Quantcast
Channel: Boktips
Viewing all 4759 articles
Browse latest View live

Bibelen i kortversjon – En «bibelsk cocktail» for litteraturelskere

$
0
0

Har du noen gang tenkt du skal lese Bibelen, men ikke orket tanken på alle ættelistene, salmer, ordspråk og gammelt språk? I «Bibelen i kortversjon» finner du alle de klassiske historiene i Bibelen, levende gjengitt fra hebraisk og gresk til et moderne norsk.

Bibelen er ikke bare for de troende. Den inneholder tekster som tilhører det ypperste i verdenslitteraturen, og som har inspirert diktere, kunstnere og komponister i århundrer, enten de var troende eller tvilende. Fremdeles gripes mennesker av Bachs «Matteus-pasjon» eller Händels «Messias», av de store malernes bilder med bibelske motiver, eller av Thomas Manns roman om «Josef og hans brødre».

Bibelen står ofte ulest i hyllen i de tusen hjem. Den nyeste norske utgaven er på 1500 tospaltede, tettskrevne sider. For å gjøre de litterært mest interessante tekstene lettere å finne frem til, har jeg valgt ut og oversatt en samling tekster i et omfang på bortimot 250 vanlige boksider, under tittelen «Bibelen i kortversjon». Siden min oversettelse ikke er beregnet på kirkelig bruk, har jeg i ordvalg og uttrykk kunnet legge meg enda nærmere originalteksten og få frem hva som «egentlig» står. For å markere at tekstene er meget gamle, har jeg heller ikke vært redd for å bruke litt «gammelmodige» ord, som fremdeles er forståelige, men som kan være falt ut av vanlig språkbruk. I likhet med de gamle jøder har jeg hele tiden hatt det poetiske for øye, og tilstrebet en god rytme i setningene. Det hele er i all enkelhet tenkt som en slags «bibelsk cocktail» for litteraturelskere.

I vårt gamle Europa er Gud blitt fjern. Religionen er i sterk tilbakegang, og de fleste har, i gavnet om ikke i navnet, lagt kristendommen bak seg. Dermed er også døren inn til de gamle jødiske fortellingene uforvarende blitt smekket igjen. Det er mer enn beklagelig, for om vi ser bort fra deres religiøse autoritet og betydning, er de som litteratur betraktet antagelig uovertrufne i verdenslitteraturen.

Glemmer vi dem, mister vi viktige nøkler til vår egen kultur. Problemet er at de bibelske tekstene har vært forholdsvis utilgjengelige for mennesker utenfor de religiøse kretser. Bibelselskapets nye oversettelse fra 2011 er på femten hundre tettskrevne, tospaltede sider. Det er selvsagt mulig å bla seg frem til de berømte fortellingene, men selv om Bibelen står i hyllen som en velment gave til konfirmanten eller brudeparet, er terskelen gjerne for høy til at man tar den ned og begynner å lese. Dermed er det ikke uvanlig at mennesker som ellers er både belest og litterært interessert, aldri selv har lest de tekstene som er fremstilt på glassmalerier i gotiske katedraler og har satt dypere spor enn noe annet skrift, både i billedkunst, musikk og litteratur. Av frykt for, likegyldighet til eller motvilje mot det religiøse har mange gitt avkall på denne storslagne og særpregede litteraturen fra antikken.

bibelen_i_kortversjon_omslagStørstedelen av Bibelen, Det gamle testamentet, er skrevet på hebraisk, mens språket i Det nye testamentet er gresk. De to språkene er like ulike som norsk og arabisk. På begge språk finnes det mange setninger som er så enkle at oversettelsen nærmest gir seg selv. Derfor ligner alle bibeloversettelser på hverandre, enten de er norske eller danske. Men så finnes det også mange uttrykksmåter, særlig på hebraisk, som ligger så fjernt fra våre språk at oversetteren ofte må ty til omskrivninger for at teksten skal bli forståelig.

Bibelen i kortversjon er et forsøk på å høvle ned de høye tersklene som har hindret så mange i å nærme seg disse tekstene. Jeg har ikke bare valgt ut de mest «fengende» avsnittene, men også gitt dem en ny språkdrakt.

 

 

 

 

Innlegget Bibelen i kortversjon – En «bibelsk cocktail» for litteraturelskere dukket først opp på Forlagsliv.


Christian Borch: Moralen og markedet

$
0
0

Han er finansekspert, en sånn politikere setter lit til fordi han vet hvordan man får penger til å yngle. Han står på en talerstol og snakker.

’Hellas er så å si konkurs’, sier han. ’Det er selvforskyldt. Grekerne har lånt over evne og kan ikke betale tilbake. Når man ikke kan gjøre opp for seg, må man ta følgene. Slik er verden. Politikere antyder nå at gjelden må ettergis. Galskap! Tenk dere at min kone og jeg skulle sitte i vår leilighet på Gran Canaria, kjøpt med lån i DNB, og plutselig finne ut at vi ikke har lyst til å betale det vi skylder. Vi skriver til Rune Bjerke og meddeler at vi hermed avslutter all innbetaling av renter og avdrag, med vennlig hilsen’.

Mannen himler med øynene for å understreke sitt poeng.

’Grekerne må, naturligvis, som alle lånekunder, ta konsekvensene av at de har forspilt sin betalingsevne. De må kutte utgifter for å få råd til å betale det de skylder. Skulle bare mangle! Ja, det går ut over helse- og sosialbudsjetter, pensjoner, offentlige lønninger, skoler og barnehager og kulturbudsjetter og mer til. Men sånn er det. Når man låner påtar man seg moralske forpliktelser. Skulle man fravike det prinsippet ville verden gå i stå’.

Jeg hører ham snakke og fryser på ryggen. Den himmelropende urettferdigheten som ligger i at helt uskyldige lider, at livslang samfunnslojalitet fra funksjonærer, forskere, offentlige leger og sykepleiere uten videre blir forkastet, at fattige, barn, gamle og syke får livene sine ødelagt, ikke politikerne som har kjørt landet inn i uføret, ingenting av dette har plass i hans tankeverden. Pengebransjens moral bygger ikke på empati. I talerens hode er hele nasjonen debitor. Den kan ikke betale, følgelig må den ta konsekvensene. Punktum finale. Det er ikke rom for nyanser.

Taleren er av dem som har tjent seg rik på hedgefond, derivater, strukturerte finansprodukter mm – snedig konstruerte objekter som er solgt inn til naive småsparere med såpeglatte ord om herlig avkastning. I virkeligheten har de bare en ting felles, nemlig at de gjør selgeren rik uansett hvordan prosjektet utvikler seg. Intetanende mennesker lar seg besnære av glanspolerte ’rådgivere’ med myk stemme og profesjonelt innstudert argumentasjon. ’Rådgiverne’ har betalt formuer for å kjøpe seg skinn av troverdighet.

”Strukturerte finansprodukter” – smak på ordet: det er en forvrøvlet verbal konstruksjon, abstrakt og meningsløs, og det avslører seg selv og sin intensjon ved å munne ut i ordet produkt. I virkeligheten dreier det seg om sparepenger, og sparing er et grunnleggende element i menneskelivet. Men når det markedsføres i denne type gloret emballasje for å bli solgt på linje med biler, bleier og ferieturer til Syden, slik dagens banker og finansoperatører mener det er best, mister det et hvert meningsinnhold.

Christian Borch
Christian Borch: Banalitetens tyranni

I 30 år har finansbransjen fått gjøre som den vil. I liberalismens lovpriste navn, gjennomførte Margaret Thatcher sitt Big Bang i City of London fra høsten 1979, og siden da har europeiske politikere over nesten hele registeret, fra venstre til høyre, mer eller mindre bevisst, gitt fra seg makt og kontroll. Smått om senn har finansnæringen og dens offspring fylt vakuumet. Først gav politikerne fra seg deler av kontrollen med hensikt. Sakte men sikkert, og helt systematisk, fikk mantraet økonomisk vekst vaske bort etterkrigstidens sosiale samvittighet. Konservatismens grunnleggende forutsetning om individets integritet, rettigheter og verdighet, gikk med i dragsuget.

Det er en representant for den moderne makt som står der på talerstolen og dømmer greske borgere til tukt og botsgang for politikernes misgjerninger. Hans banale logikk er uhyggelig nok i seg selv. Men det som virkelig gir meg kuldegysninger er at han faktisk sår og artikulerer det som er blitt bunnlinjen i moderne politikk.

Kanskje skal vår verden være takknemlig for at den har rutsjet ned i en krise. Når alt går galt blir man tvunget til å skifte fokus, ta oppgjør med sine prioriteter og tenke gjennom sine verdier. Det ikke et minutt for tidlig.   

Les også:
Ikke så meget bedre lenger 
Om å snakke til velgernes hjerte

Innlegget Christian Borch: Moralen og markedet dukket først opp på Forlagsliv.

Torkil Damhaug: Mann for sin egen årstid

$
0
0

– Fiks ferdig plot før jeg begynner, er som å skrive med korsett. Er redd det ville ta strupetak på karakterene mine. Det blir ingen nye årstider av sånt.

– Jeg vil nok kalle det en psykologisk samtidsroman …

Han tygger på ordene når han sier det, Torkil Damhaug. Vet at det er noe mer der. Noe mellom ordene, som må tolkes. Som det ofte må når en psykiater tar ordet. Gud bedre, mannen er mer enn en forfatter. Har vært lege og ungdomspsykiater. Bohem og bryggeriarbeider. Jeg lar være å følge opp, lar tiden gå. Venter på underteksten. Så forklarer Torkil Damhaug den ultimate ambisjonen: Å skrive en roman som inkluderer tre ulike sjangre.

Litterært kinderegg?
– Jeg forsøker å kombinere den psykologiske romanen om mennesker og relasjoner i vår samtid med den psykologiske thrilleren, der noen gjør noe galt og ender i svært kritiske situasjoner. Så legger jeg til krimelementet, der forbrytelser avdekkes og oppklares, sier han. Det ryktes at han har lagt akkurat dette litterære kinderegget i sin nye roman. Det tok sin tid. Det måtte en ekstra årstid til. En femte årstid.

En original tittel?
– Tittelen ga seg selv. Etter å ha skrevet en kvartett med bøker, der handlingen er lagt til samme område på fire ulike årstider, ville jeg videre. Gå inn i et nytt univers, der trådene sentrerer rundt den gamle bondebygda Hammerdal. Et lite stykke Norge, der det en gang ble bygd en fabrikk, som går med i jappetidas dragsug på 80-tallet og blir liggende som et spøkelsesmonument midt i bygda. Det har skjedd noe grusomt på fabrikken før, i samme øyeblikk som Argentina slo Nederland i finalen i fotball-VM i 1978. Nå skjer det igjen. Kan det være en sammenheng?

Hvordan ble romanen til?
– Jeg begynte på kjernehistorien for 30 måneder siden. Plotet blir til når jeg skriver, først må karakterene på plass. Jeg skrev meg inn i fire sårbare ungdommer, en av dem litt eldre enn resten, og flink til å lede og manipulere. To jenter og to gutter i en alder der stahet og gjennomføringskraft kan føre til fatale avgjørelser. Sier Torkil Damhaug før han tvinger meg ut på de kriminelle, eksistensielle dyp.

Hva er drivkraften din?
– Jeg er opptatt av hvordan enkeltmennesket håndterer sine egne reaksjoner og relasjoner, enten det handler om en ungdom, en far eller en kriminelt belastet person. En femte årstid er full av dilemmaer, ikke bare dagligdagse valg uten konsekvenser. Både ungdommene og Bjørn Lindbekk, politimann og far til en av dem, blir stilt overfor umulige dilemmaer, der resultatet uansett innebærer en konflikt. Den eneste som ikke sliter med dilemmaer, er ondskapens representant. Frank Nitter, livsfarlig og lyrisk, gjør som han vil og kaller seg Årstidenes Herre. Blottet for angst eller frykt, skyld eller sjalusi, you name it.

En desperat fortvilelse
Det er på tide å henge opp noen handlingsknagger. Det går galt med de fire ungdommene i fortellingen, og når Ann, en av dem, forsvinner, starter pappa Bjørn sin egen, private etterforskning. Han blir helten, som gjør feil på feil i etterforskningen. Vi suges inn i den umulige situasjonen, farskapet, den desperate fortvilelsen, handlingstrangen, følelsen av skyld etter en opprivende skilsmisse for mange år siden. Bjørns skjebne blir en drivkraft i romanen, og sørger for en minimal distanse til leseren. Alt skrevet i 3. person. Bortsett fra kapitlene om Ann.

Du levde deg inn i Ann?
– Jeg ville komme Ann inn på livet, og har byttet tid og fortellerposisjon når vi blir kjent med henne. Ved å lese i 1.person nåtid kommer vi tett på Ann, hennes sårbarhet og vilje til å overleve. Dynamikk og rytme i språket forandres, og jeg har kalt kapitlene ”Jeg er Ann”. Å tre inn i sinn og tanker til en 15-årig jente i livsfare var en utfordring, både når det gjelder språk og atferd, men i ettertid ser jeg at det har gjort meg godt som forfatter.

En skrivende medisiner
Det var for ti år siden han kastet loss og satset på å leve av å skrive. Før det var det 15 år i helsevesenet, psykiatri i Lofoten, pleier på Blakstad, bryggeriarbeider på Hansa og lege på Ahus. For ikke å snakke om bohemliv på kafeer i Paris, med et alltid tilstedeværende manus på slep. Voksenlivet startet med studier i litteraturvitenskap og filosofi i Bergen, før han tok medisin og sosialantropologi, og fordypet seg i psykiatri. En svært skrivende medisiner, altså. Så skrivende at det har blitt åtte romaner utgitt på tolv språk.

Finnes Damhaugs metode?
– For meg er det ikke snakk om én metode. Hvert romanprosjekt har sin metode. Jeg gir meg uansett frihet til å utvikle karakterene først, bli kjent med dem, få dem under huden. Jeg har aldri et ferdig plot når jeg begynner, for meg vil det være å kneble karakterene og skrive med korsett. Da jeg skrev En femte årstid, brukte jeg mye tid på ungdommene, og drøyde uvanlig lenge før jeg valgte retning på handlingen. Livet er ofte tilfeldig. Allerede på side én kunne et stolpetreff ledet meg en annen vei. For hva ville skjedd på fabrikken den kvelden i 1978 hvis Rob Rensenbrinks lobb hadde gått stang inn, og ikke stang ut?

Du liker fiktive relasjoner?
– Å være sammen med karakterene er berikende og krevende. Jeg trekkes følelsesmessig inn i skjebnen deres, og blir berørt. Jeg velger å ta det som et godt tegn. Skal leserne mine bli berørt, bør jeg selv ha kjent noe av det samme underveis i skrivingen. Man blir glad i sine karakterer, uansett hvor onde de er. I En femte årstid har jeg også prøvd å se ondskap fra ulike synsvinkler, blant annet ved å følge den nokså hensynsløse Frank Nitter svært tett. Med min bakgrunn er det enkelt å forstå at han ikke bare representerer en ond kraft, men også et levende menneske med sin spesielle livshistorie. Det er grunner til at Nitter er blitt den han er.

Og hvem er Mister Damhaug?
– Du får spørre andre, jeg har min egen oppfatning, og sannheten ligger vel et sted midt i mellom. Jeg har nok i overkant lett for å engasjere meg sterkt, det kan være både en god og en svak side. Jeg vet at jeg er kompromissløs på enkelte ting, men å ha overlevd mer enn 15 år i helsevesenet tyder vel på at jeg kan samarbeide når det kreves. Når det gjelder skrivingen min, er alltid målet å skrive en bedre roman enn den forrige. Uten ambisjoner stagnerer jeg. Å utforske vårt indre univers, både som forfatter og medmenneske, blir jeg aldri ferdig med.

Litterære favoritter
Når han er i siste fase på eget manus, er det kun gleden ved å nå målstreken som gjelder. Akkurat nå ligger de i lesekø, Jonathan Franzen, Michel Houellebecq, Cormac McCarthy. For ikke å snakke om et par norske, Roy Jacobsen, Kristine Næss og Merethe Lindstrøm. Å lese er god trening for å skrive, både fordi man ser hvordan ting kan gjøres og kanskje også ikke bør gjøres. Når Torkil Damhaug leser, er han på leit etter nye grep, nye ideer, nye tanker, ja, kanskje til og med nye årstider?

Hva slags krim leser du?
– Når jeg leser krim, liker jeg forfattere som tillater seg å eksperimentere med sjangeren. Nye måter å fortelle på er spennende, jeg har sett flere slike forsøk i det siste. Flink pike av Gillian Flynn er bare ett eksempel, Til Jacobs forsvar av William Landay et annet. Begge utfordrer krimsjangeren, for meg er det viktigere enn å sette en merkelapp som domestic noir på romanene. Engelske Renée Knights Avslørt, som kom i 2015, er også et eksempel på en roman som på smart vis tøyer grensene for god, underholdende krim.

Det gode, skånske livet
Det er sen sommerkveld i paddeflate Skåne. Dagens skriveøkt er unnagjort, han glir langs havet på rollerblades, sola brenner i horisonten. Kanskje kommer Lyra halsende etter med tunga i svart asfalt, en flatcoated retriever som er med når naturen inntas på bena, sykkel og ski. Sommerstedet utenfor Ystad er bopel om sommeren sammen med Helen, Torkils ektefelle og stødige testleser. De har to jenter på 14 og 16, han har to gutter på 26 og 27 fra tidlige meritter.

Havet glitrer, Torkil tar et par seige tak og glir mot horisonten. Det er kanskje det livet handler om, enten han skriver eller lever. Å komme videre. Til et annet, uoppdaget sted.

Innlegget Torkil Damhaug: Mann for sin egen årstid dukket først opp på Forlagsliv.

Perfekt lammelår á la Andreas Viestad

$
0
0

Et saftig lammelår hører påsken til! Vi har hentet en lekker variant fra selve kjøttbibelen til Andreas Viestad, Den store kjøttkokeboka.

Klassisk lammestek med rosmarinsaus

«Her bruker jeg et helt lammelår til å lage en veldig klassisk franskinspirert lammestek med en kraftbasert saus, forteller Andreas Viestad. «Jeg lager saus av kjøttet jeg trimmer av skanken. Hvis du har tilgang på god lammekraft, kan du godt hoppe over dette leddet», tipser han.

Nok til 8–10
1 lammelår, ca. 3 kg
salt
4 kvister rosmarin
½ løk, grovhakket
½ purre, grovhakket
¼ sellerirot, grovhakket
1 gulrot, grovhakket
4 hvitløkfedd, knust med skall
3 dl rødvin
4 ss smør
1 laurbærblad
salt
pepper

Slik gjør du:

Skjær av kjøttet på skanken – den nederste delen av foten.

Sag av denne knoken, slik at det er en pen beinpipe igjen. (Det er best med en kjøttsag, men en vanlig stikksag fungerer også bra. Har du ingen av delene, kan du hoppe over hele dette leddet. Det er ikke veldig viktig for smaken, det er mest for utseendet.) Skjær det avskårne kjøttet i små biter. Ha beinstump og kjøttbiter i en gryte sammen med løk, purre, sellerirot, gulrot og hvitløk. Brun godt i litt smør. Hvis du har tid til å bruke et kvarter på dette, gir det bedre smak.

Hell over vin og så mye vann at det så vidt dekker, ha i laurbærblad og 2 rosmarinkvister. Kok opp og la trekke på lav varme i et par timer. (Er du ikke på kjøkkenet hele tiden, kan du sette gryten inn i stekeovnen ved 100 grader. Slik sørger du for at sausen ikke koker tørr.)

Gni lammelåret med salt og la ligge i romtemperatur mens du lager sausen. (Du får bedre resultat når kjøttet ikke er kjøleskapskaldt når det går inn i ovnen.)

Forvarm ovnen til 200 grader.
Gni kjøttet med 1 spiseskje smør, rosmarin, hvitløk, salt og pepper. Ha i en ildfast form og sett i ovnen. Etter et kvarter, skru ned temperaturen til 120 grader. Stek videre i 2 timers tid, til kjernetemperaturen er mellom 65 og 67 grader. La hvile i om lag 15 minutter før du skjærer i det.

Imens, lag ferdig sausen. Sil vekk kjøtt og grønnsaker. Vil du ha en klar kraft, sil den gjennom et osteklede eller et rent kjøkkenhåndkle (uten såpesmak), hvis ikke holder det å bruke en metallsikt. Kok inn til det er om lag 2 desiliter igjen. Smak til med salt og pepper, eventuelt litt mer rosmarin. Like før servering, ta av varmen og rør inn smør.

Grønnsaker som passer til: Kjør klassisk; ha poteter og rotgrønnsaker i en ildfast form ved siden av, gjerne skåret i tynne skiver med litt fløte og muskat.Rosenkål og brokkoli passer også godt. Stekte gulrøtter. Imens, lag ferdig sausen. Sil vekk kjøtt og grønnsaker. Vil du ha en klar kraft, sil den gjennom et osteklede eller et rent kjøkkenhåndkle (uten såpesmak), hvis ikke holder det å bruke en metallsikt. Kok inn til det er om lag 2 desiliter igjen. Smak til med salt og pepper, eventuelt litt mer rosmarin. Like før servering, ta av varmen og rør inn smør.

 

Innlegget Perfekt lammelår á la Andreas Viestad dukket først opp på Forlagsliv.

Påske i Bakeland

$
0
0

I Bakeland har jeg latt meg inspirere av alt det vakre som finnes ute i naturen. Jeg viser deg hvordan du kan bli en ekte bakekunstner – det er mye enklere enn du tror!

Jeg elsker denne tiden av året. Dagene blir lengre og solen starter endelig å varme litt. Det er gøy å se naturen våkne til liv igjen etter vinteren. Jeg blir som et lite barn hver gang jeg finner årets første løvetann. Den ene lille bustete blomsten skal plukkes, tas med hjem og settes i et eggeglass med vann.

 

Bakeland
Mandelkjeksegg med sjokoladefyll fra Bakeland

I år må jeg innrømme at jeg har gledet meg ekstra mye til at det skulle bli mars. Min aller første bakebok, Bakeland, skulle endelig lanseres! Det er ikke hverdagskost for en grafisk designer. Jeg har riktignok designet mange bøker, men aldri min egen. Tenk å få lov til å lage sin helt egen bok. Ta bilder, bake, skrive og designe. Jeg føler meg heldig som har fått denne muligheten og setter stor pris på å få dele mine kreative bakesprell med fler! I Bakeland finner du 50 oppskrifter som alle er visuelt inspirert av norsk natur og boken har derfor fått undertittelen Norsk natur på sitt søteste. Boken tar deg med på en søt reise gjennom hele året.

Bakeland
Ostekake med kanel- og sjokoladebunn fra Bakeland

Få ting gir mer påskestemning enn snødekte vidder, strålende sol og smaken av appelsin. I Bakeland finner du blant annet en frisk langpannekake med appelsin som er pyntet med hvite sjokoladefjell. Ved å strø sukker på sjokoladen før den stivner glitrer fjellene slik snøen gjør i solskinnet. Kake er alltid godt, men ekstra godt smaker den nok etter en lengre skitur! Å kunne sette seg ned i solveggen med roser i kinnene og et saftig kakestykke gir en perfekt avslutning på turen!

Noe av det som fasinerer meg mest i naturen er snøkrystaller. Bittesmå, men likevel så detaljerte og perfekte! Og ingen er like! Nesten ikke til å tro. Klippet du krystaller av papir som liten? Husker du ikke hvordan, så viser jeg deg det med steg for steg bilde i boken. Mange av oppskriftene har slike steg for steg bilder som viser at fremgangsmåten er enklere enn man skulle tro! Ved å brette på en spesiell måte blir snøkrystallen sekskantet, slik alle ekte snøkrystaller er. I Bakeland har jeg brukt papirkrystallene til å pynte en appelsinostekake med kanel- og sjokoladebunn. Dette er en perfekt avslutning på påskemiddagen!

Påskekyllinger
Appelsinmarsipankyllinger med sjokoladehasselnøtter i magen

Påsken er en fin tid til å finne på ting sammen med famlie og venner. Hva med å lage disse appelsinmarsipankyllingene i ferien? Ta med barna. Dette er en aktivitet som passer for både store og små. Resultatet vil garantert sjarmere alle i senk! Hvem vil vel ikke finne et slikt sjarmtroll i påskeegget sitt? Jeg må innrømme at jeg ble så glad i disse kyllingene at det nesten var litt trist at de skulle spises opp! Marsipankyllingene finnes ikke i boken, men kan være morsomme å bruke til å pynte noen av kakene fra Bakeland. Kanskje de kan få plass på sitroniskaken? Tror kyllingene også vil trives godt på toppen av krydderkaken eller nøttekaken med sjokoladelikørkrem. Det er det som er det fine med baking – du kan enkelt ta pynten fra en oppskrift for å pynte favorittkaken din. Slipp fantasien løs og miks og triks som du selv vil!

Du finner oppskriften på marsipankyllingene på bloggen min Borrowmyeyes.com

Selv om fjellet ofte frister mest i påsken liker jeg godt bypåske også. Det er deilig å kunne rusle rundt i byen og nyte stillheten. Travle gater har plutselig blitt ganske folketomme. Men da er det ikke hvite fjell og snø som er i fokus. Bakeland kan heldigvis friste med mandelkjeksegg med sjokoladefyll og sjokoladekake med aprikosfyll dekorert med hvitveis av puffet ris. Eller hva med store kremostfylte kardemommemakroner som er pyntet med blåveis ved hjelp av potettrykk? Det finnes noe for en hver smak! Bare ved å bla i boken vil du bli minnet på den fine tiden vi går i møte! Jeg har enda ikke funnet årets første løvetann, så inntil videre får jeg kose meg med disse franske makronene med pasjonsfruktfyll. Det gir en god dose vårstemning det også!

Bakeland
Makroner med pasjonsfruktkrem fra Bakeland. Marsipankyllingen koser seg i sola!

Enten fridagene skal nytes til fjells eller med rolige dager i byen ønsker jeg meg skikkelig påskesol. Tenk å kunne ligge og nyte varmen fra solen slik som denne appelsinmarsipankyllingen gjør!

Kos deg med bakingen og ha en fin påske!

Innlegget Påske i Bakeland dukket først opp på Forlagsliv.

Påske utan egg?

$
0
0
Maja Anette Flønes Monsen
Maja Anette Flønes Monsen debuterte i 2014 med diktsamlingen Fitta og havet. Foto: Anna-Julia Granberg

Eg gjekk forbi unge menn med solbrillar. Alle såg på meg. Eg hadde håret utslått, eg hadde sminka meg. Eg gjekk opp bakken til Politihuset på Grønland og trakk kølapp. Håret var litt i veien for det eine øret, eg måtte dytte hårnåla opp to ganger før dei sa det var greit. Eg sa nei takk til å få tilbake passet. Dei spurte meg to ganger. Eg hadde vore i Dubrovnik. Eg gjekk ut igjen tre minutter før eg hadde booka tid. Det var eit fint sted å komme ut fra.

Dei innestengte linjene mellom husveggane
Eg gjekk nedover Platous gate. Eg tenker alltid på brua når eg går nedover Platous gate, og dei innestengte linjene mellom husveggane. Platous gate er brei. Men den er ikkje brei nok til å ta i mot brua. Dei skulle flytta alle bygga tjue meter vestover da dei bygde den.

Påsken utan egg?
Eg gjekk inn på Rema 1000. Dei som jobba der såg glad ut. Eg vart sur når dei ikkje hadde økologiske egg. Eg vart enda surere når dei hadde satt nokon andre egg der i stedet. Eg tenkte at dette var eit svik. Dei var tom i forrige uke også. Eg såg for meg påsken utan egg. Eg satte fra meg den tomme handlekurven ved kassen og gjekk ut, utan egg, utan kokekaffe, som eg var mest tom for.

Eg tenkte at framtida mi…
Eg glemte å sjå etter fysioterapauten på hjørnet, som eg var forelska i ei stund. Eg tenkte på egg. Eg fortsatte rett fram, over veien, mot brua. Det var fleire folk i trappa, sjølv om ein skulle tru det var eit øde sted. Eg gjekk sakte, hanskane låg i lomma, huden tok til seg lys, eg følte meg fri. Eg såg på silhuettane av Barcode, eg såg på vannspeilet, konturane av dei gamle bygårdane, og var glad det fortsatt fantes linjer som ikkje var moderne. Eg tenkte på korfor eg var her. Passkontoret hadde spurt kor eg var født, det var som eg måtte fortsette samtalen med meg sjølv. Kva gjør du her, kor kjenner dokk kvarandre fra. Eg tenkte at framtida mi er her. Også kjente eg tvil. Kunne eg sjå meg sjølv her? Den eg ville vere?

Alt for mykje testosteron utanfor Kiwi Barcode
Det var alt for mykje testosteron utanfor Kiwi Barcode. Inne var det fullt av nydelige påskeblomster, roser og orkidéar i alle fargar. Eg tenkte på sprøytemidlar og lang transport. Dei hadde to sortar kokekaffe, på Rema har dei berre ein. Eg tok den dyreste. Eg vart sur når dei ikkje hadde økologiske egg. Eg glemte å sjå etter økologisk ost. Eg la kaffen tilbake, og gjekk ut samme vei som eg kom. Det var fortsatt for mykje testosteron utanfor.

Det er noko som heiter tilbud og etterspørsel
Eg gjekk opp til Oslo torg, leste den historiske teksten på veggen. I trappa på Ladegården hadde dei rulla ut ein diger rød løper, blomsterkrukkene var fulle av røde roser. Det stod ein mann på trappa, eg lurte på om det var ein tidlegare statsminister. Men det var det ikkje.

Eg skreiv eit Facebookinnlegg i hodet mitt, om ein påske utan egg, om at kvinner ikkje bruker Facebook politisk i like stor grad som menn, om at vi må vere takknemlig for det vi har. Vi har makt. Det er noko som heiter tilbud og etterspørsel.

Norsk landbruk er dopa på importert soya fra Søramerika?
Eg tenkte på at norsk landbruk er dopa på importert soya fra Søramerika. Eg tenkte at eg fint kan overleve ein påske utan egg. Det vil neppe vere eit like stort problem å få tak i økologisk appelsin fra Spania, sjølv om det koster meir enn 3 kr/kg.

Eg bestemmer sjølv kor mange egg eg skal spise
Eg gjekk inn på Kiwi i Ekebergskrenten. Dei hadde fylt heile den øverste hylla i skapet med økologiske egg. Eg måtte sette handlekurven og veska på gulvet, for å strekke meg med begge armane opp til dei øverste pakkane. Tre pakkar, atten egg. Eg lurte på om eg trengte så mykje egg. Påsken er ikkje så lang. Eg tenkte at eg bestemmer sjølv kor mange egg eg skal spise. Eg kan gå tilbake seinere og kjøpe tre pakker til. Den unge mannen i kassa sa hadet til meg, etter eg hadde pakka alt, eg måtte snu meg på vei mot døra og smile tilbake.

Fitta og havet

Bokhandelen på Tøyen har ikkje Fitta og havet i poesihylla! Eg spiser egg!
Østkantavisa låg i postkassa, eg leste og kasta den før eg låste meg inn. Det stod at bydel Gamle Oslo drømte om å flytte fengselet ut av bydelen, og at det var ein prest som drev bokhandelen på Tøyen. Det var nok derfor dei ikkje hadde Fitta og havet i poesihylla.

Eg spiste det siste kokte egget eg hadde i kjøleskapet. Seinere i kveld skal eg koke fire egg til.

Innlegget Påske utan egg? dukket først opp på Forlagsliv.

Tid for å så årets frø

$
0
0

Mange av de grønnsakene vi dyrker, sår vi direkte i pallekarm eller kjøkkenhager så snart jorda er varm, men enkelte må sås inne og få vokse i et par måneder før vårvarmen kommer, for å rekke å modne innen sommeren er over. Påsken er her tidlig i år, og har du ikke kommet i gang med å så årets frø, har du en gyllen mulighet til å starte nå, i de rolige fridagene. 

En pallekarm full av mangold

Dekk kjøkkenbordet med aviser og sett fram alt du trenger til forkultiveringen:

  • En bøtte med så- eller kaktusjord
  • En plantespade eller en skje til å fylle jord i potter med
  • En dusjeflaske med vann
  • Fiberpotter (her kan du fint bruke eggekartong som ikke er farget, eller lage dine egne potter av avispapir)
  • Noen miniveksthus (eller syltetøyglass, blanke plastbokser, plastfolie, bestemors gamle osteklokke … bare pass på at det slipper luft til)
  • Og selvsagt frøene!

Man bør helst så i såjord som er næringsfatting og iblandet sand. Vanlig plantejord inneholder næring, og i enkelte tilfeller også kompost, og det kan selvfølgelig gå fint å så i det også (men av og til må man fjerne de grove bitene først).

Husk å sette pottene varmt!
For at frøene skal begynne å spire, må de stå varmt. Romtemperatur er bra, men et litt varmere sted (kanskje et bad med varmekabler), er enda bedre. Etter at du har sådd frøene er det bare å holde pottene fuktige og vente. Allerede etter et par dager kan man se at de første frøene begynner å spire. Man blir like overrasket hver gang over hvor fort det går.

Nå vil plantene ha mer lys og stå svalere. En formel det kan være verdt å merke seg for å lykkes med forkultiveringen, er denne: SVALT + MYE LYS = STERKE PLANTER. (Og motsatt: varmt + dårlig med lys = svake, strantete planter.) Det er også viktig å ikke la frøplantene tørke ut, for det tåler de ikke. Hold jorda i pottene fuktig (men absolutt ikke for våt). Ha en dusjflaske som alltid står tilgjengelig i nærheten av miniveksthusene.

På tide å plante om.
Når det første ordentlig bladparet har utviklet seg (ikke bare de såkalte frøbladene, som kommer først), er det på tide å plante om (eller prikle om plantene, som det heter) i plantejord i en større potte. Du kan bruke nesten hva som helt å plante i: plastkopper, plastpotter fra planter du har kjøpt, leirpotter eller annet. Sjekk småplantene en gang om dagen – ikke fordi de egentlig trenger det, men fordi det gir ro å se dem spire og gro.

Teksten er hentet fra boka Dyrk selv – Hagetips og oppskrifter av Doreen Månsson. Ta en titt på den og på Dyrking i pallekarm, sånn at når det er blitt varmt i jorda og tid for å plante de nye plantene dine ut, så er du forberedt på en frodig sommer.

Hage og drivhus

Foto: Maria Rosenlöf og Kaja Marie Lereng Kvernbakken

Innlegget Tid for å så årets frø dukket først opp på Forlagsliv.

Bibelen i kortversjon med konsentrert påskebudskap

$
0
0

Bibelen i kortversjonRent litterært er påsken blitt en «krim-høytid». Kanskje er det ingen tilfeldighet, for den gamle påskefeiringen, som er kristenhetens største høytid, har som grunnlag en brutal henrettelse av en uskyldig i Jerusalem.

Cappelen Damm har nettopp utgitt Bibelen i kortversjon, der jeg har bidratt med oversettelser av utvalgte tekster fra hebraisk og gresk. Her finner vi også det oversetteren har kalt «Matteus-pasjonen», som er Kristi lidelseshistorie slik den er fremstilt av evangelisten Matteus. Har vi den i fanget mens vi lytter til Bachs musikk til Luthers tyske oversettelse, vil vi kunne følge med i den dramatiske handlingen uten å kunne et ord tysk.

Kortversjonen av Bibelen rommer også de fire evangelistenes nokså ulike vitnesbyrd om Kristi oppstandelse påskemorgen. Alle bekrefter at det var venninnene som først fikk se ham, med Maria Magdalena i spissen, og som de første forkynnere av påskemorgens tomme grav er de senere blitt kalt «apostlenes apostler».

«Har da jeg, som er herren og mesteren, vasket føttene deres, da skylder også dere å vaske hverandres føtter.»

Gripende er også beretningen i Johannes-evangeliet om hvordan Jesus under det siste måltidet knyttet et forkle rundt livet og vasket disiplenes føtter. Denne symbolske handlingen skulle lære dem en helt ny holdning til medmenneskene: «Har da jeg, som er herren og mesteren, vasket føttene deres, da skylder også dere å vaske hverandres føtter.» Symbolikken er klar: Mennesket er størst, ikke når det nyter sin stilling og sine privilegier, men når det gir avkall på noe av sitt eget for å dele med andre, når det bøyer seg ned for å løfte andre opp. Vi kjenner flere som har gjort nettopp det, og gitt oss lysende eksempler på «fotvaskens» livsholdning: Den mest berømte er kanskje Mor Teresa. Hun bar påskelyset til rennestenen. Nedenfor kan man lese hele beretningen, slik den er presentert i Bibelen i kortversjon.

Jesus vasker disiplenes føtter
«Før påskehøytiden visste Jesus at hans time var kommet da han skulle gå fra denne verden over til sin Far. Han hadde elsket sine egne som var i verden, og han elsket dem til siste slutt. De satt ved aftensmåltidet. Djevelen hadde allerede gitt Judas, sønn av Simon Iskariot, den tanken i hjertet at han skulle forråde ham. Jesus, som visste at Faderen hadde lagt alt i hans hånd, og at han var kommet fra Gud og gikk til Gud, reiser seg nå fra måltidet, legger kappen av seg, tar et klede og binder det om seg. Så heller han vann i et fat og gir seg til å vaske disiplenes føtter og tørke dem med kledet han hadde bundet om seg. Han kommer da også til Simon Peter. Men han sier til ham: «Herre, skal du vaske mine føtter?» Jesus svarte: «Det jeg gjør, fatter du ikke nå, men du skal skjønne det siden.» Peter sier: «Aldri i evighet skal du vaske mine føtter!» Jesus svarte: «Får jeg ikke vaske deg, har du ingen del i meg.» Da sier Simon Peter: «Ikke bare føttene, Herre, men hendene og hodet med!» Jesus sier til ham: «Den som har tatt et bad, trenger ikke å få vasket annet enn føttene; han er ren over det hele. Også dere er rene – men ikke alle.» Han visste nemlig hvem som skulle forråde ham, og derfor var det han sa: «Dere er ikke alle rene.» Da han hadde vasket føttene deres, tatt på seg kappen og satt seg til bords igjen, sa han til dem: «Skjønner dere hva jeg nå gjorde for dere? Dere kaller meg mester og herre, og med rette, for jeg er det. Men har da jeg, som er herren og mesteren, vasket føttene deres, da skylder også dere å vaske hverandres føtter. Det er et eksempel jeg har gitt dere, for at også dere skal gjøre slik jeg har gjort mot dere. Ja, jeg sier dere for sant: En tjener er ikke større enn sin herre, og en utsending er ikke større enn han som sendte ham. Nå vet dere det, og salige er dere om dere også lever etter det.»
Joh. 13,1-17.

God påske!

Innlegget Bibelen i kortversjon med konsentrert påskebudskap dukket først opp på Forlagsliv.


Hør Frid Ingulstad på BokPod

$
0
0

I dag kan du høre Norges mestselgende forfatter Frid Ingulstad på BokPod. Hun forteller om Sønnavind, cliffhangers, refusjoner og det å skrive 222 bøker.

BokPod er timelange intervjuer med Norges viktigste forfattere. Første sesong ble en stor lyttersuksess i fjor med over 200.000 nedlastninger på 21 intervjuer. Hver fredag frem til sommeren kan du høre nye intervjuer med forfatterstjerner, og du kan selvsagt også høre på intervjuene fra i fjor. Det er bare å gå inn på iTunes og søke etter BokPod eller du kan lytte på BokPods nettside her. Du kan lytte når og hvor du vil med mobil eller pc. På BokPod ligger det intervjuer med Roy Jacobsen, Dag Solstad, Vigdis Hjorth, Ingvar Ambjørnsen, Frode Grytten, Tomas Espedal, Karin Fossum, Herbjørg Wassmo, Kim Leine, Tom Egeland, Kolbein Falkeid, Ketil Bjørnstad, Lars Saabye Christensen, Anne B.

Ragde, Lars Ove Seljestad, Jon Michelet , Erlend Loe, Beate Grimsrud, Vetle Lid Larssen, Jo Nesbø og Linn Ullmann som du kan høre på når og hvor du vil.

Frid Ingulstad
Norges mestselgende forfatter, Frid Ingulstad, er dagens forfatter på BokPod.

I dag kan du høre på Frid Ingulstad. Hun er en av Norges mest leste forfattere. Frid Ingulstad ble født i Oslo i 1935 og er fortsatt aktiv som forfatter. Hun har skrevet over 220 bøker – alt fra barnelitteratur, nissebøker, faktabøker og historiske romaner, både serier og enkeltstående verk. I tillegg til Sønnavind, som er serien hun er mest kjent for, har hun skrevet serier som Ingebjørg Olavsdatter, Ildkorset og Kongsdøtrene. Sønnavind er ved siden av Morgan Kane-serien tidenes mest solgte serieroman her til lands, og i motsetning til i Kane-bøkene, så utgjør Sønnavind-bøkene én sammenhengende fortelling. Totaltopplaget på Sønnavind-serien, som nå er kommet til bok nr 82, er nå på over seks millioner.

Her er noen smakebiter fra Frid Ingulstads BokPod, men intervjuet bør selvsagt høres i sin helhet:

Om antallet bøker
Jeg har en bok hvor jeg noterer alle mine bøker. Nå holder jeg på med nr 222. Og hvis noen spør hvordan det er mulig å ha skrevet så mange bøker, pleier jeg å si at det er fordi jeg er så gammel.

Om å formidle Norges historie
Det er viktig å formidle Norges historie på en måte som engasjerer og får folk interessert. Hemmeligheten bak historieformidling er å levendegjøre enkeltpersoner, å sette seg inn i hvordan det ene mennesket hadde det, tenkte og følte. Det viktigste med Sønnavind-serien er gjenkjennelsen. Folk kommer fram til meg og sier: «Det du skriver har jeg opplevd.»

Om tittelen på Norges mest leste serie
Sønnavind-tittelen kom dalende ned i hodet på meg. Satt om sommeren ute i sola og kjente varmen som kom sørfra. Da kom den – Sønnavind, som et symbol på at vi går mot bedre tider.

Om skrivingen
Handlingen i bøkene mine kverner ikke i hodet mitt hele døgnet. Jeg aner ikke hva som skal skje neste dag når jeg setter meg til maskinen. Jeg skrur på en bryter og går inn i Hønse-Lovisas hus på Sagene når jeg skal skrive – og så kommer handlingen av seg selv.

Om lesingen i barndomshjemmet
Hjemme ble det lest høyt. Far satt hver kveld og leste høyt til mor når hun stoppet strømper – alle de store klassikerne. Jeg var opptatt av Asbjørnsen og Moe. Jeg elsket eventyr! Jeg tror jeg kunne alle eventyrene utenat.

Om livet som telegrafist til sjøs
Alt jeg opplevde skrev jeg om og sendte hjem i brev til mor. Jeg satt ved kuøyet og skrev om alt jeg så, gjennom Suezkanalen, forbi pyramidene. Hun tok med brevene mine til en misjonsforening, og leste dem opp. Og der sa de: Hun må nok bli forfatter.

Om å skrive når man har passert 80 år
Jeg skriver så lenge jeg klarer. Jeg har lesere som ber meg om aldri å slutte skrive om Elise.

Om skriving som terapi
Da datteren min var syk – hun hadde kreft i halvannet år før hun døde – var skrivingen en terapi for meg. Jeg satt ved sengen hennes. Hun sov og jeg skrev ut frykten og fortvilelsen. Jeg klarte å kutte ut frykten for hvordan det skulle gå. Slik mine lesere kanskje rømmer seg bort i mine bøker når de har problemer, slik rømte jeg fra sorgen ved å skrive. Å være i et annet menneske en stund, tror jeg ikke menneskene har vondt av.

Du kan lytte til hele intervjuet på iTunes eller på cappelendamm.no.

 

Innlegget Hør Frid Ingulstad på BokPod dukket først opp på Forlagsliv.

Hun er bare ikke interessert

$
0
0

Alle kvinner har opplevd å bli trakassert. Noen mer enn andre. Noen oftere enn andre. Noen grovere enn andre. Men ingen slipper unna.

Det kan være alt fra uønskede kommentarer som går på henne som kjønn, plystring og beføling til rene overgrep og vold. Kvinners seksualitet har lenge vært et offentlig anliggende (bare tenk på prostituerte!), mens menns seksualitet har vært privat (igjen: tenk på prostituerte).

Også kvinner som blikkfang, kvinner som kropp er noe som regnes som fritt vilt. Menn som ikke uten videre virker interessert i klær eller møter opp usminket, med den største selvfølgelighet, tar ikke fem øre for å kommentere kvinners utseende, kvinners klær, kvinners sminke. Menn som aldri rettet blikket mot egen kropp, kommenterer gjerne kvinnens kropp. Menns menn i tidligere generasjoner godt kunne trengt noen hår- og klestips, virker ikke det som det største problemet i dag. Etter hvert er også menn begynt å pleie seg selv og sitt eget utseende i så stor grad at mange mener det er et problem og ikke et skritt i riktig retning. En kvinne kan bruke mye krefter, tid og penger på å se naturlig ut. En mann som sminker seg er noe helt annet, nærmest faretruende, en klovn og neppe helt heterofil.

Hvorfor opplever så mange kvinner å bli seksuelt trakassert? Overgangen fra en hyggelig kompliment, en flørtende kommentar til en ubehagelig kommentar er kort. Det har også noe å si hvem som sier det. Og hvem mottakeren er. Kvinner er individer (surprise!) og reagerer ulikt på samme kommentar.

Menn og gutter helt ned i tidlig tenåringsalder hevder ofte at de ikke vet hva kvinner vil. Det er så vanskelig å lese signalene. Dette henger sammen med hvor lite interessert man(nen) er i å forstå kvinnen, se det fra hennes perspektiv. Ja, i det hele tatt være interessert i kvinner som mennesker. (Som hva kvinner leser og skriver).

Ok, så legger dette opp til en generaliserende, heteronormativ tankegang der alt foregår i et binært kjønnssystem. På den andre side virker det som det er slik folk flest tenker, med mindre man er opptatt av kjønnsforskning, Judith Butler, eventuelt leser Agnes Bolsøs Folk flest er skeive.

Seksuell trakassering fortsetter, alle kvinner utsettes for det. Menns forklaringer er ofte at det er vanskelig å forstå hva kvinner mener. ”Din munn sier nei, men dine øyne sier ja.”

Men ganske snart, vil det komme en amerikanske bestselger, som skal forklare det som tydeligvis tar litt tid for enkelte å forstå: at hvis noen sier nei, snur seg vekk, flakker med blikket eller endatil flytter hånda di vekk fra kroppen sin, så betyr det rett og slett: Nei, hun er ikke interessert.

Sorry. She is just not into you. Og det må du faktisk tåle.

Les også: 
I anledning Kvinnedagen: Meg. Meg. Meg.
Det første kjønn. 

Innlegget Hun er bare ikke interessert dukket først opp på Forlagsliv.

Påskeegg og andre påskesaker

$
0
0

Utlendingene ler av den norske påskefeiringen. At skoler, universiteter og en lang rekke arbeidsplasser rydder unna tid som om det dreide seg om en ekstra liten sesong. Og at vi har laget en helt egen norsk mythos rundt feiringen – innført underlige ritualer som påskekrim og påskefjell og andre etniske særegenheter som i resten av verden blir betraktet med antropologisk nysgjerrighet og lett hoderysting.

Det kan de si, som lever i deler av verden der ikke vårens komme er en begivenhet og en overraskelse like ubegripelig hver eneste gang. Selv liker jeg hver eneste detalj ved påsken. Ikke minst fortellingen om påskeharen. Den er alt annet enn norsk, den er ikke engang ny, den er gresk og urgammel. Men i valget mellom å feire tortur, seigpining og langsom død (som er hva det kristne påskeritualet spinner rundt) eller sjokoladeegg i buskene, er jeg ikke tvil om hva jeg foretrekker. Altså:

En gang for så lenge siden at tiden hverken hadde navn eller tall på seg, levde det i følge legendene en liten fugl, og fuglens navn var Lepus.

Den fløy bare noenlunde rolig rundt mellom trærne, for i den samme skogen herjet en vill og uregjerlig jeger, en mann som hadde satt seg fore, allerede i denne begynnelsens tidsalder, å utrydde alle dyreslag på jorden.

Dette var selvfølgelig å overvurdere sine egne evner en smule, menn med våpen har det for vane. Som vi vet måtte det noen tusen år med utviklingshistorie og noen hundreår med industrialisme til før vi kan ane at prosjektet nærmer seg oppfyllelse – i våre dager tar vi som kjent rotta på noe sånt som et titall arter om dagen – men det er en avsporing.

Vi har altså den stakkars fuglen og den fæle jegeren, som forøvrig het Orion, og ganske riktig er han med beltet, som vi kan nyte i sjelden klar stjerneprakt nettopp i disse sene marsnetter.

 

Ostara påskeharen påskeegg
Vårens gudinne Ostara, tegnet av Johannes Gehrts

Og så har vi, som seg hør og bør, en gudinne. Vårens gudinne, Ostara, som har gitt navn til påsken, easter, på opptil flere europeiske språk, og med henne begynner vi omsider å nærme oss det dagsaktuelle temaet.

For den vesle fuglen gikk til gudinnen og ba så nådig om å få være noe annet enn fugl, noe som lettere kunne unslippe jegerens vrede og unngå hans oppmerksomhet. Den ble bønnhørt. Den ble til en hare, og vennet seg bemerkelsesverdig raskt til sin nye tilværelse. Den sprang snart rundt på harers vis og gjorde hareting.

Bare en ting savnet den. Gleden ved å legge egg. Og nok en gang fikk den sine bønner oppfylt. En gang om året, når vårgudinnen hersket, skulle den få lov.

Og herfra, fra denne vesle skuggredde fuglen, kommer altså en av de triveligste og mest ubegripelige greiene i påsken, ideen om påskeharen og påskeeggene. Fortellingen er vakker nok, om vi velger å se bort fra det underlige i at haren, som ellers likner på fetter kanin i det at den virker såre tilfreds, og vel så det, med sin forplantningsmetode, skulle foretrekke noe såpass sedat som egglegging. Men kanhende er det ikke så dumt.

Vi kjenner oss i alle fall igjen i den. Først er man noe, for eksempel småfugl eller revisor eller forlegger eller assistent på tiltakskontoret eller noe annet som i og for seg er helt greit. Skjær i sjøen og jegere i skogen er det alltid, og så ønsker man altså at man var en annen. Hadde en annen pels, et annet liv, andre venner og andre vaner. Nå er det selvfølgelig ikke alle som er på fornavn med en gudinnene, men sett at vi var det, og fikk det som vi ville? Da hadde vi sittet der, for eksempel med harens ekstraoridinære seksualliv, og når alt kom til alt, kanhende ønsket oss tilbake til redebyggerens rolige hverdag.

Slik ligger det en mytologisk beretning om mannens midtlivskrise i bunnen av fortellingen om påskeharen. Mer spennende enn det eller meste man leser av selvmedlifende beretninger om slikt. Er vi kommet bort fra historien om påskeharen? Slett ikke.

En hare som legger egg har nemlig på sett og vis skaffet seg det beste fra begge verdner, i våre dager dreier det seg til alt overmål om sjokoladeegg, hvilket selvfølgelig gjør både ruging og klekking og oppdragelse og for tidlig skolestart til rent teoretiske størrelser.

Historien vet også å fortelle at den vesle eggleggeren benyttet sitt nyvunnene langørete liv til en stor og vakker pasifistisk handling; først i pels kunne den nemlig oppta kampen mot mannen med klubben, jegeren Orion. Den sprang i beina på ham, forvirret hundene og fikk til slutt hentet et lite dyr som kunne ta knekken på ham, det eneste han fryktet. Nemlig skorpionen.

Slik sett er det en fortelling om de myke verdiers seier over krigerne, som skjuler seg i sjokoladeeggene. Og det er i grunnen en påskemoral så god som noen.

Innlegget Påskeegg og andre påskesaker dukket først opp på Forlagsliv.

Vedhoggeren i oss alle

$
0
0

Hva er det egentlig som driver oss til å drive med vedhogst? Hva er det som får hundretusenvis av helt vanlige nordmenn til å sette stor pris på å sysselsette seg med ved? Boken Vedhoggeren prøver å gi noen svar på dette – og veiledning til hvordan du best får det til!

Selvhogst utgjør mellom en og to millioner kubikkmeter brensel i året. I landet vårt selges det ca. 40 000 motorsager hvert år. Det store flertallet av kundene er hus- og hytteeiere, for tømmerhoggeren har for lengst blitt byttet ut med enorme skogsmaskiner som i én jafs feller, kvister og kapper opp trærne.

Hvorfor ved?
Det er ikke så dårlig stilt med oss at vi ikke har råd til å kjøpe veden vi trenger. Helt frivillig utsetter vi oss for risikabel omgang med skarp redskap, trær som kan falle feil vei, seig kvae på hud og klær og verkende muskler. Penger koster det også, for redskapen bør være av god kvalitet, og den må vedlikeholdes. I tillegg må vi investere i verneutstyr. Og hva med tidsklemma vi snakker så mye om? Når vi skal slappe av, er det vel viktigere og mer spennende ting å bruke fritida på enn å træle med ved?

Det er selvsagt bare dårer som stiller slike spørsmål. Vedhogst er spennende, morsomt, avkoplende, nyttig og meningsfylt. Vi sanker av naturen, og vi tar del i dugnaden med å bekjempe gjengroingen av landet vårt. Vi lærer stadig mer om hvordan redskap som motorsag og øks skal betjenes på effektive og trygge måter. Vedhogst handler også om videreføre en viktig tradisjon. Dessuten utfører vi et skikkelig kroppsarbeid som ender opp med et håndfast resultat. På kjøpet får vi bedre kondisjon og økt muskelstyrke.

Vedhoggeren
Helt siden guttedagene har Olaf Tufte, dobbelt olympisk mester, brukt håndkløyving som treningsform. Fra boka Vedhoggeren. Foto@Øistein Øysjøfoss.

En nasjon av vedfolk
Boksuksessen Hel ved av Lars Mytting (2011) er et godt bevis på at temaet engasjerer oss. For tre år siden sendte dessuten NRK2 programmet Nasjonal vedkveld. Det var sakte-TV med bred appell. Det varte i 12 timer, og nesten en million nordmenn så hele eller deler av programmet!

Hva slags bok er Vedhoggeren?
Vedhoggeren er en inspirerende og praktisk bok om alle vedhogstens faser – felling av trær, kvisting, kapping, kløyving og stabling. Tre av bokas seks kapitler handler om motorsaga, og om hvordan den brukes på trygge og riktige måter. Innledningskapitlet gir råd om planlegging av hogsten.

De ni motorsagvettreglene

  • Ha et realistisk forhold til egne ferdigheter
  • Bruk ALLTID godkjent verneutstyr
  • Vær på vakt mot kast (tilbakeslag)
  • Arbeid kontrollert og planmessig, og med riktig arbeidsstilling
  • Vend i tide, ikke lek verdensmester
  • Ikke bruk motorsaga når du er sliten og uopplagt
  • Ta sikkerhetssonene på alvor
  • Ha jevnlig vedlikehold og kontroll av sagas sikkerhetsutstyr
  • Lytt til og lær av erfarne brukere. Det er ingen skam å melde seg på et motorsagkurs!

motorsag

Innlegget Vedhoggeren i oss alle dukket først opp på Forlagsliv.

Finland, Finland, Finland!

$
0
0

ETTER KRIMKONSERT
Ting begynner å bli overstått. Krimkonserten ble framført i Kulturkirken Jakob fire ganger over to kvelder oppunder palmesøndag. Folk lo og klappet på de riktige stedene og litt på de gale. Alle var enige om at det hadde vært to fine kvelder og at flere fortjener å få med seg dette.

Hvis du var der: Ikke si hvem som er morderen.

FAKTA OM FINLAND
Muffens, tegneseriebok av Knut NærumTegneserieboka Muffens – av Karstein Volle og meg – ble lansert på finsk – i Finland – i begynnelsen av påskeuka.

Først som en panelprat med bilder på tegneseriefestivalen i Tampere, mest preget av cosplayere som gikk frem og tilbake uten å ense oss. De er flinke til å kle seg ut, da. Hvis de ikke er Pikachu aner jeg ikke hvem de forestiller, men man må beundre fliden de legger i kostymene.

Deretter tilbake til Helsinki og pressepresentasjon på Den norske ambassaden. En takk til diplomatiet! Og slippefest på seriehuset Sarjakuvakeskus til slutt, der Karsteins utmerkede band Towers of Romance spilte et kort og fyndig unplugged-sett. Inkludert hiten «You Can Cry on My Shoulder, But Don’t Ruin My Shirt».

Kom hjem med kofferten bulende av finske serier. Noen oversatte til språk jeg kan hakket bedre, noen jeg kjøpte likevel, for utseendet. Til tross for hva bluesvokalister stadig påstår, kan man fint bedømme en bok etter utseendet.

DET VAR DEN PÅSKEN
Uansett været gikk vi på ski hver dag, hadde tross alt betalt for det.

DETTE RARE, LANGSTRAKTE LANDET
Stedsnavn fra løypekart for Vaset: Rå, Øde, Ulve, Kinnholtåni, Røn, Semle, Tuv, Dinglane, Neste, Bradden, Gomobu, Hippestølen, Skrøviki, Semelenge, Revshålane, Hylla, Braka, Kåta, Snortheim og Rassvæta.

WILLIE PÅ TURNÉ!
Håvard Bakke og band er på turné med Willie Nelson kjente mor mi i første halvdel av april. Willies låter, min monolog. Mange har likt det.
Nå: Larvik, Nøtterøy, Bø, Hønefoss, Asker, Skien.

*

LEST

Sacks: Poking a Dead Frog. Conversations with Today’s Top Comedy Writers
Her finner håpefulle komiforfattere alt de trenger å vite for å bli en som fins fra før. Dog: Flere av de intervjuede insisterer på at man skal gjøre sin egen greie. Og at hvis du vil jobbe med det du liker best, kan det være nyttig å først gjøre det gratis i et par år.

Falch: Redlight Setesdal
Fikk denne i gave, leste hele og oppdaget da jeg skulle sette den i hylla at jeg hadde den fra før, og dermed må ha lest den. Like morsom bok nå som sist, så denne boka kan folk bare fortsette å gi meg.

Ole Robert Sunde leser Johan Borgen
Det er vanskeligere enn man skulle tro å forklare hvordan noe høres ut, og særlig musikk. Noe av det beste jeg har lest av det slaget, er Sundes redegjørelse for Beach Boys-låta «Good Vibrations»; hvordan den er skrudd sammen og hvordan den virker på en lytter. En tekst som sto i Klassekampen for noen år tilbake og sikkert er å finne i en samling essays. Her har han lest Lillelord-trilogien med den samme typen innsikt og formuleringsevne. Sunde forteller om bøkene på en måte som gir en lyst til å lese dem, eventuelt lese dem igjen.

Douglas, Olshaker: Mindhunter. Inside the FBI Serial Crime Unit
Et ikke spesielt fascinerende innblikk i en fremmed og skremmende verden. Lært: Hvis du bruker mye tid på drapsåsteder, kan du ende opp som tilhenger av dødsstraff. Ikke diskutert: Hvorfor det begås flere mord per innbygger i de landene som har dødsstraff.

Wynne: Murder of a Lady. A Scottish Mystery
Lenge glemt, nå nyutgitt umulig-forbrytelse-mysterium fra 1931. Rause mengder skyld og skam i en kriminalroman med uvanlig søkt forklaring. Denne kriminalgåten er så utspekulert at løsningen måtte komme som en skuffelse.

Beaton: Step Aside, Pops
Historisk/litterær tegnmeseriestripenerding med feministisk innretning. Anbefales, særlig til dere med en master i amerikansk-britisk historie eller eldre engelskspråklig litteratur.

SETT

Arachnophobia (dvd)
Grøsserkomedie med altfor mange edderkopper. Denne har jeg skjøvet foran meg i flere tiår. Fortsatt kriblende effektiv. Med åttitallspasteller og -skuldre.

*

BEGRUNNELSE 1
Jeg slutta på svampefabrikken etter to måneder, for jobben sugde.

BEGRUNNELSE 2
Jeg fant meg aldri helt til rette på strikkfabrikken. Følte liksom at jeg ikke strakk til.

JEG OG NAVN
«Quasimodo»? «Quasimodo», «Quasimodo» … Nei, det ringer ingen bjeller.

PROTEST
Nå må det bli slutt på at politikere omtaler uforsvarlig budsjettpolitikk som at man «bruker penger som en full sjømann», heter det i en pressemelding fra Norsk Forbund for Fulle Sjømenn.

Vitsetegning Knut Nærum
Skisse til en vits jeg ikke gadd å tegne ferdig.

Les også: 
MINDFULNESS!!!
Glutenintolerante i alle land, foren dere!

Innlegget Finland, Finland, Finland! dukket først opp på Forlagsliv.

Historiens fotnoter

$
0
0

Min studietid i London sto på to bein: jeg studerte politisk historie på London School of Economics, og arbeidet i The Times på Printing House Square i den andre enden av Fleet Street om kvelden (og det var vel å merke før Rupert Murdoch kjøpte den gamle London-avisen og støpte den om i sin profittfokuserte matrise).

En av de eldre kollegene i The Times definerte sin journalistrolle slik:

Jobben er å informere, utdanne og underholde mine lesere. Greier jeg ikke det siste, er det ikke en gang noen vits i å prøve seg på det første.

En tankevekkende læresetning, men ikke helt grei å få under huden for en som spesialiserte seg på internasjonale konflikter, sikkerhetspolitikk og maktpolitiske spenninger – temaer som ikke akkurat får publikum til å sprette opp av stolen og trampe takten i ren fryd og henrykkelse.

Tanken kvernet konstant i bakhodet mitt. Mannen hadde et poeng. Journalistikk er ikke bare å forklare hva mottakerne vil få forklart. Det består like mye i å vise at problemstillinger som folk knapt vet at finnes, kan være viktige. Skal du få til det, må du engasjere; du må underholde. Min kollega hadde helt rett.

Nærmest på refleks begynte jeg å lete etter poenger mellom linjene i tunge tekster og oppdaget snart historiens fotnoter, et frodig buskas av anekdoter og nyanser som finnes i ytterkantene av alle viktige prosesser.

Ta Jaltakonferansen: i begynnelsen av februar 1945 samler Hitlers banemenn seg i den sovjetiske Svartehavsbyen for å trekke grensene i det nye, av-nazifiserte Europa. Det er Franklin D. Roosevelt fra USA, Winston Churchill fra Storbritannia, og Josef Stalin fra Sovjetunionen.

Churchill har med sin livlege, Lord Moran. Han fører dagbok. Første dag undrer han seg over tilstanden til disse tre seierherrene. Om den ene skriver han at han er dødssyk og neppe kan leve mer enn noen få måneder (det var Roosevelt som også døde i april). Den andre beskriver han som alkoholisert og i et tidlig stadium av senilitet, med en stadig mer irriterende måte å snakke på (hans egen sjef Churchill). Og så legger han til at den eneste som virker normal er Stalin, og han er ’uten tvil en ren psykopat’.

De tre herrer diskuterer Tysklands grenser. Churchill er i mot å trekke den for langt vest: ”Stapper vi mer tysk kjøtt inn i den polske pølsa nå så sprekker den”, skal han ha brukt som argument.

Og så videre – uken på Jalta går sin gang, og ut av forhandlinger i nevnte ordelag nedfeller altså Europas nye orden seg. Den ble neppe så god som den burde vært. Fire år senere skulle Churchill slå fast at, sitat: ”Et jernteppe har senket seg gjennom Europa”.

Krigens taper, Adolf Hitler, skrev også dagbok, bl.a. om møtet med Neville Chamberlain i München i 1938. Den britiske statsministeren kom hjem til London i full forvissning om at han hadde sikret freden. ”Peace in our time”, forsikret Chamberlain, og gikk året etter over i historien som selve symbolet på politisk naivitet. Omtrent slik må Hitler også ha sett ham. I dagboken skrev han:”Han (Chamberlain) var en så vennlig eldre mann, at jeg fikk lyst til å gi ham mitt navnetrekk – som souvenir”.

Dagens politikere forskanser seg bak skjold av medierådgivere, taleskrivere og kommunikasjonseksperter. De betaler dyrt for å fremstå som ufeilbarlige.

Dagens politikere forskanser seg bak skjold av medierådgivere, taleskrivere og kommunikasjonseksperter. De betaler dyrt for å fremstå som ufeilbarlige. Da George W. Bush kom på overraskelsesbesøk til sine soldater i Irak på Thanksgiving Day i 2003, steg han ned trappen fra presidentflyet med en gyldenstekt kalkun på et brett, holdt høyt med en hånd. Kameraene fanget inn det og soldatenes jubel. Men det som skjedde etterpå fikk verden aldri se. Presidenten mistet nemlig kalkunen. Den rullet av brettet, rullet ned flytrappen, og spratt videre bortover ørkensanden som en ball. Den var av plast, hul og svært lett.

Denne delen av opptakene ble øyeblikkelig underlagt militær sensur og unndratt offentlighet.

Det hender ikke sjelden at vi journalister blir sittende ringside mens historien blir til. Fra 16.august 1980 bodde jeg lange perioder i Warszawa, der jeg dekket Gdansk-opprøret som endte med kommunistverdenens første frie fagbevegelse, Solidaritet. Det var en ekstremt spent tid; Moskva hadde resolutt og brutalt knust forsøk på å bryte ut av folden flere ganger før, og ingen hadde noen illusjoner om at det ikke ville skje igjen.

En kveld endte jeg på brun kafe sammen med flere av Lech Walesas medspillere og rådgivere. En av dem var en gammel professor, medlem av kommunistpartiet – men ikke lenger: denne kvelden var han så forbannet over et utspill fra partiledelsen at han bestilte et stort glass vodka, fant frem sitt medlemskort i partiet, trykket på papp, dyppet det opp og ned i brennevinet inntil det gikk i oppløsning, satte glasset for munnen og drakk det tomt i ett drag. Sjelden så man en mer følelsesladet politisk aksjon.

La oss utbringe en skål for politikkens merkverdigheter. Det er neppe bra for tilliten at vi tvinges til å leve i et distansert og syntetisk forhold til den. Ingenting er perfekt, slik tidens markedsøkonomiske metoder forsøker å fremstille dem.

 

Les også: 
Du verden! Podcasten alle snakker om.
Moralen og markedet

Innlegget Historiens fotnoter dukket først opp på Forlagsliv.

Årets vakreste bøker!

$
0
0

jegeren per dybvigGrafill har atter en gang holdt kåring av den vakreste bokdesignen – Årets vakreste bøker utgitt i 2015. 

Per Dybvig stakk av med den aller gjeveste prisen, da fantastiske JEGEREN – En fortelling fra skogen i tillegg til gull i sin klasse ble kåret til ÅRETS VAKRESTE BOK
– Vi gratulerer!
Elisabeth Vold Bjone har designet boken sammen med Per Dybvig.

Les gjerne redaktør Geir Nummedals ypperlige essay om denne utgivelsen: DE HADDE BLITT PINT I HJEL BAK LÅVEN RETT ETTER BUDRUNDEN. 

 

Vi gratulerer også følgende vinnere: 

Sandemose Da du forsvantElisabeth Vold Bjone og Iben Sandemose med GULL for utgivelsen Da du forsvant.

Om denne boken: 

Da du forsvant handler om å brått miste sin aller Kjæreste.
Om å møte det nye livet alene, om å holde seg fast når parketten revner og sorgbølger braser innover.
Men denne boken handler også om det nye, fine som langsomt oppstår når livet likevel går videre.

Iben Sandemose har skrevet og illustrert denne svært personlige boken. 

Tysk_skoleordbokLatinsk ordbokTANK design med GULL for design av Cappelen Damms ordbokserie: Tysk skoleordbok og SØLV for Cappelen Damms ordbokserie: Latinsk ordbok.

«Tank fikk i oppgave å utarbeide en ikonisk merkevare for Cappelen Damms ordbøker. Løsningen inkluderer design av omslag, materie og minigrammatikk for tre serier med ordbøker, rettet mot ulike målgrupper.»

Les mer om TANKs tanker rundt dette designoppdraget på deres nettsider. 

Helene Uri Fordi jeg elsker degTerese Moe Leiner med diplom for design av Helene Uris ungdomsroman Fordi jeg elsker deg.

Om denne boken:

Fredrik har verdens største smil. Han er verdensvant, han vet alltid hva han skal si. Alle som treffer ham, blir betatt. Og nå er han blitt kjæresten til Elin. Tenk at det skulle skje! At hun skulle bli som hovedpersonen i en romantisk film. For det er virkelig slik det føles. Helt til tekstmeldingene fra Bjørn begynner å tikke inn. Og helt til det verst tenkelige skjer.

Fordi jeg elsker deg er Elins historie. En historie om kjærlighet og forelskelse, om manipulering, mishandling og svik.

Kongen din 3Sindre Wexelsen Goksøyr med diplom for design og illustrasjon av tegneserien Kongen din 3, skrevet av Odd-Magnus Williamson.

Om tegneserien Kongen din (del 1-3):

Twitter oversvømmes av fiktive kontoer, men den fiktive profilen som definitivt har fått mest følgere er @KongenDin. Kongen din (1-3) er basert på twitterfenomenet tegnet og fortalt av Sindre Goksøyr og Odd-Magnus Williamson. Det er fremdeles hysterisk morsomme hverdagsbetraktninger og innsidefortellinger fra slottet som fyller monarkens dagboksider.

Kaia Linnea Dahle HuseKaia Linnea Dahle Nyhus med diplom for bildeboken Pappaer overalt.

Om denne boken:

Barnet i Pappaer overalt samler på alle mulige slags pappaer. Tomat-pappaen. Ugle-pappaen. Eller Kokosbolle-pappaen. For det er pappaer overalt, og ingen pappa er helt like. Et sted der ute fins også pappaen hans. Men hvor er denne pappaen?
Med denne bildeboka befester Kaia Dahle Nyhus sin posisjon som en egenartet bildebokskaper, med en unik strek og stemme.

Vi gratulerer også vinnerne fra Flamme forlag, som (som vanlig) vant en rekke fine priser:

Gull til Aslak Gurholt Rønsen/Yokoland for design av Morten Langelands Den egentlige kommunen, sølv for Henry Parlands (Selv om) Hamlet sa det vakrere (oversatt av Jan Erik Vold) og diplomer til samme designer for følgende utgivelser: Camilla Groths Et sted der ute er jeg lykkelig, Erlend Wichnes Hav, sløyd, Victoria Durnaks Torget og Flamme forlags boksingler.

Designer Martin Lundell fikk gull og sølv for design av Å forsvinne i teksten. Hans Petter Blad i samtale med Liv Køltzow

henry parland flamme forlag Morten Langeland Flamme forlag

 Å forsvinne i teksten Flamme forlag

Innlegget Årets vakreste bøker! dukket først opp på Forlagsliv.


Hør BokPod med Erik Fosnes Hansen

$
0
0

I dagens episode av BokPod avslører Erik Fosnes Hansen at han kommer med ny roman, Et hummerliv, til høsten. Han forteller også om debuten, verdenssuksessen, det dummeste han har gjort og om å diktere romaner.

Erik Fosnes Hansen er født i 1965 i New York og vokste opp i Oslo. Han debuterte i 1985 med Falketårnet, som ble godt mottatt av så vel publikum som kritikerne. Hans andre roman, Salme ved reisens slutt, utkom i 1990 og ble en enorm suksess. Boken har gjennom årene gått sin seiersgang over hele verden. Erik Fosnes Hansen utgav høsten 1998 en ny, stor roman, Beretninger om beskyttelse. For denne boken ble han tildelt Bokhandlerprisen 1998. Høsten 2001 kom boken Underveis – Et portrett av Prinsesse Märtha Louise. Det er en vakker og reflekterende bok om prinsessen – gjort med grundighet, innlevelse og respekt. Løvekvinnen fra 2006, handler om å være annerledes. Det er en storslagen og gripende fortelling om ensomheten ved å skille seg ut og ha et oppsiktsvekkende og annerledes utseende. Løvekvinnen ble tildelt Bokhandlerprisen i 2006. Den er filmatisert og kommer som kinofilm til høsten.  Erik Fosnes Hansen er også matspaltist i VG, ivrig polemiker og samfunnsdebattant.

Erik Fosnes Hansen er tredje forfatter ut i denne andre runden med BokPod som begynte med Linn Ullmann for fjortende dager siden og så fortsatte med Frid Ingulstad. BokPod er timelange intervjuer med Norges viktigste forfattere. Første sesong som ble laget i fjor sommer og høst, ble en stor lyttersuksess i fjor med over 200.000 nedlastninger på 21 intervjuer. Hver fredag frem til sommeren kan du høre nye intervjuer med forfatterstjerner, og du kan selvsagt også høre på intervjuene fra i fjor. Det er bare å gå inn på iTunes og søke etter BokPod eller du kan lytte på BokPods nettside her. Du kan lytte når og hvor du vil med mobil eller pc.

Linn Ullmann på BokPod.
Fredag 18. mars starter Linn Ullmann sesong 2 av BokPod.

På BokPod ligger det intervjuer med Roy Jacobsen, Dag Solstad, Vigdis Hjorth, Ingvar Ambjørnsen, Frode Grytten, Tomas Espedal, Karin Fossum, Herbjørg Wassmo, Kim Leine, Tom Egeland, Kolbein Falkeid, Ketil Bjørnstad, Lars Saabye Christensen, Anne B. Ragde, Lars Ove Seljestad, Jon Michelet , Erlend Loe, Beate Grimsrud, Vetle Lid Larssen, Jo Nesbø, Linn Ullmann og Frid Ingulstad som du kan høre på når og hvor du vil.

Her er noen klipp fra intervjuet som selvsagt bør høres i sin helhet:

Om hvordan diktering forløste det siste manuset
Og så slet jeg veldig med det bokmanuset som jeg er ferdig med nå, jeg var liksom kommet inn i det dødvannet som man av og til gjør, og så sa min kone kan du ikke forsøke å diktere meg en side av det. Da sa jeg: «Det går ikke, for da må jeg se det, da må jeg sitte og ha den derre taktile følelsen og være i nærheten av papiret eller å være på skjerm.» Og så sa hun: «Du kan jo prøve et avsnitt da.» så prøvde jeg det, og det viste seg at det fungerte veldig fint. Akkurat like fint. Det var bare å skru på kranen så kom det liksom ut da. Det som kommer ut er en litt røffere tekst, litt mer upolert enn mine manussider pleier å være når jeg er ferdig på dagen. Men så setter jeg meg jo ned noen timer etterpå og polerer på det eller retter på feil. Når jeg skriver nå, så går det litt vekselbruk mellom at jeg skriver selv eller dikterer til noen.

Om den nye romanen Et hummerliv
Den romanen, som kommer nå i år til høsten Et hummerliv, den har jeg holdt på med i fem år vel. Fikk ideen for en seks, syv år siden. Og så den store romanen som du ser bak deg, den der har jeg holdt på med aktivt i syv år. De har gått parallelt. Den er så svær at det vil ennå ta et par, tre år før den er trykk-klar og ferdig. Den er et så gigantisk prosjekt, men så så jeg jo at forleggeren min holdt jo på å få nervesammenbrudd og redaktøren min også. Så hadde jeg denne andre ideen og tenkte at jeg kan jo bare lage en kort og enkel roman ut av den. For det var ikke så ambisiøst, og jeg kunne gjøre litt mindre research. Så det var mitt forsøk på å skrive en tynn roman, men den ble ikke så tynn allikevel. Jeg vet ikke helt hvor lang den er for den er ikke satt ennå, så jeg vet ikke hvor mange sider det blir. Men det blir i hvert fall 300, kanskje 400. Ja, jeg tenker det blir 400 i trykken. Så det er jo en kladeis det óg. Det var når jeg skulle lage noe novellistisk og kort.

Temaet i Et hummerliv
Temaet lå meg veldig på hjertet. Det handler om en konkurs. Jeg husker at faren min var i reiselivet, og da jeg var guttunge, så hendte det at jeg ble med ham rundt omkring på hoteller i Sør-Norge. Dette var på slutten av 70-tallet. Fordi han drev reisebyrå og han solgte inn sånne weekendturer og kort-uketurer til tyske og hollandske turister på norske høyfjellshotell. Da måtte han se på disse hotellene for å se om de var egnet. Så jeg ble ham på en del slik turer. Jeg husker jeg disse svære, øde høyfjellshotellene oppi den norske fjellheimensom var bygd ut på 50- og 60-tallet til sånne drager som lå oppi fjellet med hundrevis av rom. Den ene fløyen etter den andre, og to trapper opp og to trapper bort, og så rundt et hjørne og bort korridorer, og det var biljardrom og det ene og det andre. Men sto helt tomme eller nesten helt tomme. Lønnsnivået hadde jo gått oppover, men folks interesse for å ligge i fjellet hadde gått veldig nedover, for Syden hadde jo kommet. Folk hadde oppdaget at det var et land som het Syden. Så begynte jo disse hotellene å gå overende. Det handler om konkursen på et slikt hotell, fortalt av barnebarnet til eieren – opplevelsen av dette. Det ble en fortelling som handler om løgn, altså både det at man lyver for andre om hvordan tilstanden egentlig er, men også det at man lyver for hverandre. Selv om alle kjenner sannheten. Man lyver grunnleggende sett for seg selv. Så det handler om gjeld og løgn.

Om lesingen i oppveksten
Jeg vokste opp med bøker, og det var veldig skjellsettende. Det tror jeg nesten alle de forfatterne du har snakket med vil si at av leseopplevelsen fødes trangen til å lage den opplevelsen selv.

Hør på Erik Fosnes Hansen i ukens episode av BokPod her eller på iTunes.

Innlegget Hør BokPod med Erik Fosnes Hansen dukket først opp på Forlagsliv.

Del 7: Susi

$
0
0

Et par år etter at jeg fant Konrad, eller Konrad meg, kom vi over Susi i rollen som Reidun, (og Gunn og Johanna) i en oppsetningen av Elling på Schmidt Theater nede på Reeperbahn, det var oppunder jul kan jeg huske, det snødde som i min barndoms Norge. Jeg hadde ikke tenkt å gå. Jeg hadde sett det samme stykket satt opp på en åtte, ti forskjellige scener i Tyskland allerede, jeg kunne det selvsagt utenat, og var dessuten mektig lei av å spille rollen som stykkets opprinnelige opphav, mannen bak den litt skrudde skikkelsen fra Grorudalen, jeg hadde ikke mer å si om ham, jeg hadde for lengst, ja for flere år siden dukket ned i andre prosjekter, for ikke å si produksjoner. Når jeg allikevel beveget meg ut i snøføyka denne fredagskvelden, var det fordi jeg hadde fått forsikringer om at det ikke ville bli gjort noe nummer av at jeg var til stede i salen, verken før eller etter oppførelsen, det ville altså være mulig å gå inn i mitt eget univers aldeles inkognito, og helt uten å måtte besvare et eneste spørsmål fra verken sal eller journalist om Ellings vesen og væremåte, mulige diagnoser og planer om nye bøker, filmer eller teaterstykker. Hvilket fristet meg siden jeg så langt hadde måttet til pers etter hver eneste oppsetning jeg hadde vist meg på. På Schmidt ble jeg lovet full anonymitet, noe Konrad også satte såpass pris på at han lot seg nøde til å ta i bruk den andre billetten som jeg hadde mottatt, og det til tross for at han aldri har hatt noen slags interesse av teater på dette nivået, altså folkelig komedie, noe denne scenen egentlig krevde. At Schmidt Theater i tillegg var et kjent homsested lot jeg i utgangspunktet være å informere ham om, jeg ventet til stearinlyset på bordet var tent av en jålebukk, og champagnen sprudlet i glassene. Da var det til gjengjeld nok å blunke til ham, så falt det meste på plass.

Det ble en katastrofeoppsetning av typen full speed og hæla i taket, med rop og skrik og smelling med dører, det var i grunnen ikke til å holde ut

Det ble en katastrofeoppsetning av typen full speed og hæla i taket, med rop og skrik og smelling med dører, det var i grunnen ikke til å holde ut, men holde ut gjorde vi likevel, og grunnen var Susi i rollen som både den høygravide Reidun, dritings i trappeoppgangen, pleiersken Gunn fra Brøynes, men først og fremst den struttende Johanna som serverer flesk og duppe på restaurant Larsen så pupper og rumpeballer dirrer og danser. I rollen som Gunn hadde Susi vært kledd i hvit frakk og hornbriller, ja vel, en sak for spesielt interesserte, så spesielle var vi i grunnen ikke, og gravide på stormfylla, nei takk. Men da den samme Susi steg frem som Johanna med en tallerken i hver hånd, og med en autoritet spekket med sex og saft både i kroppsspråk og stemmebruk, spilte det plutselig ingen verdens rolle hvor flertallets seksuelle preferanser egentlig befant seg, det hadde liksom ikke noe med saken å gjøre en gang. Og jeg så det jo i Konrads store våte blikk. At alt var tilgitt. At dårlig teater ikke bare var til å holde ut, men til og med til å glede seg over, og det på den minst intellektuelle måten som tenkes kunne, helt nede på den heterofile mannens grunnfjell, så å si. Han snappet programmet som befant seg i en holder på bordet, og så sannelig! Jo, skulle han senere si, det hadde nok vært noe som streifet hans hårfine språkøre hele tiden, en liten mistanke om at den knekken alle kunne høre i den kvinnelige skuespillerens tyske uttale, muligens skrev seg fra et sted nord for den danske grense, kanskje til og med…

Hun het Susanne Sørensen. Dansk? Norsk? Svensk? Vi visste ikke. Etter teppefall forsvant Konrad i kulissene. Skjelvende av etterforskertrang. Hans sedvanlige arrogante mine var som tørket av ham av en vennlig, men liderlig fé.

Senere lot hun oss vente. Konrad hadde i all viraken i og rundt Susanne Sørensens garderobe, ”fått en slags blokkering”, han hadde plutselig ikke kunnet huske navnet på en eneste bar, café eller kneipe i dette strøket, bortsett fra baren på det noe nedslitte hotell Monopol litt lenger opp i gaten, så nå satt vi der og var mismodige, med en flaske champagne i en kjøler der isbitene sakte men sikkert tryllet seg selv om til vann. Ute snødde det kjerringer. Fra vindusbordet vårt hadde vi sikt til midt ute i gaten, der det nå ikke lenger befant seg en eneste bil. Det var som å sitte i kantina på en forskningsstasjon et sted i Antarktisk. Slik gikk en time.

Men så kom endelig isdronningen anstigende. Iført fuskepels og smaragdgrønn turban.

Men så kom endelig isdronningen anstigende. Iført fuskepels og smaragdgrønn turban. Som skutt ut av pakkisen. I det ene øyeblikket var hun der ikke, og i det neste sto hun i rommet og lot seg børste snø av. Ikke av mannen i baren, som instinktivt forsto at han hadde fått besøk av noe godt over snittet, men av en eldre herre som dronningen hadde brakt med seg, han minnet litt om en tilårskommet utgave av general Rommel. Det var lett å se ham for seg i full ørkenmundur, og med kikkert og jernkors, men her sto han altså i en ganske annen tjeneste, og det så smeltevannet sprutet. Han het Günter Heidenbach, og ble av Susanne Sørensen straks forvist til et bord lenger inn i lokalet, der han ble etterlatt med en stor øl og fire schnapps, samt søndagsutgaven av Frankfürter Allgemeine. For her skulle nå snakkes norsk, det kunngjorde Susi på en sjarmerende dansk-norsk som jeg i denne bloggen ikke en gang vil gjøre et forsøk på yte rettferdighet. Ja. Det var altså Susi. Susanne Sørensen kunne vi bare glemme. Hun het Susi nå når hun var blant venner, slikt, altså at vi var venner, kunne hun føle på seg, hun oppfattet det straks, det var slik hun var skapt og skrudd sammen, vi måtte være så inderlig snille og hjelpe henne, noe vi, særlig Konrad var mer enn villig til, men hva med den gamle der inne i kroken, nei tenk ikke på ham, sa Susi og gjorde et kast med nakken, han er sliten etter all støyen i salen, og heller ikke av det sjalu slaget, det var da vi forsto at det var kjæresten hun hadde tatt med seg, og ikke en venn av hennes far, han satt uansett aldeles urørlig og stirret i avisen som lå flatt foran ham på bordet.

Ja, hun trengte hjelp, og Konrad vinket på mer champis til seg selv og vår nye venninne, rødvin til meg, og mer øl og schnapps til general Günter Heidenbach lenger inn i kulissene, det var nemlig slik fatt at hun ikke lenger holdt ut i Berlin, det var oppstått visse problemer av diverse delikate grunner, hun kastet et raskt blikk over skulderen, men General Günter lot seg ikke forstyrre, han hadde ikke en gang fått med seg at kelneren hadde vært der med påfyll, (han er så søt når han fordyper seg i aksjemarkedet, fniste Susi), men Berlin måtte hun altså bort fra, og det i en hast, ja det aller beste ville faktisk være å ikke vende tilbake dit i det hele tatt, hva trodde vi om det? Vi som bodde i Hamburg? Ville ikke Hamburg kanskje kunne romme en som henne også, for en varmblodig person som hun jo var, ville det etter all sannsynlighet være mer å hente blant de romslige og verdensvante hanseatene enn hos de iskalde prøyserne på slettene i Vorpommern, det følte hun på seg, ikke var det særlig vanskelig å forstå det fornuftsmessig heller. Hun var ferdig med Berlin. Det fantes dessuten flyttebyråer som, ja… Ordnet hele greia.

Og slik ble det. Dagen etter tok hun og general Günter inn på hotell Smolka, Eppendorfs perle, som Konrad alltid kaller det, og der ble de liggende med full pensjon i ca en måned, jul og nyttår inkludert, mens Konrad og jeg løp opp og ned trapper på alle mulige visninger, frem til den dagen da vi endelig kom over et solrikt rede i Falkenried, det var ikke så nøye med prisen, det forsto vi på henne, men svært viktig at leiligheten hadde et gjesterom der Günter kunne sove uforstyrret, det måtte helst ikke vende ut mot gaten.

Konrad og jeg dro egenhendig til Berlin og ledet flyttingen, det var et berg av kunst og nips og kitsch og klær og bøker, det hadde vært et mareritt dersom det altså ikke var for at slike flyttebyråer fantes, sterke karer med aksent som oss selv, som kom og hentet alt fra flygelet til hybelkaninen bak do, det var bare å peke og oppføre seg litt ovenfra og ned, og da vi var nesten ferdige kom husets eier på besøk, han hadde ikke sett noe til leien de siste seks månedene, men jekket seg ned da Konrad viste frem sider av seg selv som jeg til nå ikke hadde ant fantes, han ble farlig, et eller annet fra en ond italiensk film fra tredvetallet.

Da vi vendte tilbake var alt på plass i Falkenried, og gjesterommet allerede omskapt til atelié, det hendte nemlig at hun malte litt når det falt seg slik, og hvor det var blitt av general Günter spurte vi ikke om, vi stilte i det hele tatt ikke mange spørsmålene, vi skjønte at det var best å la det være, men i de neste to, tre årene dukket stadig nye generaler opp på slagmarken, de var alle litt slitne og med fjerne, melankolske blikk, som om de iakttok fienden som trakk seg tilbake, uten at dette synet evnet å glede dem. Det var disse årene som Konrad og jeg i stillhet, kun overfor hverandre, omtalte som ”Generalperioden” i Susis liv, og når det tok slutt tok liksom også dronningen farvel med oss, det teatralske aspektet forsvant fra scenen i takt med de virkelige jobbene som hel eller halvt profesjonell skuespiller, og vi ble gående i de samme gatene i Eppendorf, sittende på de samme kneipene og cafeene, som tre litt akterutseilte Nordmenn, Susi riktig nok ”med en dæsj dansk”, og med turbanen som et slags varemerke, et signal til omverden om noe som en gang hadde vært, men som neppe ville vende tilbake.

 

Her finner du oversikten over alle innlegg av Eppendorf-notatene. 

Innlegget Del 7: Susi dukket først opp på Forlagsliv.

Norske bøker ut i verden

$
0
0

Salget av norske bøker til utlandet har de senere år satt stadig nye rekorder, både i antall titler, språk og land.  Hovedgrunnene er dels en betydelig innsats fra NORLA og de store forlagenes agenter, dels den høye kvaliteten på norske bøker og trendene de ulike sjangrene representerer og treffer – samt en økende interesse for norsk og nordisk litteratur generelt.

Agency2
Slik kan en norsk roman i sør-koreansk tegn- og språkdrakt se ut.

Naturlig nok selges mange bøker til våre naboer i de nordiske land og til Europa for øvrig. Men den store engelsktalende verden, med USA i spissen, har åpnet for stadig flere norske forfatterskap. Mest eksotisk er dog salg til afrikanske og asiatiske land. Sør-Korea har lenge vært på kundelisten. Nå har også Indonesia kommet til, og Kina viser en stigende interesse, blant annet for norske barnebøker. Det er morsomt når oversettelser fra alle verdens hjørner dumper inn i forlaget, som håndfaste bevis på hva våre dyktige medarbeidere får til med knappe ressurser. Jeg gjorde et lite sveip innom Cappelen Damm Agency for å se og høre nytt i det avdelingen gjorde de siste forberedelsene før den årlige barnebokmessen i Bologna. Deretter London.

SINNA MANNKina – fremtidens marked?
Kina er et enormt marked som for alvor har begynt å lukte på norske bøker. Nylig fikk Anna Fiskes Hallo-serie, Tor Åge Bringsværd og Anne Holts Karsten og Petra-bøker (i alt 20 titler) og Gro Dahle og Svein Nyhus prisbelønte Sinna mann innpass i verdens mest folkerike land.
Stian Holes Morkels alfabet er solgt til Sverige, Øyvind Torseters Mulegutten er solgt til Spania og Anna Fiskes morsomme Alle har en bakside er solgt til Nederland. Mens Knut Nærums Glemmestedet, Ingunn Aamodts bok Frank og Arne Svingens Den forfulgte snart er klare for det danske marked og Færøyene har kastet seg over Vitseløve 2.

Agency3
Erlend Loes Doppler på makedonsk, der det kyrriliske alfabet formidler teksten.

Skjønnlitteratur
Erlend Loe
er en populær forfatter i så ulike land som Ungarn, Tsjekkia, Sverige, Danmark, Slovakia, Finland og Makedonia. Roy Jacobsens bøker er solgt til en rekke land gjennom mange år. Nå har Bulgaria sikret seg den kritikerroste romanen De usynlige. Også lyrikk selger. Odveig Klyves siste diktsamling La oss ta den blå himmelen med storm er nettopp solgt til Indonesia.

 

Arne & Carlos StrikkedukkerArne & Carlos
Strikke- og designerduoen Arne & Carlos har tatt verden med storm med sine Julekuler. Nå er Boka du lager selv solgt til Nederland, mens Strikk fra Setesdal og Strikkedukker er begge solgt til Sør-Korea. Tone Finnangers Sy til barn er solgt til Storbritannina og dermed inne på det store engelske markedet.

 

Les også: 
Bøker under en annen sol
Leve posten! 

 

Innlegget Norske bøker ut i verden dukket først opp på Forlagsliv.

Dan Aleksander Ramberg Andersen. Om å være bundet til flaggstangen.

$
0
0

«Jeg håper boken får leseren til å spørre seg om hvem man er, som nordmann, familiemedlem og ikke minst menneske. Hva drømmer du om? Hva forener oss? Hva er du redd for? Hva er du villig til å ofre for et liv du tror på?»

Dette sa Dan Aleksander Ramberg Andersen da jeg gratulerte ham med ny bok. Dan er nemlig enda en Cappelen Damm-kollega som har gitt ut egen bok i år. På dagtid er Dan redaktør for andre norske forfatteres bøker, om natten skriver han sine egne. Diktsamlingen Flaggtale kom på Tiden forlag like før påske. Vi er selvsagt veldig stolte av Dan her i forlaget. Jeg gikk enda litt lenger i og med at jeg leste Flaggtale i påsken – mens jeg ble bombardert med skigåing og hyttekos på Facebook. I virkeligheten var visstnok to tredjedeler av Oslos befolkning hjemme som jeg.

Det problematiske flagget

Dans bok har et norsk flagg på omslaget. Jeg har problemer med norske flagg. Flagg i tide og utide er noe vi er lært opp til i Norge, på samme måte som at geitost er godt og at skigåing er fint. Da jeg var barn, bygget mine foreldre hus og vi skulle selvsagt også ha flaggstang. Den nye hvitmalte flaggstangen ble reist med stor stolthet på tomtens høyeste punkt, en liten fjellknaus. Jeg husker at jeg var redd for at den skulle falle over meg da vi reiste den. Og senere følte jeg meg bundet til den. Vær så god, vær stolt av landet ditt. Naboene fulgte med på flaggheisingen med falkeblikk. Kun 1. mai var omstridt. Derfor har jeg i dag flagget liggende i en skuff. Det er grønt, gult og blått og påtrykket «Ordem e Progresso». Jeg henger det ut av vinduet når Brasil vinner landskamper. Det er altså sjelden i bruk.

Forfatteren hørte en indre stemme: «Jeg sverger min troskap til flagget»
På cafe i Amsterdam hørte forfatteren en indre stemme: «Jeg sverger min troskap til flagget»

Hva faen er det her for noe?

Innvandringsdebatten og Norges forhold til omverdenen kan være ubehagelig å forholde seg til for en tenkende nordmann. I rike land begynner alt med ekstrem selvtillit og slutter med paranoia, kan vi lese i Flaggtale. Akkurat det syntes også musikeren Sandra Kolstad var ubehagelig å tenke på, da hun laget lydboksingel med Dan nå nylig. I et intervju med henne forteller forfatteren hvordan han fikk ideen til boken: «… da jeg satt på en café i Amsterdam hørte jeg en stemme i hodet. Den sa «Jeg sverger min troskap til flagget». Og jeg tenkte: Hva faen er det her for noe? Hvem er det som sier det her? Så skrev jeg den ned og plutselig hadde jeg skrevet to av åpningsdiktene.»

Og hva betyr det å være norsk?

I Flaggtale møter vi en «vanlig» nordmann som begir seg ut på en filosofisk vandring i hva det innebærer å være norsk og å være menneske. Er det noen motsetning mellom de to rollene? Vi følger hovedpersonen gjennom levde og tenkte livsfaser og følger hans tanker rundt temaer som familieliv, kjærlighet, sex, politikk og innvandring. Jeg tenker også at denne vanlige middelklassenordmannen i boken gjennomgår en egen utvikling ettersom han tenker. Siden mange nordmenn kunne ha godt av utvikling, burde flere nordmenn tenke. Her er det altså mange gode tips til egen tenkning. Flaggtalen til Dan Aleksander Ramberg Andersen stiller flere spørsmål enn den gir svar. For eksempel om hva det innebærer å være norsk. Skal vi være stolte av det eller skal vi måtte forsvare det? Hva tenker du selv?

 

Dan Aleksander Ramberg Andersen er programleder for Lunsjpausen Poesi & Prosa onsdag 6. april 13.00. 

LES INTERVJUET SOM SANDRA KOLSTAD GJORDE MED FORFATTEREN HER

MER OM DAN ALEKSANDER RAMBERG ANDERSEN PÅ TIDEN FORLAG

SKAFF DEG BOKEN I VÅR NETTBOKHANDEL

 

 

Innlegget Dan Aleksander Ramberg Andersen. Om å være bundet til flaggstangen. dukket først opp på Forlagsliv.

Jesussoldaten – hør Anders Torp i samtale med Tone Egedius

$
0
0

Jesussoldaten Anders TorpPastorsønnen Anders Torp vokste opp i en pinsekarismatisk menighet som kjempet mot abort og homofili. Barna var en del av deres åndelige krigføring. Som tenåring ble Anders drillet i å overleve endetiden. For å bli kvitt sine synder ble han utsatt for eksorsisme.

I boken Jesussoldaten forteller han sammen med journalist Tonje Egedius historien om et Norge, som på kort tid er blitt et multireligiøst samfunn. Men har vi den viljen og kunnskapen som trengs for å se barn som ikke har det bra i religiøse miljøer?

I denne episoden av podcasten Bokprat samtaler Anders Torp og Tonje Egedius om en annerledes oppvekst, om radikalisering og veien ut.

Dette temaet vil også bli fulgt opp på arrangementet ÅPEN DØR: JESUSSOLDATEN, tirsdag 5. april kl. 19.00.
Da blir det panelsamtale med følgende personer:

HILDE LANGVANN, daglig leder Hjelpekilden Norge
DAG NYGÅRD, spesialrådgiver Norges Kristne Råd
KARI HALSTENSEN, kliniker tilknyttet VITA-behandlingen ved Modum Bad
ALF GJØSUND, forfatter og kommentator i Vårt land
STURLA STÅLSETT, professor ved Det teologiske Menighetsfakultet i Oslo

Ordstyrer for dette panelet er BIRGER EMANUELSEN.

 

Se også Anders Torp i VG-TV-serien FRELST, der han intervjues av Rut Helen Gjævert.
Podcasten Bokprat finner du også i din Podcast-app! 

 

Innlegget Jesussoldaten – hør Anders Torp i samtale med Tone Egedius dukket først opp på Forlagsliv.

Viewing all 4759 articles
Browse latest View live