Quantcast
Channel: Boktips
Viewing all 4759 articles
Browse latest View live

Hva får menn til å sende «dickpics» til kvinner de nesten ikke kjenner?

$
0
0
Dickpics Menn viser fram pikken sin
«Det er jo penis han vil høre meningen vår om. Han vil at vi skal bekrefte den», skriver Caroline Hainer i boken som nå er oversatt til norsk, av Anette Garpestad. Kjøp Menn viser fram pikken sin på Cappelendamm.no.

Jeg fikk tilsendt en dickpic fra en mann jeg chattet med på et datingnettsted.

”Hva syns du om bildet?”, spurte han. Min antagelse er at han egentlig lurte på hva jeg syntes om penisen hans.

Ja, hva syntes jeg om den?

Jeg synes mannligheten er vanskelig.

Denne evige lengselen etter å bli klassifisert og bedømt.
Denne lengselen etter å høre at hans penis er god nok.
Hvorfor er det så viktig hva jeg synes om denne fremmede mannens penis?

Hvorfor er det så viktig hva jeg synes om denne fremmede mannens penis?

Håper på positiv reaksjon, får som oftest negativ

Jeg tenkte så mye på akkurat dette spørsmålet at det endte opp med å bli en hel bok, en samling essays.

Jeg gjorde også en hel del research, jeg er jo tross alt journalist.
Jeg snakket med sexologer, forskere, biologer, psykologer og en mengde andre eksperter. I tillegg så jeg på utallige penisbilder. Jeg bladde gjennom online-gallerier og fikk tilsendt en mengde bilder. Det som overrasket meg mest var den store forskjellen mellom reaksjonen avsenderen (mannen) forventer og den faktiske reaksjonen til mottageren (kvinnen). Mannen håper på en positiv reaksjon, men får i de aller fleste sammenhenger en negativ reaksjon. Men på en eller annen måte blir det viktigere med en hvilken som helst reaksjon, enn ingen i det hele tatt.

I følge amerikanske studier har hver tredje kvinne mellom 19 og 40 år på et eller annet tidspunkt mottatt en dickpic.

Lyst til å lese flere kronikker, intervjuer med forfattere og få kuraterte lesetips? Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Dickpics er vanlige

Som oftest sendes en dickpic i en kurtiserende sammenheng, for eksempel etter en match på Tinder eller en side for nettdating. Og de er vanlige. I følge amerikanske studier har hver tredje kvinne mellom 19 og 40 år på et eller annet tidspunkt mottatt en dickpic.

I en undersøkelse nettdatingsiden match.com gjennomførte, svarte 47 prosent av mennene at de hadde sendt nakenbilder av kjønnet sitt, og 53 prosent av kvinnene oppga å ha mottatt sånne. 5500 single personer deltok i undersøkelsen. Det fremkommer derimot ikke tydelig om bildene som ble mottatt var uønsket eller ei.

Det er bare uønskede bilder som klassifiseres som dickpic, da ønskede bilder klassifiseres som sexting. Men i en annen undersøkelse gjennomført av YouGov for svenske Metro i 2016 ble dette oppgitt, og da oppga 26 prosent av de forespurte kvinnene at de hadde mottatt uønskede bilder av mannlige kjønn.

”En morsom greie”

Da jeg intervjuet menn som sendte dickpics startet de som oftest med å si at de sendte dickpics som ”en morsom greie”. Og at de bare sendte bildet for å se hva dama syntes.

Hvorfor denne driften mot å bli vurdert, tenkte jeg.

Hva er det vi skal ”synes” om bildet? Det er neppe den kunstneriske lyssettingen eller bildekvaliteten dickpic-avsenderen vil at vi skal vurdere, det er jo penis han vil høre meningen vår om. Han vil at vi skal bekrefte den.

Det er jo penis han vil høre meningen vår om. Han vil at vi skal bekrefte den.

Behov for bekreftelse på det «mannlige»

For i en tid der mannligheten er satt under lupen vokser behovet for å bli bekreftet som mann. Tradisjonelt maskuline egenskaper som aggressivitet, dominans og handlingskraft har ikke lenger den samme verdien. De fyller ikke lengre samme funksjoner som i tidligere generasjoner, der menn ble sendt ut i krigen og strukturen vi levde under var mer tradisjonell. Før visste vi hva som var mannlig og hva som var kvinnelig.

Er noe udiskutabelt «mannlig» i vår tid?

Det må muligens være penis. Derfor all målingen, eksponeringen og hyllesten av den. Hva synes du, spurte mannen som sendte meg en dickpic. Det han egentlig spurte meg om var hva jeg syns om ham som mann, om mannligheten hans.

Duger den?

Innlegget Hva får menn til å sende «dickpics» til kvinner de nesten ikke kjenner? dukket først opp på Forlagsliv.


Ukas dikt: Vårkjenning av Hans Børli

$
0
0

Våren føles for øyeblikket veldig fjern. Sibirkulda er meldt å vare en god stund til, og vi er nok mange som gjerne kunne tenkt oss at våren kom snart. I ukas dikt, «Vårkjenning», lar Hans Børli oss smake så vidt på den første fornemmelsen av vår. Det er et sart og nydelig dikt som rører ved det innerste i oss.

Hans Børli (1918–1989) var en norsk lyriker som ofte ble kalt skogens dikter, og i år feirer vi hundreårsjubileet for hans fødsel. Børli levde og arbeidet i skogen, og i diktene hans ser vi tydelig naturens betydning for dikterens liv og levnet. Han var også politisk interessert, og verkene hans tar opp eksistensielle temaer som krig, utenforskap, angst, tro og tvil. «Vårkjenning (Dagboksblar II)» ble først utgitt i 1962 i samlingen Ved bålet.

Vårkjenning (Dagboksblar II)

Jeg så våren i dag.
Et lys av grønt gjennom snøen
i søkket der en elg hadde kvilt
                              i nattbeita.

En kvast av tyttebærlyng.

Dyret hadde brånt den fram
med varmen av sitt blod
Jeg dekket den til med snø igjen.
Varsomt.
Slik du breier over et barn
som har sparket av seg dynen i søvne.

Les også

Ukas dikt: «Du var vinden» av Olav H. Hauge
Ukas dikt: «To tunger» av Inger Hagerup
Ukas dikt: «Viljen» av Åse Marie Nesse
Ukas dikt: «Tida» av Knut Ødegård
Ukas dikt: «Ikke alle kjærtegn» av Jan Erik Vold

 

Innlegget Ukas dikt: Vårkjenning av Hans Børli dukket først opp på Forlagsliv.

I hodet på en serieforfatter

$
0
0
Kjøp Nei, nei gutt på tanum.no.

M.J. ARLIDGE: NEI, NEI GUTT
Oversetter: Astrid M. Almaas

Etterforsker Helen Grace er ikke ukjent med tragedier. Men når de finner et lik i en nattklubb i Southampton, går hendelsen hardt inn på henne. Hun skjuler den personlige forbindelsen hun har til offeret – og jobber dag og natt for å finne gjerningspersonen. Morderen slår til igjen, og etterforskningen begynner å tære både på Helen Grace og på de andre i teamet. For Helen er valget hun står overfor umulig. Skal hun bekjenne dobbeltlivet sitt og med det miste kontroll over saken? Eller skal hun fortsette å skjule det hun vet og risikere å bli trukket inn? Hva hun enn gjør, vil ikke morderen gi seg før sannheten har kommet for en dag. Det finnes en skjebne verre enn døden.

– I Nei, nei gutt gir M.J. Arlidge sin hovedperson Helen Grace noen reale utfordringer – også av det personlige slaget. Det blir sagt at det er når en person kommer under press at den virkelige karakteren hennes kommer til syne. Derfor starter vi med å spørre Arlidge om dette er romanen der Grace viser sitt sanne ansikt?

– Ja, absolutt. Dette er romanen der vi virkelig blir kjent med Helen Grace. Hun er under større press enn noen gang. Hun blir stilt overfor et umulig dilemma da de mørke hemmelighetene i livet hennes blir avslørt. Helen har på en eller annet måte klart å komme seg til et sted i livet der hun er komfortabel, men i denne boka river jeg teppet bort under føttene hennes. Plutselig er hun i stor fare, hun trues av undergang på alle fronter, noe som leder til en svært sjokkerende og overraskende slutt.

I hver roman ønsker jeg å skape en særegen, djevelsk nemesis for Helen. En som kan presse henne til yttergrensene, drive henne ned i avgrunnen.

– Helen Grace møter ondskap i mange fasonger. Er det noen temaer du ikke ville ha skrevet om?

– Ja! Barn og dyr. Briters kjærlighet til dyr grenser til galskap, så jeg kunne aldri ha skadet dyr. Og jeg ville ha funnet det veldig vanskelig å skrive om barnemord eller grusomheter mot barn. Det tror jeg de fleste foreldre ville.

Les også

Gullkulen 2017

Her er de nominerte til Gullkulen – prisen for beste oversatte krimroman i 2017

– Oppfatter du romanserier som det beste formatet for å utvikle en litterær karakter?

– Utvilsomt! Man kan grave seg ned i personene i en roman, og i en romanserie kan du vise hvordan de utvikler seg, vise endringer påvirket av traumer og triumfer. Det er et fantastisk format, da du kan ta med leserne dine på en reise som varer i flere år, og skape et dypt og varig bånd med romanfigurene dine.

– Noen starter med karakter og andre med plott. Hva er det første du går løs på når du skaper nye «eventyr » for Grace?

– Vanligvis starter jeg med morderen. I hver roman ønsker jeg å skape en særegen, djevelsk nemesis for Helen. En som kan presse henne til yttergrensene, drive henne ned i avgrunnen. Så arbeider jeg derfra, plotter kampen deres svært detaljert. Nei, nei gutt er et godt eksempel på dette, der morderen er fast bestemt på å ødelegge Helen og ingen ting skal få hindre ham i det.

Les også

Krimfestivalen 2018 med kriminelt bra program

– Hadde du planen klar for Helen Grace helt fra begynnelsen? Visste du hvordan både personligheten og livshistorie skulle foldes ut?

– Vel, da jeg satte meg ned med min engelsk forlegger første gang for å diskutere roman nummer én (Elle melle), ga jeg dem grunnriss til de første sju bøkene i serien. Jeg har hele veien hatt en forestilling om hvordan Helens liv skulle utfolde seg mens hun fortsatte å jakte på seriemordere. Reisen har endret seg underveis, men det sentrale bildet med en kvinnelig Sisyfos som i evig tid soner for gamle synder, uten å få det helt til, har blitt stående.

M.J. Arlidge kommer til Krimfestivalen. Klikk her for å se hvor og når du kan møte ham. FOTO: BILL WATERS

M.J. ARLIDGE har på kort tid etablert seg som en av de viktigste krimforfatterne i Storbritannia de seneste årene. Arlidge har arbeidet med TV i over 18 år, blant annet i BBC. De siste åtte årene har han drevet et uavhengig dramaproduksjonsselskap. Nei, nei gutt er den femte boken i den kritikerroste og bestselgende Helen Grace-serien, som så langt består av Elle melle (2014), Bro, bro brille (2015), Dukkehuset (2016) og Er du med på leken (2017).

– Du har studert engelsk litteratur og tv-produksjon. Men hva førte deg til krimlitteraturen?

– Det er den sjangeren jeg setter høyest. Jeg liker komedier, historiske fortellinger og biografier. Men jeg elsker fortellinger som får pulsen til å øke, som røsker deg ut av din egen trygge, kjedelige verden. Derfor virket det naturlig for meg å skrive krimlitteratur.

– I Norge har folk ulike forklaringer på hvorfor krimlitteraturen har blitt så stor de siste tiårene; behovet for fortellinger der orden gjenopprettes, suget etter beretninger om moral, liv og død osv. Hva tror du er grunnen?

– Som jeg var inne på, er det delvis eskapisme. Men for meg er det også noe helt grunnleggende i det. Jeg tror at vi alle er fascinert av kriminalitet. De fleste av oss er gode, lovlydige borgere, så vi blir nysgjerrige på hvorfor folk gjør ting de vet er farlig eller dødelig. Seriemordere fascinerer oss sannsynligvis mest, fordi de er i den ekstreme enden av denne moralske skalaen. De utfører handlinger som virker bisarre, brutale og irrasjonelle. Hvorfor vil man for eksempel oppbevare noens avhuggede hode i kjøleskapet? Jeg tror at en del av vår interesse for krimlitteratur kommer fra et ønske om å forstå, og å konfrontere vår mørkeste frykt.

De fleste av oss er gode, lovlydige borgere, så vi blir nysgjerrige på hvorfor folk gjør ting de vet er farlig eller dødelig.

– Du har skrevet en liten hyllest til Patricia Highsmith. Er hun den viktigste inspiratoren din?

 – Highsmith er stor inspirasjon for meg fordi hun er den mest originale og interessante krimforfatteren. Hun velger aldri den opplagte veien, bruker aldri klisjeer. Det er ingen «gode» i bøkene hennes – personene eksisterer i en fallen verden der alle er kompromitterte på et eller annet vis. Jeg elsker at hun unngår den rettskafne heltinnen, det uskyldige offeret som må reddes og de todimensjonale, onde skurkene. Når det er sagt: Den mest opplagte påvirkningen kommer nok fra Stieg Larsson. Millenniumstrilogien endret måten jeg så på krimlitteratur. Jeg hadde alltid elsket «the baddies» i thrillerne, men oppfattet ofte etterforskerne som kjedelige og uinspirerende. Larsson viste meg at «the good guys» ikke måtte være kjedelige. Lisbeth Salander er for meg en av de store krimskapelsene – en helt unik og overraskende etterforsker som lever lenge i leserens hukommelse.

– Kan leserrespons påvirke deg?

 – Ja, men bare i vid forstand. Jeg er lydhør for hvordan lesere responderer – om de for eksempel oppfatter romanene som alt for grafiske. Da kan det hende jeg justerer litt i henhold til dette. Men i bunn og grunn skriver jeg det jeg selv ville likt å lese – og håper at andre liker det.

Saken er skrevet av Marius Aronsen for Krimmagasinet. Se hvilke forfattere som kommer og les hele programmet til Krimfestivalen 2018 på Krimfestivalen.no

 

 

Innlegget I hodet på en serieforfatter dukket først opp på Forlagsliv.

10 år med påskekrim

$
0
0
Kjøp Påskekrim 2018 på tanum.no.

Da Arve Juritzen hadde et nystartet forlag, ble han overrasket over å oppdage at ingen forlag brukte ordet påskekrim på nye utgivelser. Dermed klinket han til med en samling med krimnoveller fra flere av de beste norske krimforfatterne. Det skulle være en pocketbok til å putte i tursekken og kose seg med foran peisen. Det ble en stor suksess, og nå er den tiende boken Påskekrim 2018 ute i handelen.

Saksøkt av Freia

Omslagene har vært en viktig del av salgssuksessen. Der har det vært lekt med påsketradisjonene, og de er fargesterke, humoristiske og litt provoserende. Freia forsøkte å stoppe den første påskekrimsamlingen. De hevdet at Juritzen forlag hadde brukt designet til deres Kvikk Lunsj, og saken gikk i to rettsrunder til lagmannsretten. Der ble avgjørelsen at Freia har rettighetene til de tre stripene slik de fremstår på sjokoladen, og at Juritzen forlag har rettighetene til de tre stripene med kulehull slik de ble brukt på omslaget fra 2013.

Det omstridte omslaget på den aller første Påskekrim.

Søksmålet fra Freia ga fart på salget og den første boken ble solgt i 16 000 eksemplarer, og dermed var serien etablert. Flere andre forlag har forsøkt seg med tilsvarende novellesamlinger, uten å oppnå samme suksess. Samlet er det nå solgt ca. 250 000 eksemplarer av serien.

Bråk på nytt om årets omslag

Også i år har Juritzen forlag ertet på seg folk med omslaget. En korsfestet kylling har ført til at noen bokhandlere på Sørlandet har nektet å selge boken. Enkelte forfattere har også vært skeptiske, mens det samtidig har vært mange positive reaksjoner fra leserne.

Unni Lindell, Gunnar Staalesen, Torkil Damhaug – og undertegnede

Gjennom 10 år har over 70 forfattere bidratt med totalt over 170 krimnoveller. I år er det også en rekke kjente forfattere som har bidratt, for eksempel Lars Saabye Christensen, Unni Lindell, Torkil Damhaug, Anne B. Ragde, Jørgen Jæger og Lene Lauritsen Kjølner. Undertegnede debuter i krimbokform med en ungdomssynd av en novelle som heter «Et lite bitt, elskede».

Feiring på Krimfestivalen

Lørdag 10. mars blir det 10 års-feiring under Krimfestivalen. Det skjer i Teaterkjeller’n kl. 1800. Dit kommer Unni Lindell, Torkil Damhaug, Gunnar Staalesen og Øystein Wiik i tillegg til Arve Juritzen og Sarah Natasha Melbye.

Les også

Kriminelt godt sagt

Innlegget 10 år med påskekrim dukket først opp på Forlagsliv.

Boktipset: Utrolig fascinerende fremtidsdystopi

$
0
0
Kjøp «Den danske borgerkrig 2018-24» på www.cappelendamm.no

Romanen Den danske borgerkrig 2018-24 av Kaspar Colling Nielsen tar deg raskt inn i en blodig handling hvor politikere blir halshugget på åpen gate og bankfolk jaget vilt.

Takket være et avansert stamcelleprogram kan en mann som opplevde borgerkrigen som 25-åring, se tilbake på de opprivende hendelsene 450 år senere. Han forteller om borgerkrigen til sin beste venn, den nå 350 år gamle border collien Geoff, som har utviklet evnen til å både snakke og reflektere over livet.

Den gamle rikmannen gir oss borgerkrigfortellingen i lys av sitt eget unge liv. De leser dikt, har sexorgier og forteller hverandre historier som vikler seg inn og ut av den gjennomgående borgerkrigsfortellingen.

Denne kritikerroste romanen karakteriseres som noe av det villeste mellom to permer. NRK skriver: «Den danske forfatteren Kaspar Colling Nielsen (…) har blitt superstjerne med den dystopiske romanen Den danske Borgerkrig 2018-2024.»

«Briljant» skriver Sindre Hovdenakk i VG og triller terningkast seks.

Les også

Stående applaus til denne:

– Denne har «et refleksjonsnivå himmelhøyt over det aller meste av dagens samtidslitteratur»

Les også

"Ny" litterær stjerne fra Danmark:

– Jeg hadde 5000 kroner i den ene lomma og litt kokain i den andre

Innlegget Boktipset: Utrolig fascinerende fremtidsdystopi dukket først opp på Forlagsliv.

Sykehusskrekk resulterte i en nervepirrende krimroman

$
0
0

Noe av det Sarenbrant frykter mest av alt er sykehus. Hun er livredd for sykdommer og blod. Da mormoren hennes for noen år tilbake fikk hjerneslag, besøkte Sarenbrant henne ofte på avdeling 73 på Danderyds sjukhus. Hun minnes hvordan mormoren var like engstelig hver gang hun skulle gå. Hun ville ikke være alene på sykehuset. Sofie skjønte mormoren sin godt. Hva om hun selv ble alvorlig syk og overlatt til fremmede på et sykehus? Og det er nettopp det som skjer med etterforsker Emma Sköld i Avdeling 73.

Se Sofie Sarenbrant på Krimfestivalen 8-10.mars, meld deg på her!

Fem måneder i koma

Den kvinnelige etterforskeren våkner opp på intensivavdelingen etter en alvorlig rideulykke. Emma husker bare bruddstykker fra ulykken, men hun blir mer og mer sikker på at noen forsøkte å skade henne. På intensivavdelingen føler Emma seg trygg, men da hun blir flyttet til avdeling 73, kan hvem som helst nå henne. Emma kan ikke bevege seg, og på et sykehus kan folk komme og gå.

– En lettlest historie man bare må lese videre i, meldte morgenprogrammet Gomorron på SVT i Sverige. Kjøp Avdeling 73 på cappelendamm.no

Stor suksess i Sverige

Sofie Sarenbrant henter inspirasjon fra trivielle hverdagshendelser til sine krimromaner. Ideen til Visning – som var Sarenbrants første bok på norsk i 2017 og Sveriges mest solgte bok i 2015 – fikk hun da hun skulle kjøpe hus i Bromma utenfor Stockholm. I boka rammes folk som skal ha visning av grufulle drap.

Sofie Sarenbrants lettleste, smarte og virkelighetsnære krimbøker har brakt stor suksess i Sverige, der hun haler innpå venninnen og kollegaen Camilla Läckberg i popularitet. Ideen til debutromanen Vecka 36 fikk Sofie Sarenbrant da hun var gravid. Det slo henne at hvis hun skulle bli kidnappet, var det ikke bare én, men to mennesker som forsvant. Boka handler om en høygravid kvinne som forsvinner fra sommerhuset sitt. Bakom din rygg, der intriger og sjalusi fører til drap i en frisørsalong, er inspirert av en tur til frisøren. Plutselig kom hun til å tenke på at frisørens arbeidsredskap er et potensielt drapsvåpen. I en salong sitter man med ryggen til en person man vet fint lite om, og denne personen har i tillegg en sylskarp saks i hånden!

 

 

Innlegget Sykehusskrekk resulterte i en nervepirrende krimroman dukket først opp på Forlagsliv.

Tre viktige feministiske bøker du bør lese

$
0
0

Mary Beard: Kvinner & makt – et manifest

Du kan ikke uten videre finne plass til kvinner i en struktur som allerede er kodet som mannlig – du må endre hele strukturen.

tre viktige feministiske bøker
Ikke gå glipp av denne kritikerroste feministiske utgivelsen på norsk. Kjøp boken på CappelenDamm.no

Storbritannias mest kjente autoritet på klassisk litteratur viser med ironi og vidd hvordan menn historisk sett har behandlet mektige kvinner. Kvinner og makt er et kortfattet, men slagkraftig feministisk manifest og et betimelig innlegg i dagens debatt om behandlingen av kvinner i offentligheten.

Beard reflekterer også over egne opplevelser med kjønnsdiskriminering på nett og trakasseringen hun har måttet utstå som offentlig kvinne, og spør seg: Hvis kvinner ikke helt regnes som en del av maktens strukturer, må vi ikke da revurdere hva vi anser som makt? «Kulturhistorisk konfekt» skriver Dagens Næringsliv i sin anmeldelse av boken.

Oversatt av Inger Sverreson Holmes

Les også

En vittig og klok bok av Mary Beard

Kvinner og makt – en ny feministisk klassiker

Caroline Hainer: Menn som viser fram pikken sin

Da jeg fikk tilsendt et bilde av en erigert penis, ble jeg oppriktig nysgjerrig på hvorfor menn sender slike bilder.

tre viktige feministiske bøker
En av dem som har fått tilsendt dickpicks? Les Caroline Hainers bok! Du får kjøpt den på CappelenDamm.no

Caroline Hainers feministiske prosjekt startet nettopp da hun selv fikk tilsendt en dickpic for tre år siden. Hvorfor elsker egentlig unge gutter å tegne tissefanter i snøen? Hva får en mann til å sende dickpics til kvinner de nesten ikke kjenner? I boken Menn som viser fram pikken sin undersøker Caroline Hainer mannens komplekse forhold til sitt kjønnsorgan. Menn viser fram pikken sin handler også om en manndom i forandring, og Hainer mener at endringene hos menn må sees i relasjon til kvinner. Ifølge den svenske forfatteren og kritikeren må vi erkjenne ulikhetene mellom kjønnene, men for å gå videre må vi også forstå hvorfor.

Oversatt av Anette S. Garpestad

Les også

Ny bok - "Menn viser fram pikken sin"

Hva får menn til å sende «dickpics» til kvinner de nesten ikke kjenner?

Kristin M. Hauge: Brev til en datter

Jeg ønsker en nyansert verdidebatt mellom generasjonene om veien kvinner går.

tre viktige feministiske bøker
Forfatteren håper hun kan være med på å starte nye samtaler mellom mor og datter. Kjøp den på CappelenDamm.no

Brev til en datter er en annerledes og nær historiebok, et fortrolig brev til Skam-generasjonen om alt mødre i dag ligger våkne for. Her forteller en mor sin datter de helt nære historiene til fem kvinner som tok tak i hver sin del av hverdagen vår, og var med på å skape det vi trodde var det likestilte Norge. Livet har lært dem mye om drøm og virkelighet, valg og konsekvenser, bekymringer og anger. Og om at likestilling og likeverd er verdier vi fortsatt må kjempe for, vi som har tatt dem som en selvfølge. De tredve rådene fra mor til datter gjør dette til en berørende, aktuell og viktig bok for flere generasjoner.

De fem mødrene Kristin M. Hauge har intervjuet, er:

  • Sidsel Rasmussen rømte til Paris som 17-åring og levde i Simone de Beauvoirs miljø i flere år. Tilbake i Norge startet alenemoren krisesenter for kvinner.
  • Frøydis Guldahl skapte Jentelovene som endret norsk barneoppdragelse og skolehverdag. Mens hun selv var husmor i en høyblokk, skrev hun bestselgerboken som ble TV-serien Jentene gjør opprør.
  • Elisabet Helsing gjorde amming til en kvinnesak, kuppet NRKs lørdagsunderholdning og åpnet Gro Harlem Brundtlands øyne.
  • Sissel Benneche Osvold våget å si høyt og tydelig fra om urett. Som kommentator i Dagbladet stilte hun spørsmål ved alt fra sanseløs russefeiring og gutteklubber i næringslivet til risikoen ved å proppe kvinner i overgangsalderen fulle av østrogen.
  • Juliet Okparaebo trener skolejenter med minoritetsbakgrunn i friidrett for å vise dem hva som er mulig. Hun bruker idrett til å styrke jentenes helse og selvfølelse.

Les også

Feminister fra 70-tallet til ungdom nå:

Hvordan snakker vi med døtrene våre om #metoo, utseende- og «like»-press?

Innlegget Tre viktige feministiske bøker du bør lese dukket først opp på Forlagsliv.

Menn viser fram pikken sin

$
0
0

Hvorfor elsker egentlig unge gutter å tegne tissefanter i snøen? Hva får en mann til å sende dickpics til kvinner de nesten ikke kjenner? I boken Menn viser fram pikken sin undersøker Caroline Hainer mannens komplekse forhold til sitt kjønnsorgan.

Hvorfor sender menn dickpics?
En av dem som har fått tilsendt dickpicks? Les Caroline Hainers bok! Du får kjøpt den på CappelenDamm.no

Skrevet mye om menn og kropp

Noe av bakgrunnen for at hun har skrevet denne boken startet med at hun selv fikk tilsendt en dickpic for rundt tre år siden. Samtidig har Hainer alltid vært nysgjerrig på det motsatte kjønn.

– Som filmkritiker har jeg også skrevet mye om den mannlige kroppen på film og TV. Og da jeg faktisk fikk tilsendt et bilde av en erigert penis, ble jeg oppriktig nysgjerrig på hvorfor menn sender slike bilder. Svaret ble langt, som du skjønner, forteller Caroline og smiler lurt.

Boken er (naturlig nok) blitt superaktuell i forbindelse med alt som har skjedd og skjer rundt #metoo. Denne uken besøker Caroline Hainer Norge og Oslo for første gang. Medieinteressen er stor, og morgenen torsdag 8. mars deltar hun nettopp i en paneldebatt hvor #metoo er tema på Nationaltheatret. Samme kveld gjester hun Cappelen Damms 8. mars-arrangement, Kvinner og makt, på Kulturhuset.

Les også

Feminister fra 70-tallet til ungdom nå:

Hvordan snakker vi med døtrene våre om #metoo, utseende- og «like»-press?

Dickpics og #metoo

– Boken min kom ut i Sverige akkurat da #metoo-kamanjen virkelig brakte løs. Den positive effekten ble jo at vi startet å snakke om oppførsel og ulikheter innenfor seksualitet og kjønn. Det er bra! I tillegg fikk man en del ord og verktøy som man kunne benytte seg av, sier Caroline.

For Hainers del var det likevel ikke bare positivt alt det som skjedde rundt #metoo med tanke på hennes feministiske prosjekt og dickpics-bok.

Hvorfor sender menn dickpics?
– Vi må erkjenne ulikhetene mellom kjønnene, men for å gå videre må vi også forstå hvorfor. Det er der det stopper opp i dag, mener Caroline Hainer. Foto: Louise Enhörning

– Ønsket mitt med denne boken er å gi et ærlig og analytisk innblikk i å prøve å forstå hvorfor menn sender slike dickpics. Formålet mitt med å vise at dette er en del av noe mye større havnet i bakgrunnen med #metoo-debatten. Plutselig ble boken sett på som et innlegg i denne debatten, det synes jeg ikke at den er, sier hun.

Les også

Hørt om Bye Felipe?

Les dette før du avviser noen på Tinder!

En mannlighet i forandring

Så hva skal leserne sitte igjen med etter å ha lest boken Menn viser fram pikken sin? Utforskningen ledet henne til spørsmål om manndom, Antikkens fallossymboler, idrettens lagbilder, valgkampanjer, Internettets mørke kroker, og ikke minst dickpics. Men boken handler også om en manndom i forandring.

– Endringene hos menn må sees i relasjon til kvinner. Uten den ene finnes ikke den andre. Vi må erkjenne ulikhetene mellom kjønnene, men for å gå videre må vi også forstå hvorfor. Det er der det stopper opp i dag, forklarer Hainer og legger til:

– Jeg håper boken min kan vekke til live tanker og spørsmål som havnet i bakgrunnen. Nå har vi fastslått at det finnes ulike nyanser overalt, uavhengig hvor vi er eller jobber. Neste steg blir å forstå hvorfor – og der igjen kunne viske ut forskjellene, avslutter hun.

«Menn som viser fram pikken sin» er oversatt av Anette Garpestad.

Les også

Tre viktige feministiske bøker du bør lese

Innlegget Menn viser fram pikken sin dukket først opp på Forlagsliv.


– Det tok meg ti år og mange mislykkede prosjekter før romanen var klar

$
0
0

C.J Tudor kommer til Krimfestivalen 2018!

Hvordan føles det å ha så stor suksess med din debutroman?

– Fantastisk og ganske skremmende og! Men jeg prøver å ikke stresse eller presse meg selv. Dette har jeg drømt om lenge. Jeg skal nyte det!

VG trillet terningkast fem til Krittmannen, les hvorfor i anmeldelsen.

Du har hatt ulike jobber skjønner vi, før du ble en fulltidsforfatter…? Vi ser blant annet at det står at du har jobbet som journalist på biografen din. Men der står det at du var en «fryktelig» anker? Kan du røpe litt mer fra TV-karrieren din? Noen spesielle øyeblikk?

– En nifs krimroman om jakten på en morder der mystiske krittfigurer både tåkelegger og peker på den skyldige.(…) Barndommen kan utvilsomt være idyllisk – men også fylt med frykt og uhygge. I Krittmannen får vi alt i rikt monn, skrev Tom Egeland om denne i VG og ga terningkast 5. Kjøp Krittmannen på Cappelendamm.no

– Å Gud ja. En gang skulle jeg intervjue Tim Robbins i forbindelse med filmen “Dead Man Walking” (en trist film om en innsatt dømt til døden). Problemet mitt var, at alle spørsmålene mine var humoristisk vinklet. Og produsenten min sa at jeg måtte holde meg til de forberedte spørsmålene. En av dem (gudene vet hvorfor) var om Susan Sarandon’s bryst. Nei, det gikk ikke bra!

– På den andre siden, så fikk jeg intervju Robert Downey Junior og han viste meg brystkassa si, så jobben hadde jo sine oppturer også!

Hvordan skjønte du at du hadde kapasiteten til å skrive en så god historie, og å avslutte et så stort prosjekt -som det jo er å skrive en bok?

– Jeg kom meg ikke i gang med skrivingen før jeg var i midten av 30-årene. Den første boken jeg skrev var fryktelig, men jeg beviste i det minste at jeg kunne fullføre noe. Det tok meg allikevel ti år og mange mislykkede prosjektet og avslag før jeg endelig ble utgitt.

Og når skjønte du at du virkelig hadde en god historie?

– Jeg vet ikke om du noen gang vet om det du skriver er bra eller ikke. Straks jeg leverte Krittmannen var jeg overbevist om dette var det verste jeg noen gang hadde skrevet – og at ingen agent – og i hvert fall ikke forlegger – ville ha det. Heldigvis tok jeg feil!

Deler av historien din er fra 80-tallet. Du har også sagt tidligere, at du var så glad for at du fikk være tenåring på 80-tallet. Hva er det som er så fascinerende med dette tiåret?

– Vel, jeg tror du alltid har et spesielt forhold til tiåret du vokste opp i. Men 80-tallet var jo ganske kult. Bra musikk, kule filmer. Og det var tiåret før teknologien virkelig kom på banen. Ingen hadde mobiltelefoner, det var bare fire tv-kanaler. Videospillere og toastjern var det mest teknologiske som fantes. Og folk lagde mix tapes. Jeg savner det!

Du skal snart være med på Krimfestivalen her i Norge, og vi ser virkelig frem til besøket ditt. Har du vært her før?

– Takk. Jeg har aldri vært i Norge før, så det blir så spennende. Jeg ser frem til å møte de flotte forlagsfolkene mine og alle de andre flinke forfatterne. Hvis det er en ting jeg har lært på denne reisen, så er det at krimforfattere er de søteste og hyggeligste folkene. Håper jeg får noen nye venner. Og jeg gleder meg til å snakke om boka, jeg elsker å fortelle om skrivingen – av og til er det vanskelig å få meg til å stoppe!

C.J Tudor fikk forøvrig svært gode anmeldelser da romanen hennes kom ut her i Norge i januar. – Det er en intrikat og godt fortalt historie C.J. Tudor formidler. Hun kombinerer en allmenngyldig fortelling om å være tenåring på 80­-tallet og etablert voksen i våre dager, med lekne populærkulturelle referanser og et godt plott der brikkene faller på plass til slutt, skrev Ole Jacob Hoel i Adresseavisen og ga den terningkast 5. 

 

Innlegget – Det tok meg ti år og mange mislykkede prosjekter før romanen var klar dukket først opp på Forlagsliv.

Den farlige reisen til Mummidalen

$
0
0

Den tredje bildeboken om Mummidalen

Den farlige reisen er en bildebok fra 1977 forfattet og illustrert av Tove Jansson. Boken er skrevet på vers, og ble gjendiktet til norsk av André Bjerke i 1978. Dette er den tredje bildeboken med fortellinger om Mummitrollet og hans familie og venner i Mummidalen. Fortellingen beskrives som «En lek med skrekk og katastrofeglede i et halsbrekkende eventyr». Reisefølget faller etter hvert til ro i Mummidalen.

Pernille og katten spiller hovedrollen

Boken handler altså om Pernille, en helt vanlig jente som skiller seg fra figurene hun møter på sin vei. Pernille og katten hennes havner i en forvirrende verden med skremmende dyr, en øde havbunn, en vulkan, en solformørkelse og en snøstorm. Sammen med figurer fra mummiuniverset reiser de gjennom verden – til fots og i en ballong, helt til de kommer fram til Mummidalen. Mummitrollene dukker opp i bokens siste del, i «ett land av varme, vennlighet og farger.»

Den farlige reisen
Pernille og kattens farlige reise og dramatiske reise ender i Mummidalen.

En hyllest til Elsa Beskow og John Bauer

Bildene i boken ble laget før teksten. De har et preg av tablåer eller frosset handling. Boken er både en hyllest til Janssons forbilder Elsa Beskow og John Bauer, og er et bilde på kunstnerens egen reise inn i Mummidal-universet. Pernille har forøvrig flere likhetstrekk med Alice i Alice i Eventyrland og hennes reise gjennom et forvirrende og farlig bakvendtland. Begge hovedpersonene drives av kjedsomhet, og må forholde seg til verdener som preges av horror-elementer. Og begge blir utfordret til å bevise sin egen eksistens. Fuglene i Alice-boken ligner på fuglene Tove Jansson tegnet som illustratør til en tidligere utgave av Alice i Eventyrland.

Den farlige reisen
På omslagsillustrasjonen til Den farlige reisen ser vi Pernille sammen med en samling av kjente, kjære og ulignlige vesener fra Mummidalen – bokstavelig talt på kanten av stupet.

Tove Jansson (1914-2001) var finlandssvensk og er kjent over store deler av verden som forfatter, tegneserieskaper, illustratør og maler. Bøkene hennes er oversatt til mer enn 34 språk. I 1945 kom den første boken om Mummidalen, Småtrollene og den store oversvømmelsen.

Tove Jansson
Tove Jansson var en høyt elsket forfatter og illustratør. Bøkene hennes, særlig Mummi-universet, har blitt internasjonale klassikere og lever fortsatt i beste velgående snart 20 år etter hennes død.

Skrev ni bøker om Mummidalen

Tove Jansson internasjonale suksess kom med boken Trollmannens hatt (1948). Den farlige reisen er bildebok nummer tre i Mummi-serien. Til sammen skrev hun ni bøker om de kjente og kjære figurene: Mummitrollet, Mummipappa, Mummimamma, Snusmumrikken, Sniff, Lille My, Filifjonken, Hemulen, Hattifnattene m.fl. Hun skrev også poesi og voksenbøker, som Billedhuggerens datter, Den lyttende, Sommerboken, Solbyen, Den ærlige bedrageren og Rent spill, som alle er utgitt på norsk. I tillegg til sine egne utgivelser illustrerte Jansson også bøker av forfattere som J.R.R. Tolkien og Lewis Carroll.

Les også

Anbefalt lektyre for små og store

Tove Jansson – den ultimate sommerbokforfatter

Les også

100-års jubilant Tove Jansson skrev de ultimate sommerbøkene

Innlegget Den farlige reisen til Mummidalen dukket først opp på Forlagsliv.

Velkommen til den sjuende Krimfestivalen

$
0
0

Under Krimfestivalen torsdag 8. mars til lørdag 10. mars er nesten hele den norske krimeliten er på plass. Du kan møte for eksempel Jo Nesbø, Gunnar Staalesen, Trude Teige, Jørn Lier Horst, Tom Egeland og Torkil Damhaug. Det kommer 18 forfattere fra utlandet bl.a. Clare Mackintosh, Arne Dahl, Håkan Nesser og Malin Persson Giolito.

En av verdens fremste krimfestivaler

De siste årene har vært en gullalder for norsk krim. Krimfestivalen ønsker å utforske dette fenomenet og sette norsk krim inn i et internasjonalt perspektiv. Den første festivalen ble arrangert i 2012. Festivalen ble umiddelbart en stor suksess, og bl.a. har avisen The Guardian trukket fram Krimfestivalen som en av verdens fremste krimfestivaler.

Dødstrømpene – kvalitet, ikke kvantitet

«Uansett hva kvinner foretar seg, så må de gjøre det dobbelt så bra som menn for å bli ansett som halvparten så dyktige. Heldigvis er ikke det særlig vanskelig.» Den kanadiske forfatteren Charlotte Whitton hadde nok ikke bare norsk krimlitteratur i tankene da hun uttalte seg om forholdet mellom kvinner og menn. Likevel er det et faktum at man de siste 25 årene har hatt et inntrykk av at norsk krim domineres av kvinnelige forfattere, til tross for at andelen krimromaner skrevet av kvinner er dessverre er forskrekkelig lav.

Inntrykket av kvinnedominans skyldes først og fremst at noen av «søylene» i norsk krim har hatt sin storhetstid denne perioden. Forfattere som Karin Fossum, Anne Holt og Unni Lindell har hatt strålende kritiker- og salgssuksesser både her hjemme og ute.

Nordmenn og krim

Hvorfor elsker vi som lever i et av verdens rikeste og tryggeste land, å lese om vold og død? Dette og andre spørsmål knyttet til norsk krim er noe av det Krimfestivalen ønsker å utforske. Det aller viktigste er at norske krimlesere får møte mange av Nordens, ja kanskje verdens, ledende forfattere.

Høydepunkter i programmet

Du finner hele festivalprogrammet på festivalens nettside krimfestivalen.no. Her er det tett mellom høydepunktene. Ett av dem er urpremieren på krimkomedien Blodig Bokbad av Knut Nærum, på Centralteatret torsdag 8. mars kl 20.00. Stykket spilles hver kveld under festivalen, og går rett over i Festkveld med fengslende samtaler med noen av de mest sentrale forfatterne på festivalen.

Krimmagasinet

Til Krimfestivalen lages det et krimmagasin. Det fås i alle Oslo-bokhandlene, og en mindre utgave av magasinet er bilag i dagens Dagbladet. Du finner det i bladbar form her. Det er fylt med stoff om vårens krimbøker og Krimfestivalens forfattere. Vi håper at det vil friste deg til å lese flere krimromaner, og at du får lyst til å komme på Krimfestivalen.

 

Innlegget Velkommen til den sjuende Krimfestivalen dukket først opp på Forlagsliv.

Når tåketrollene brer festtåketeppet over Holmenkollen

$
0
0

Møt teppeflyverne Sky og Skodde

Den søndagen på senvinteren når konge, dronning, prinser, prinsesser og folk fra hele verden er samlet for å se Årets Hopprenn – hva kommer gjerne sigende da? Riktig. Samme dag feirer nemlig tåketrollene Tåkefolkets Høytidsdag, og i den urgamle tåkeveven har tåkeveverne vevet et fint festtåketeppe som de små tåketrollene flyr ut og legger over hoppbakken – rett før den første hopperen setter utfor. Sky og Skodde er to av teppeflyverne som du kan møte i min første bok om tåketrollene.

Tåketroll
Her er deler av kongefamilien på plass under det årlige Holmenkollrennet. Illustrasjonen er hentet fra boken Tåketroll på tåketokt, illustrert av Sandra Steffensen.

Personifiserte naturfenomener

Vær og natur har kraft til å påvirke små og store begivenheter i livene våre, og fra fabler og folkeeventyr er vi godt kjent med personifiserte naturfenomener. Slik føyer tåketrolluniverset seg inn i en gammel forestillingsverden og fortellertradisjon, og inn i blåfjelluniverset. I ekkohulen låner den gamle blånissen Ekko-Ekko-rop i fjellet og gir det tilbake, og når folk i Bygda tror de kan høre selve Blåfjell synge og spille i Den Blå Timen før jul, er det blånissene som gir dem denne naturmystikken i gave. Selv om tåketrollene ikke er i slekt med blånisser, rødnisser og grånisser, er de beslektet.

Tåketroll
Tåketroll på tåketokt er første bok i en ny serie av Gudny I. Hagen. Omslagsillustrasjon: Sandra Steffensen

Tåkefolkets visdomsord

I neste bok, Tåketroll i Blåfjell, møtes karakterer fra alle miljøer i glede og dramatikk. De har alle en høy bevissthet om at de tilhører Den Store Naturen, og har hver for seg en filosofi om hvorfor de finnes og hva som er deres livsoppgaver. Slik blånisser har påtatt seg å passe på at fjellet er rent, og å lage Den Blå Timen og Julenatthimmelen, vever tåketrollene tåketepper fordi de er overbevist om at de har en stor og viktig rolle: ”Tåke må finnes for å gjemme det fineste vi har, så vi husker at vi er glade i det, og når tåka letter, syns vi det er enda finere enn før!” Dette er Tåkefolkets Visdomsord, som må sies på ett pust.

Tenk at det finnes et eget tåkefolk i Kollen!

Tanken om at det finnes et eget ”folk” i Kollen vokste fram for snart tre år siden, etter et møte med påtroppende direktør ved Skimuséet i Holmenkollen, Birgitte Espeland. Muséet ligger midt i det majestetiske hoppanlegget, og selv om omgivelser og utsikt er uslåelig, kan én faktor gjøre stor forskjell på hvilken opplevelse en besøkende får: Selve antagonisten i fortellingen om Holmenkollen, og sikkert marerittet for en hopparrangør – tåka. Det heter at en skal eksponere seg for det en frykter, og jeg besluttet å ta ondet ved roten og undersøke nærmere hvem som skaper denne ugreien. Slik fikk jeg øye på et flyvende folk med haler – glade, morsomme og trollete – og halvveis gjennomsiktige, så vi vanlige folk bare skal tro at vi ser dem. Jeg ville skape en fortelling om et samfunn med flere generasjoner, og fant ut at når tåketroll er unge, har de flykraft i halene så de kan fly ut og legge tåketepper over hoppbakken. Når de blir eldre, mister de kraften. Da må de sitte i den urgamle tåkeveven og veve tåketepper. Men de beholder livsglede og humør! ”Når vi er små skal vi sveve, når vi er gamle må vi veve – derfor fins vi til, og slik skal vi leve.” (Fra Tåkefolkets Høytidssang)

Gode idéer vokser på trær

Forfattere og fortellere får ofte spørsmål om hvor idéene til historiene kommer fra. Gode idéer vokser på trær, og alle mennesker kan finne dem, hver dag, overalt. Men å forvalte idéene, utvikle dem og gjøre dem interessante for andre, er hardt arbeid. Da jeg valgte å skifte yrke fra førskolelærer til forfatter, fikk jeg stor frihet – og aldri fri. Ufødte fortellinger blir følgesvenner natt og dag og tar ikke helg eller ferie.

Fortellingene må reflektere et indre landskap

Jeg befinner meg i skog, mark og fjell flere ganger i uka, året rundt, i all slags vær. Når fødselssmertene i intense skriveperioder er som verst, søvnen forsvinner og PC-en står der og gaper etter mat, må jeg ut på beina, sykkel eller ski. Det er lett å tenke at et liv som fjell- og skautroll har hatt mye å si for hvilke miljøer jeg skildrer i serier og bøker. Handlingen må likevel først og fremst reflektere et indre landskap små og store kan gjenkjenne og kanskje vokse litt på, – sorg, savn og filosofiske spørsmål – vevd sammen med fantasi, glede, tøys og tull.

Nytt lekeunivers på Skimuséet

Høsten 2018 åpner Skimuséet lekeuniverset Blåkollen for småbarnsfamilier – et eventyrlig krype- klatre- og opplevelsesrom for de minste. I Blåkollen skal folk og andre vesener møte hverandre i lek, fortellinger, sang og glede – og har tåketrollene forsovet seg, kan alle nyte en fantastisk utsikt!

Tåketroll
Tåketroll i fritt svev. Illustrasjoner Sandra Steffensen.

Takk!    

Takk til illustratør Sandra Steffensen for fabelaktige skildringer av Skodde, Sky og de andre karakterene i bøkene.

Innlegget Når tåketrollene brer festtåketeppet over Holmenkollen dukket først opp på Forlagsliv.

Se Krimfestivalen LIVE her

Les Unni Lindells prolog til Krimfestivalen

$
0
0

Det er en stor ære å bli valgt til Festivalforfatter. Tusen takk! Kjære venner og kolleger, fra inn og utland. Det er fint å se dere. Kjære alle, og Cato Isaksen og Marian Dahle.

Se Krimfestivalen LIVE her!

RivertonklubbenFørste krim i fjerde klasse

Min første befatning med krim var da jeg i fjerde klasse skulle skrive stilen «Blåbærturen». Jeg gjorde meg flid, i min historie døde alle; jegeren, bjørnen og ekornene. Jeg gledet meg til å få historien tilbake fra læreren med kommentarer. Og der sto det: Veldig bra skrevet. Men alle må ikke dø i en historie fra en skogstur, Unni. De eneste som overlever her er jo blåbærene.

Veldig bra skrevet. Men alle må ikke dø i en historie fra en skogstur, Unni.

Det var begynnelsen, men allerede før det hadde jeg det med å skremme andre barn med fæle historier. Å gå i kjelleren og hente poteter var potensielt livsfarlig, og å leke ute foran blokka i mørket kunne ende med katastrofe. Jeg var alltid på utkikk etter farlige menn; i et stort perspektiv har kvinner alltid hatt grunn til å være redde og har det dessverre fortsatt. Små jenter har vokst opp med formaningene; ikke sett deg inn i fremmede biler. Pass deg! Pass deg! Og nå er det dessverre like aktuelt for gutter, så på det området har likestillingen kommet langt. Allerede som små blir vi frarøvet følelsen av å være helt fri. Verden er ondskapsfull og farlig. Og det eskalerer. Det er fra dette ståstedet jeg og vi krimforfattere skriver bøkene våre.

Å gå i kjelleren og hente poteter var potensielt livsfarlig, og å leke ute foran blokka i mørket kunne ende med katastrofe.

Grusomhetens laboratorium

Man kan på en måte si at vi jobber i et grusomhetens laboratorium. Og hvorfor gjør vi det? Og har krimromanen endret seg?

Det siste først. Den har endret seg. Da Jernvognen av Sven Elvestad, alias Stein Riverton utkom i 1909, ble den en stor suksess. Den blir også i dag fremholdt som tidenes mesterverk. Men selvsagt har tidens tann tygget på den, slik den tygger på alt. Maurits Hansen skrev Norges første krim i 1839.

Hanna Winsnes’ krimroman

Men siden det er kvinnedagen i dag vil jeg snakke om en bok som utkom bare fem år senere. I 1844 utga Hanna Winsnes, under pseudonymet Hugo Schwartz, krimromanen Det første skritt. Da var Hanna over femti år gammel. Vi kjenner henne som forfatter av utallige kokebøker, og bøker om hushold. Men hun hadde altså en annen side, hun skrev krim.

Hekseprosessen i Europa varte til omkring 1750. Jeg antar at det var farlig å stå ved en kjøkkenbenk og dikte slik Hanna gjorde. Mon tro om prestemannen visste hva kona drev med mens han forkynte i kirken? Hun briljerer i menneskeforståelse. Jeg leser inn i Det første skritt, at Hanna Winsnes var belest. Hun refererer til Bach, til Mühlhausen, og jeg leser Shakespeare inn i teksten hennes.

I Shakespeares romantiske komedie As You like it, fra 1599, er handlingen tuftet på to brødre og en arv, vi kjenner alle Orlandos kamp. Jeg tror Hanna var inspirert, jeg tror Alexander i Det første skritt, er hennes Orlando. Boka handler om moral, om å ta det første skritt i feil retning. Jeg tror Hanna så utover i verden, på det store, der hun satt og diktet i kjøkkenet sitt. Og hun hadde faktisk skjønt greia, for boka hennes har en overraskende slutt.

Så til spørsmål nummer 1. Hvorfor gjør vi det, hvorfor skriver vi krim?

Det er spennende å skrive om mennesker som er fanget inn i mareritt, som lever i ytterkanten av tilværelsen. Fortellingen må berøre noe følsomt. Ondskap og grusomheter er likevel bare en liten del av det å skrive krim; krim er kanskje det nærmeste man kommer lyrikk; en setning kan si alt; og historien trenger ikke engang være blodig, for selv om vi dikter opp en forbrytelse, er det også andre ting som gjelder; storyen må ha godt språk, den bør være elegant, den bør være litterær, den bør ha et samfunnsaspekt. Men den ikke. Krim kan være alt; også ren underholdning. Men spenning er et kriterium. Vi er mange og vi skriver veldig forskjellig.

Stor bredde og stor kompetanse

I Rivertonkubben er det stor bredde og stor kompetanse. Det er en styrke at vi har med nestorer, som den allvitende og gode Nils Nordberg, som professor Hans H Skei, som med sin litterære tyngde gir klubben et løftet image. Vi har Knut Gørvell som har fått en av verdens beste krimfestivaler opp og gå, og vi har ekspertise som kjenner politilivet fra innsiden, som Rohde og Horst. Vi har leger og folk med erfaring innen psykiatri, som Thørring og Damhaug, vi har dyktige journalister, som Teige og Wandrup, vi har advokater og finansfolk og historikere og litteraturvitere, redaktører og spesielt interesserte. Og vi har Knut Nærum, som folkelig gjør og ser krim fra sidelinja, med en humoristisk snert. Og så har vi alle oss andre, røkla; vi som bare skriver bøker. Her er noen nevnt, men ingen egentlig glemt.

Hjemmelagede lik av sengetøy

Så tenker jeg på tidligere storheter som André Bjerke og Gerd Nyquist. Det går sagn om at Gerd Nyquist pyntet hagetreet sitt med hjemmelagede lik av sengetøy, hengte opp store blodige dukker. Da jeg ble invitert inn i Rivertonklubben i 1989, var jeg fersk og ung, uten en eneste krimroman på samvittigheten. Men jeg hadde skrevet krimnoveller for A- Magasinet og de ble lagt merke til. Jeg var mektig stolt. Jeg minnes godt Torolf Elster, Øystein Rottem og Edith Ranum. Men den jeg savner aller mest er Odd Magnar Syversen. Han brant for krim, selv om han skrev bøker om akevitt. Han var en hedersmann. Han var jeg ordentlig glad i.

Og på en måte var det morsommere i klubben før. Vi hadde flotte selskaper med damask og champagne, som da vi feiret Fandens fødselsdag 11.6.1992, på Frogner, og menyen besto av ”Dyret i Åpenbaringen”:

Forrett

Nypillede barnetær på flaggermusvinger, á la Lucifer

Hovedrett

Helstekt mannebein (uten hår) Lett ristet i blodrand med djevelgratinerte poteter

Dessert

Satanisk blodpudding med jomfrumelk

Jeg savner de tidene litt. Pynte seg, drikke og snakke om mord.

En sykdom å skrive

Det er en sykdom å skrive, sies det. Det er både sant og usant. Noen skriver med glede. Jeg må slåss for å få ro, for å få nok alenetid. Jeg blir fjern og sliten, tappet for krefter og går inn i en mørk tilstand. Fordi angsten for ikke å få det til er så stor. Skrivingen er en belastning både for meg og for omgivelsene. Jeg gjenkjenner alt i Marguerite Duras lille bok Å skrive. Det har vært mye hardt arbeid. Men jeg har vært heldig. Så fine høydepunkter, TV-serien om Cato Isaksen blant annet. Der Reidar Sørensen virkelig ble min Cato! Og Kohinoor Nordberg ble Marian Dahle. Det er de to jeg ser når jeg skriver nå. Og tenk at suverene Knut Reisersrud laget musikken. Jeg klyper meg i armen, om ikke hver dag, så annenhver.

Tiden går, døden nærmer seg

Jeg er veldig glad for at mine svenske venner Håkan, Malin og Kristina er her. Så mye kul vi har hatt. Tiden går, døden nærmer seg. Men aldri har vel jeg vært nærmere døden enn da Håkan Nesser og jeg for nitten år siden, satt sammen i en bil på Autobahn i Tyskland. Sjåføren kjørte i 250! Vi satt i baksetet og tok opp bilder av barna våre fra lommeboka. Vi skulle dø, sammen!

Men vi lever fortsatt, og vi skriver fremdeles!

Jeg føler at vi er en krim-family. Takk for at jeg får være med. La oss gi ut bøker som er viktige, men også noen som ikke er så viktige.

Og helt til slutt, tilbake til kvinnedagen. Fortsatt er vi ikke likestilte, det finnes langt flere mannlige enn kvinnelige forbrytere. Vi har noe å strekke oss etter damer!

 

 

Innlegget Les Unni Lindells prolog til Krimfestivalen dukket først opp på Forlagsliv.

Her er de nominerte til Rivertonprisen 2017

$
0
0

Vi gratulerer de fem nominerte: Aslak Nore, Øistein Borge, Lars Mæhle, Trude Teige og Kurt Aust. Akkurat nå kan du få med deg fire av de fem nominerte på scenen, der de intervjues av Riverton-president Tom Egeland.

Juryens begrunnelse lyder som følger:

Kjøp Ulvefellen nå på tanum.no.

Aslak Nore, Ulvefellen (Aschehoug)

Frontkjemperen Henry Storm vil gjøre opp med sin fortid og slutter seg til motstandsbevegelsen i Oslo i 1942. Han gjenopptar studier i Berlin, blant annet for å jakte på det hemmelige våpenet tyskerne skal ha utviklet. I et nervepirrende kappløp følger vi en kamp på liv og død som kan være avgjørende for krigens utfall. En kunnskapsrik og spennende roman, tett opp mot og inn i historiens virkelighet.

En kunnskapsrik og spennende roman, tett opp mot og inn i historiens virkelighet

Kjøp Det som aldri dør på tanum.no.

Øistein Borge: Det som aldri dør (Font Forlag)

Kriminaletterforsker Bogart Bull må nok en gang etterforske et drap i utlandet, denne gangen i Nord-Irland hvor et norsk par har blitt drept. Resultatet er en intens, velkomponert og interessant thriller om hevn og politiske konflikter. Borge skriver godt, med inngående kunnskap om historie og kultur, og romanen er et originalt tilskudd til en sjanger som ofte befatter seg med nordiske forbrytelser og forhold.

… romanen er et originalt tilskudd til en sjanger som ofte befatter seg med nordiske forbrytelser og forhold

 

Les også

se festivalen direkte

Se Krimfestivalen LIVE her

Kjøp Den stille flokken på tanum.no.

Lars Mæhle: Den stille flokken (Det Norske Samlaget)

I den tredje og så langt beste kriminalromanen med psykolog Ina Grieg i hovedrollen handler det om uretten som ble begått mot taterne i Norge på 1900-tallet. Med sikker hånd trekker Mæhle leseren inn i en spennende og bevegende historie det er vanskelig å rive seg løs fra. Språket er rent og enkelt, men på samme tid dypt, og Mæhle engasjerer uten å være påtrengende i en krim som setter spor hos leseren.

Mæhle engasjerer uten å være påtrengende i en krim som setter spor hos leseren

Les også

Velkommen til den sjuende Krimfestivalen

Kjøp Pasienten på tanum.no.

Trude Teige: Pasienten (Aschehoug)

I denne romanen viser Trude Teige igjen sitt gode håndlag med tidligere tiders dramatiske hendelser som får tragiske konsekvenser i vår samtid.

Her dreier det seg om behandlingen av såkalt «sinnslidende» på våre psykiatriske sykehus i en ikke altfor fjern fortid. Forfatteren beskriver både inhumane holdninger og brutal praksis som leseren kan gjenkjenne også i vår samtidige behandling av denne mest utsatte og sårbare pasientgruppen.

I denne romanen viser Trude Teige igjen sitt gode håndlag med tidligere tiders dramatiske hendelser

Kjøp Skipet med det onde øye på tanum.no.

Kurt Aust: Skipet med det onde øye (Aschehoug)

Dette er den syvende av Austs romaner med hovedpersonene professor Thomas av Boueberge og hans assistent Petter Hortten. Denne gangen opptrer de som passasjerer på et skip i fart mellom København og Afrikas Slavekyst. På reisen begynner folk om bord å forsvinne på uforklarlig måte, og uhyggen stiger. Forfatteren imponerer igjen med sine historiekunnskaper, sin innlevelsesevne i tidligere tiders mennesker, deres oppførsel og tankesett, og ikke minst sin kunnskap om praktiske detaljer, denne gangen fra seilskutenes glanstid.

Forfatteren imponerer igjen med sine historiekunnskaper, sin innlevelsesevne og ikke minst sin kunnskap

Les også

Urpremiere 8. mars

Blodig Bokbad – krimkomedie av Knut Nærum

Vinneren av Rivertonprisen 2017 annonseres torsdag 15. mars på Litteraturhuset i Oslo.

Innlegget Her er de nominerte til Rivertonprisen 2017 dukket først opp på Forlagsliv.


Snillionen har vunnet Kulturdepartementets Litteraturpris for beste barne- og ungdomsbok!

$
0
0

Det drysser priser og anerkjennelse over Arnfinn Koleruds barnebok, Snillionen. Nå har han vunnet Kulturdepartementets Litteraturpris for beste barne- og ungdomsbok! Vi gratulerer!

Arnfinn Koleruds Snillionen ble også nominert til Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2017. I tillegg har boken blitt plukket ut til den prestisjefylte Berlinalen. Her får filmprodusenter muligheten til å oppdage tolv nyere litterære verk som kan egne seg for filmatisering.
Arnfinn Kolerud er en kritikerrost og allsidig forfatter.

Med Snillionen har han virkelig truffet blink!

Arnfinn Kolerud
Arnfinn Kolerud

Dette er en humoristisk fortelling om hvor  vanskelig det kan være å bli styrtrik i en fei – og i tillegg et godt menneske.

Historien appellerer tydeligvis til mange. I tillegg til Kritikerlagets nominasjon, ble boken nylig valgt ut til å være med i den prestisjefylte Berlinalen. Boken, som på rekordtid ble utsolgt fra forlaget, har nå kommet i ny utgave.

Vi gratulerer Arnfinn Kolerud med den prestisjefylte Litteraturprisen og alle nominasjoner!

Les også

Skriv om brått å verte styrtrik

Barndommens nattbord: Intervju med Arnfinn Kolerud

Juryens begrunnelse

Lottorekka til Mor og Frank slår med eitt inn, og dei vinn mange pengar. Mor vil at dei skal leve som før, og skeier svært lite ut, medan Frank har draumar om både symjebasseng med lyseblått vatn og slalåmbakke oppe i lia.

Snillionen
Snillionen handler om Frank og moren, to helt alminnelige mennesker, som plutselig blir lottomillionærer. Det viser seg å bli en krevende øvelse …

Frank må fint vente til han blir atten før han får sin del av gevinsten, noko han ikkje er særskild nøgd med. Verre blir det når mora lovar ein million, eller ein snillion, til den som gjer noko fint for andre i bygda. Men når bygdefolket kappast om å vere snillast, får det fram både det beste og verste i folk. Frank og mora flyktar til Syden for å kome vekk frå alt som snillionen har ført til heime, men også her kjem det opp i ulike forviklingar. Personar og hendingar blir skildra på ein detaljrik, levande og humoristisk måte, og med ein alvorleg undertone. Her blir verdiar og moral diskutert utan moralisering. Kolerud får lesaren til å reflektere over kvardagsspråket med overraskande vendingar. Ei underhaldande forteljing om kor vanskeleg det er å vere styrtrik og samstundes eit godt menneske.

Les også

Arnfinn Kolerud til filmen?

Snillionen til Berlinalen

Innlegget <em>Snillionen</em> har vunnet Kulturdepartementets Litteraturpris for beste barne- og ungdomsbok! dukket først opp på Forlagsliv.

Kongens Fortjenstmedalje til Frid Ingulstad

$
0
0

– Det var fantastisk å få denne prisen, og det føles helt uvirkelig. Jeg hadde aldri drømt om å oppnå noe slikt, sier en veldig glad Frid Ingulstad.

Kongens Fortjenstmedalje er en utmerkelse som ble innstiftet 1. februar 1908 av kong Haakon VII «til belønning for fortjenester av kunst, vitenskap og næringsliv samt for utmerket forhold i offentlig tjeneste».

Administrerende direktør i Cappelen Damm, Tom Harald Jenssen, hyller forfatterskapet til Ingulstad:

– Vi gratulerer Frid! Ingulstad er Norges mestselgende forfatter i mer enn ti år. I tillegg til Kongens Fortjenestemedalje burde Frid utnevnes til æresprofessor i leseglede! sier Jenssen.

Frid Ingulstad mottar Kongens fortjenstemedalje
Frid Ingulstad mottok den gjeve utmerkelsen 8.mars på Theatercaféen. Her holder administrerende direktør i Cappelen Damm, Tom Harald Jenssen, tale til Ingulstad (Foto: Kjersti Iversen).

Cappelen Damm har trykket og utgitt ca 11 millioner Frid-bøker i løpet av de 20 siste årene

En folkekjær forfatter

Her er et utdrag fra søknaden fra Tomas Algard, som lå til grunn for tildelingen:

«Frid Ingulstad har et langt virke som folkekjær forfatter. Hun har godt over 200 bokutgivelser i ulike sjangere bak seg. Hun har det siste tiåret vært Norges mestselgende og kanskje mest folkekjære historieforteller. Hun har holdt hundrevis av foredrag og møtt sine lesere på en personlig og folkelig måte. Hun har gjennom sitt forfatterskap skapt interesse for norsk historie, og hun har skapt leseglede som få andre skrivende nordmenn.

Frid Ingulstads evne til å skape leseglede blant tusener på tusener, hennes evne til å skape glade lesere av dyslektikere, hennes smittende fortellerglede

Frid Ingulstad
Frid Ingulstad har det siste tiåret vært Norges mestselgende og kanskje mest folkekjære historieforteller. Her er Ingulstad med Kongens Fortjenstmedalje (Foto: Kjersti Iversen).

Det har til nå kommet ut 250 bøker forfattet av Frid Ingulstad. Atskillige av dem har også kommet ut i Sverige, Danmark, Polen og USA. Det er umulig å fastslå et totalt opplag for alle Frid Ingulstads bøker, siden de er utgitt av mange ulike forlag i løpet av nærmere 50 år. Cappelen Damm har trykket og utgitt ca 11 millioner Frid-bøker i løpet av de siste 20 årene.

Tall i all ære – det er Frid Ingulstads evne til å skape leseglede blant tusener på tusener, hennes evne til å skape glade lesere av dyslektikere, hennes smittende fortellerglede, og hennes uegennyttige arbeid for å spre interesse for norsk historie, som gjør henne fortjent til en utmerkelse og en stor takk fra det norske folk.»

Sønnavind

Frid Ingulstad er en av Norges mest leste forfattere. Hun ble født i Oslo i 1935 og er fortsatt aktiv som forfatter. Ingulstad har skrevet hele 200 bøker – alt fra barnelitteratur, nissebøker, faktabøker og historiske romaner, både serier og enkeltstående verk. I tillegg til Sønnavind, som kanskje er serien hun er mest kjent for, har hun skrevet serier som Ingebjørg OlavsdatterIldkorset og Kongsdøtrene.

Les mer om Frid Ingulstad og hennes bøker her. 

Innlegget Kongens Fortjenstmedalje til Frid Ingulstad dukket først opp på Forlagsliv.

Ukas dikt: Alfabet av Inger Christensen

$
0
0

Nå er strengt tatt ikke «Alfabet» ett enkelt dikt, men en diktsamling, men la oss for vårt formål trekke ut et lite utdrag: de første bokstavene i alfabetet.

Inger Christensen (1935-2009)

«Alfabet» er nydelig poesi som treffer deg i sjelen og minner om hvordan de enkle ting gjør verden vakker. Akkurat nå kan det også være godt å bli minnet om at naturen kommer til å våkne til liv ganske snart, selv om vinterkulda ikke har sluppet taket helt ennå.

Inger Christensen

Inger Christensen (1935–2009) var en dansk poet, romanforfatter og essayist som høstet stor anerkjennelse i sin levetid og er en av Nordens fremste lyrikere. Hun var en foregangskvinne innen sjangeren poetisk eksperimentalisme. «Alfabet» ble først utgitt på dansk Gyldendal i 1988, og forelå på norsk i 1997, gjendiktet av Liv Lundberg på Pax forlag.

ALFABET (utdrag)

aprikostrærne finnes, aprikostrærne finnes

bregnene finnes; og bjørnebær, bjørnebær
og brom finnes; og hydrogenet, hydrogenet

cikadene finnes; sikori, krom
og citrustrær finnes, cikadene finnes;
cikadene, seder, cypress, cerebellum

duene finnes; drømmerne, dukkene
dreperne finnes; duene, duene;
dis, dioxin og dagene; dagene
finnes; dagene døden; og diktene
finnes; diktene, dagene, døden

ettersommeren finnes; ettersmaken og ettertanken
finnes; og enerommet finnes, englene,
enkene og elgen finnes; enkelthetene
finnes, erindringen, erindringens lys;
og etterlyset finnes, eiketreet og almetreet
finnes, og einebærbusken, ensheten, ensomheten
finnes, og ærfuglen og edderkoppen finnes,
og eddiken finnes, og ettertiden, ettertiden

(…)

Les også

Ukas dikt: «Vårkjenning» av Hans Børli
Ukas dikt: «Vær rolig» av Harald Sverdrup
Ukas dikt: «Hur kan ja säga» av Karin Boye
Ukas dikt: «Du var vinden» av Olav H. Hauge
Ukas dikt: «Viljen» av Åse-Marie Nesse

 

Innlegget Ukas dikt: Alfabet av Inger Christensen dukket først opp på Forlagsliv.

Enorm suksess for Krimfestivalen

$
0
0

Krimfestivalen i år var den sjuende i rekken, og aldri før har det vært så mange besøkende. Både Cappelen Damm-huset og Centralteatret var fylt til randen fra torsdag formiddag til sent lørdag kveld. Mange måtte se programmene i tilstøtende rom der det var store skjermer. Den nye publikumsrekorden lyder på 12 500.

60 fornøyde forfattere

Unni Lindell var årets festivalforfatter. Hun åpnet festivalen med en prolog på torsdag, og var med på den siste festkvelden på Centralteatret lørdag kveld. Både hun og de totalt 60 andre forfatterne var strålende fornøyd med å møte et så entusiastisk publikum.

Hvis du ikke var der, så kan du trøste deg med at det kun er ett år igjen til Krimfestivalen er tilbake.

Her er noen høydepunkter fra Krimfestivalen 2018:

Malin Persson
Glassnøkkelvinner og forfatteren av «Størst av alt» Malin Persson Giolito trakk et stort publikum på torsdagen.
Egeland-og-Teige
BACKSTAGE: En engasjert Tom Egeland forklarer Trude Teige noe backstage.
Roy Jacobsen
FORFATTERKAMERATER: Øistein Borge var strålende fornøyd med å bli nominert til Rivertonprisen. Roy Jacobsen var imponert.

 

Hans Olav Lahlum
MULTITALENTET: Hans Olav Lahlum var med på mange arrangement. Her i bokkafeen.
Knut Gørvell og Unni Lindell
FESTIVALFORFATTEREN: Unni Lindell var årets festivalforfatter og var med i en rekke programposter. Her med festivalsjefen ved signeringsveggen.
Chris Tvedt
ADVOKAT OG FORFATTER: Chris Tvedt var på scenen sammen med en annen advokat/forfatter, Jens Lapidus.
Arne Dahl
«TIDENES BESTE SVENSKE KRIMROMAN»: Ifølge svenske aviser har Arne Dahl skrevet tidenes beste svenske krimroman.

 

Arne Dahl og Sofie Sarenbrant
STRÅLENDE SVENSK KRIM: Svenske forfattere var godt representert på Krimfestivalen. Her ved to av dem: Arne Dahl og Sofie Sarenbrant.
Torkil-Damhaug
DOBBELT RIVERTONPRISVINNER: Psykiater og krimforfatter Torkil Damhaug signerer på signeringsveggen.
BLODIG BOKBAD: Hercule Poirot og Sherlock Holmes måtte slå sine små grå sammen for å løse mordmysteriet i Knut Nærums stykke «Blodig bokbad», skrevet spesielt for Krimfestivalen.
STAPPFULLT: Det var fulle hus fra morgen til kveld, tre dager til ende.
FORFATTERMØTER: Jørgen Brekke, Gunnar Staalesen, Unni Lindell og Kari Birkeland var bare en liten håndfull av alle du fikk møte under årets Krimfestival.
DØRVAKT: Hvilken av disse krimforfatterne var dørvakt på nattklubben Headon? Svar: Ikke Unni Lindell eller Tom Egeland, men Christian René Wold.

Innlegget Enorm suksess for Krimfestivalen dukket først opp på Forlagsliv.

Fuglenes vidunderlige verden

$
0
0

Fugler finnes overalt på hele kloden, og vi elsker å se på dem, høre dem synge og ha dem som kjæledyr. De har fått oss til å drømme om å mestre luftrommet og lært oss å fly, og gitt oss kunnskap om hvordan lage varme klær.

Fuglenes vidunderlige verden
Visste du at kråker har en fantastisk hukommelse … eller at duer er supersmarte? Lær alt om fuglenes vidunderlige verden i denne interessant boken. Kjøp den på CappelenDamm.no

Fuglenes vidunderlige verden

Fuglenes vidunderlige verden er en bok om vårt nære forhold til fugler. Kort sagt, fugler har lært oss mye om hvordan vi vil være som mennesker. Boken viser hvilke egenskaper som er unike for fuglene og demonstrerer hvor uløselig knyttet de er til mennesket som art. Brødrene Wright var påvirket av Kalkunkondorens vinger da de laget sitt fly. Meisenes sang er ifølge forskere det mest sofistikerte språket i dyreverden og et vindu som viser utviklingen av vårt språk og våre samfunn. Og hva får noen til å bruke sparepengene sine på å mate dem, og hva gjør at tusenvis av fuglekikkere noen ganger reiser verden rundt for å se på dem?

Visste du at …?

… ravner har et slags politisk system? Ravner med mange allierte har økt status og høster flere belønninger.

… kråker har en fantastisk hukommelse? Konklusjonen er: Vær snill med kråkene, de kjenner deg igjen!

… duer er supersmarte? På IQ-tester får duer ofte bedre resultat enn mennesker.

… Vandrefalkens stup mot byttet er målt til hele 390 km/t? Det er det raskeste dyret på kloden.

… en kolibri veier 2,5–6,5 gram? Til sammenligning veier en tikroning 6,8 gram.

… tårnseilerne flyr rundt 200 000 km per år? Det tilsvarer mellom fire og fem ganger rundt jorda. De kan også sove, spise og pare seg i lufta!

Samtidig har det de siste tiårene vært en akselererende tragedie for mange fuglearter. Tusenvis av arter står i fare for utryddelse på grunn av menneskets inntreden i habitatene, forurensing og klimaendringer. Robbins argumenterer for at vi må kjempe for å redde truede arter for jordklodens skyld og for menneskehetens.

Les også

Wohlleben: Fra trær til dyr!

Derfor er dyrene glade i deg

Den lille fuglesang-boka

Lytt til og lær om fuglesang. Denne søte og underholdende pappboken med lydpanel spiller fuglesangen til 12 av våre mest vanlige småfugler.

Ved å lytte til lydsporene, lærer du hvordan den enkelte fugleart synger. De klare bildene og den lettfattelige og informative teksten beskriver hvordan småfuglene ser ut, hvor de helst holder til og hva de spiser. Hver fugleart har sin knapp på panelet. Lett å finne fram, og lett å spille av.

Barn fra 5 år og oppover vil ha glede av boka, og det vil resten av familien også. Ha den liggende i vinduskarmen og ta den med deg ut i naturen og på hytta. Hvem blir familiens fremste fuglesangekspert denne påsken?

Den lille fugle-sangboka
Hvem blir familiens fremste fuglesangekspert denne påsken? Barn fra 5 år og oppover vil ha glede av boka. Kjøp den på CappelenDamm.no

Fuglesang
150 norske fuglearter – beskrivelse og lyder

Noen fugler synger med vakre toner i kompliserte mønstre for å tiltrekke seg en make eller holde konkurrenter unna. Andre lokker med fløyt og rop, eller varsler om fare med skrik eller andre skarpe lyder. Felles for dem alle er at de kan gi lyd fra seg.

Fuglesang
Vet du hvordan Norges vanligste fugl høres ut? Det kan du høre her! Eller kanskje du vil lære deg hvordan kjøttmeisen ser ut, og samtidig høre forskjellen på den og svartmeis? Kjøp boken på CappelenDamm.no

Denne boken har en integrert lydavspiller som gjør det mulig å høre fuglen samtidig som man leser om den og ser den på bildet. Det gir leseren en fascinerende fugleopplevelse enten man nyter boken hjemme eller ute i skog og mark.

Teksten og lydopptakene forteller om 150 av Norges mest karakteristiske fugler. I samspill med de vakre fotografiene og illustrasjonene blir dette kanskje den mest mangfoldige og nyskapende fugleboken som har blitt utgitt i Norge. Lytt til boken og la et nytt språk og en ny verden åpne seg! Moro for de naturinteresserte så vel som familien!

Les også

Marienlyst skole på Geitmyra

Dyrenes indre liv – hæ?

Innlegget Fuglenes vidunderlige verden dukket først opp på Forlagsliv.

Viewing all 4759 articles
Browse latest View live