alvorlig hjerneskade. Verden ramler øyeblikkelig sammen. Han mister evnen til å snakke, kan ikke kontrollere musklene, og må ha ”svært ressurskrevende, heldøgns, en-til-en-behandling, sannsynligvis resten av livet” (sitat fra epikrisen).

Gunnar er 40. Han er urolig og synlig full av angst, men faller til ro etter hvert som han blir kjent med rutinene rundt seg. Det tar tid. I løpet av syv år har han vært plassert seks forskjellige steder. Flere ganger har slektninger funnet ham med ansiktet mot veggen mens han skriker i frustrasjon etter å ha blitt flyttet.

I henhold til ny markedsliberalistisk ideologi blir Gunnar definert som et forretningsobjekt. Frogner bydel i Oslo utlyser konkurranse om oppdraget med å pleie ham. Her er det penger å tjene, så det dukker alltid opp en som kan gjøre det billigere enn forgjengeren, følgelig må Gunnar flyttes. Det skjer igjen og igjen.

Familien protesterer. Den legger frem massiv medisinsk dokumentasjon som viser at Gunnar lider og settes alvorlig tilbake hver gang. Innvendingene blir knapt nok vurdert. De får brev tilbake: ”Dette er en rent forretningsmessig beslutning som ikke kan påklages”, signert byrådssekretær Kai Morten Terning fra Fremskrittspartiet. Nye protester, mer og tyngre medisinsk dokumentasjon følger. Men byrådet står på sitt. Man ville utelukke andre aktører fra konkurransen hvis det skulle bli stilt krav om at Gunnar må bli der han er. Det går selvfølgelig ikke an.

Konklusjon: prinsippene om fri forretningsmessig konkurranse er langt viktigere enn hensyn til menneskelige forhold og et enkelt menneskes skjebne.

Man må spørre: er det slik vi vil ha det?

I henhold til ny markedsliberalistisk ideologi blir Gunnar definert som et forretningsobjekt. Frogner bydel i Oslo utlyser konkurranse om oppdraget med å pleie ham. Her er det penger å tjene, så det dukker alltid opp en som kan gjøre det billigere enn forgjengeren, følgelig må Gunnar flyttes. Det skjer igjen og igjen.

TILFELLET GUNNAR HANDLER om markedsliberalismen som politisk ideal.

Da Reaganomics og Thatcherisme feide inn over den vestlige verden fra 1980, virket ideene som et pust av nytt liv etter en periode med stillstand og livløshet; den statskontrollerte blandingsøkonomien hadde nådd veggen; verden sto i stampe. Liberalismen var en oppskrift som fikk det til å syde og putre av liv og skaperkraft på alle samfunnsplan, og den skapte en velsignet atmosfære av ansvarsfri materialisme.

Det haglet med advarsler, men politikere til høyre og venstre var hypnotisert av markedets forførende energier og hørte ikke etter.

Innvendingene gikk i hovedsak ut på at knefallet for en profittfokusert finansnæring undergraver ideene om det rettferdige samfunn. En av konservatismens fedre, Adam Smith, slo i sin tid fast at den frie kapitalisme må bygge på at det ligger et sosialt sikkerhetsnett under alle borgere, og at demokratisk valgte politiske organer må fastlegge et minimum av moralske og humane grunnforutsetninger for at det frie og liberale samfunn skal utvikle seg.

Margaret Thatcher mente ikke det: ”There is no such thing as society”. Hun fastholdt at det private næringsliv løser et hvert problem med basis i profittmotivet. Når alt kom til alt, var hun antagelig ikke konservativ, bare ensporet markedsliberalist, hvilket er noe helt annet.

 

SYSTEMET KRASJET I 2008/2010. Teoriene holdt ikke. Arbeidsledighet og sviktende velferdssystemer skapte nye politiske spenninger. Tilliten til de etablerte politiske systemene ble svekket. Store segmenter av den europeiske velgermassen følte seg oversett. De så at det hadde oppstått betydelige sosiale skjevheter, men ble ikke hørt.

Derfor er vi inne i en politisk endringsprosess i Europa for tiden, derfor ser vi en løpende justering av ideologier og filosofi.

Men i visse kretser bryr man seg altså ikke om det.

(Historien om Gunnar ble kjent gjennom tidsskiftet Fontene. Journalist var Eirik Dahl Viggen, som vant Fagpressens Journalistpris for den).

LES OGSÅ:
Mer om markedsliberalisme  i boken The Real FRP – Twitter-kontoen som satte en ny standard for politisk satire i Norge kommer nå i bokform!
Ingvar Ambjørnsen: – Jeg trodde Ellling var død for meg
Christian Borch: Politikerforakt og politikernes forakt

 

Innlegget Ideologi og medmenneskelighet dukket først opp på Forlagsliv.

Dan Brown topper Bazars høstliste

$
0
0

Bazar Forlag byr på det beste og mest populære av oversatt litteratur på sin høstliste. Den toppes av  og Sapiens-forfatteren Yuval Noah Hararis og Dan Brown som for første gang kommer til Norge i høst.

Bazar Forlag er nå blitt et såkalt imprint-forlag i Cappelen Damm. Der skal de forsterke ambisjonen om å bringe noe av det beste og mest populære av utenlandsk litteratur hjem til det norske folk. Denne høsten består utgivelseslisten av 18 nye titler.

Verdenslansering og Norges-besøk av Dan Brown

Dan Brown
Norske lesere kan møte Dan Brown for første gang på Krimfest på Sentrum scene 31. oktober.

Det er solgt mer enn 200 millioner eksemplarer av Dan Browns bøker rundt om i verden, og bøkene hans har blitt oversatt til 56 språk. Da Vinci-koden, Engler & demoner, Inferno og Det tapte symbol har alle toppet internasjonale bestselgerlister i månedsvis. Nå kan alle Brown-fans glede seg over en ny Robert Langdon-roman.

3. oktober er det duket for verdenslansering for Dan Browns Opprinnelse. I Opprinnesle møter vi igjen Robert Langdon, professoren i symbologi og religiøs ikonologi ved Harvard. Han  ankommer det hypermoderne Guggenheim-museet i Bilbao. Langdon og museumsdirektøren Vidal må navigere gjennom skjult historie, ekstrem religion, moderne kunst og gåtefulle symboler.

Hold av datoen 31. oktober, for da skal Dan Brown møte norske lesere for første gang. Du kan møte ham på Sentrum Scene til tidenes krimfest. Billettsalget vil snart bli annonsert.

Bazar
Du kan kjøpe Homo deus på bazarforlag.no

Ny bestselger fra forfatteren av Sapiens

Professoren i historie Yuval Noah Harari evner å formidle de store spørsmålene som angår historie og menneskeheten på en måte som appellerer til ung og gammel til kvinne og mann. Hans Sapiens har gått sin seiersgang verden rundt, og er også blitt en bestselger her til lands.

I Homo deus retter Harari søkelyset mot menneskehetens framtid. Boken tar opp temaer som avskaffelse av døden, innføring av kunstig liv og hvorfor vi mennesker streber etter å forvandles til guder. Med andre ord: Hvor er vi på vei?

«Uten tvil tiårets viktigste bøker.»

Bokaktuelle Roy Jacobsen har lest både Sapiens og Homo deus to ganger og uttaler til oss: «Uten tvil tiårets viktigste bøker.»

Krim og underholdningsfavoritter

Det er en rekke andre potensielle bestselgere på Bazars liste. Suksessforfatteren og «dronningen av familiehemmeligheter», Tatiana de Rosnay, viser ossen helt ny side i Naboen. Det er en uhyggelig psykologisk spenningsroman, der Tatiana de Rosnay vekker vår dypeste frykt ved å plassere dramaet rett foran vår egen dør. For kanskje er naboen din ikke den du tror.

I Et hus uten vinduer av Nadia Hashimi venter en levende, uforglemmelig historie om et usannsynlig søsterskap. Den gir et sylskarpt portrett av afghanske kvinneliv. I tillegg er det romaner av bl.a. Anette Dutton, Annette Haaland, Jean Kvok og Jodi Picoult.

Klikk her for å lese mer om bøkene i Bazars katalog.

Innlegget Dan Brown topper Bazars høstliste dukket først opp på Forlagsliv.


7 hobby- og livsstilsbøker du bør få med deg

$
0
0

Det bugner av spennende og interessante titler fra Cappelen Damm denne høsten. Her har vi plukket ut sju hobby- og livsstilsbøker du bør sjekke ut – enten du vil imponere på kjøkkenet eller ønsker innsikt i medisinbruk:

Trine inviterer – menyer til hverdag og fest!

Faktabøker
TRINE-FEBER: Denne gangen inviterer Trine deg til å prøve ut menyer til hverdag og fest!

Trine Sandberg er hele Norges favorittmatblogger og Norges mestselgende kokebokforfatter. Denne høsten er det ti år siden bloggeventyret startet – og det feires selvfølgelig med stor bursdagsfeiring! Samtidig kommer Trines tredje bok, Trine inviterer – menyer til hverdag og fest, ut i bokhandelen.

I boken får du nærmere 90 oppskrifter, hvorav nesten 80 er nye og ikke tidligere publisert på bloggen. Trine byr på smakfulle og enkle menyer, og inkluderer sine beste råd og tips om hvordan du best kan planlegge og forberede måltidet, hvordan du beregner porsjoner til mange gjester og hva du kan gjøre ferdig på forhånd. Boken vil være i salg fra og med 4. september.

Det søte liv – Kaker for enhver smak

Kristine Ilstad er Norges største kakeblogger og kommer med oppfølgeren til suksessen Det søte liv … Kristines favoritter. Kristine er rå på å gi leserne sine nye oppskrifter som alltid gir vann i munn.

Bok nummer to er bygd opp rundt favorittsmakene til nettopp dere, følgerne hennes. Derfor får du ti innholdsrike kapitler etter smak: VANILJE, SITRUS, BÆR, FRUKT, KAFFE, SJOKOLADE, KARAMELL, NØTTER, KRYDDER og LAKRIS. Boken er rikt illustrert med Kristines egne kakebilder, og Kristine deler sine personlige tips for hva som skal til for å lykkes med bakingen. Det søte liv … Kaker for enhver smak er i salg fra midten av september.

faktabøker
15-ÅRS JUBILEUM: Arne & Carlos har inspirert oss til å lage alt fra julekuler og påskeegg til fantastiske og fargerike gensere.

Arne & Carlos favoritter

Vår favorittdesignerduo Arne og Carlos har 15-års jubileum denne høsten. Dette feires med en «best of bok» fra de tidligere fem bøkene deres – Arne & Carlos favoritter. I tillegg får du også helt ny design! Her får du julekuler, påskeegg, skjerf, luer, sokker, strikkedukker, gensere og jakker, ja, alt du måtte ønske deg fra Arne og Carlos samlet i en bok. Dykk ned i boken og la deg inspirerer av kombinasjoner av farger og mønsterborder. Boken vil være i salg fra neste uke – og vi tipper denne boken vil ligge under mange juletrær …

 

Pillebefinnende – Hva vet vi om medisinene vi tar

Niels Christian Geelmuyden kommer med ny bok, denne gangen med tittelen Pillebefinnende. Hva vet vi om medisinenes virkninger og bivirkninger? Eller rettere sagt: Hva får vi vite?

faktabøker
PILLEFOKUS: Niels Christian Geelmuyden vil få leserne til å stille spørsmål.

70 prosent av oss bruker en eller flere reseptbelagte medisiner. Legen vil mene at pillene er til beste for deg, men har legen fortalt deg at halvparten av legemiddelforskningen aldri blir publisert? Og hva med myndighetene? Betjener de publikum eller en industri som har blitt ilagt over 35 milliarder dollar i bøter for lovbrudd de siste 25 årene?

Niels Chr. Geelmuyden stiller i denne boken velfunderte spørsmål ved legemiddelindustrien, forskningen og virkemåten til mange av de mest brukte medisinene blant nordmenn. Hvilken effekt og hvilke bivirkninger gir smertestillende, blodtrykksmedisiner, statiner, sovepiller og antidepressiva, antibiotika, blodfortynnende, p-piller, potensmidler og syrehemmere? Les boken og skaff deg kunnskap til å stille legen de rette spørsmålene. Boken vil være i salg om kort tid.

Kuene – Fornuft og følelser på gården

Du vil bli rørt og forbløffet, oppmuntret og kanskje litt forandret over å lese boken Kuene – Fornuft og følelser på gården. For på gården til Rosamund Young har alle kuene et navn og sin egen unike personlighet. De føler alle tilknytning til flokken sin, men er i høyeste grad også individualister.

De kan være oppsiktsvekkende kloke og smarte, strategiske, viljesterke, altruistiske og livsglade. Kuene vandrer fritt rundt fra eng til eng og spiser så mye grønt gress de bare orker, leker og tøyser, løper rundt og kanskje studerer utsikten – og de stiller opp for både kompiser og familie. For aller mest handler denne boken om vennskap – mellom folk og fe, kuer og kalver, griser og sauer, levende vesener og naturen. Boken vil være i salg fra oktober.

faktabøker
KLAR FOR Å PIMPE OPP HJEMMET? Halvor og Christine gir deg tips og triks – rom for rom – i denne lekre interiørboken!

Eventyrlige detaljer

Halvor Bakke, kjent som interiør- og møbeldesigner og fra TV-programmet Eventyrlig oppussing, og Christine Fikseaunet, har laget boken Eventyrlige detaljer.

Å skape et eventyrlig hjem er verken uoverkommelig eller kostbart – med litt egeninnsats kan alle få det fint. Den store forskjellen ligger i detaljene og hvordan du fokuserer på dem. I denne boka ser du hvordan du kan ta riktige valg i form av farger, møbler og tekstiler, planter og pynt i hjemmet ditt. Boka er en inspirasjonskilde til å skape helhetlige og harmoniske rom og viser deg løsningen, trinn for trinn! Boken er i salg nå.

 

Turen går til Reykjavik

Reykjavik er det nye, kule reisemålet, og hva passer vel bedre å putte i håndbagasjen enn Lonely Planet til Reykjavik? Verdens nordligste hovedstad byr på fargerike bygninger, et vilt natteliv, fascinerende museer omgitt av praktfull frodig natur med vulkaner, varme kilder og geysirer. Og ikke minst kommer man nær vår felles historie med islendingene.

Lonely Planets Lommekjent-guider bringer deg rett til hjertet av storbyen: De er poengterte, velger ut de beste stedene å oppleve og har et fokus på favorittene til byens innbyggere. Hele veien hvisker den lokalkjente forfatteren deg i øret sine heteste tips: om severdigheter, shopping, hoteller, natteliv, restauranter og mye annet. Du får selvsagt også praktiske tips for at alt skal gå som smurt underveis på weekendturen. Andre utgaver som kommer denne høsten er Lonely Planet til Budapest, New York og Phuket. Boken om Reykjavik vil være i salg fra midten av september.

De av våre andre spennende utgivelser, som det ikke ble plass til her, kan du fine fram til på nettsidene til Cappelen Damm.

LES OGSÅ: Sjekk ut Bazars spennende høstliste her!

Tidenes høstliste fra Cappelen Damm

Bildedryss fra årets høstlansering

Innlegget 7 hobby- og livsstilsbøker du bør få med deg dukket først opp på Forlagsliv.

Ukas dikt: Ord over grind av Halldis Moren Vesaas

$
0
0

Ukas dikt er et av Halldis Moren Vesaas’ mest kjente dikt: «Ord over grind». Det er et dikt om nærhet og vennskap.

Valgkampen har startet, og den viser hvor vanskelig kommunikasjon kan være. Det har inspirert til at ukas dikt er det vakre diktet «Ord over grind» av Halldis Moren Vesaas. Det handler om kommunikasjon, men på et litt annet nivå enn mellom politikerne.

Halldis Moren Vesaas (1907–1995) er en av våre kjæreste lyrikere. Hun har også betydd mye for nynorsk språk og kultur. Vesaas skrev åtte diktsamlinger, og mange av diktene hennes blir ofte opplest i høytidsstunder.

«Ord over grind» er kanskje Halldis Moren Vesaas’ mest kjente dikt. Mange leser det som et dikt om nærhet i kjærligheten, men Vesaas selv understreket at det handlet om vennskap. Det er hentet fra diktsamlingen I ein annan skog som kom ut i 1955.

ORD OVER GRIND

Du går fram til mi inste grind
og eg går òg fram til di.
Innanfor den er kvar av oss einsam,
og det skal vi alltid bli.

Aldri trenge seg lenger fram,
var lova som gjaldt oss to.
Anten vi møttest titt eller sjeldan
var møtet tillit og ro.

Står du der ikkje ein dag eg kjem
fell det meg lett å snu
når eg har stått litt og sett mot huset
og tenkt på at der bur du.

Så lenge eg veit du vil kome iblant
som no over knastrande grus
og smile glad når du ser meg stå her,
skal eg ha ein heim i mitt hus.

LES OGSÅ:
Ukas dikt: Vi holder livet av Inger Hagerup
Dobbeltseier til Lucinda Riley
Om å hoppe uten stupebrett
Ukas dikt: Jeg hadde tenkt av Rudolf Nilsen
Ukas dikt: Etter ein rangel av Jakob Sande
Ukas dikt: Ensomhet av Arild Nyquist

Innlegget Ukas dikt: Ord over grind av Halldis Moren Vesaas dukket først opp på Forlagsliv.

Her får du en av sesongens fineste strikkegensere

$
0
0

Hva er vel bedre enn å pakke seg inn i varme strikkegensere når høsten melder sin ankomst? Denne deilige tweedgenser, hentet fra den nye boken Strikk fra Tinde, er perfekt som strikkeprosjekt i høst! Genseren er i perleribb med høy hals og store fletter på armene. Den er lang med splitt i sidene, men kan lett lages om til en kortere variant om ønskelig. Det samme gjelder ermene som her er ekstra lange.

 

STØRRELSER OG MÅL

XS (S) M (L) XL

Strikk fra Tinde
I Strikk fra Tinde finner du oppskrifter som passer for nybegynnere og for de som har strikket mye tidligere.

Halv overvidde ca. 47 (50) 54 (58) 62 cm

Hel lengde ca. 64 (66) 68 (70) 72 cm

Ermelengde ca. 54 (55) 56 (57) 58 cm

 

GARNFORBRUK

Alpakka tweed, lys brun 108: 950 (1050) 1150 (1250) 1400 g

 

PINNEFORSLAG

Liten og stor rundp og strømpep nr. 5

 

STRIKKEFASTHET

22 m perleribb på p nr. 5 = 10 cm

Iselin Hafseld
Strikk fra Tinde er designer Iselin Hafselds første strikkebok. Hun er gründer av klesmerket TINDE, kjent for eksklusive strikkeplagg med en avslappet eleganse.

 

PERLERIBB

Maskeantall er delelig med 4.

Perleribb strikket frem og tilbake:

  1. omg: Strikk *3 r, 1 vr*. Gjenta fra *-* p ut.
  2. omg: Strikk *1 vr, 1 r, 1 vr*. Gjenta fra *-* p ut.

Gjenta disse 2 p.

 

 

BAKSTYKKET

Legg opp 106 (114) 122 (130) 138 m p nr. 5 og strikk frem og tilbake. Strikk 1 kantm r, videre perleribb til det er 1 m igjen, strikk 1 vr. NB! Det er viktig at sidekantene blir strikket likt gjennom hele arb. Strikk alltid første m på hver p r, og den siste m på hver p vr. Dette gir en fast og fin kant. Det strikkes perleribb på hele stykket. Strikk til det måler 62 (64) 66 (68) 70 cm. Fell av de 28 midterste m med dobbelfelling, og strikk hver side ferdig for seg. Fell mot halsen hver 2. p 2, 2, 1 m (likt for alle str.). Stykket måler nå ca. 64 (66) 68 (70) 72 cm. Fell av skuldermaskene 34 (38) 42 (46) 50 m med dobbelfelling: *ta 1 m løs av, strikk 2 m r sm, trekk den første m over de 2 sammenstrikkede m*. Gjenta *-* p ut.

 

FORSTYKKET

Strikkes som bakstykket til det måler 54 (56) 58 (60) 62 cm. Fell av de 18 midterste m med dobbelfelling, og strikk hver side ferdig for seg. Fell mot halsen hver 2. p 3, 2, 2, 2, 1 m (likt for alle str.). Strikk til stykket måler ca. 64 (66) 68 (70) 72 cm. Fell av skuldermaskene 34 (38) 42 (46) 50 m med dobbelfelling: Ta 1 m løs av, strikk 2 m r sm, trekk den første m over de 2 andre sammenstrikkede m.

 

ERMENE

Legg opp 40 (44) 44 (48) 48 m på strømpep nr. 5 og strikk rundt. Strikk perleribb til ermet måler ca. 24 (24) 25 (25) 25 cm. Strikk 1 omg r og øk 8 m jevnt fordelt = 48 (52) 52 (56) 56 m. Resten av ermet strikkes med riller og fletter. Rillene dannes ved å strikke 2. hver omg r og vr, flettene strikkes iflg. diagrammet side 39 (se illustrasjon under). Strikk 8 (10) 10 (12) 12 m rillestrikk, flettediagram over 32 m, 8 (10) 10 (12) 12 m rillestrikk. Øk 2 m på undersiden av ermet hver 1,5 cm og strikk til ermet måler ca. 54 (55) 56 (57) 58 cm. Pass på at flettingen avsluttes etter 5. eller 11. omg i diagrammet før det felles av.

MONTERING

Sy sammen på skuldrene og pass på at maskene møtes r mot vr. Mål ermets vidde øverst og marker i sidene. Lag en splitt i hver side ca. 17 (18) 19 (20) 21 cm lang, og sy sidesømmene sammen opp til ermehullet. Sy ermene til bolen og følg med slik at sømmen på bolen foran og bak blir rett og fin. Damp alle sømmene lett på vrangen med et fuktig klede. NB! Vær forsiktig og damp veldig lett, så ikke strukturen blir flat.

 

HØY HALS

Her er halsen strikket for seg og sydd på genseren i etterkant. Legg opp 124 m på en liten rundp nr. 5. Strikk 1 omg r, 1 omg vr, 1 omg r, 1 omg vr. Fortsett med perlestrill og strikk til halsen måler ca. 27 cm. Avslutt med 1 omg r, 1 omg vr, 1 omg r, 1 omg vr. Fell løst av slik at halsen får en litt vid avslutning. Halsen festes opp ned på genseren, den former seg fint rundt halsringningen pga. den løse avfellingen. Fest ca. 48 m på bakstykket og 76 cm på forstykket. La avfellingskanten på halsen være synlig og sy denne fast til halsringningens ytterste masker fra retten.

 

Lykke til!

 

Lyst til å strikke mer? Prøv deg på Nina Skarras strikkejakke!

Kjøp Strikk fra Tinde her.

Innlegget Her får du en av sesongens fineste strikkegensere dukket først opp på Forlagsliv.

– Smartere etter å ha lest «Homo deus»!

$
0
0

Jeg har lenge ment – og hevdet – at troen på, eller angsten for, at robotene skal «ta over» var en hype, men etter å ha lest Yuval Hararis siste er jeg ikke like sikker… skriver biologiprofessor og forfatter Dag O. Hessen om boken Homo deus.

 

Noen har talent og selvtillit til å gi et overblikk over de store spørsmål som angår historien og mennesket, som Eric Hobsbawm, Jared Diamond, Steven Pinker – og Yuval Harari. I Sapiens tar Harari et gedigent sveip over menneskehetens historie med det ene store spørsmålet: Hvordan kan det ha seg at en art som inntil for 70 000 år siden var en unnselig flokk i et hjørne av Afrika har maktet å dominere verden til de grader at vi nå går inn i en ny tidsalder – Antropocene?

Framtidens menneske

Homo deus
ÅRETS VIKTIGSTE BØKER: Bokaktuelle Roy Jacobsen har lest både Sapiens og Homo deus to ganger og uttaler til oss: «Uten tvil tiårets viktigste bøker.»

I oppfølgeren, Homo deus, vender Harari kikkerten andre veien og ser fram mot framtidens menneske. Vi er nå i ferd med å stige om bord på en ferd med ukjent mål og kanskje innebærer denne reisen også avviklingen av Homo sapiens? Vi har blitt så smarte at vi utmanøvrer oss selv i jakten på mening, guddommelighet og udødelighet. Vi har beseiret naturen, og vi risikerer å overvinne oss selv. Hva eller hvem vil komme etter oss? Gudene vet, skjønt det gjør de ikke, for gudene er døde, og vi selv er ikke guder nok til å vite hvor reisen bærer – ikke engang hvorfor vi har lagt ut på den.

Lenge var mennesket et dyr blant andre dyr, men etter hvert som vi vant kløkt og makt, satte vi oss som mål å kontrollere naturen. Fram til nå har vi gradvis fått herredømme over mange av våre tidligere svøper; sult er ikke avskaffet, men er kraftig redusert, likedan er sykdomsepidemier i stor grad brakt under kontroll, selv om ikke de heller er helt utryddet og formodentlig heller aldri vil bli det. Så har også det moderne, opplyste og globaliserte samfunnet i stor grad kontrollert jungelens lov i samfunnet og med det redusert sjansen for å dø i krig. Dette siste er en slags seier over våre mer primitive sider.

Siden lykke bestemmes av vår biokjemi, er det eneste vi kan gjøre for å sikre varig tilfredsstillelse, å manipulere dette systemet.

På tallrike andre områder har vi også lagt naturen og verden under oss, men én utfordring gjenstår, døden: «Hvis og når vitenskapen gjør betydelige fremskritt i krigen mot døden, vil det virkelige slaget flyttes fra laboratoriene til parlamentene, tinghusene og gatene. Når den forskningsmessige innsatsen krones med suksess, vil den utløse bitre politiske konflikter. Alle kriger og konflikter vi har sett så langt i historien, kan vise seg å ha vært et tamt forspill til den store kampen som ligger foran oss: kampen for evig ungdom.»

Homo deus
FREMTIDENS MENNESKER OG ROBOTER: Mye science, lite science fiction. Spennende er det i alle fall!

Det andre store prosjektet på menneskets agenda vil ifølge Harari være å finne nøkkelen til lykke. Siden lykke bestemmes av vår biokjemi, er det eneste vi kan gjøre for å sikre varig tilfredsstillelse, å manipulere dette systemet. Hvilket vi jo allerede gjør.

Det er ingen grunn til å tro at det vil stoppe med endringen i biokjemien. Som Harari sier var små endringer i gener, hormoner og nevroner nok til å forvandle Homo erectus – som ikke klarte å produsere noe mer imponerende enn flintkniver – til Homo sapiens, som produserer romskip og datamaskiner. Så kommer kyborgene, menneske-maskin-kombinasjoner, men det er nok en konservativ endring siden også denne er basert på at organiske hjerner vil fortsette å være livets kommando- og kontrollsenter. Neste trinn er det uorganiske, robotene.

Robotene kommer

Jeg har lenge ment – og hevdet – at troen på, eller angsten for, at robotene skal «ta over» var en hype, men etter å ha lest Hararis siste er jeg ikke like sikker… For å nå denne konklusjonen dekonstruerer Harari mennesket, for hvor blir den menneskelige sjel eller essens av når man skreller løken? Den finnes ikke. Alt er synapser og nettverk, viljen er fiktiv, i alle fall den frie viljen. Illusjonene råder. Det er biologene som brøt ned grensene mellom menneske og maskin, hevder Harari, alt er digitale koder og algoritmer.

Homo deus er fullt på høyde med Sapiens, den er full av elegante og vittige formuleringer, skarpe observasjoner, idéhistorie og filosofi.

Forskjellen på vår egen organiske, karbonbaserte informasjon og maskinens silikonbaserte, er mer følt enn reell. Moderniteten som skjer med akselererende fart og kompleksitet og gjør at ingen helt følger med kan oppsummeres i én setning: Menneskene går med på å gi avkall på mening i bytte mot makt. Vår moderne kultur avviser troen på en stor kosmisk plan. Vi er ikke skuespillere i et drama som er større enn livet selv. «Praktisk sett består det moderne livet av en evig jakt på makt i et univers blottet for mening. Moderne kultur er historiens mektigste, og den forsker, finner opp, oppdager og vokser kontinuerlig. Samtidig nages den av en større eksistensiell angst enn noen tidligere kultur.» Livet har ikke manuskript, dramatiker, regissør, produsent – eller mening. Ingen aner hvordan stykket vil ende, men det ser ikke lyst ut.

Mye science, lite science fiction

Så langt høres dette ut som mørke saker, enda en dystopisk framtidsvisjon i tider da vi trenger noe mer oppmuntrende. Vel, Hararis bok er mer enn dette. Homo deus er fullt på høyde med Sapiens, den er full av elegante og vittige formuleringer, skarpe observasjoner, idéhistorie og filosofi. Hans diskusjon av alliansen mellom vitenskap og humanisme – på godt og vondt – bobler av innsikt, historiske fakta og anekdoter. Her er mye science og lite science fiction. Men dypest sett advarer Harari oss mot en slags Ikarosk hybris. Vår flukt mot solen bærer ikke nødvendigvis noe godt. De samme økonomiske systemene som har skapt problemene og som jager hvileløst videre, er ikke nødvendigvis de som skal redde oss. Vi skal også vokte oss for å gi fra oss all styring. Google vet allerede mer om oss enn vi gjør selv på mange områder, og det kan være fristende å avgi sitt DNA og sine historie til intelligente systemer som kan ta langt ”riktigere” valg for oss enn vi gjør selv. Dette vil imidlertid innebære en slags frivillig lobotomering.

Det kunne sies mye mer om denne ferden til framtiden som Harari tar oss med på. Heller ikke Harari sitter med noen krystallkule, men dette er ikke urealistiske vyer. De vekker uro, men også den følelsen som kjennetegner en god bok: Du føler deg smartere etter å ha lest den. Selvsagt en illusjon det også, men dog …

 

LES OGSÅ: Denne mannen preger også boklisten til Bazar

7 hobby- og livsstilsbøker du bør få med deg!

Ingvar Ambjørnsen om Elling-bøkene

Innlegget – Smartere etter å ha lest «Homo deus»! dukket først opp på Forlagsliv.

Vi som ikke reiser

$
0
0

Ingvar Ambjørnsen har funnet tilbake til Elling. Her er Ellings første kommentar – et sommerbrev som heter «Vi som ikke reiser».

 

Oslo 30. Juni 2017

 Jeg sitter i hagen og lar humlene suse. Det er den siste dagen i juni, og sollyset faller så vakkert ned gjennom epletrærnes bladverk. I det fjerne, en elektrisk gressklipper, og et barn som ler. Hva vil man mer?

Jo, et glass limonade med fire isbiter og en skive sitron.

Og avisen, naturligvis. Klassenes Kamp. Der journalist Torbjørn Tumyr Nilsen har skrevet en leseverdig artikkel om de av oss som ikke lar seg rive med av tidens reisehysteri. Vi som velger å bli hjemme, og er vel fornøyd med det.

Først blir jeg glad for at en ung journalist i det hele tatt kan komme på ideen å skrive om et slikt tema, det er nesten ikke til å tro. Dernest litt skeptisk siden Tumyr Nilsen velger en litt pussig innfallsvinkel til temaet, det er noe med en svenske som kommer med moraliserende betraktninger om fulle nordmenn, og jeg tenker som så at her kunne nok redaktøren ha vært frempå med saksen og et vennlig smil. Denne vesle skuffelsen helt i starten blir ytterligere forsterket fordi tre norske forfattere er avbildet over selve overskriften («De som ikke reiser»). De tre er Olav H. Hauge, Kari Bøge og Einar Økland, og under bildene løper følgende tekst: «Forfatteren Olav H. Hauge likte seg best hjemme. Kari Bøge og Einar Økland ser heller ikke poenget med å reise».

Så: Hvorfor åpne artikkelen med en svenske som ingen her til lands har hørt om? Han er herved strøket fra mine betraktninger.

Men altså: Olav H. Hauge «likte seg best hjemme». Og Økland og Bøge «ser heller ikke poenget med å reise».

Reise bort? Unnskyld meg, men jeg ser ikke helt poenget. Jeg er en hjemmets mann. Har alltid vært det.

Som smeltet smør i mine ører. Lunkent. Behagelig. Reise bort? Unnskyld meg, men jeg ser ikke helt poenget. Det er nå en gang slik at jeg liker meg best hjemme. Jeg kunne ha skrevet under på hvert eneste ord, og hatt mitt eget passbilde plassert ved siden av de tre forfatterportrettene. Her er jeg i det minste på høyde med dem. Jeg er en hjemmets mann. Har alltid vært det.

5 år siden 22.juli: Dette skrev Ingvar Ambjørnsen

Tumyr Nilsen skriver: «Det finnes gode grunner til å reise, skal vi tro forskningen: Det kan gjøre oss smartere, lykkeligere, mer kreative og åpne. Hva er gode grunner til IKKE å reise? Kan vi oppnå noe ved å bli værende hjemme? Og er vi så sikre på at reisene gjør oss åpne?»

Den som ønsker et lynkurs i kreativitet, kan sette seg rolig til rette i sin hjemlige lenestol, og lukke øynene. Så kan han ved tankens kraft forestille seg reisen opp Amazonas, og tvers over pampasen i Argentina. Da kan vi begynne å snakke om å stimulere ens egen kreativitet.

«Skal vi tro forskningen». Her limer jeg personlig inn et stort spørsmålstegn. Og videre: Hva slags forskning er det her snakk om? Det nevner ikke journalisten med et ord. Og det er ikke fordi det ikke finnes forskning på dette området. For det gjør det sikkert. Vi lever i en tid der det forskes på absolutt alt. Men om det her siktes til forskning av seriøs karakter, ja se det er en ganske annen sak. I følge Tumyr Nilsens ikke dokumenterte forskningsresultater finnes det altså ikke bare grunner, men gode grunner til å reise. Og en av dem skal altså være at det å reise bort (kan) gjøre oss smartere. En helt verdiløs påstand, etter min ringe mening. Særlig fordi den jo ikke sier oss noe som helst. Man (kan) altså bli smartere av å reise. Ja vel, men da sier det seg jo også selv at man like gjerne (kan) bli like smart ved å holde seg hjemme. Men blir man lykkeligere av å reise? Ja. Definitivt. Vel å merke dersom man er av det slaget som blir lykkelig av å reise. Personlig er jeg ikke slik anlagt. Jeg blir lykkelig av å holde meg hjemme. Være i ro. Mer kreative og åpne? Nei. Heller ikke her slår den anonyme forskningen til. Den som ønsker et lynkurs i kreativitet, kan sette seg rolig til rette i sin hjemlige lenestol, og lukke øynene. Så kan han ved tankens kraft forestille seg reisen opp Amazonas, og tvers over pampasen i Argentina, senere haiketuren gjennom New Mexico, og turen videre på kryss og tvers av det Nordamerikanske kontinent. Da kan vi begynne å snakke om å stimulere ens egen kreativitet.

Det er en mann med en viss erfaring som uttaler seg.

«En av Norges viktigste lyrikere på 1900-tallet, Olav H. Hauge, omtales også som en av hundreårets mest stedbundne forfattere. Hans går i Ulvik i indre Hardanger utgjorde for det meste hans fysiske verden. Han var av og til på Voss, og de gangene han måtte til Bergen eller hovedstaden, skjedde det med noe motvilje.»

Jeg har alltid vært av den oppfatning at de korte reisene, turen til butikken, eller trikken ned til byen, bør regnes som like fullverdige reiser som overfladisk tøv a lá gruppereiser til Syden

Les Ingvar Ambjørnsens kommentar til rettsaken om Cappelen og Jensen

Det er forfatterkollegaen Einar Økland som forteller dette. La oss se litt nærmere på disse fire linjene. Først er det dette med at Olav H. Hauges gård i Ulvik, utgjør den viktigste del av dikterens «fysiske» virkelighet. Avisen som i min ungdom fremmet et ett hundre prosent materialistisk grunnsyn åpner altså nå for at det kanskje også finnes andre aspekter ved et menneskes eksistens. Dette er faktisk ikke så rent lite revolusjonerende, og på det viset blir avisen nå i 2017 noe den aldri tidligere var, men svært gjerne ville være, nemlig revolusjonær. Og av den grunn får jeg meg formiddagens første gode latter, og det så ripsbuskene står og blafrer borte ved boden. Særlig fordi avisens ny-revolusjonære aspekt blir så tydelig i forhold til den samme avisens intensjoner og vilje under redaktører som Sigurd Allern og Jon Michelet, som jo begge hadde som vane å skryte av sin nådeløse materialisme. Men, ok. Kanskje er det ikke her et åndelig aspekt som trekkes inn, men simpelthen Hauges påståtte sinnssykdom. At det er denne sykdommen som utgjør resten av dikterhjemmet. Vi vet det ikke. Det blir med spekulasjonene.

Vi sitter der på trikken eller bussen og gleder oss over karamellpapiret som vinden virvler opp der ute på fortauet, skyenes gang over himmelen. Vi er til stede i verden, og reisene våre måles verken i mil eller i centimeter, men i tilstedeværelse.

Videre får vi vite at Hauge av og til kunne «påtreffes på Voss». (En times bussreise unna.) Dette finner jeg interessant, siden ikke alle uten videre ville betrakte en slik liten svipptur som «en reise», slik vi vanligvis forstår begrepet. Selv ønsker jeg en slik begrepsforståelse imidlertid velkommen. Jeg har alltid vært av den oppfatning at de korte reisene, turen til butikken, eller trikken ned til byen, bør regnes som like fullverdige reiser som overfladisk tøv a lá gruppereiser til Syden, eller spektakulære utflukter til Antarktis eller hjertet av Kongo. Av den enkle grunn at det er øyet som ser, og sjelen som gransker som er det som veier tyngst når man forflytter sitt eget legeme fra et sted til et annet. De av oss som gjennom et langt liv har utviklet et følsomt sinn, vet at det er slik det ligger an. Vi kan ofte få mer ut av blikkene og ansiktsuttrykkene til våre medpassasjerer og forbipasserende, enn en gjennomsnittelig safarideltaker i den Kenyanske villmarken. Vi sitter der på trikken eller bussen og gleder oss over karamellpapiret som vinden virvler opp der ute på fortauet, skyenes gang over himmelen, eller bekymrer oss over det jagede blikket fra den mulige narkomane moren i det det streifer oss, som var vi en hensynsløs spaner som var ute etter henne i ond hensikt. Vi er til stede i verden, og reisene våre måles verken i mil eller i centimeter, men i tilstedeværelse.

Ja vel. En mulig avsporing. Men bare kanskje.

Jeg merker at jeg i Olav H. Hauge har en sjelevenn. Jeg har ikke lest så mye av ham, og det er heller ikke alltid jeg forstår den forunderlige dialekten hans, men jeg har absolutt ikke noen problemer med å leve meg inn i hans rolle som eneboer, fruktdyrker og poet, innerst i en fjordarm på Vestlandet. Der går jeg for meg selv, kanskje fulgt av en katt, gjennom gresset i havnehagen. Merker meg naturens gang. Eplenes vekst og fuglenes sang. I bakgrunnen, selve gårdsbygningen. Det spartanske huset, som jeg så ofte vever inn i diktene mine som et symbol på selvet i verden. Alt er så enkelt og samtidig så vrient, nesten umulig.

«Han bestilte bøker fra hele verden, hentet dem på posthuset og satte seg inn i ting og verden utenfor Ulvik på den måten.»

Han satte seg inn i «ting og verden». Så fin en setning!

Han satte seg inn i «ting og verden». Så fin en setning! Der går jeg ned lia så snart postkontoret har åpnet for dagen, det driver morgentåke inn over den blåsorte fjorden. Jeg er på vei for nok en gang å sette meg inn i ting og verden. Reise? Hvorfor det? Hva har man posten for? Jeg liker meg jo best hjemme.

Men noen ganger kan jeg kan jeg altså observeres på Voss. Ja, til og med i metropoler som Bergen og Oslo. Jeg har reist dit med en ikke ubetydelig motvilje.

Jeg bretter avisen sammen, og bestemmer meg for å lese meg opp på Olav H. Hauge. Vi er skåret av samme kvist, han og jeg, min litt ubehjelpelige poesi til tross. Og jeg tenker jo som så: Denne motviljen må han jo ha rettet mot en eller annet. Han må jo ha gitt uttrykk for den overfor noen. Heller ikke den store dikteren har kunnet gå hundre prosent i fred for andres forventninger og press. Voss? Bergen? Han går meget motvillig med på et brudd i det hverdagslige. Det er noen som haler og drar i ham. I dette ligger det en stor trøst. Det var noen som halte og dro i ham også. Den beskjedne Dikterhøvdingen.

Jeg går hissig frem og tilbake. Oppildnet av denne utmerkede artikkelen som altså får meg til å føle meg som del av noe større. En slags stille folkebevegelse der man ber, nei krever å få være i fred hjemme hos seg selv. Tilbake til avisen.

«Og som et litt skarpere ekko av Hauge ser ikke Einar Økland heller mange gode grunner til å reise fra Valevåg i Sunnhordaland.»

«Jeg nekter som regel å reise».

Sier anarkisten Økland, og treffer om mulig mitt lynne og personlige karakter enda bedre enn Hauge. Her er det ingen ting som skjer med motvilje, eller under vage protester. Nei, Økland nekter. Som regel. Han sier det på en så korthugget måte at vi andre automatisk forstår at dersom han en sjelden gang velger å flytte på seg, er det fordi han av en eller annen grunn ser en klar fordel i det. Det er ikke noe som skjer for å tilfredsstille andre.

«Når jeg først reiser, reiser jeg for å få gjort noe, sier han. For noen år siden ville kona hans ha ham med til Machu Picchu i Andesfjellene. Han nektet.

   -Hvorfor skulle jeg til Mashu Picchu? Jeg har ikke behov for å være i slike feriemiljøer. Hun endte opp med å reise uten meg, og Machu Pichu så likt ut som det vi visste på forhånd, humrer Økland».

Følg Facebook-siden «Elling-nytt»

Vi har jo allerede sett det hele på tv og i ukebladene! Rio. Kongo. Stockholm og Bottenska viken. Vi har det allerede bak oss.

Og så sitter jeg jo der og humrer litt, jeg også. Jeg kjenner meg nemlig så til de grader igjen. Moren min som stadig kom med disse forslagene om reiser og utflukter. Og jeg som holdt tilbake. Som nektet. Som satte meg totalt på bakbeina. Av nøyaktig den samme grunn som dikteren Økland: Vi har jo allerede sett det hele på tv og i ukebladene! Rio. Kongo. Stockholm og Bottenska viken. Vi har det allerede bak oss. Den ene turen mor og jeg hadde til Benidorm, bekreftet det hele. Vi kunne spart oss både reise og hotellopphold. Det holdt lenge med de postkortene som mine besteforeldre hadde sendt oss derfra mens de ennå var i live. Vi kunne ha sittet hjemme og hygget oss med en god bok i stedet. Er det ikke samme Økland som har skrevet et sted at vi ikke så inderlig godt skal tåle den urett som ikke rammer oss selv? I hvert fall er det sikkert at jeg ble utsatt for en stor urett den gang. Jeg ble tvunget med av min egen mor. Det fikk konsekvenser.

Det handler om å reise vertikalt i stedet for horisontalt.

Forfatteren Kari Bøge, den tredje reisevegreren som journalisten har invitert med på denne sommerlige samtalen, har jeg ikke lest, men navnet hennes er nå ettertrykkelig notert på blokken. I intervjuet får vi vite at hun grunnet sitt noe spesielle opphav, gjør seg ferdig med reisingen allerede som tolvåring. (Faren hadde da i en årrekke arbeidet som navigatør for SAS, og hadde slept den vesle piken med seg verden rund. Den unge Bøge nådde en grense i seg selv.)

«Det var noe med det enorme blå havet, hawaiiskjortene og de kraftige inntrykkene. Jeg tror det ble for mye, og jeg tenkte at det å reise trenger ikke å være en del av mitt liv.»

og:

«Jeg har nok med å se meg rundt her hjemme (Bøge bor i Hyggen, min anm). Se hvordan dagene forandrer seg med lysskiftinger og naturopplevelser i hverdagen. Man kan oppleve uendelig mye ved bare å bli hjemme og løfte blikket. Særlig i Norge. En skyformasjon og en lysgjennombryting er en opplevelse i seg selv. Det handler om å bruke sansene bevisst.»

Journalist Tumyr Nilsen: -Blir du aldri rastløs?

«Nei, aldri. Hverdagen er jo så proppfull av gleder. Jeg har mer enn nok med å eksistere.»

Journalisten samler sammen penn og papir, og kaster et blikk på armbåndsuret. –Hva kan vi som reiser oppnå med å reise mindre?

Bøge:

«Jeg vil tro at det viktigste er at man får en annen opplevelse av tid ved å være på ett sted i tiår etter tiår. Det gir en ro til kontemplasjon som man ikke får ved å reise mye. Det handler om å reise vertikalt i stedet for horisontalt.»

Jeg bretter sammen min avis, og stikker den under armen, før jeg skrår over plenen og inn den åpne døren til min kombinerte stue og kjøkken, der jeg inntar horisontalen på den leide sovesofaen. Den siste setningen til Kari Bøge har sannelig gitt meg noe å tenke på en stund fremover.

Hvem forlater forresten «Hyggen» frivillig?

Ikke denne leser.

E

Innlegget Vi som ikke reiser dukket først opp på Forlagsliv.

Viewing all 4759 articles
Browse latest View live