Quantcast
Channel: Boktips
Viewing all 4759 articles
Browse latest View live

Det berømte Bokbadet med Dag Solstad

$
0
0

Var du der eller så du det på NRK i 1997, den gangen Dag Solstad nektet å svare på bademester Eva Bratholms spørsmål på Bokbadet. Nå har du sjansen til å se ham igjen på JUBILEUMS-BOKBADET tirsdag 15. mars på Rockefeller.

Dag Solstad har gjort mange spennende intervjuer, men det kanskje mest berømte eller beryktede er Bokbadet i 1997 der han drev Eva Bratholm nesten fra sans og samling ved aldri å svare på spørsmålene hennes. Dette Bokbadet er også vist på NRK flere ganger for å vise hvor galt et intervju kan gå. Mange har ment at det var Eva Bratholms spørsmål og stil som var feil den gangen, men jeg tror at det først og fremst var en stor forfatter som jobbet med imaget sitt. Han bygget videre på myten om Dag Solstad og gjorde det svært godt. Her har du en smakebit:

JUBILEUMS-BOKBADET på Rockefeller tirsdag 15. mars
Dag Solstad har vært flere ganger i Bokbadet etter det riktignok med Anne Grosvold som bademester. På tirsdag 15. mars er han klar igjen. Vi regner med at han er mye mer meddelsom enn i 1997. Rockefeller feirer sitt 30 årsjubileum med 30 arrangement på 30 dager, og selvsagt er Bokbadet ett av dem. Også Bokbadet feirer jubileum i år, for det er 25 år siden det første ble arrangert på Rockefeller. Du kan lese om Bokbadets historie i gårsdagens blogginnlegg.

Roy Jacobsen, Anne Grosvold og Erlend Ropstad
For å feire Rockefellers og Bokbadets jubileer måtte man selvsagt invitere to av de forfatterne som har preget Bokbadet og norsk litteratur mest i denne perioden. Så i tillegg til Dag Solstad kommer Roy Jacobsen Anne Grosvold har vært bademester i seks hele sesonger, også da Bokbadet ble vist på tv, så selvsagt måtte hun være bademester på jubileums Bokbadet. Det originale Bokbadet inneholder også musikk, så en av landets mest talentfull sangere og låtskrivere som er nominert til Spellemannsprisen flere ganger, Erlend Ropstad, skal holde en minikonsert mellom forfatterintervjuene.

JUBILEUMS-BOKBADET skjer altså tirsdag 15. mars på Rocekfeller. Dørene åpnes kl 1930, og programmet starter kl 20.00. Billetter kan kjøpes på Billettservice.

Innlegget Det berømte Bokbadet med Dag Solstad dukket først opp på Forlagsliv.


Konkurranse: Vinn billetter til Bokbadet

$
0
0

Nå kan du vinne to billetter til Bokbadet med Roy Jacobsen og Dag Solstad på Rockefeller 15. mars. Bare svar på det enkle spørsmålet under:

Hvilke to bademestere var programledere for Bokbadet da det gikk på tv?

Svar som en kommentar her eller på facebook!

Rockefeller er 30 år og feirer det med jubileumsarrangementer i 30 dager. Bokbadet 15. mars flyerSelvsagt måtte Bokbadet være en del av feiringen, for det originale Bokbadet var og er på Rockefeller. Også Bokbadet feirer jubileum i år. I høst er det 25 år siden det aller første ble arrangert på Rockefeller.  For å feire de to jubileene måtte man selvsagt invitere to av de forfatterne som har preget Bokbadet og norsk litteratur mest i denne perioden. Da var valget enkelt: Roy Jacobsen og Dag Solstad. Anne Grosvold har vært bademester i seks hele sesonger, også da Bokbadet ble vist på tv, så selvsagt måtte hun være bademester på jubileums Bokbadet. Det originale Bokbadet inneholder også musikk, så en av landets mest talentfull sangere og låtskrivere som er nominert til Spellemannsprisen flere ganger, Erlend Ropstad, skal holde en minikonsert mellom forfatterintervjuene.

JUBILEUMS-BOKBADET skjer altså tirsdag 15. mars på Rocekfeller. Dørene åpnes kl 1930, og programmet starter kl 20.00. Billetter kan kjøpes på Billettservice, eller du kan vinne to billetter gjennom denne konkurransen!

Innlegget Konkurranse: Vinn billetter til Bokbadet dukket først opp på Forlagsliv.

Lucinda Riley med tre bøker på bestselgerlistene

$
0
0

I dag har Lucinda Rileys nye pocket, Engletreet, føket rett inn på tredjeplass på bestselgerlisten, så nå har Riley tre bøker på listene: to på pocket-listen og én på fullprislisten.

Lucinda Riley
Lucinda Riley har snart solgt en halv million bøker i Norge. Foto: Astrid Waller

Lucinda Riley er en av Norges mestselgende forfattere. Hennes romaner har snart solgt i en halv million eksemplarer her i landet. Hennes siste pocket  De syv søstre har nå ligget på bestselgerlisten i 31 uker. Den var første bok i en serie på syv frittstående romaner om syv søstre. Hver roman i serien følger en av søstrenes historier. Maia, Ally, CeCe, Tiggy og Electra ble adoptert fra ulike deler av verden av den sky mangemillionæren de bare kjenner som Pa Salt. Når han dør, etterlater han hver av døtrene et spor som leder til fortiden deres, i tillegg til et sett av koordinater inngravert i en armillarsfære som viser hvor i verden han hentet dem. Men hvem var Pa Salt? Og hvorfor mangler den syvende søsteren? I De syv søstre fulgte vi Maias søken etter røttene, og den førte henne til Rio de Janeiro.

I januar kom så roman nummer to i serien ut, og i Stormens søster er vi endelig kommet til Norge Stormens søster omslagetbåde i nåtid og på 1870-tallet. Her er det Allys historie som blir fortalt. Hun er en dyktig seiler og skal konkurrere i en av verdens mest utfordrende regattaer når hun får beskjed om adoptivfarens brå og mystiske død. I hui og hast reiser hun tilbake til barndomshjemmet, et vakkert slott ved Genevesjøen, for å treffe sine fem søstre. Hun har også, uten at søstrene vet det, innledet et intenst kjærlighetsforhold. I etterkant av de opprørende hendelsene forlater Ally sjølivet for å følge sporene adoptivfaren Pa Salt har etterlatt henne slik at hun kan finne tilbake til sitt biologiske opphav. Sporene fører henne til Norge, og her oppdager hun at hennes egen historie er nært knyttet historien til en ung og ukjent sangerinne, Anna Landvik. Hun levde for over hundre år siden og sang i den første oppsetningen av Ibsens Peer Gynt, til Griegs berømte musikk. Vi får ta del i Annas dramatiske reise fra en liten bygd i Telemark, via Christiania og videre ut i verden.

Engletreet som i dag altså føk rett inn på tredjeplass på bestselgerlisten er en typisk Riley-roman, men den er en frittstående roman og ikke i serien om de syv søstre. Den store dramatikken i handlingen i Engletreet foregår i etterkrigstidens England. Etter tretti år kommer Greta Marchmont tilbake til herskapshuset Marchmont Hall, Engletreet pocketsom ligger idyllisk til mellom de snødekte fjellene i Wales. Hun husker ingenting fra fortiden; etter at hun var utsatt for en tragisk ulykke lider hun av hukommelsestap. Men på en spasertur gjennom det vinterlige landskapet gjør hun en urovekkende oppdagelse. Hun støter på en grav i skogen, og den forvitrede inskripsjonen på støtten viser at her er en liten gutt begravd – hennes egen sønn. Greta er dypt sjokkert, og begynner å lete etter den personen hun en gang var. Da kommer en sannhet for dagen som er så sjokkerende at Greta må mobilisere alle sine krefter for å klare å takle det.

Liker du romaner fylt med lidenskap, drama og romantikk, er Lucinda Riley forfatteren for deg!

Innlegget Lucinda Riley med tre bøker på bestselgerlistene dukket først opp på Forlagsliv.

Se Jesussoldaten Anders Torp på VGTV

$
0
0

VGTV viser i disse dager nett-TV-serien FRELST, hvor Rut Helen Gjævert tar et oppgjør med sin egen fortid som radikal religiøs, og snakker med andre mennesker som har vært i samme situasjon som henne selv. I episode 4 snakker hun med pastorsønn Anders Torp, som vokste opp i en pinsekarismatisk menighet som kjempet mot abort og homofili. Barna var en del av menighetens åndelige krigføring. Som tenåring ble Anders drillet i å overleve endetiden. For å bli kvitt sine synder ble han utsatt for eksorsisme.

Jesussoldaten Anders TorpAnders Torp er i vår, sammen med journalist Tonje Egedius, bokaktuell med boken Jesussoldaten – Gutten som skulle vinne landet for Gud. 

I boken forteller han historien om hvordan går en lyslugget gutt som opplevde sin første demonutdrivelse som skremmende, til selv å drive demoner ut av andre? Hva skjer i hodet til en ung mann, som til tross for perioder med tvil og lengsel etter et «normalt» liv, blir mer og mer radikal i troen? Dette er en historie om å leve for Gud og underveis miste seg selv. En historie om hva som skal til for å bryte med alt man har trodd på.

Følg Anders Torp på Facebook.

Du kan også se episode 4 av FRELST på VGTV

 

 

Innlegget Se Jesussoldaten Anders Torp på VGTV dukket først opp på Forlagsliv.

Som en flaske med god, gammel italiensk vin!

$
0
0

I disse dager kommer det ut en bok om Italias historie gjennom over tusen år – Italias politiske historie 496 – 1945. Boken er aktuell både for deg og meg, for forfatteren vil ikke utelukke noen som lesere. – Boken er som en flaske god, gammel italiensk vin, smiler Elisabetta Cassina Wolff, som underviser i historie ved Universitetet i Oslo.

– Hva i all verden gjorde at du i sin tid flyttet fra det solvarme Italia til iskalde Norge? Var det kjærligheten?

– Ja, jeg var nitten år gammel og da traff jeg min mann i Bergen. Etter fem år flyttet jeg til Norge, men ikke bare for hans skyld. Jeg fikk Erasmus-stipend for å skrive min hovedoppgave om norsk politisk historie i etterkrigstiden, ved Universitetet i Oslo.

–  Og nå har du skrevet en bok om Italias historie fra Vestromerrikets sammenbrudd til avslutningen av andre verdenskrig, altså gjennom 1500 år. Hvorfor en bok om Italias historie?

–  Jeg ønsker at nordmenn skal blir kjent med den alvorlige siden av Italia: Landets lange og vanskelige, men suksessfulle prosess mot å samle nasjonen i en stat. Videre hvordan en rekke statligeElisabetta Cassina Wolff Italias politiske historie institusjoner ble bygget opp i retning demokrati. Det er ikke noe tvil om at Italia for nordmenn er kjent som ferieland, vin- og matland, sentrum for kunst og arkitektur, biler og klesmote. Nordmenn vet også mye om søppelkrisen i Napoli, om mafia og korrupsjon, om regjeringskriser og om Berlusconi.

Det er vanskelig å løse bildet av Italia fra stereotyper – enten er det paradis eller helvete. Men jeg ville ikke gå i Dantes spor. Jeg ville skrive en historie med alle gråfargene som nyanserer bildet i svart og hvitt. Og så ville jeg skrive en bok om Italias historie, og vise at dagens Italia ikke lar seg forstås uten fordypning i fortiden. Og jeg ville gjøre det med den grad av objektivitet som min kompetanse tillater. Historiefaget er det jeg brenner for, og Italia-kulturkunnskapen er min egen spesialisering. Jeg skrev for eksempel min doktorgrad om italiensk neofascistisk ideologi etter 1945.

–  Med en linjeavstand som er mildt sagt liten og en layout som gir boken et visst akademisk preg, hva skal til for at nettopp jeg skal lese den?

Tenk på denne boken som en flaske god, gammel italiensk vin. Du har den på biblioteket hjemme hos deg, men du trenger ikke å lese fra perm til perm den dagen du kjøper den. Akkurat som en god vin venter på deg i kjelleren, så kommer det en dag da du vil lese mer om Sicilia fordi du skal dit. Eller om Piemonte, nettopp fordi du skal besøke en vingård der. Du vil finne mye spennende og interessant om Sicilias historie i boken, eller om Savoy-dynastiet fra Piemonte. Ved å lese litt av gangen, er jeg sikker på at du vil få mer smak for fortellingen!

–  Du har trukket ut den politiske delen av Italias historie, og latt den økonomiske, sosiale og kulturelle ligge. Hvorfor bare den politiske linjen i Italias historie?

–   Det stemmer. Du vil finne lite om sosialhistorie i boken. Der står lite om det daglige livet til italienerne, lite om kvinnehistorien. Noe mer tar jeg i boken opp den økonomiske utviklingen, fordi økonomiske forhold er tett koblet til de politiske, og omvendt. Jeg var nødt til å ta et valg, ikke minst på grunn av antall sider jeg hadde til rådighet.

Det er likevel en annen grunn til at jeg fokuserte så mye på politisk historie. En bok om Italias politiske historie kan være en nyttig inngangsbillett til forståelse av Europas politiske historie, helt fra Romerrikets fall til slutten andre verdenskrig. Alle temaer som blir berørt i boken kan leses i et bredere historisk og europeisk perspektiv. Italia er i så fall bare a case study, som vi sier i faglig sjargong. Min fortelling sikter høyere enn bare å lære om støvellandet. Jeg ønsker at leseren vil få inspirasjon til å tenke over Europas historie, vår felles fortid. Ikke minst fordi vi lever i en samtid der forståelse og kunnskap om Europas kulturarv og identitet stadig blir utfordret av nye – også motstridende – tolkninger.

–   Er boken en pensumbok?

9788202490201–   Ja, boken er allerede anbefalt som relevant litteratur ved enkelte emner både på Instituttet for arkeologi, konservering og historie (IAKH) og på Instituttet for litteratur, områdestudier og europeiske språk (ILOS) ved Universitetet i Oslo. Jeg håper andre institutter, universiteter og høyskoler vil vurdere boken som pensumlitteratur. Statsvitere kan ha nytte av å lese kapittelet om det fascistiske diktaturet; idehistorikere og kunsthistorikere kapittelet om renessansen.

–   Fascisme og høyreradikalisme er ditt spesialfelt. I Norge har vi Anders Behring Breivik, og nå marsjerer Odins soldater i gatene. Er det noe det norske samfunn kan lære av Italia, og det at høyreekstreme grupper gjorde bombeangrep mot det etablerte italienske samfunn?

– Dagens samfunn generelt – ikke bare det norske – kan lære mye av både Europas historie i etterkrigstiden, og mer spesielt av terrorisme i Italia i regi av høyreekstreme utenomparlamentariske grupperinger på 1970-tallet. Ved Universitetet i Oslo har det nettopp blitt opprettet et forskningssenter for studier av høyreekstremisme, det såkalte C-REX, som skal gi bedre innsikt i dette fenomenet. Jeg satser på å kunne bidra med min kompetanse.

– Du skriver om motsetninger i det italienske samfunnet: Mellom masser og elite, demokrati og autoritet, stat og nasjon. Det har preget det italienske samfunnet og skapt grunnlag for dagens betente politiske konflikter. Kan du nevne en konkret episode, der dette har gjort seg gjeldende?

I årene 1848-49 ble også Italia tatt av den revolusjonære bølgen, som da gikk over Europa. På den ene siden oppfordret de liberale-moderate patriotene Savoy-kongehuset til å lede en krig mot Østerrike for å frigjøre Nord-Italia. På den andre siden forsøkte de republikanske og demokratiske patriotene å mobilisere massene til revolusjon. Begges planer spilte fallitt. Ti år til gikk før seieren over Østerrike banet veien til Italias samling. Det var likevel i årene 1848-1849 at to viktige grunnlover ble skrevet.

Den første – som fikk navnet Statuto Albertino og var signert av selveste arveprins Karl Albert av Savoy i 1848 – var inspirert av liberale prinsipper. Samtidig var den forankret i en autoritær tradisjon: Kongen samlet i seg både den dømmende og utøvende makten, og den lovgivende makten var delt mellom kongen og parlamentet, dog uten klare spesifikasjoner. Stemmeretten var også sterkt begrenset. Den andre – Roma-republikkens grunnlov og skrevet av en jurist og revolusjonær, Giuseppe Mazzini – var tvert imot inspirert av demokratiske prinsipper.

Mazzinis kart inneholdet prinsippet om maktfordeling, og stadfestet alminnelig stemmerett for den mannlige befolkningen. Skjebnen til disse to dokumentene preget Italias historie fremover. Statuto Albertino, som det italienske konstitusjonelle monarkiet ble bygd på, overlevde i nøyaktig 100 år og stod ikke til veien for diktaturet under Mussolini. Mazzinis grunnlov ble vedtatt av en folkeforsamling noen få dager før Roma-republikken falt, men trådte aldri i kraft. Den demokratiske prosessen fulgte andre og mer krokete veier, som forsinket resultatet.

–  Og ellers da, er du på vinterferie i disse dager?

–  Ikke akkurat på ferie, men ja, jeg er på Hafjell, det vidunderlige norske fjellet, med sine uendelige lange langrennsløyper! avslutter Elisabetta Cassina Wolff.

Elisabetta Cassina Wolff Italias politiske historie

 

 

Innlegget Som en flaske med god, gammel italiensk vin! dukket først opp på Forlagsliv.

Nålefilting – En teknikk for små og store kunstnere

$
0
0

Nålefilting sitteunderlagMale med ull
Tenk deg at du skal male, men ikke med maling. Ull i alle mulige farger er en erstatning som funker kjempefint. Penselen byttes ut med filtenåler og papiret med tova underlag. Motivene er det du selv som bestemmer. Det er bare fantasien som setter grenser. Det spiller nemlig ingen rolle om du kan tegne eller ikke. For, med ulltråd kan du forme det du vil tegne, og bruke de hjelpemidlene du ønsker. Maler, knappenåler, kakeformer og forskjellige knep hjelper deg å oppnå det resultatet du ønsker. Hvis du bruker litt tid på å tenke deg hvordan resultatet skal bli, så er mye av jobben gjort.

Tid for håndarbeid
Det er så trivelig å se hvordan holdningen til hjemmelagde produkter har endret seg med årene. Da jeg vokste opp, var det stor stas med alt som kom fra butikken. Nå har det heldigvis snudd.
Nå blir man møtt med anerkjennelse og beundring, hvis man kan strikke sine egne sokker og votter og jammen er det velfortjent!
Ikke alle er like gode venner med tynne strikkepinner, mønster, hæler og tomler. Noen er som meg, utålmodig og utholdende på en gang. Jeg liker å holde på med noe, gjerne i bilen, foran TV-apparatet og ellers der dødtid kan fylles. Men, jeg vil gjerne se resultatet fort. Kort sagt, sitteunderlag som hekles, toves og dekoreres med ull (nålefilting), er for meg en hobby som er kommet for å bli.

Nålefilting sitteunderlagFra god til super på null tid
I denne teknikken, blir du raskt flinkere. Om det knekker ei nål eller to, så er det ikke så farlig. Det går over. Og om du blir misfornøyd med noe, er det bare å ta opp igjen. Når teknikken er ny, er det greit å starte med noe enkelt. Jeg startet med et smil og jeg har aldri sluttet med det heller. De enkle motivene er fengende i all sin enkelhet. De har gjerne bare en farge og få detaljer.
Hvis du vil gjøre det litt mer avansert kan du skrive bokstaver. Da kan du fortsatt ha bare en farge, men du får prøvd seg på flere former.
Deretter er det bare å legge på flere elementer i kunstverket. Jo flere farger og detaljer, desto mer avansert blir det, men skyggelegging og fargespill setter seg raskt i fingrene.

En teknikk for store og små
Det å filte sitt eget sitteunderlag, er en oppgave man fint kan få til på skolen. Det er en givende aktivitet for venninnegjengen og det er en teknikk for den som vil gå enda lengre og for eksempel prøve seg på portretter av dyr og mennesker.

 

 

Nålefilting Sitteunderlag

Innlegget Nålefilting – En teknikk for små og store kunstnere dukket først opp på Forlagsliv.

7 tips til strålende påskekrim

$
0
0

Nå er det siste uke før påskekosen, altså på høy tid å skaffe seg de riktige bøkene til ferien. Her er sju tips til strålende påskekrim fra Cappelen Damm:

1 DAMHAUGS BESTE BOK

Torkil Damhaug: En femte årstid         En femte årstid

Torkil Damhaug er lege og psykiater og har i mange år være en av Norges beste krimforfattere. Han fikk Rivertonprisen i 2011 for Ildmannen, men jeg syns likevel at En femte årstid er enda bedre og hans aller beste bok. Som dere ser under, er anmelderne enig med meg. Ann, Victor, Helene og Nicolai er fire ungdommer som henger sammen. De prøver ut ting, og alt er ikke like smart. En av de tingene de ikke burde gjort, var å stenge en klassekamerat inne i kjelleren på den nedlagte fabrikken nede ved elva, der det en gang skjedde en grusom ulykke. Kort tid senere er to av de fire ungdommene funnet døde, og den tredje er forsvunnet. Vi følger ungdommer som blir drevet mot det fatale av krefter de ikke forstår, og vi møter en far som vil gjøre alt for å finne sin datter.

Se hva anmelderne skriver:

«Spennende, smart og spenstig skrevet! (…) På mange måter har Damhaugs bøker vel så mye til felles med tradisjonell, psykologisk romankunst som med mye av dagens intrigedrevne krimlitteratur. Og det er ment som en kompliment!» Sindre Hovdenakk, VG

«Mørkt, mangefasettert, mesterlig.» Stavanger Aftenblad  Terningkast 6

«Den femte årstid er en ypperlig eksistensiell thriller, et nervepirrende drama på høyde med de beste av norsk og internasjonal krim.» Ola Hegdal, Dagens Næringsliv

«en mesterlig konstruert studie av et ungdomsmiljø i den mest livsfarlige følsomme tida, da alt kan skje.» Fredrik Wandrup, Dagbladet Terningkast 5

 

2 «ET KNYTTENEVESLAG AV EN OVERRASKELSE»

Clare Mackintosh: Jeg lar deg gå       Oversatt av Ulrik FarestadJeg lar deg gå

Clare Mackintosh tok USA og England med storm i fjor, og forrige helg gjorde hun det samme her hjemme under Krimfestivalen. Hun er omtalt som Englands svar på Karin Fossum, og hennes debut kan bare beskrives som sensasjonelt bra. Historien begynner enkelt, men så får du som leser oppleve en rekke twister: Det begynner med det verst tenkelige en mor kan oppleve. Hun slipper hånden til sin fem år gamle sønn – som vil løpe til huset deres på den andre siden av gaten – da han brått og brutalt blir truffet av en bil. Gutten dør av skadene. Jenna Gray bestemmer seg for å forlate alt. Hun drar til den avsidesliggende kystbyen Ellis Island i Wales. Men hun hjemsøkes av bilder fra ulykken, og lever med sorg, skyldfølelse og frykt. Da livet så smått begynner å få mening igjen, vender fortiden tilbake med full kraft.

«Gripende mesterverk (…) Denne boka skal du lese hvis du er interessert i god krim. Harald Birkevold, Stavanger Aftenblad Terningkast 6 

«Clare Mackintosh har definitivt skrevet en av vårens beste spenningsbøker» Ingvar Ambjørnsen, Dagbladet Terningkast 5

«Et knytteneveslag av en overraskelse.» Tom Egeland, VG Terningkast 5

 

3 «RÅ, SORT OG VITTIG»

Peter Swanson: De som fortjener det    Oversatt av Kari EngenDe som fortjener det 2 opplag

De som fortjener det er en vanvittig høk over høk-historie som også kan minne litt om Hitchcock-filmen Stranger on a Train. Som med alle gode krimromaner, gjelder det å ikke røpe for mye, men åpningen må jeg nesten fortelle: Ted og Lily møtes i en flyplassbar på Heathrow. De skal begge ta nattflyet til Boston. Samtalen mellom dem utvikler seg raskt fra uskyldig flørt til dødelig alvor. Ted forteller om ekteskapet sitt som skranter – han har akkurat funnet ut at kona er utro. Det begynner som en halvhjertet spøk da han sier at han kunne tenke seg å drepe henne, men blir med ett mer alvorlig da Lily svarer at hun kan hjelpe ham. Peter Swanson gjorde stor suksess under Krimfestivalen, og han blir nok gjest igjen til neste år for da kommer det en ny bok av ham!

«Dette er en bok som alle elskere av krim og spenning har fortjent.» Ingvar Ambjørnsen, Dagbladet Terningkast 6 

«Full av sjarm og spenning.» Tom Egeland, VG Terningkast 5

«Leter du etter en spennende, underholdende pageturner av en moderne krimbok? Din søken er over.» Asbjørn Slettemark

4 «SKANDINAVISK SAMTIDSKRIM BLIR IKKE BEDRE ENN DETTE»

Jens Lapidus: STHLM DELETE    Oversatt av Inge Ulrik GundersenSTHLM delete

Jens Lapidus er en svensk forsvarsadvokat som skriver kriminalromaner i såkalt «froskeperspektiv» – fra outsidernes ståsted. Her er det ikke bare vanlige lesere som kjenner seg igjen, men også de kriminelle. Lapidus er en av Nordens mestselgende krimforfattere, og han er klart den mest leste krimforfatteren i svenske fengsler. STHLM DELETE er den krimromanen hans som har fått best kritikk i Sverige. Vi møter igjen hovedpersonene fra hans forrige roman Vip-rommet Emelie og Teddy. Det er et svært umake par . Dramaet begynner med at en alarm går, og en vekter blir tilkalt til et hus på Värmdö. Der venter det ikke noe vanlig innbrudd, men et lik: et menneske er blitt massakrert. En ung mann blir funnet hardt skadd i nærheten av åstedet, og han blir mistenkt for drapet. Emelie Jansson påtar seg i hemmelighet å være hans forsvarer, til tross for at sjefen hennes i advokatbyrået er imot det. Hvem er den drepte på Värmdö? Og hvorfor er det så mange spor som leder til Mats Emanuelsson, mannen som Teddy kidnappet for lenge siden? Jeg håper og tror at Lapidus denne gangen også sette salgsrekorder i Norge?

«Skandinavisk samtidskrim blir ikke bedre enn dette» Torbjørn Ekelund, Dagbladet Terningkast 6 

«Proft, velskrevet og effektivt.» Sindre Hovednakk, VG

«Lapidus er i en klasse for seg.» Svenska Dagbladet

 

5 ROBERT GALBRAITH = J.K. ROWLING

Robert Galbraith: Ondskapens kallOndskapens kall

J.K. Rowling er verdens mestselgende forfatter. Da hun skulle bli krimforfatter, ville hun at krimromanene skulle stå på egne ben og kalte seg derfor Robert Galbraith. Hun kan likevel ikke gjemme bort at hun er en av verdens dyktigste forfattere. De to første krimromanene hennes Når gjøken galer og Silkeormen har gått til topps på bestselgerlister over hele verden, og nå er hun her med en ny topp krim med radarparet privatdetektiven Cormoran Strik og sekretæren Robin Ellacott. En mystisk pakke blir levert til Robin Ellacott, som til sin skrekk oppdager at den inneholder benet til en død kvinne. Sjefen hennes, privatdetektiven Cormoran Strike, blir mer foruroliget enn overrasket. Han kan tenke seg i alt fire personer fra fortiden som kan være avsenderen – der alle fire er stand til særdeles grusomme handlinger.

Da politiet setter alt søkelyset på en mistenkt, som Strike blir mer og mer sikker på ikke er gjerningsmannen, bestemmer de seg for å ta saken i egne hender. Strike og Robin begir seg inn i den mørke og forskrudde verdenen de andre tre opererer i. Men det gjør de ikke uten risiko, og snart er de begge i livsfare. Boken kom ut akkurat denne uken.

«Eiendommelig annerledes … la oss håpe den sardoniske Strike er kommet for å bli.» Independent

«Voldelig, uventet og tilfredsstillende […] en underholdende roman.» The Times

«Like leseverdig og spennende som alltid.» Daily Telegraph

«Strike og Robin er like magnetiske som alltid.» New York Times

 

6 SVENSK DEBUTANT MED INTERNASJONAL SUKSESS

Mikaela Bley: Lycke Oversatt av Heidi GrindeLycke

Lycke er Mikaela Bleys debutroman, og den vekket internasjonal jubel da den kom ut i mars 2015 bl.a. ble det en enorm budrunde blant tyske forlag. Lycke er første boken i serien om den ærgjerrige jounalisten Ellen Tamm. Mikaela Bley har tidigere jobbet som innkjøper for TV4, men skriver nå på heltid. Hun bor i Stockholm.

En regntung dag i mai forsvinner åtte år gamle Lycke utenfor Kungliga Tennishallen i Stockholm. Ellen Tamm, en journalist i TV4, får i oppdrag å følge saken. Det er få spor, og Ellen synes politiet jobber altfor tregt i etterforskningen. De kommer heller ingen vei med Lyckes skilte foreldrene, som svarer unnvikende på spørsmål fra politiet og presse. Moren er kald og likegyldig, faren skjuler noe, stemoren virker sjalu og selvopptatt. Med Lycke-saken dras hun inn i en verden av familiehemmeligheter, løgner og svik, men på veien tvinges hun også til å konfrontere sine egne demoner.

«Jo nærmere sannheten vi kommer, desto strammere blir løkken rundt dem som sto Lycke nær. Kjærligheten er både varm og kald i denne halsbrekkende fortellingen.» Halmstadsbladet

«Dette er en spenningsroman uten sidestykke!» Plaza Kvinna

«Sveriges nye krimdronning. Mikaela Bley er en ny stjerne blant Sveriges krimstjerner, og med sin debut Lycke feier hun mange av dem av banen.» Expressen

7 BARNEBARNET TIL LE CARRE!

Jessica Cornwell: Slangeskriftene  Oversatt av Eve-Marie Lund Utkommer ultimo februarSlangeskriftene

Slangeskriftene er en ulidelig spennende kodekrimmen skrevet av barnebarnet til John le Carré (han heter egentlig David John Moore Cornwell). Jessica Cornwell virker mer inspirert av Da Vinci-koden enn av bestefarens spionthrillere, og også her må vi tilbake til Jesus’ tid for å forstå mysteriet. Det hele begynner i Barcelona, sommeren 2003. Der dukker det opp tre lik i rask rekkefølge, med et kryptisk alfabet risset inn i huden og tungen skåret ut. Elleve år senere dukker det opp en ung, amerikansk forskeren Anna Verco for å se på saken som er henlagt uten oppklaring. Hun ankommer Barcelona på oppfordring fra den nå pensjonerte kriminalinspektøren Manel Fabregat. Sammen forsøker de å sette sammen bitene av mysteriet omkring mordene. Etter hvert som Anna går dypere inn i etterforskningen, oppdager hun en forbindelse mellom Natalia Hernández’s død og et gammelt manuskript som stammer fra før Kristi fødsel, skrevet på språket til hekser og sannsigersker.

«En kombinasjon av intrigene fra Da Vinci-koden og mystisismen fra Carlos Ruiz Zafons bøker … Dette er en fengslende fortelling, der alle detaljer teller.» Financial Times

«En triumf av en debut, av en ung forfatter med en utrolig fantasi.» The Times

«En perle av en thriller, og med høyt kunnskapsnivå.» The Guardian

Hør BOKPRAT – KRIMFESTIVALEN SPESIAL, med Jessica Cornwell, Peter Swanson og Mikaela Bley. 

Se også vår PÅSKEKAMPANJE på www.cappelendamm.no! 

Innlegget 7 tips til strålende påskekrim dukket først opp på Forlagsliv.

#HearMyVoice – En pris som kan skape endring!

$
0
0

Anita Krohn Traaseth er administrerende direktør for Innovasjon Norge, og forfatter av boken Godt nok for de svina. Deler av overskuddet fra bokslaget bruker hun nå for å fremme stemmene til unge kvinner i andre deler av verden – i samarbeid med Plan International Norge – med prisen #HearMyVoice.

I dette korte intervjuet forteller hun mer om samarbeidet med Plan International Norge, tankene bak å opprette prisen #HearMyVoice:

Anita Krohn Traaseth, du har inngått et veldig spennende samarbeid med Plan International Norge  – fortell om det!
Da jeg i 2014 ga ut  «Godt nok for de svina – en leders refleksjoner om mot, sårbarhet og troverdighet» i samarbeid med Cappelen Damm, var målet å motivere unge mennesker, og spesielt unge kvinner til å tørre mer. Til å tro at uansett hvor de kommer fra eller hva de har opplevd, kan de få til hva de vil i livet, at de er mer enn gode nok og at det handler om å ikke stå i veien for seg selv – eller andre.

Jeg har hatt et klart mål, siden lanseringen 3.mars 2014: å bruke deler av potensielle inntekter på boken til å fremme nye, internasjonale, unge kvinnestemmer vi sjelden hører fra, som kommer fra helt andre virkeligheter enn den norske – som må høres. Jeg tok kontakt med Plan allerede i desember 2014 og la frem ideen, og i mars 2016 ble #HearMyVoice en realitet.

#Hearmyvoice ble formelt stiftet i november 2015. Det er en arena for å løfte jenters stemme, med en årlig pris på 50 000 kr som deles ut på FNs internasjonale kvinnedag 8.mars. Midlene doneres av undertegnede fra 2016 til 2026 (en halv million totalt). 

Hvorfor er det akkurat Plan International Norge du har ønsket å samarbeide med?
Plan er en profesjonell, internasjonal, religiøst uavhengig og partipolitisk nøytral organisasjon med kjernefokus på å gi barn en bedre framtid og til å delta i beslutninger som påvirker deres liv. Plan arbeider for realisering av barns rettigheter i Asia, Afrika og Latin-Amerika. I dette arbeidet erfarer de at der barn ikke har det bra, har jenter det verst. Det var årsaken til at Plan International i 2007 tok initiativet til en årlig Jenteaksjon for å belyse jenters spesielle situasjon, adressere deres behov og promotere deres rettigheter. Plan Internasjonal Norge har gått foran og arrangert en egen jentekampanje siden 2009. Fra 2012 er Plans Jenteaksjon en del av Plans internasjonale Because I am a Girl Campaign (BIAAG). 

Ideen om  #HearMyVoice er kompletterende til Plan International Norges jenteaksjon og kan være med å løfte de modige jentene og deres prosjekter videre. 

#HearMyVoice – hva er budskapet
Formålet med #HearMyVoice er å synliggjøre og støtte ildsjeler i sør som arbeider for å stoppe krenkelser mot jenter og sikrer deres rett til beskyttelse og frihet til å gjøre egne valg. Prisvinneren vil motta prispenger for å styrke det prosjektet som hun/han er tilknyttet i sitt arbeid for jenters rettigheter. I det påfølgende året skal prisvinner dele sitt arbeid og sin historie offentlig gjennom et arbeid eller en blogg. Innholdet skal berøre tematikken mot, sårbarhet og troverdighet.

Målet med å dele historier er og gi håp og motivere andre unge mennesker i tilsvarende situasjoner til å se at det er mulig å skape endring for jenters beste. 

Innsatsen kan være innenfor tematiske områder som fremme av høyere utdanning, forhindring av tvangsekteskap, fordømming av voldtekt, forebygging av omskjæring, visning av kulturelle uttrykk eller formidling av stemmen til jenter som ellers ikke blir hørt i samfunnet.

Vimbayi Musikavanhu fra Zimbabwe er tidenes første vinner av #HearMyVoice-prisen! Hvordan fant dere frem til akkurat henne?
Plan International Norge er sekretariatet for #hearmyvoice og holder i alle praktiske oppgaver knyttet til nominasjonsprosessen, tilrettelegging av juryarbeidet og gjennomføring av arrangementet for prisutdelingen. Prosjektet skal ha som mål å løfte frem et viktig område som Plan jobber med, samt en ildsjel som har gjort en innsats for å sikre realisering av jenters rettigheter.  Pengene skal gå til ett at av prosjektene som dekker det tematiske området som ildsjelen står for. Prisen skal deles ut på et arrangement med inviterte deltakere fra bistandssektoren, beslutningstakere, Plan International Norge, og venner og støttespillere av Plan.

Kort fortalt, Plan nominerer tre kandidater og en jury avgir sin stemmer. I år ble vinneren av den første #HearMyVoice-prisen Vimbayi Musikavanhu og  prosjektet Girls Empowerment Movement i Zimbabwe.

 21 år gamle Vimbayi har i flere år vært en av ildsjelene i arbeidet for å stoppe barneekteskap i Zimbabwe. Gjennom å spille teater om konsekvenser av barneekteskap, å synge om hvor viktig utdanning av jenter er – og gjennom å være en tydelig stemme for jenters rettigheter i ulike radioprogrammer – så har hun bidratt til å gi jenter en bedre framtid.  Vimbayi og de andre jentene i Girls Empowerment Movement er endringsagenter som skaper likestilling. De lever selv det de lærer jevnaldrende jenter og gutter, foreldre, lærere og lokale ledere: Ved å sikre jenter deres rettigheter – får ALLE et bedre liv.

Dette er et arbeid som også koster. Disse jentene må ha et ekstraordinært mot for å bekjempe det bestående. Og de må ha troverdighet blant sine. Vimbayi er en jente som vet dette godt. Da hun som sårbar jente mistet sine foreldre, følte hun seg usynlig og uverdig i flere år. Rundt henne ble 1 av 3 jenter utsatt for vold, og 1 av 4 jenter utsatt for seksuell vold. Først da hun ble med i Girls Empowerment Movement, fikk hun høre at hun var verdt noe. Hun fikk selvtillit, og hun fikk lederopplæring. Ved å bli sett, respektert og trodd på – har hun gjort det umulige – mulig.

I dag er HUN en rollemodell for jenter og gutter i Zimbabwe. Nå er det Vimbayi som motiverer andre til å bli den endringen de ønsker – i sitt eget liv. Hennes stemme lyttes til, og ved å støtte hennes prosjekt vil flere stemmer bli hørt.

Hva ser du for deg at dette samarbeidet skal føre til i årene fremover?
Vi har skrevet statutter og kontrakt for de neste ti årene. Vi håper å kunne løfte frem minst ti ulike prosjekter som øker evnen og sannsynligheten for mange flere å bli hørt og sett. Kanskje vil noen av disse prosjektene  bidra til endringer som får stor betydning i deres lokalsamfunn og i deres land? 

Også har jeg et ørlite håp og kanskje en vennlig oppfordring;  kanskje kan #HearMyVoice være interessant for andre norske, kvinnelige forfattere eller bloggere?  En enkel, etablert arena hvor de kan bruke sin synlighet og stemme til å gi deler av sine inntekter til å løfte andres jenters stemmer?  Stemmer som er fjerne fra vår hverdag, men som må høres, høyere og oftere enn noen gang.

Anita Krohn Traaseth - Godt nok for de svina
Anita Krohn Traaseth har valgt å engasjere seg for å hjelpe jenters stemme frem.

Innlegget #HearMyVoice – En pris som kan skape endring! dukket først opp på Forlagsliv.


Redaktører er de nye topptrenerne!

$
0
0

Landslagstrenerne er en viktig suksessfaktor for toppidrettsutøverne. Redaktører er de i forlaget som hjelper forfattere og illustratører til å finne toppformen. Jeg har tatt en prat med redaktørene bak noen av sesongen prisvinnende utøvere i våre egen bransje.

Vi er en nasjon med sterkt engasjement for idrett. Særlig de vinterlige idrettsgrener og -arrangementer, der vi stadig kan glede oss over norske utøveres medaljesanking. Og vi blir presentert for et utall utøvere og deres trenere gjennom sportsjournalistenes mikrofoner. Men vi er også et bokelskende og -lesende folk. Og priser og utmerkelser blir også våre utøvere; forfattere og illustratører, til del. Nå sist i forbindelse med tildelingen av Kritikerprisen, og Kulturdepartementets priser for de beste barne- og ungdomsbøkene i 2015. Under utdelingen av sistnevnte, tilfalt hele fire av totalt syv priser Cappelen Damm, altså samme forlag, noe som aldri skal ha skjedd tidligere.

Dedikerte redaktører spiller en viktig rolle
Kanskje er det litt søkt, men i denne situasjonen føles det riktig å holde fast ved idrettens terminologi. Jeg velger å se på de fire redaktørene bak de fem vinnerne som noen av bransjens «topptrenere». For dedikerte redaktørers arbeid, deres vurderinger, oppmuntringer og råd, har alltid spilt en viktig rolle når forfattere og illustratører lykkes i å levere topprestasjoner. Tre av redaktørene er selv utøvere, altså forfattere, og kjenner derfor begge rollene godt, noe som også kommer forfatterne til gode:

Nicolai Houm, forfatter og redaktør for Øyvind Torseter og Mulegutten, som ble tildelt Kritikerprisen
Pia Larsen, redaktør for Veronika Erstad/Bo Gaustad og Kattejenta, som ga Bo Gaustad Illustrasjonsprisen
Geir Nummedal, forfatter og redaktør for Stian Hole og Morkels alfabet, som ble tildelt Bildebokprisen, og for Alice Lima de Faria og Det var ikke jeg! sa Robinhund, som ble tildelt Debutantprisen
Steffen Sørum, forfatter og redaktør for Inga Sætre og Fyrvokterne, som ble tildelt Litteraturprisen

Mulegutt Kattejenta Morkels alfabet Det var ikke jeg Robinhund 2 Fyrvokterne

Hva føler du nå?
Jeg har bedt de stolte redaktører si litt om de aktuelle bøkene, sjangrene, samarbeidet med de prisvinnende forfatterne/illustratørene og arbeidsprosessen frem til ferdige bøker. Og selvsagt har jeg på sportsjournalistisk vis spurt: – Hva føler du nå?

Nicolai Houm er redaktør, journalist og forfatter. Han har utgitt romanen De håpefulle (Tiden 2013) og novellesamlingen Alle barna er laget av ild (Tiden 2009).

Nikolai: – Hvordan det føles?

Det er veldig godt å se at kvalitet når gjennom og blir belønnet. Jeg skulle nesten ønske jeg kunne ta litt mer av æren for Kritikerprisen til Mulegutten, men Øyvind Torseter er så iderik, bevisst og selvgående at han knapt trenger noen hovedtrener – for å fortsette med idrettssjargongen i spørsmålsstillingen.

Men prisen kan sies å være en seier for alle som jobber med denne typen bildebøker; bøker som er underfundige, men har en klar henvendelse, som benytter subtile og intelligente virkemidler, men er langt fra innforståtte. Det som utelates i dialogen i Mulegutten er vel så viktig som det som står der. Illustrasjonene åpner nye rom i leserens fantasi. Fortellerens hevete øyebryn eller lure smil gir historien dybde. Det er jo dette som er kunsten!

Mulegutten har det som i vårt felt iblant kalles positiv dobbeltkommunikasjon. Der jeg, som voksen, liker spillet med eventyrsjangerens selvhøytidelighet, merker jeg at barnet dras inn i selve eventyrrammen. Dette får Torseter til fordi han ikke gjør noe så enkelt som å karikere. Han spiller på noen strenger som også har en inderlig og skjønn tone.

Jeg er glad for at vi har bildebokkunstnere som Øyvind, glad for at jeg får jobbe med ham og glad for at han får den anerkjennelsen han fortjener.

Pia Larsen trådte sine første bransjesko i bokklubb, før hun viet seg til et lykkelig forlagsliv i barne- og ungdomslitteraturens tjeneste.

Pia:Kattejenta er en fantastisk fin bok, og Bos illustrasjoner er de aller beste illustrasjonene denne historien kunne fått. Veronika Erstads tekst kom inn i «bunken», altså manus fra mennesker som vi ikke kjenner fra før, som vanligvis ikke har gitt ut noen bøker tidligere. Vi så med en gang at det var noe spesielt her, og etter et par runder var vi ikke i tvil om at dette kom til å bli en strålende bok! Veronika og jeg kom ganske raskt fram til at vi ville spørre Bo om hun kunne tenke seg å illustrere, og det ville hun heldigvis.

Jeg tror det var et slags lykketreff. Teksten er veldig god i seg selv, illustrasjonene er supre, men sammen blir de til noe enda mer og bedre! Ruts personlighet og forholdet mellom de to jentene, og ikke minst mellom Rut og katten August kommer utrolig godt fram i Bos strek. For meg kunne Rut rett og slett ikke sett annerledes ut!

Det er veldig gøy at Veronika Erstad også ble nominert til debutantprisen for Kattejenta, det betyr at mange har lagt merke til både tekst og bilder i denne boka. Jeg håper også at mange barn og foreldre der ute oppdager Kattejenta, for det er en helt spesielt fin høytlesningsbok om vennskap og om å bestemme selv. Og selvsagt om kjærlighet til en katt!

Hva føler jeg nå? Stor glede! Og stolthet på vegne av Bo og Veronika. Denne prisen er så fortjent, og det er så hyggelig at den gikk til en illustratør som er så flott å jobbe med, til en bok som jeg er så glad i; en bok av en forfatter som jeg gleder meg til å jobbe videre med. Dette er gøy!

Nummedal-Geir
Geir Nummedal, redaktør og forfatter, er selv bokaktuell i vår med novellesamlingen Få barn (Oktober). Han har tidligere utgitt romanen Hun er der hele tiden (Oktober 2012).

Geir: – Jeg hadde tidligere jobbet med Stian Hole da han illustrerte Synne Leas Nattevakt, men Morkels alfabet var hans første egne bok jeg var med på, fra ganske tidlig i prosessen. Hole er som begavete kunstnere flest; sikker på seg selv, men samtidig lyttende og åpen for innspill, både når det gjelder tekst og bilder. Mine innspill gjaldt hele veien mindre ting. Vi jobbet en del med strukturen, prøvde ut forskjellige muligheter for å få best mulig dynamikk og framdrift. De fleste forslagene mine gikk mest på å ta bort og stryke ned mindre ting, heller enn at noe skulle tilføres. I de senere bøkene til Hole mener jeg å se et enda sterkere og strammere formspråk i collagene, noe jeg personlig liker ekstra godt og er spent på hvordan utvikler seg videre. At Hole mottok Bildebokprisen nå, er ekstra gledelig, for 2015 var et helt spesielt sterkt bildebokår.

Alice hadde gått svanger med Robinhund-boka i lengre tid og var et godt stykke på vei da jeg kom inn i bildet. Vi hadde et fantastisk første møte. I alle fall synes jeg det. Alice var smittende engasjert i karakterene og historien sin. Fra det første møtet husker jeg best at hun ikke var fornøyd med midtpartiet. Så da begynte vi å rive og slite i det. For å få litt ekstra temperatur helt fra starten av, tok jeg henne like godt på ordet og krøllet sammen en av tegningene (NB – det var en kopi) og kastet den på gulvet. Jeg tror Alice skjønte at jeg var like begeistret for boka hennes som hun selv var, så da gikk det faktisk an å krølle sammen et ark (med en isolert sett veldig bra tegning), selv på det aller første møtet. Det er mange ting som gjør Alices debut til en god bok. En av de mest opplagte grunnene er hvordan hun mestrer barneperspektivet, hvordan hun ser og henvender seg til barna, at boka er på deres side. Og da blir også den voksne leseren det.

steffen_portrett
Steffen Sørum er forlagsredaktør og forfatter. Han har utgitt en rekke bøker for barn og unge, og står blant annet bak seriene Korsfarerne og Dødsengler (Aschehoug).

Steffen: – Å være forfatter kalles ofte et ensomt yrke. Ensomt sitter man på kammerset og skriver og skriver. Uten å være sikker på om forlaget antar prosjektet som du kanskje har jobbet med i over ett år. Risikoen ligger totalt hos den som skriver. Forlaget kan velge og vrake.

Så etter venting og mer jobbing blir ideen på kammerset omsider bok. Antatt av Forlaget. Deretter sendes mesterverket ut til bokhandlere over det ganske land. Til messer i London, Frankfurt og Bologna. Til lokalaviser og riksdekkende TV. Tilbake sitter forfatteren på kammerset og venter på responsen.

Ensomheten ligger absolutt like mye i denne ventingen. Etter man er i mål finnes det ikke noe verre enn rungende stillhet. For noen ventes det forgjeves. Ikke all god litteratur får oppmerksomhet, og ikke all litteratur som får oppmerksomhet er god. Derfor varmer det et redaktørs hjerte når Kulturdepartementet trykker nettopp Inga Sætres «Fyrvokterne» til sitt bryst og sier at «Dette er boken vi setter høyest av alle barne- og ungdomsbøker i år.» Redaktøren vet hvordan forfatteren har jobbet. Man har revidert den samme scenen flerfoldige ganger til begge er fornøyde. Så tenker redaktøren: Denne boken fortjener mange lesere. Denne boken kan bli en klassiker. Den har alt. Den vil noe.

Så hva føler man? Glede? Ja. Lettelse. Absolutt. Stolhet? For forfatteren, ja. Og så venter man. Igjen. På at resten av verden skal få dette med seg. At forfatterskapet vil bli husket.

 Les mer om tildelingen av årets Kritikerpris for beste barne- og ungdombok 2015 til Øyvind Torseter her. Og om utdelingen av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker 2015 her.

Innlegget Redaktører er de nye topptrenerne! dukket først opp på Forlagsliv.

Påskekrim i pocket

$
0
0

Påsken = krim. Her er mine ti favoritter blant årets påskekrim i pocket. Utvalget er preget av at jeg har lest flest krimromaner fra Cappelen Damm, men her er også flere perler fra andre forlag.

PÅ NATTBORDET

Renée Knight: Avslørt    Oversatt av Christina RevoldAvslørt pocket 2

Hva om du skjønte at romanen du ligger i senga og leser, handlet om deg? Dokumentarfilmskaper Catherine Ravenscroft finner en bok på nattbordet som skal kaste henne inn i et lysvåkent mareritt. Boken utgir seg for å være en fiksjon, men den forteller i levende detalj om den forferdelige dagen da Cathrine ble slave av sin egen mørke hemmelighet, en hemmelighet hun er sikker på at hun bare deler med én eneste person – og denne personen er død. Cathrines verden går i oppløsning når fortiden innhenter henne.  Avslørt er en fremragende utpønsket, dypt urovekkende psykologisk thriller.

Jeg er både enig med Ingvar Ambjørnsen som kalte Avslørt «et fyrverkeri av en psykologisk thriller» og med New York Times sitatet: «En genial fortelling […] perfekt konstruert til å få tankene i spinn».

 

VINNEREN AV RIVERTONPRISEN OG BRAGEPRISEN

Kjell Ola Dahl: KurerenKureren pocket

Kjell Ola Dahl er en av dem som i en årrekke har levert kvalitetskrim, men for noen år siden sa han at han skulle slutte å skrive krimromaner. Heldigvis har han ombestemt seg. Kureren ble i høst belønnet med Brageprisen som beste norske krim, og i forrige uke fikk den Riverton-prisen. Denne gangen har Dahl forlatt sine faste helter, politietterforskerne Gunnarstranda og Frølich. Fortellingen i Kureren veksler mellom et fluktdrama under krigen i Norge og Sverige og en far som søker sin datter 25 år senere i Oslo. Den kvinnelige hovedpersonen Ester som under krigen klarer å flykte til Sverige, mens familien deporteres til Auschwitz, er en fascinerende skikkelse. Kort sagt: En knall bok for den kvalitetsbevisste krimleseren!

 

DEN UPÅLITELIGE FORTELLEREN

Paula Hawkins: Piken på toget    Oversatt av Bente Rannveig HansenPiken på toget pocket

Flere av de siste årenes største suksesser som Flink pike, Avslørt og Til Jacobs forsvar har vært romaner der fortelleren er meget upålitelig, og der historien blir en helt annen når synsvinkelen skifter. Slik er det absolutt i Piken på toget. Paula Hawkins var det største navnet på krimfronten på verdensbasis i fjor med Piken på toget. Rachel tar det samme toget hver dag. Fra toget ser hun det samme paret spise frokost på verandaen sin. Hun kaller dem Jason og Jess, og de virker så glade. En dag ser hun en annen person i hagen. Kort tid etter er Jess på nyhetene. Hun har forsvunnet. Når Rachel prøver å bidra til etterforskningen, blir hun selv mistenkt. Paula Hawkins har tidligere skrevet rene underholdningsromaner, men hun har nå virkelig fått til å skrive en besettende underholdningsthriller der det er vanskelig å finne ut hvem man kan stole på og der det er herlige twister. Jeg syns som Ola Hegdal i Dagens Næringsliv: at Piken på toget er «oppsiktsvekkende god».

 

DEMENSKRIM

Emma Healey: Elizabeth er borte    Oversatt av Einar BlomgrenElizabeth er borte pocket

Nå når det «grå gullet» bare blir eldre og eldre, er det kanskje ikke rart at en av fjorårets desiderte kritikkervinnere er en demens-krim. Nå er den kommet ut i Pocket. Emma Healey var her på krimfestivalen i fjor og sjarmerte alle i senk. Hun har akkurat fylt 30 og topper bestselgerlistene i England. Maud er blitt glemsom. Hun fortsetter å kjøpe ferskener selv om skapet er fullt. Hun glemmer stadig å drikke koppene med te hun gjør i stand, og hun skriver lapper og notater for å minne seg selv på ting. Men Maud er fast bestemt på å finne ut hva som har skjedd med venninnen, Elizabeth, og hva det har å gjøre med den uoppklarte forsvinningen av søsteren Sukey, som ble borte for mange år siden. Problemet er at når hun kommer for å anmelde forsvinningen til politiet, så kan de forklare henne at hun har anmeldt dette en rekke ganger før. Så ingen andre tror at Elizabeth virkelig er borte.

Tom Egeland ga boken 6 i VG og skrev «Jeg elsket hver linje.» Ja, her kan man bare velge å vrake blant kritikerne for eksempel Harald Birkevold i Stavanger Aftenblad: «Dette er en av de mest bemerkelsesverdige kriminalromanene jeg har lest.»

 

POLITIKRIMFORFATTEREN MED STOR P

Jørn Lier Horst: BlindgangBlindgang pocket

Selv om Jørn Lier Horst nå har forlatt politiet og blitt forfatter på heltid, har han ikke forlatt sin vinnerformel. Horst er politikrimforfatteren med stor P. Hvis det er mulig å skrive spennende krim og samtidig nesten skrive autentisk, så er det Horst som kan gjøre det. På et vis syns jeg det er litt trist at Horst ikke lenger er politimann, for det har gitt ham ekstra kred. Likevel må alle vi Horst-elskere være glade for at han nå kan gi oss enda mer lesestoff. Blindgang er en av Horst beste bøker, og William Wisting blir satt på stadig verre  prøver i forhold til å komme på kant med hele politietaten og gå på tvers av sine lojalitetsbånd.

 

J.K. ROWLING SOM KRIMDRONNING

Robert Galbraith: Silkeormen    Oversatt av Heidi GrindeSilkeormen pocket

Jeg har skrevet om det flere ganger før her på bloggen, men den ukjente Robert Galbraith viste seg altså å være verdens mestselgende forfatter J.K. Rowling. Siden det ble kjent, har også Galbraith vært på toppen av bestselgerlistene i mange land, men ennå ikke her hjemme dessverre. Den første Galbraith-romanen, Når gjøken galer, introduserte mitt nye favoritt-detektivpar; detektiven Cormoran Strike og hans målbevisste unge assistent, Robin Ellacott. Denne gangen skal de finne en forsvunnen forfatter i London som har skrevet en nid-bok om forlagsmiljøet. En herlig tradisjonell krim i det moderne London. Et must for alle som liker god, gammeldags krim og som liker å kjenne lukten av London, og i forrige uke kom akkurat den tredje romanen om Cormoran og Robin ut: Ondskapens kall.

 

ET DØDELIG KAMMERSPILL

Hans Olav Lahlum: Haimennesket Haimennesket pocket                   

Hans Olav Lahlum lager gode og morsomme titler til sine krimromaner. Hvis du lurer på hva et haimenneske er, så er det  en som kretser rundt noen … for så å hugge til. Lahlum har denne gangen skrevet et slags norsk svar på Agatha Christies kanskje beste roman Ti små negerbarn, og jeg syns dette er blitt Lahlums beste krimroman til nå.

Det er sommeren 1972, og K2 blir invitert til en hyggelig helg på et vakkert beliggende sørlandshotell. Det eneste aberet er at hotellet ligger på en øy, ikke særlig rullestolvennlig. Likevel blir Patricia med på det som skal vise seg å bli en skjebnesvanger helgeutflukt. Uhyggelig nok det kan virke som det er en ubuden gjest på hotellet, en gjest med morderiske hensikter. Og denne gangen kommer Patricia i skuddlinjen.

 

AMERIKAS SVAR PÅ JO NESBØ

Harlan Coben: Savner deg   Oversatt av Sissel BuskSavner deg pocket

Harlan Coben er den eneste forfatteren som har mottatt alle de tre store krimprisene i USA, både Edgar, Shamus og Anthony Award, og han ble nylig kåret som verdens 4. mest suksessrike spenningsforfatter gjennom tidene – blant annet noen plasser foran Jo Nesbø. Coben skriver både en serie om Myron Bolitar og enkeltstående krim. Her i Norge er vi mange som liker hans enkeltstående krim best. Savner deg viser mesteren Coben. Han skriver gjerne om hemmeligheter og familiebånd, og også Savner deg er på mange måter beslektet med norsk og nordisk krim. Dette er krim fra øverste hylle, og samtidig handler det om relasjoner og drama mellom mennesker.

 

Å DANSE MED DEMONER

Eystein Hanssen: BrennemerketBrennemerket pocket

Eystein Hanssen herjer nå på toppen av streaming-tjenesten for lyd- og e-bøker Storytels lister med sine krimromaner om Elli eller Elisabeth Sunee Rathke som er hennes fulle navn. Hun er en av norsk krims stiligste og ekstoiske helter – halvt norsk og halv tai. I Brennemerket møter Elli morens gamle demoner og et drapsmysterium i Bangkoks blodhete underverden. Snart skjønner Elli at hun selv er like forbundet med saken som moren. Dette handler om skruppelløs hallikvirksomhet, hvitvasking av penger, korrupsjon og andre misligheter. Jeg er hundre prosent enig med Geir Vestad i Hamar Arbeiderblad: «Brennemerket gir action for alle penga av en forfatter som blir stadig sikrere i sin sak.»

 

 

MORDENE PÅ SANDHAMN

Viveca Sten: Farlige forholdFarlige forhold pocket

Viveca Sten er i ferd med å få et gjennombrudd her i landet. Det er på tide etter at nesten tre millioner svensker har kjøpt hennes bøker. Så mange svensker tar ikke feil. Svenske kritikere er enige om at Viveca Sten blir stadig bedre. Du kjenner henne kanskje fra Mordene på Sandhamn på tv. Denne gangen er det jul på den idylliske øya, Sandhamn, som ligger i Stockholms skjærgård. Men idyllen blir brutt av at man finner et lik. Det handler om brutte løfter, farlige hemmeligheter og skam.

 

Se også vår PÅSKEKAMPANJE på www.cappelendamm.no.

Innlegget Påskekrim i pocket dukket først opp på Forlagsliv.

Påskekrimmens ti på topp

$
0
0

Ingen god påske uten en god krimroman. Jeg har tidligere lagt ut lister over våre beste krimromaner, men i forbindelse med Krimfestivalen har jeg fått lest langt mer enn Cappelen Damms titler. Så her er de ti beste aktuelle krimromanene som jeg har lest i år – Påskekrimmens ti på topp.

Siden jeg er sjef for Krimfestivalen var jeg så heldig at jeg har fått lest mange av årets krimbøker. Her har jeg laget mitt eget utvalg av de ti beste krimbøkene i år, og her er det mange strålende bøker. Jeg har med bøker fra flere forlag, men selvsagt er utvalget preget av at jeg har lest flest Cappelen Damm-bøker (og kanskje skyldes det også at vi er Norges ledende krimforlag).

 

1 DAMHAUGS BESTE BOK

Torkil Damhaug: En femte årstid       En femte årstid

I dagens Dagsavisen mener deres anmelder Geir Rakvaag at En femte årstid er årets beste påskekrim, og jeg er helt enig. Torkil Damhaug er lege og psykiater og har i mange år være en av Norges beste krimforfattere. Han fikk Rivertonprisen i 2011 for Ildmannen men jeg syns likevel at En femte årstid er enda bedre og hans aller beste bok. Som dere ser under, er anmelderne enig med meg. Ann, Victor, Helene og Nicolai er fire ungdommer som henger sammen. De prøver ut ting, og alt er ikke like smart. En av de tingene de ikke burde gjort, var å stenge en klassekamerat inne i kjelleren på den nedlagte fabrikken nede ved elva, der det en gang skjedde en grusom ulykke. Kort tid senere er to av de fire ungdommene funnet døde, og den tredje er forsvunnet. Vi følger ungdommer som blir drevet mot det fatale av krefter de ikke forstår, og vi møter en far som vil gjøre alt for å finne sin datter.

Se hva anmelderne skriver:

«Spennende, smart og spenstig skrevet! (…) På mange måter har Damhaugs bøker vel så mye til felles med tradisjonell, psykologisk romankunst som med mye av dagens intrigedrevne krimlitteratur. Og det er ment som en kompliment!» Sindre Hovdenakk, VG, Terningkast 6

«Mørkt, mangefasettert, mesterlig.» Stavanger Aftenblad,  Terningkast 6

«Den femte årstid er en ypperlig eksistensiell thriller, et nervepirrende drama på høyde med de beste av norsk og internasjonal krim.» Ola Hegdal, Dagens Næringsliv

«en mesterlig konstruert studie av et ungdomsmiljø i den mest livsfarlige følsomme tida, da alt kan skje.» Fredrik Wandrup, Dagbladet, Terningkast 5

2 MØRKT FAMILIEDRAMA

Tove Alsterdal: Ingen vei tilbakeIngen vei tilbake
Ingen vi tilbake fikk prisen som årets beste krim i 2014. Det er en dyster og mørk familiesaga som begynner i Argentina der en mor forsvinner. De to døtrene som står tilbake blir preget på forskjellig vis at hendelsen. Helene fjerner seg fra både faren og søsteren etter dette, mens den yngste søsteren blir narkoman. Så når hun senere  tar livet av seg, er ikke så mange overrasket, men Helene begynner å tvile på hva som  har skjedd. Hvem var søsteren egentlig og tok hun virkelig livet av seg? Og hva gjorde hun i Buenos Aires fire uker før sin død? I sin jakt på sannheten konfronteres Helene med en brutal del av historien som går dypere inn i hennes eget liv enn hun noensinne kunne ane.

«en gnistrende god krimroman (…) en av de mest solide svenske krimbøkene jeg har lest på lenge.» Elin Brend Bjørhei, VG, Terningkast 6

«En svært godt skrevet thriller, mørk og utrolig spennende» Aftonbladet

3 «ET KNYTTENEVESLAG AV EN OVERRASKELSE»

Clare Mackintosh: Jeg lar deg gå       Oversatt av Ulrik FarestadJeg lar deg gå

Clare Mackintosh tok USA og England med storm i fjor, og forrige helg gjorde hun det samme her hjemme under Krimfestivalen. Hun er omtalt som Englands svar på Karin Fossum, og hennes debut kan bare beskrives som sensasjonelt bra. Historien begynner enkelt, men så får du som leser oppleve en rekke twister: Det begynner med det verst tenkelige en mor kan oppleve. Hun slipper hånden til sin fem år gamle sønn – som vil løpe til huset deres på den andre siden av gaten – da han brått og brutalt blir truffet av en bil. Gutten dør av skadene. Jenna Gray bestemmer seg for å forlate alt. Hun drar til den avsidesliggende kystbyen Ellis Island i Wales. Men hun hjemsøkes av bilder fra ulykken, og lever med sorg, skyldfølelse og frykt. Da livet så smått begynner å få mening igjen, vender fortiden tilbake med full kraft.

«Gripende mesterverk (…) Denne boka skal du lese hvis du er interessert i god krim. Harald Birkevold, Stavanger Aftenblad, Terningkast 6 

«Clare Mackintosh har definitivt skrevet en av vårens beste spenningsbøker» Ingvar Ambjørnsen, Dagbladet, Terningkast 5

«Et knytteneveslag av en overraskelse.» Tom Egeland, VG, Terningkast 5

 

4 «SKANDINAVISK SAMTIDSKRIM BLIR IKKE BEDRE ENN DETTE»

Jens Lapidus: STHLM DELETE    Oversatt av Inge Ulrik GundersenSTHLM delete

Jens Lapidus er en svensk forsvarsadvokat som skriver kriminalromaner i såkalt «froskeperspektiv» – fra outsidernes ståsted. Her er det ikke bare vanlige lesere som kjenner seg igjen, men også de kriminelle. Lapidus er en av Nordens mestselgende krimforfattere, og han er klart den mest leste krimforfatteren i svenske fengsler. STHLM DELETE er den krimromanen hans som har fått best kritikk i Sverige. Vi møter igjen hovedpersonene fra hans forrige roman Vip-rommet Emelie og Teddy. Det er et svært umake par . Dramaet begynner med at en alarm går, og en vekter blir tilkalt til et hus på Värmdö. Der venter det ikke noe vanlig innbrudd, men et lik: et menneske er blitt massakrert. En ung mann blir funnet hardt skadd i nærheten av åstedet, og han blir mistenkt for drapet. Emelie Jansson påtar seg i hemmelighet å være hans forsvarer, til tross for at sjefen hennes i advokatbyrået er imot det. Hvem er den drepte på Värmdö? Og hvorfor er det så mange spor som leder til Mats Emanuelsson, mannen som Teddy kidnappet for lenge siden? Jeg håper og tror at Lapidus denne gangen også sette salgsrekorder i Norge?

«Skandinavisk samtidskrim blir ikke bedre enn dette» Torbjørn Ekelund, Dagbladet Terningkast 6 

«Proft, velskrevet og effektivt.» Sindre Hovednakk, VG

«Lapidus er i en klasse for seg.» Svenska Dagbladet

 

5 «RÅ, SORT OG VITTIG»

Peter Swanson: De som fortjener det    Oversatt av Kari EngenDe som fortjener det 2 opplag

De som fortjener det er en vanvittig høk over høk-historie som også kan minne litt om Hitchcock-filmen Stranger on a Train. Som med alle gode krimromaner, gjelder det å ikke røpe for mye, men åpningen må jeg nesten fortelle: Ted og Lily møtes i en flyplassbar på Heathrow. De skal begge ta nattflyet til Boston. Samtalen mellom dem utvikler seg raskt fra uskyldig flørt til dødelig alvor. Ted forteller om ekteskapet sitt som skranter – han har akkurat funnet ut at kona er utro. Det begynner som en halvhjertet spøk da han sier at han kunne tenke seg å drepe henne, men blir med ett mer alvorlig da Lily svarer at hun kan hjelpe ham. Peter Swanson ligger allerede høyt på bestselgerlisten, og selvsagt kommer også han til Krimfestivalen!

«Dette er en bok som alle elskere av krim og spenning har fortjent.» Ingvar Ambjørnsen, Dagbladet, Terningkast 6 

«Full av sjarm og spenning.» Tom Egeland, VG, Terningkast 5

«Leter du etter en spennende, underholdende pageturner av en moderne krimbok? Din søken er over.» Asbjørn Slettemark

 

6 ROBERT GALBRAITH = J.K. ROWLING

Robert Galbraith: Ondskapens kallOndskapens kall

J.K. Rowling er verdens mestselgende forfatter. Da hun skulle bli krimforfatter, ville hun at krimromanene skulle stå på egne ben og kalte seg derfor Robert Galbraith. Hun kan likevel ikke gjemme bort at hun er en av verdens dyktigste forfattere. De to første krimromanene hennes Når gjøken galer og Silkeormen har gått til topps på bestselgerlister over hele verden, og nå er hun her med en ny topp krim med radarparet privatdetektiven Cormoran Strik og sekretæren Robin Ellacott. En mystisk pakke blir levert til Robin Ellacott, som til sin skrekk oppdager at den inneholder benet til en død kvinne. Sjefen hennes, privatdetektiven Cormoran Strike, blir mer foruroliget enn overrasket. Han kan tenke seg i alt fire personer fra fortiden som kan være avsenderen – der alle fire er stand til særdeles grusomme handlinger.

Da politiet setter alt søkelyset på en mistenkt, som Strike blir mer og mer sikker på ikke er gjerningsmannen, bestemmer de seg for å ta saken i egne hender. Strike og Robin begir seg inn i den mørke og forskrudde verdenen de andre tre opererer i. Men det gjør de ikke uten risiko, og snart er de begge i livsfare. Boken kom ut akkurat denne uken.

«Eiendommelig annerledes … la oss håpe den sardoniske Strike er kommet for å bli.» Independent

«Voldelig, uventet og tilfredsstillende […] en underholdende roman.» The Times

«Like leseverdig og spennende som alltid.» Daily Telegraph

«Strike og Robin er like magnetiske som alltid.» New York Times

 

7 SKAPEREN AV BROEN

Hjorth Rosenfeldt: Ikke beståttIkke bestått

Hans Rosenfeldt og Michael Hjorth er begge TV-personligheter. Rosenfeldt er mest kjent som manusforfatter til Broen, og sammen har Hjorth og Rosenfeldt laget flere Wallander-filmer. Dette er den femte boken i serien om den sex-misbrukende og traumatiserte kriminalpsykologen og profileringseksperten Sebastian Bergman. Og det er litt av en seriemorder Bergmann og hans team må finne: En reality-kjendis blir funnet drept i en nedlagt skole, skutt i hodet med slaktepistol. Han sitter fastbundet til stolen i et klasserom, med ansiktet inn mot hjørnet og en skammekrokhatt på hodet. Et omfattende spørreskjema er festet på ryggen med stiftepistol. Prøven tester allmennkunnskap, og den drepte har tydeligvis ikke klart kravene. Det første offeret følges av flere, alle er mediekjendiser.

 

8 SVENSK DEBUTANT MED INTERNASJONAL SUKSESS

Mikaela Bley: Lycke Oversatt av Heidi GrindeLycke

Lycke er Mikaela Bleys debutroman, og den vekket internasjonal jubel da den kom ut i mars 2015 bl.a. ble det en enorm budrunde blant tyske forlag. Lycke er første boken i serien om den ærgjerrige jounalisten Ellen Tamm. Mikaela Bley har tidigere jobbet som innkjøper for TV4, men skriver nå på heltid. Hun bor i Stockholm.

En regntung dag i mai forsvinner åtte år gamle Lycke utenfor Kungliga Tennishallen i Stockholm. Ellen Tamm, en journalist i TV4, får i oppdrag å følge saken. Det er få spor, og Ellen synes politiet jobber altfor tregt i etterforskningen. De kommer heller ingen vei med Lyckes skilte foreldrene, som svarer unnvikende på spørsmål fra politiet og presse. Moren er kald og likegyldig, faren skjuler noe, stemoren virker sjalu og selvopptatt. Med Lycke-saken dras hun inn i en verden av familiehemmeligheter, løgner og svik, men på veien tvinges hun også til å konfrontere sine egne demoner.

«Jo nærmere sannheten vi kommer, desto strammere blir løkken rundt dem som sto Lycke nær. Kjærligheten er både varm og kald i denne halsbrekkende fortellingen.» Halmstadsbladet

«Dette er en spenningsroman uten sidestykke!» Plaza Kvinna

«Sveriges nye krimdronning. Mikaela Bley er en ny stjerne blant Sveriges krimstjerner, og med sin debut Lycke feier hun mange av dem av banen.» Expressen

 

9 EN SKIKKELIG BOXER

Robert Wilson: MennesketyveneMennesketyvene

Da Et lite drap i Lisboa vant God Dagger-prisen i 1999, gikk Robert Wilson over natten fra å være ukjent til å bli en stjerne på krimhimmelen. Nå er han her med sin tredje bok om kidnappingseksperten Charles Boxer. I løpet av 32 timer blir seks barn av svært rike familier kidnappet i London. Kidnapperne er profesjonelle og ekstremt godt organisert. De hevder de ikke krever ikke løsepenger, men vil ha 25 millioner pund per barn til å starte med.
Familiene til barna leier inn kidnappingsekspert Charles Boxer. Han unner ingen å oppleve det samme som han selv opplevde da hans egen datter forsvant. Han er villig til å strekke seg langt, om så utenfor loven. Samtidig blir det hele overvåket av Storbritannias etterretning. Foreldrene som er rammet, har mektige forbindelser over hele verden, og ikke alle er like lovlydige. Kidnapperne vil ikke si hva som er målet deres, og Charles Boxer jobber i blinde. Det blir ikke bedre da kidnapperne truer med å avsløre mørke hemmeligheter om Boxer og hans ekskone Mercy.

«Det er tett og spennende fortalt, og det virker skremmende realistisk det meste.» Sindre Hovdenakk, VG, Terningskast 5

10 TRE MILLIONER SVENSKER TAR IKKE FEIL

Viveca Sten: I maktens skygge   Oversatt av Kari Engen I maktens skygge

Suksess-serien Mordene på Sandhamn utgis i 25 og har blitt en populær tv-serie. Med sine pageturnere med handling fra Sveriges skjærgård har Viveca Sten fått mange trofaste fans og solgt over tre millioner bøker i Sverige. I maktens skygge er den syvende boken i serien. Carsten Jonsson, en risikokapitalist som har blitt styrtrik etter omfattende investeringer i Russland. Jonsson har kjøpt den lange, fine stranden på øyas sørside, og dessuten bygget en luksusvilla som får resten av øyboerne til å se rødt. Merkelige ulykker har forekommet i bygningsprosessen. Dreier det seg om tilfeldigheter? Eller kan det være snakk om sabotasje? Da Carsten Jonsson inviterer til innflytningsfest, ender det i katastrofe og Thomas står overfor sin vanskeligste sak noensinne. Liker du Camilla Läckberg, er Viveca Sten midt i blinken for deg.

 

Les også: 
Påskekrim i pocket
7 tips til strålende PÅSKEKRIM

Innlegget Påskekrimmens ti på topp dukket først opp på Forlagsliv.

Trenger du lesetips til barna i påsken?

$
0
0

I påsken har vi tid. Tid til å spille spill, til å leke, til å slappe av, til å være sammen med familie og venner – og til å lese bøker. Å gi en bok til barnet ditt er det beste du kan gjøre. Bøker er dører inn til nye verdener, verdener som kan oppdages sammen, eller på egen hånd. Det finnes et hav av valgmuligheter. For å gjøre jakten på den perfekte boken litt enklere, har vi her samlet våre beste lesetips for barn og ungdom mellom 1 og 18 år.

jeg ser med mitt skarpe blikk1 – 3 år
Bøkene om katten Findus og gubben Pettersen er storfavoritter blant de yngste. Kjenner du Gubben og katten?  er en bok i solid papp. Teksten er kort, sidene fylt med fine illustrasjoner med mange ting å se på og snakke om.

Jeg ser med mitt skarpe blikk er en fargerik bildebok for barn som holder på å lære seg ordene. Bruk ditt skarpe blikk til å se alle tingene og dyrene i de store bildene. Kan du se og gi navn til alle sammen?

Kim på potte og sol går i barnehagen2 – 5 år
Kim på Potte og Sol går i barnehagen er bildebøker om småbarns hverdag. Morsomme, fargerike og herlig gjenkjennelige. En annen sjarmerende bok for barnehagebarna er Snarveien. Hvordan går det egentlig når det er bestefar som skal følge Maya i barnehagen? Det er så mye som må utforskes på veien, så det kan ta litt tid. Men tenk at en så dagligdags ting kan bli så spennende og hyggelig!

 Usynlige Snefrid er et koselig univers fra forfatteren bak Pulverheksa. Snefrid bor i et stort hus med mange karakterer, blant annet Popstjernen, Prinsessen, Spøkelset, Nissen, og Kokken. I Usynlige Snefrid og Spøkelset er Spøkelset ulykkelig fordi det ikke klarer å skremme noen. Da er det bra at Snefrid blir usynlig når hun spiser selleri, og derfor kan hjelpe til i skjul …

LES OGSÅ: Ingunn Aamodt om hvordan å skape en ny bokserie for barn

fengsel4Lettleste mysterier for de mellom 4 til 8 år
Fløte-mysteriet byr på spenning for de som holder på å lære å lese selv. En krim for de yngste!  For de som har kommet et hakk lengre med lesingen, er minimysteriet Katt forsvunnet midt i blinken. Og er man enda litt mer lesevant, er superpopulære LasseMajas Detektivbyrå et godt valg. Vårens nyhet heter Fengselsmysteriet.

De ville tvillingene6 – 9 år
Hektet på Road Dahl? Da kommer De ville tvillingene til å falle i smak. De tvillingene Lotte og Max er …. ja, ville. Moren deres ville nok aller helst selge dem på Finn.no. En dag bestiller Max en trylledrikk som kan gjøre alle skapninger til hunder. De tror egentlig det bare er tull, men da pappaen deres tar feil av influensamedisin og trylledrikken, viser det seg å stemme! Denne illustrerte latterbomben passer bra til å lese sammen, men også fint for de som gjerne leser – og ler høyt – for seg selv.

LEGO® Nexo Knights – Monstrenes bok er en bok full av magi, hemmeligheter og kule bilder. Her blir du kjent med NEXO Knights og de ulike monstrene de må bekjempe. Spekket med spennende fakta om de fryktløse ridderne, og full av topphemmelig stoff om monstre. Det er bare å åpne boken og la magien slippe ut…

Siri og MaxBokslukerne 8 – 12 år
Miles og Niles. Kugalskap er første bok om pøblene Miles og Niles i Slumredal. Hylende morsomt og midt i blinken for fans av Pingle-bøkene og Gutta i trehuset.

Mesterhjernen er den nyeste boken om Krimteam Siri og Max. En MC-bande har inntatt den fredelige småbyen Heimvik. Hovedpremien i den store sjakkturneringen er blitt stjålet fra safen på rådhuset. Og på toppen av det hele blir Max forfulgt av en mystisk rival. Denne saken krever alt Siri og Max har av kløkt, mot, klatreferdigheter og teft for kodeknekking!

Trollskallen og UlvehammerBøkene om barnehjemsbarnet Edvard Frost har på kort tid blitt enormt populære, både blant skolebarn og kritikere. Serien byr på eventyr, spenning og mystikk, og har handling lagt til slutten av 1800-tallet. Ulvehammeren er den siste boken i trilogien, og bringer Edvard til Svalbard, der uhyrer verre enn noen kunne forestille seg venter. Snart står hele menneskehetens skjebne på spill. De to første bøkene, Trollskallen og Ormeegget er nå å få tak i i pocket, og bøkene kan fint leses uavhengig av hverandre. 

LES OGSÅ:
Ulvehammeren – et vintereventyr
«BEST OF» Barndommens nattbord: Alexander Løken

Tre lesetips til ungdom
Er du ute etter spenning, anbefaler vi Tom Kristensens nye bok i serien World of Spycraft. Jakten er en skremmende aktuell spenningsroman om det skjulte livet på sosiale medier.

LES OGSÅ: Mientologene, første bok i spenningsserien World of Spycraft

Mer opptatt av fantasy? Sjekk ut Demonenes sang, første bok i Villstjerne-triologien, skrevet av Chris Tvedt. Tretten år gamle Thorgil lever et helt vanlig liv i 1930-tallets Oslo. En dag snus alt på hodet, når han får vite at han er halvt dverg. Snart er Thorgil en viktig del i kampen for å hindre at dvergenes rike skal gå under.

Saa lenge himmelen er over jorda”Jeg heter Ruben, jeg er 16 år, og jeg skal snart dø … ” Slik begynner Levi Henriksens roman Så lenge himmelen er over jorda. En trist, morsom, varm og levende bok om en ung man som snart skal dø, men som har mye han vil oppleve først. Garantert noe for alle som likte John Greens Faen ta skjebnen / The Fault in Our Stars.

Fargelggingsdilla?
Fargelegging er en farsott. Det finnes flotte bøker for barna også, her er noen som vil holde dem sysselsatt i timesvis:

fargelegg byen Fargelegg byen tar utgangspunkt i den herlige myldreboken Borte vekk i byen av Flu Hartberg og har fantastiske oppslag med enorm detaljrikdom fra en stor by der alle slags mennesker bor. Her kan du fargelegge utendørsparker, myldrende torg, travle handlegater, lange badestrender og proppfulle tivoli.

Utrolige labyrinter – 80 utfordrende labyrinter på tid er en tykk bok med labyrinter og skal løses og fargelegges. Det blir vanskeligere og vanskeligere for hver side du snur. Det geniale med denne boken er at ved hver av de 80 labyrintene er det skrevet en tid du må prøve å slå. Så sett på stoppeklokke og finn den raskeste veien ut av kaoset!

Bli med og fargelegg er en stor bok med 96 kreative oppgaver for barn i alle aldre. Bli med å fargelegge planetene i verdensrommet, piratskip, roboter og fiskene i havet. Liten og stor vil bli hektet!

Også Harry Potter-fanset får sitt på fargeleggingsfronten med Harry Potter fargeleggingsbok. Fra de fire Galtvort-husenes våpenskjold til de overdådige varene hos Wiltersens Wærste: Harry Potters verden flommer over av strålende farger! Boka er fylt med intrikate illustrasjoner og forseggjort design fra produksjonene av Harry Potter-filmene. 

Vi ønsker en god og innholdsrik påske til alle!

 

PS: Gode lesetips til de voksne? Les 7 tips til strålende påskekrim!

Innlegget Trenger du lesetips til barna i påsken? dukket først opp på Forlagsliv.

En midje større enn halsen

$
0
0
Hinkel Pinkel Knut Nærum
Ikke helt selfie, del 10. Barne-tv-figurer jeg har fått beskjed om at jeg ligner, : Hinkel Pinkel fra Drømmehagen.

TRØBBEL
Mange amerikanere leter etter trøbbel, men har ikke helt visst hvor de skulle gå for å finne det. Elvis Presley lagde i sin tid en sang om nettopp dette. Nå er svaret klart: Donald Trumps valgmøter.

FLYKTNINGPOLITIKK
Hvis jeg har forstått dette riktig, skal Tyrkia sende Europa flyktninger som virkelig trenger hjelp. Til gjengjeld betaler Europa Tyrkia for å ta tilbake flyktninger som egentlig ikke trenger hjelp. Ser ut som om Europa har lurt seg selv. Det må da være mest regningssvarende å tilby hjelp til de som ikke trenger det.

Og alle som nå kommer med båt fra Tyrkia til Hellas, skal returneres til Tyrkia uansett. Hvis jeg var Tyrkia, ville jeg gått i meg selv og spurt hvorfor ingen vil bli der.

Muffens, tegneseriebok av Knut NærumMUFFENS
Og der kom boka. Tegner Volle og jeg snakket med Radio Buskerud og Empirix og falt ut av Dagsnytt attens plan i løpet av dagen. De store avisene hadde enten ikke folk å sende, eller så syntes de at det har blitt litt mye meg i det siste. Dette til tross for at jeg takket vennlig nei til en omfattende sak om klima og flyktningkrise i en større publikasjon. Men flere har spurt, på vegne av sine lesere, hvorfor vi nordmenn leser så mye krim i påsken og hvordan det føles å ikke være med i et tv-program. Og jeg var så forekommende å svare. Dermed får færre vite om Muffens:

120 sider tegneserier, mest i farger. Seks fortellinger plassert i en rammefortelling som er lagt til en verden der fiksjon er forbudt. Den illegale serietegnerens liv gjenspeiler seg i historiene han lager. Inspirert av Vonnegut, Richter Frich, Lovecraft, Ballard, Orwell og Arnold Schwarzenegger.

Mens vi venter på anmeldelser: Sier ikke vi er på høyde med alle disse, bare at jeg håper det syns at vi liker dem.

Og så blir det lansering i Finland, med den flotte tittelen Vinossa.

Muffens Knut Nærum og Karstein Volle
Opphavspersonene på slippefest på Bar Robinet. Foto: Marius Renberg på Instagram.

UNDERGRUNNEN INNTAR INSTITUSJONENE
Forrige uke holdt jeg det tredje av fem foredrag på Nasjonalbiblioteket, denne gang om Gateavisa og den norske tegneserieundergrunnen på 1970-tallet. Rikt illustrert. Denne gangen var salen full av grå bustesveis og grå hestehaler, det så ut som om de fleste som har vært innom Gateavisa-redaksjonen hadde funnet veien. Antydning til søtlig lukt i lokalet. Gateavisa fins for øvrig fortsatt, noe mer sporadisk enn før.

KRIMKONSERT
Denne uka på Kulturkirken Jakob: Krimkonserten Stemmen fra oven.
Sang: Nordic Voices.
Musikk: Gisle Kverndokk.
Regi: Ivar Tindberg.
Tekst, sangtekster, opplesing: Meg.
Her blir det stemmebruk utenom det vanlige. Da snakker jeg mest om Nordic Voices.
Billetter: her.

*

LEST:

Breen, Jordahl: Den store rumpefeiden og andre glimt fra medias bakside
Om norske mediers besettelse av kvinner og deres kropper. En bok som får selv oss som er noenlunde oppmerksomme på dette, til å si oi. Med tegneserier. Artig og fort lest. Gaven til en trettenåring du kjenner.

Hewitt: Bowie album for album
Svær og påkosta trykksak. Merker at jeg har lest sånt som dette så mange ganger at det begynner å sitte. Men bildene, da. Likevel en bok som har sin egenverdi i at den føyser deg til platehylla igjen. Eller strømmetjenesten. Og at den forteller at Bowie lagde svær musikk også etter Let’s Dance.

SETT:

Olympus has fallen (tv)
Nord-koreanske terrorister inntar Det hvite hus, Gerard Butler redder verden med knivstikking. Oppfølgeren London has fallen går på kino nå. Ifølge BBC-s filmkritiker Mark Kermode hadde den siste traileren for den slagordet «Things are about to get stabby». Angivelig morsommere enn noe i filmen. Det morsomste med forgjengeren er den hemningsløse hyllesten til amerikanske verdier.

Brooklyn (kino)
Varmt, skikkelig og Oscar-nominert om å forlate den irske bygda, reise til New York, bli voksen og uavhengig. Følsomt-flott av Saoirse Ronan i hovedrollen.

Crimson Peak (get)
Den skrekkfilmen jeg har sett som ligner mest på The Haunted House i Disneyland. Men bedre enn Eddie Murphy-filmen som bygger på attraksjonen og heter The Haunted House. Bortsett fra scenen med de syngende bystene.

To på rømmen (tv)
John Lasseter-produsert for Disney. Akkurat det man venter seg, kvikt og postmoderne med Broadwayske sanginnslag. Inneholder den typiske Disney-mimikken: Bite seg i leppa og dra seg over bakhodet = Tvil. Hesten er genuint morsom. Men apropos kvinners kropp: Når skal Disney lage en animert film hvor den kvinnelig hovedrollen har midje større enn halsen?

Superheltinne_Knut_Nærum
En gammel skisse med en mulig superheltinne.

Innlegget En midje større enn halsen dukket først opp på Forlagsliv.

Ny runde med Norges viktigste forfattere på BokPod!

$
0
0

Nå starter en ny sesong av BokPod. Det er timelange podcastintervjuer med Norges viktigste forfattere. I denne omgang kommer det 12 nye intervjuer, og i tillegg ligger fortsatt alle de 21 intervjuene fra første runde ute. 

Først ut denne gang er Linn Ullmann! Podcasten legges ut tidlig fredag 18. mars.

BokPod er en podcast med dybdeintervjuer med forfattere. Det er Hallgeir Opedal som er intervjuer.
Den første runden av BokPod gikk i fjor og ble svært populær. Totalt er intervjuene nedlastet over 250.000 ganger.

Timelange intervjuer
BokPod er timelange intervjuer av Norges viktigste forfattere. Dette er ikke lanseringsintervjuer, men tidløse møter som dreier seg om forfatterskapet. Forfatterne blir spurt om skriving, teknikk, arbeidsmetoder, rutiner, i det hele tatt – tanker omkring det å være forfatter. Vi lever i en tid der det blir mer og mer sensasjonsoppslag og klikk-journalistikk, og da trengs det en motvekt. Disse portrettintervjuene fungerer som en herlig intellektuell pause i en stresset hverdag.Du kan gå inn på iTunes og søke etter BokPod, eller du kan lytte på BokPods nettside www.bokpod.no.

Bokpod Roy Jacobsen
Roy Jacobsen var den aller første som ble intervjuet for BokPod.

Hør på Norges viktigste forfattere
På BokPod ligger selvsagt også de tidligere intervjuene med Roy Jacobsen, Dag Solstad, Vigdis Hjorth, Ingvar Ambjørnsen, Frode Grytten, Tomas Espedal, Karin Fossum, Herbjørg Wassmo, Kim Leine, Tom Egeland, Kolbein Falkeid, Ketil Bjørnstad, Lars Saabye Christensen, Anne B. Ragde, Lars Ove Seljestad, Jon Michelet , Erlend Loe, Beate Grimsrud, Vetle Lid Larssen og Jo Nesbø som du kan høre på når og hvor du vil med din mobil eller pc.

Sesong 2 startes av Linn Ullmann
I første sesong av BokPod var det 21 intervjuer, nå før sommeren kommer det 12 nye. Det første med Linn Ullmann publiseres nå på fredag 18. mars.

Linn Ullmann på BokPod.
Fredag 18. mars starter Linn Ullmann sesong 2 av BokPod.

Så vil det komme nye hver fredag utover frem til sommeren. Langfredag er det Norges mestselgende forfatter, Frid Ingulstads tur, og så fortsetter det med den ene stjernen etter hverandre for eksempel Erik Fosnes Hansen, Jon Fosse og Per Petterson. Intervjuer er Hallgeir Opedal en av landets mest kjente portrett-intervjuere, blant annet kjent fra Dagbladet Magasinet.

NB: BokPod er ideelt å lytte til i bilen, så dette kan være din redning i påsketrafikken!

 

Innlegget Ny runde med Norges viktigste forfattere på BokPod! dukket først opp på Forlagsliv.

Rask og enkel påskepynt

$
0
0

Egg med merkelappPåske er tid for egg, og skal du likevel lage omelett eller eggerøre til en deilig påskebrunsj, kan du jo bruke de tomme skallene til å lage en søt påskedekorasjon til bordet.

Du trenger:

  • Egg, tomme med hull i toppen
  • Sorte gummistrikker
  • Gul kartong
  • Dymomaskin
  • Hvite fjær
  • Hvit tråd til oppheng
  • Oppheng i metall, for egg

 

Slik gjør du:
Fest opphengskroken i egget, og en tråd i kroken til oppheng.  Mål og kutt til små gule lapper. De som er brukt her er 1,5 x 4 cm. Bruk en dymomaskin og skriv ord som «easter», «love» og «happy». Bruk fantasien!  Fest lappene på eggene med sorte gummistrikk.

Tegn et lite hjerte og klipp ut i gul kartong. Fest hjertet og en liten fjær til egget med sorte gummistrikker.

Heng eggene i vinduet, eller på en gren i trollhassel, som vist på bildet. Dekorativt og stilig.

Tips og variasjoner: 

  • Har du ikke et oppheng i metall kan du gjerne knyte tråden rundt en fyrstikk, når du trær den inn i hullet vil den snu seg på tvers og holde egget oppe.
  • Har du ikke dymomaskin kan du for eksempel skrive ord på sort kartong med hvit penn.
  • Hva med å male eller farge eggene før du henger dem opp?
Egg med hjerte og fjær
Søt og enkel påskepynt med hjerte og fjær.

Prosjektet er hentet fra boken Si det med papir av Anne-Marte Waleur. Foto: Ragnar Hartvig. Styling: Hege Barnholt.

Innlegget Rask og enkel påskepynt dukket først opp på Forlagsliv.


Bår Stenvik: Å bli en annen

$
0
0

Vi ser skuespillere stadig vekk, på film, TV og scenen. Men framføringene deres er bare toppen av isfjellet. Forut for minuttene i lyset ligger timer med undersøkelser, prøver og studier av karakteren de skal framstille. Hvordan omformer de seg til et annet menneske? Og hvorfor er de så interessante å se på?

Gjennom ett år har Bår Stenvik fulgt seks av Norges fremste skuespillere: Ane Dahl Torp, Eldar Skar, Helen Vikstvedt, Kristofer Hivju, Juni Dahr og Bjørn Sundquist. Resultatet foreligger i hans nye bok Å bli en annen.

Hva kan ett år i hælene på seks skuespillere lære deg om film, teater og livet sånn generelt?

Du har sikkert hørt den, historien om Dustin Hoffman og Laurence Olivier under innspillingen av Maratonmannen. I en scene skulle Hoffman være fullstendig utmattet, og på forhånd løp han tre runder rundt kvartalet. Han kom tilbake, andpusten og utslitt, og proklamerte at nå kunne de begynne å filme, han var klar. Olivier kikket på ham. «Did you ever consider… acting?»

Jeg tror omtrent hver eneste person jeg intervjuet i arbeidet med denne boka fortalte meg ulike varianter av denne historien. Etter hvert ble jeg litt lei av å høre den. Så gikk det opp for meg at når alle gjenforteller den gang på gang, er det fordi den effektivt viser fram et sentralt dilemma i skuespill. Alt er på liksom, likevel skal det føles overbevisende. Skal skuespilleren da rendyrke sin evne til å skape illusjon, eller prøve å «gjøre det ekte»?

Å bli en annen
KJØP BOKA HER

Historien formidler også at ulike skuespillere løser dette dilemmaet på forskjellig vis. Det er sagt at det finnes like mange skuespillermetoder som det finnes skuespillere. Som de aller fleste norske profesjonelle skuespillere, har de seks aktørene i denne boka grunntrening innen en eller annen variant av den metoden Konstantin Stanislavskij utarbeidet på 1800-tallet, og som deretter spredde seg over hele den vestlige verden. Men de har alle funnet forskjellige innganger, mantra og triks underveis.

Ane Dahl Torp nyter sin egen ondskap og jobber seg stor og tøff. Helén Vikstvedt tar sjansen på å være dårlig. Kristofer Hivju analyserer seg fram til sin rollefigurs funksjon. Juni Dahr lar hvert sted forme forestillingen. Bjørn Sundquist tenker som en jazzmusiker. Eldar Skar tviler seg fram til sin egen rolle som profesjonell skuespiller.

Et annet eksempel som ofte dukket opp i samtalene jeg hadde, var Denis Diderots Paradoks om skuespilleren fra 1700-tallet, der han drøfter noe av det samme som Hoffman/Olivier-anekdoten: Skal skuespilleren tilstrebe innlevelse eller være distansert? Må man ikke ha en viss kaldblodighet for å kontrollere kroppen perfekt og skape akkurat det rette inntrykket av for eksempel gråt? Nettopp gråt var da også et tilbakevendende tema, både når jeg snakket med skuespillere og andre fagfolk. Ane Dahl Torp fastholdt at det ikke var viktig for henne, men hun tok opp emnet nettopp fordi hun opplevde «gråte-press» på jobben. Kristofer Hivju var lett irritert over å bli spurt om det hele tida. Bjørn Sundquist var irritert på skuespillere som presset fram tårer.

Selv om skuespillere mener tåreproduksjon er en banal og lite interessant del av deres jobb, er det en grunn til at kinopublikummet fester seg ved evnen til «å gråte på kommando»: Den anskueliggjør at skuespillerne ikke bare står der og leser replikker. Grininga viser at de virkelig føler, at de virkelig blir en annen. Eller noe helt annet, at de virkelig har en virtuos fasadekontroll som vi vanlige folk ikke har.

Jeg har lært en del om skuespillernes triks, verktøy og filosofi. Men også mye mer: Mine oppfatninger om skuespillere ble utfordret og revidert, og på kjøpet fikk jeg uventede innsikter om historiefortelling, psykologi og estetikk. Egentlig burde det ikke være særlig overraskende at jeg lærte så mye mer enn det rent skuespillerfaglige. De fleste av skuespillernes paradokser og dilemmaer er interessante også i det vanlige livet: Hvor stor er forskjellen på den vi er og rollen vi spiller? Hvordan kan vi forandre oss? Hvordan kan vi få andre til å tro på oss og ha tillit til oss? Hva gjør oss interessante for andre mennesker? Hvordan leser de oss?

Da er det heller ikke så rart at vi tilbringer så mye tid med å se på og lese om skuespillere, både i rollene og som privatpersoner. Enhver skuespillermetode kan ses på som et forslag til hva som er essensen av det menneskelige – den mest effektive måten å formidle et menneskes egenart. Og skuespillerne er de ypperste utøverne av denne kunsten. Når vi ser på skuespillere, leter vi etter svaret på det eldgamle spørsmålet: Hva betyr det å være menneske?

Innlegget Bår Stenvik: Å bli en annen dukket først opp på Forlagsliv.

Hør Linn Ullmann i ukens BokPod

$
0
0

«Jeg tror man skriver på den samme historien hele livet, hvis du er heldig, kommer du dit du vil være», sier Linn Ullmann i dette intervjuet med Hallgeir Opedal hvor hun også forteller om jogging, disiplin, tilhørighet og lydopptaket av far.

«Strålende debutroman» (Aftenposten), «Eventyrlig vellykket» (Dagbladet), ble sagt om Linn Ullmanns debutroman Før du sovner som kom i 1998. Den var før utgivelsen allerede solgt til 14 land. Etter den har det kommer 5 romaner til, Når jeg er hos deg (2001), Nåde (2002), Et velsignet barn (2005), Det dyrebare (2011) og høsten 2015 utkom Linn Ullmanns sjette roman De urolige, som nå er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2016. Alle Linn Ullmanns romaner er utgitt i store deler av Europa og i USA, har fått meget gode kritikker og vært nominert til en rekke prestisjefulle priser.

Bokpod er en serie podcast-intervjuer med Norges viktigste forfattere. De 21 første kan du fortsatt høre helt gratis på cappelendamm.no eller i iTunes.

Noen klipp fra intervjuet med Linn Ullmann:

Linn_Ullmann_BokpodOm den første romanen Før du sovner
Forventningene var enorme, den ble hovedbok i Bokklubben nye bøker og ble solgt til 14 land før den kom ut. Da gikk jeg i kjelleren. Jeg var over 30 år, hadde jobbet i mange år som journalist uten å ha blitt konfrontert med den kjente bakgrunnen min. Det var viktig for meg å erklære meg «foreldreløs», jeg snakket ikke om foreldrene mine, det var viktig for meg å si at dette var en roman, lik den eller ikke, men jeg ville ikke være med på å trekke inn mitt privatliv, som kanskje for andre var et offentlig liv, men for meg var det privatlivet.

Om dead-line
Jeg ha en dead-line, og den blir forskjøvet mange ganger. Jeg vet hvor mange ganger den kan forskyves, og når det ikke er mulig lenger er da jeg skriver mest. 3-4 år med 50 til 100 sider, og så skriver jeg de siste 300 sidene på noen uker.

Om disiplin
Dypt inne i meg er jeg ikke disiplinert, jeg kan kope helt ut og ikke gjøre noe. Det er fint, men det er ikke fint i lengden, jeg blir trist av det. Det blir et større og større NEI inni meg, nei til alt, nei til å treffe noen, nei til å lese, nei til å skrive. Det er deilig en dag eller to, så blir det bare demonisk.

Om research
Research er et fiendeord for forfattere (…). Det kan ofte bety at man sitter på nettet dag og natt, man skriver ikke. Jeg er veldig glad i å forville meg inn i rare ting som jeg blir helt besatt av (…)
To uker før jeg skulle levere ferdig bok, ble jeg besatt av å lese veldig mye om renessansens astronomer.

Om skrivesperre
Skrivesperre er kreativitet vendt på hodet, og den blir ond. Litt skrivesperre er bra, du må ha motstand. Men hvis skrivesperren blir «a way of life», så bli du mentalt lat og tjukk.

Om å være gift med en forfatter
Jeg er glad for at jeg er gift med den forfatteren jeg er gift med. Vi har vært gift så lenge og vet noe om hva dette arbeidet handler om. Vi er ganske lite sentimentale begge to på at du kan ikke kjøre det kunstner-diva-greiene.

Om å begynne en roman
Det kan være en fornemmelse, en scene. Hvordan romanen skal se ut rent formmessig har jeg lenge før noe annet. Jeg visste tidlig at den siste boka skulle være delt i 6 deler hvor hver del forholdt seg på ulike måter til tid og hukommelse. Og så hadde jeg en idé om at den på en eller annen måte skulle gå tettere inn på eget liv, med faren min, at han døde og at vi hadde disse samtalene som jeg hadde tatt opp på bånd.

Om tilhørighet
Jeg kjenner på den lengselen etter å ha et sted som jeg kaller mitt. Jeg har alltid vært misunnelig på de forfattere som kan si «Jeg kommer herfra, dette er mitt». Jeg vet veldig godt hva tilhørighet er, men jeg føler det ikke ofte.

Om forholdet til mor og far
Jeg var nok et mer høflig barn mot far enn mot mor. Jeg var mye mer krevende i forhold til moren min, veldig lengtende, veldig klengete, ville bare ha mer av henne hele tiden, jeg ville ha henne hos meg hele tiden.

Om den siste romanen
Å skrive den boka, eller å skrive romaner, gjør at man kan gå inn i noe som er ubekvemt å gå inn i. Jeg kan fortsatt ikke se på bilder av den jenta. Tynn og rar og med regulering stikkende ut. Moren min var (og er) så vakker at jeg var overbevist om at hun kunne vinne over alle i eventyrene bare ved å smile til dem. Det å bli så eksponert som barn, sitter i lenge.

Roman vs. memoarer
Det er det som er så fint med romanen, det er veldig personlig i bunnen, men når du putter det inn i en roman, blir stemmene og konsekvensene av hver ting du skriver annerledes enn det var i ditt liv.

Jeg har veldig tydelig hukommelse, men jeg ville ikke kalle den pålitelig. Derfor ville jeg ikke kalle De urolige en memoarbok, jeg synes romanen er mye mer spennende, og mye mer sann.

Man skriver den samme historien hele livet, hvis du er heldig, kommer du dit du vil.

 

Innlegget Hør Linn Ullmann i ukens BokPod dukket først opp på Forlagsliv.

Konflikthåndtering i arbeidslivet – kan vold, trusler og trakassering forebygges?

$
0
0

Håndbok i konfliktArbeidsmiljøloven satte med endring i 2006 økt fokus på konflikthåndtering i arbeidslivet. Interne arbeidsmiljøkonflikter er tema for alle medarbeidere, ledere, tillitsvalgte og deler av vernetjenesten.

Utvikling av strategier og metoder for hvordan konflikter skal håndteres i organisasjonen og tiltak for å implementere disse i virksomhetens kultur står sentralt. Dette er aktuelle tema for alle bransjer og sektorer – der ferdigheter i kommunikasjon, samhandling og nivåbasert konflikthåndtering kan læres.

Dobling av registrerte vold- og trusselhendelser i arbeidslivet
Flere yrkesgrupper er i tillegg til interne arbeidsmiljøkonflikter utsatt for eksterne konfliktsituasjoner som kan medføre vold, trusler og / eller trakassering. Arbeidstilsynet presenterte den 11. mars i år en ny rapport som viser en fordobling av personer som er meldt skadet som følge av vold og trusler på arbeidsplassen i perioden 2011-2014. I samme periode er det en dobling i antall registrerte vold- og trusselhendelser. Dette er hendelser som er på et så høyt konfliktnivå at arbeidsgiver er pliktige å varsle tilsynet og politi.

Kan vold, trusler og trakassering i arbeidslivet forebygges?
Økningen som skisseres av Arbeidstilsynets statistikk gjenspeiles i bedriftsintern rapportering og analyser i flere bransjer. Et spørsmål både lovgiver, arbeidsgiver og arbeidstakerorganisasjoner stiller seg, er om samfunnsproblemene vold, trusler og trakassering på jobb kan forebygges. Svaret er ja – samtidig som det blir tydeligere for hvert år at utfordringene blir mer komplekse.

Trenger gode verktøy
Vårt inntrykk, etter å ha engasjert oss i denne tematikken over flere år, er at mange ledere fremhever ivaretakelse av sine ansatte som et høyt prioritert mål. Kompetanse i konfliktforebygging prioriteres i dag av stadig flere – kanskje også fordi mange opplever utfordringene som stadig økende. I dag er det naturlig for ledere å involverer både vernetjeneste, tillitsvalgte og arbeidsmiljøutvalg for å kartlegge, analysere og utvikle tiltak for å forebygge at deres virksomheter kan trues av utfordrende konflikt og krisesituasjoner. Utfordringene har blitt for store til at vi kan håndtere disse uten gode verktøy.

Viktig med økt kompetanse i konfliktforebygging og krisehåndtering
Forskning og bred praksis fra rådgivning i konfliktforebygging og krisehåndtering, viser at kompetanse i risikovurdering, konfliktforebyggende kommunikasjon og metoder for konflikthåndtering, gir god effekt hvis dette blir en naturlig del av virksomhetens kultur. I tillegg er det viktig med økt fokus på verktøy i krisehåndtering, der en rekke treningsformer har vist seg å gi gode resultater. Spesielt i utfordrende scenarier, der kritiske situasjoner oppstår plutselig og uforutsett.

Innlegget Konflikthåndtering i arbeidslivet – kan vold, trusler og trakassering forebygges? dukket først opp på Forlagsliv.

Stem på Arne & Carlos!

$
0
0

Vi her på forlaget elsker Arne & Carlos! Det er helt sant!

Nå har de i tillegg til alt annet kreativt de holder på med også startet egen YouTube-kanal hvor de nå er i gang med å lage 52 tutorials (lær-hvordan-videoer) på 52 uker – mye spennende i vente!

De også med i konkurransen Gullsnutten – en konkurranse for de beste norske YouTuberne. Bli gjerne med på å nominere dem i klassen for Årets Livsstil! Her kan du nominere til Gullsnutten. Stem før 23. mars!

Vi anbefaler også disse innleggene fra Arne & Carlos – fulle av inspirasjon og skaperglede! 

Vår i hagen hos Arne og Carlos.
Påske med Arne & Carlos: Sommerfuglene

 

 

 

Innlegget Stem på Arne & Carlos! dukket først opp på Forlagsliv.

Ingvar Ambjørnsen: Europa i skumring

$
0
0

Fremdeles er det mulig å sitte ute på terrassen. Oktober måned har vært usedvanlig mild, men nå drar det seg til på nettene. Snart går frosten i jorden. Det skal bli en hard vinter, sies det. Hver natt sover mellom tre og fire tusen ute i telt i denne byen, og de har ingen oppvarming. Hver dag kommer nye til. Til fots langs motorveiene. Over jordene. Med tog og på sykkel. Europa er i endring. Fra Dresden lyder dommedagstrommene til Pediga. Over alt ellers i Tyskland går idealistene i kne under arbeidsbyrden. Men når jeg spør min legevenn Petra P hva som nå skal skje, svarter hun: Nå kommer vi. De profesjonelle. Og vi er klare for en lang økt.

Vi får se.

En grønn piggfrukt faller fra treet og klasker i marmorflisene; den åpner seg. En glinsende brun kastanje kommer til syne. Som et stort kuøye; det stirrer på meg.

Jeg stirrer tilbake. Så sover jeg litt.

Klokken fire kommer Konrad fra kontoret. Skyggene har blitt lenger, men det er ennå varmt i luften. Han legger en bok fra seg på bordet; det er Olav Angells ”Oslo i skumring”. For et fantastisk språk, sier han med ærefrykt i stemmen, det er ikke så ofte han tar den tonen. Du kan brekke den om til et langt dikt.

Jeg stikker en fruktkniv inn mellom siden. Åpne boken. Leser.

Våren er kommet. Trærne i bakgården har fuglesang i grenene. De har begynt å få knopper i nyanser av grønt, og samtidig merker dere an gryende oppvåkning i kroppen som er fremmed og underlig. En følelse presser på. Det er en lengsel, et sug fra øynene og munnen og ned i lårene…

Ja, sier jeg, slik går det hele veien. Er det forresten noen som har skrevet bedre om Oslo?
Jeg vet ikke, sier Konrad. Kanskje Borgen. Nei. Ikke bedre… Et Oslo som har sunket inn i skyggene av seg selv, tenker jeg, en by som ikke finnes lenger. Og likevel ligger gatene der som lange strimler av erindringer.

Men hvorfor står han selv så langt inne i skyggene. Han har da ikke noe å gjemme seg for, eller har han?

Konrad henter seg et glass rødvin på kjøkkenet. -Jeg har jo lest om Oslo-triologien hans, sier han og drikker. Hørt om den. Masse. Men jeg hadde aldri kunnet forestille meg noe som dette. Jeg snapper de to siste bindene når jeg går.

Oslo ved midnatt. Oslo i demring.

-Gjør det, sier jeg. –Og hvorfor tar du ikke med et glass til meg?

Jeg får et halvt glass. Den siste slanten. Og så sier han det jeg nettopp tenkte om et Oslo som ikke lenger finnes. Og nå tenker jeg plutselig at de som en gang levde der, de Angell skildrer, de gikk også med minner om en by som ikke lenger eksisterte, slik er menneskene og tiden. Det er ikke mimring heller, sier han og setter seg. Tenner en sigarett. Ikke en gang sentimentalt. Det er bare en flom av klare erindringsbilder, malt frem på et strømlinjeformet riksmål, det er selvsagt medfødt. Men hvorfor står han selv så langt inne i skyggene. Han har da ikke noe å gjemme seg for, eller har han? Er han i det hele tatt i live? Åja, sier jeg, det er ikke lenge siden jeg leste et intervju med ham, jeg tror det må ha vært i Vinduet. Var det ikke noe med et par unge redaksjonsmedlemmer som hadde sneket seg opp på Majorstua med en flaske whisky, tro? Jo. Det var det. Den gamle mannen og jyplingene. Jeg har dessuten sjekket på nettet. Han er treogåtti. Og kanskje vel så kjent som oversetter, som poet og skjønnlitterær forfatter.

Oversetter? Angell? Jeg ser at Konrad plages av sin egen uvitenhet nå. Det er ille nok at han ikke har lest Olav Angell før jeg tvinger ham. Nå dette. Oversetter. Kjent. Kanskje til og med respektert.

Jeg setter inn et støt. Club 7. 82? 83? Jeg husker ikke. Olav Angell som leser sine norske versjoner av Allen Ginsbergs dikt. Ginsberg selv sittende på scenen sammen med Peter Orlovsky og en medbrakt unggutt, alle tre utstyrt med noen merkelige trekspill-liknende instrumenter, det durer og det går, det er skeivt og jævlig, og til høyre, halvt i mørket, Olav Angells lange skikkelse som svaier i rytmen. Var det Howl han leste? Jeg husker ikke. Vi var fulle alle sammen, og det samme kan det være. Da synes jeg det er viktigere å nevne at Olav Angell ikke bare har oversatt Allen Ginsberg til norsk, men også Richard Brautigan, Ken Kesay, Raymond Chandler, Boroughs Naken lunsj, samt James Joyce. Både Dubliners og Ulysses.
For bare å nevne noen. Ja, enkelte. Sånn i forbifarten.

Jeg tenker at det er nå de kommer. Før skumringen gjør seg sort.

Det blir så stille her oppe mellom de høstgule trekronene. Bare trafikken langt der nede i avgrunnen. Han har det vondt nå, Konrad Ramn. Detter er ikke godt for hans besserwisser-ego. Han drikker store slurker av vinen, og filtrerer den mellom hestetennene sine. Når han har svelget, sier han: -jeg kom til å tenke på noe. Med det samme jeg tok til å lese Oslo i skumring.

Jeg tar sjansen. –Du kom til å tenke på Jumbo, sier jeg. –På at jeg leste høyt for deg fra Jumbo i sommer. Axel Jensens etterlatte skrifter. Ja, noen av dem.

-Stemmer, sier han. –det var det jeg kom til å tenke på. På at det var nettopp Jensens gamle venn Angell som hadde satt sammen den boken. Skrevet overganger. Bygget huset av de plankene Axel Jensen etterlot. Var det ikke også Olav Angell som hadde oversatt Junior og Senior til norsk etter Jensens engelske orginalmanuskript?

-Jo. Det var akkurat slik det var. Den samme tonen, ikke sant?
-I hvert fall veldig, veldig tett på.
-Vi kommer aldri til å finne ut av det, sier jeg. –Er ikke det fint?

Det skumrer. Snart vil vi være helt borte for hverandre. Jeg tenker at det er nå de kommer. Før skumringen gjør seg sort. Nå kommer de.

 

Innlegget Ingvar Ambjørnsen: Europa i skumring dukket først opp på Forlagsliv.

Viewing all 4759 articles
Browse latest View live