Her kommer første runde med spørsmål og svar i spalten «Spør en redaktør».
I Cappelen Damm har vi redaktører som vet mye om å skrive en bok. Har du et spørsmål? Send det inn til blogg@cappelendamm.no og merk mailen «Spør en redaktør». Hver måned får vi redaktørene våre til å svare på seks spørsmål om bokskriving. Hold det kort, helst til under fem linjer og gi oss beskjed hvis du vil være anonym. Les mer her.
![Foto:mpclemens http://bit.ly/WRT5v3 /Flickr Creative Commons http://bit.ly/1mhaR6e]()
Foto:mpclemens http://bit.ly/WRT5v3
/Flickr Creative Commons http://bit.ly/1mhaR6e
OBS: Redaktørene vurderer ikke manus for å svare på spørsmålene. Alle manus må sendes inn på vanlig måte.
Anja spør:
Er det lurt å skrive ferdig hele manus før man sender det inn, eller kan det være vel så greit å sende inn en smakebit på en to-tre kapitler? Hvor mye av hvert manus leser dere egentlig?
Hei, Anja!
Her har jeg lyst til å være litt direkte og si: Fullfør manuset før du sender det inn. Vær litt tøff. Skriv deg tom, bruk tiden, les på nytt, stryk, skriv om osv. Mange spør om dette, og jeg blir alltid litt trist av det spørsmålet. For ligger det ikke en liten frykt skjult i det? En frykt for å sette seg ned ved tastaturet, en frykt for ofre tid og krefter, for å gjøre seg sårbar? Jeg forstår godt at mange er redde for å sette seg ned og skrive, bare så det er sagt, men det er denne frykten man bare må overvinne for å bli forfatter. Min erfaring er at folk som blir forfattere utviser en uvanlig sterk indre kraft, en gjennomføringskraft, en vilje til å ofre seg for skrivingen (økonomisk, sosialt) og særlig en sterk bevissthet rundt egen skriving. De skriver den boka de må skrive, før de leverer. Dette gjelder romaner. Dikt og noveller; da kan det være litt annerledes. Sju flotte noveller er et godt utgangspunkt, for eksempel. Skriv fire til, skrot den ene, så skal du se at du har en novellesamling! Men for all del: Det er greit å sende inn to-tre kapitler, også. Men vær smart, vis at du mener alvor, at du har en fighter i deg og fullfør manuset før du sender inn. Vis styrke!
Lovende manus leser vi fra begynnelse til slutt. Ofte sender vi dem til en ekstern konsulent, både for å få et ekstra blikk på det, men også fordi man er opptatt med et annet manus. Innsendte manus som helt åpenbart ikke tilfredsstiller våre krav, legger jeg bort etter omtrent 30 sider.
Mvh, Sigmund Sørensen, redaktør for norsk skjønnlitteratur.
Roar M. spør:
Jeg skriver på en roman. Er inspirert av forfattere som Celine og Henry Miller, men det jeg skriver er tøffere, en god del drøyere, rått og mer moderne. Skriver nå totalt uten sperrer, og føler at det er min greie, men siden jeg legger en del arbeid ned i dette, har jeg begynt å lure på om det er noen sjanse for å få det utgitt. Finnes det noen øvre grense for banning og sex som et forlag som Cappelen Damm tolererer, eller er det fritt fram så lenge det har litterær kvalitet?
Kjære Roar M.
Prinsipielt er det ingen øvre grense for noe så lenge teksten er av høy nok litterær kvalitet.
Og i praksis har vi for eksempel gitt ut Nikanor Teratologen: Eldreomsorgen i Øvre Kågedalen, (oversatt av Stig Sæterbakken), dersom du kjenner til den.
Mvh, Frederik Lønstad, redaktør for norsk skjønnlitteratur.
Maren spør:
Hva er deres øverste aldersmålgruppe for ungdomsbøker, og hvorfor er hovedpersonen i en roman sjelden 18–25 år gammel? Unge voksne vil vel gjerne lese om personer som er omtrent på deres egen alder?
Et godt spørsmål! Vanligvis defineres ungdom i bokform som 14-18, men som du påpeker er man gjerne ungdom opp i tjueårene. Det er ikke noen regler her, men tradisjonelt har ikke hovedpersoner i ungdomslitteraturen vært særlig eldre, men i Young Adult (YA) som er en amerikans definisjon – finner man gjerne et større spenn i alder. Det er ofte ikke hovedpersonens alder, men historien hans/ hennes og språk som driver oss leserne inn i handlingen. Jeg tenker ofte at bøker som Catcher in the rye, On the road og Den røde rubin (Mykle) som YA-bøker som når bredt og hvor hovedpersonen er gammel nok til å drikke mer enn rødbrus.
Mvh, Steffen Sørum, redaktør for Barne- og ungdomslitteratur.
Åshild spør:
Da jeg var 19 år gammel kom en mann bort til meg på et utested i småbyen der jeg bor og sa han var faren min. Jeg vet ikke om det er sant og han har fullstendig nektet å snakke med meg etter dette. Så jeg begynte å skrive. Egentlig var det bare for meg selv, for å utforske dette som en slags alternativ virkelighet, men nå er jeg 26 og jeg tror at det kan bli en ganske god roman. Så er jeg redd for hva som kan skje med meg og foreldrene mine, de jeg tror er foreldrene mine, som er glade i meg og hverandre. Hvis den er bra nok, finnes det noen måte jeg kan gi ut boken min på uten å lage trøbbel i familien min?
Hei, Åshild!
Du har rett, det der høres ut som en god roman. Jeg liker spørsmålet ditt, ikke minst at du har betenkeligheter med å bruke egne erfaringer i skrivingen. Man skal alltid huske at det kan være svært vanskelig å forholde seg til noe et barn, partner, venn eller familiemedlem skriver. Og man skal ha respekt for at de nærmeste kanskje ikke synes det er så lett å skille fiksjon fra virkelighet, at de ikke er så særlig lystne på å forholde seg til intime ting «som tekst». I ditt tilfelle risikerer du absolutt å såre dine foreldre. Uansett hvor god romanen måtte bli. Betyr det at du skal la være å skrive din historie? Det må du selv avgjøre. Når det er sagt: redaktørens ansvar er å sørge for at forfatterne ikke begår etiske overtramp. Det er med andre ord, selvfølgelig, en forskjell på det som skrives og det som faktisk publiseres. Før hver eneste utgivelse spør jeg forfatteren om det er noen som kan kjenne seg igjen i boken, om scener eller karakterer er hentet fra virkeligheten, om de nærmeste har fått lese utdrag og om noen risikerer å bli såret av boken. Dette er en svært viktig del av jobben som redaktør. En gang i blant hender det at karakterer må maskeres, scener må skrives om og lignende, men jeg har aldri opplevd at manuset har blitt svekket av den grunn. Heller ikke at forfatteren føler at hen har kompromisset med egen integritet. Nå som jeg har forklart hvilke etiske betraktninger vi alltid tar, må jeg også innrømme at det ligger som en slags ryggmargsrefleks hos meg at forfattere både kan og må skrive sine liv. Nesten som en menneskerett. Men vis hensyn. Snakk med foreldrene dine; si at dette kan være et godt utgangspunkt for en roman, og at de gjerne må få lese hele eller deler av boken før en eventuell utgivelse. Eller gjør som flere etablerte forfattere gjør, legg akkurat den historien på vent. Til kysten er mer klar, for å si det sånn. Det er en tid for alt.
Mvh, Sigmund Sørensen
John Olav spør:
For de upubliserte ville det hjulpet i bøtter og spann å få bare en eneste setning som forklarer hvorfor akkurat deres manus ble refusert. En setning. Ikke mer. Hva som helst annet enn det standard avslagsbrevet som ikke er annet enn en serieprodusert dødsattest. Hvorfor kan dere ikke gi såpass tilbake? Det kan da ikke koste så mye? Et lite atom, mot det universet av forsakelser den refuserte har lidd seg gjennom? For det ER jo (minst) en hovedårsak til at nettopp det og det manuset ble refusert?
Kjære John Olav
Det er et evig dilemma det der. Jeg har stor forståelse for at det føles lite tilfredsstillende å få en generell refusjon.
Når vi refuserer et manus er det med utgangspunkt i at vi mener det ikke er av høy nok litterær kvalitet. At noe spesifikt «feil» med manuset utover det skulle la seg fange i en setning på noen meningsfull måte er ikke helt åpenbart.
Samtidig kan det være verdt å huske på når man sender inn til et forlag at vi vurdere manus med tanke på om vi skal publisere dem eller ei. Hjelp, veiledning og støtte fram mot et manus som er klar for publisering bør du derfor kanskje prøve å finne andre steder? Venner, skrivende miljøer av forskjellig slag, etc. La uansett alltid noen andre lese det før du sender det inn.
Én ting kan du i alle fall være helt sikker på, en refusjon fra oss skyldes ingen mangel på respekt eller forståelse for arbeidet som er lagt ned fra de som sender inn, bare en vurdering om vi skal gi det ut i bokform eller ei.
Mvh, Frederik Lønstad
Lars-Erik spør:
Jeg liker å skrive, har aldri gått på skriveskole, og med en jobb som jeg liker skikkelig godt har jeg ikke så lyst heller. Men jeg har jo lyst til å lære å skrive godt. Er det større sjanse for at jeg lærer det hvis jeg går på skriveskole? Har inntrykk av at det er mange debuterende forfattere som ramler ut derifra. Er det noe jeg bør tenkte på å lære meg selv som man lærer på skriveskolene?
Hei, Lars-Erik!
Jeg tror du blir bedre til å skrive hvis du går på skriveskole, ja. Hovedregelen – i en perfekt verden! – er at du blir god til å skrive hvis du skriver og leser mye. Og hvis skriveskolen og miljøet rundt gir deg en dytt til å skrive, så er jo det positivt. Mange debutanter har gått på skriveskole, det stemmer. Det er nok ikke tilfeldig, men en kombinasjon av sterkt driv, et dynamisk miljø og gode forelesere. Mitt poeng: Du trenger ikke gå på skriveskole for å bli flink, det viktigste er at man skriver mye. Og leser mye. Jeg kan ikke si noe konkret om hva du bør lære deg på egenhånd, som skriveskolestudentene lærer, bortsett fra at du må bruke mye, mye tid på litteratur. Både skriving og lesing. Les hver dag, skriv hver dag. Skaff deg god smak.
Mvh, Sigmund Sørensen