Quantcast
Channel: Boktips
Viewing all 4759 articles
Browse latest View live

Disse menneskene. De er oss.

$
0
0
Simon Stranger er ute med ungdomsromanen "De som ikke finnes". Foto: Observatoriet

Simon Stranger er ute med ungdomsromanen «De som ikke finnes». Foto: Observatoriet

Det er en ettermiddag i august, på Storo i Oslo, og jeg sitter på bussholdeplassen med sønnen min, mens trafikken på Ring 3 farer forbi. Hans hånd i min. En samtale om sommerskolen. Om hva vi skal gjøre etter middag. Holdeplassen er full av mennesker som er på vei fra jobb, på vei til barnehage eller trening. Så kommer én som skiller seg ut. En mann i en fillete dress, med to plastposer fulle av tomflasker i den ene hånden. Med den andre begynner han å grave i søppelkassen. Jobber seg raskt forbi servietter og papir med rester av smeltet is og sjokolade. Han er under en meter fra oss. Sønnen har sluttet å snakke. Følger med på mannen noen sekunder, før han drar meg i armen for å komme nærmere.

– Er det ham du har skrevet om, pappa? hvisker han. Jeg rister på hodet. Det er ikke ham, men det kunne ha vært det. En av de papirløse. En av de som ikke finnes. Ifølge UDI finnes det et sted mellom 10-30 000 papirløse flyktninger i Norge. De fleste kommer fra land som Iran, Afghanistan, Kongo og forskjellige palestinske områder. Det er de samme landene som Politiets utlendingsenhet sier det er vanskelig å tvangsreturnere til. Det er mennesker som har flyktet fra krig, fattigdom eller manglende fremtidsutsikter. En del av dem overlever gjennom grov utnytting på arbeidsmarkedet, med lønn ned til 20 kroner timen og kummerlige boforhold på arbeidsstedet sammen med flere andre. Mange tjener penger ved å selge sex, enten ved å prostituere seg åpent, eller ved å bo hos noen som forventer seksuelle gjenytelser. Flere papirløse er også hjemløse, og tilbringer det meste av tiden utendørs, eventuelt hos bekjente i perioder. Noen tjener de fleste av pengene sine gjennom panting av flasker, slik som denne mannen i dressen, denne ettermiddagen i august, ved Ring 3.

For alle oss andre på holdeplassen finnes det systemer som skal fange oss opp hvis vi faller. Et usynlig sikkerhetsnett, spunnet rundt den skandinaviske hverdagen. Brekker man en arm, finnes det et sykehus man kan gå til. Mister man jobben, finnes det dagpenger. Blir man utsatt for overgrep, vold eller trusler finnes det lover som skal sikre at samfunnet finner og straffer dem som har utført forbrytelsen. Alt dette finnes for oss med et pass, et nettverk, en familie. For de som hverken har pass eller personnummer, kan selv en enkel sykdom være katastrofal. Hvordan skal du kunne få gipset et bein hvis du ikke finnes? Hvordan skal du kunne få medisiner mot lungebetennelse, hvis du ikke egentlig bor i landet? Hvordan skal du kunne anmelde overgrep og trusler, når den samme tjenesten som skal beskytte deg, også har i oppgave å finne deg, sende deg ut?

Mannen i dressen legger haugene av drikkebegre og hamburgerrester tilbake, bryr seg ikke om oss som sitter der, eller som står på holdeplassen rett ved siden av ham, og som følger ham med blikket. Kanskje tenker de det samme som meg. At rollene kunne vært byttet. At under andre betingelser, andre historiske omstendigheter, kunne hvem som helst av oss vært ham. For hundre år siden var det nordmenn som satt i båter på vei over til Amerika, i håp om et bedre liv. Nå er det unge vestafrikanere som setter avgårde på åpent hav, i altfor trange båter. For 70 år siden flyktet nordmenn fra okkupasjonen. Nå er det flyktninger fra Eritrea som drukner, på veien mot Europa. Nå er det unge menn fra Afghanistan som sitter sammenkrøket i lastebiler over grensen, eller som går over fjellene, og som blir liggende, frosset fast i fjerne fjellpass, som statuer.

Noen får opphold i Norge, mange får det ikke. Hvorfor reiser de ikke tilbake? I en undersøkelse fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, fremkommer det at flertallet av dem som kommer til Norge og søker asyl, har vært utsatt for drapsforsøk, tortur eller voldtekt. For mange av de papirløse er altså situasjonen der de kommer fra så vanskelig, så brutal og farlig at de foretrekker en skyggetilværelse. Et liv som usynlig, som ulovlig, uten rettigheter, uten bosted, uten mulighet til å få en familie. Et liv uten en fremtid.

Hvilket ansvar har vi? I januar i år skrev BBC om hvordan utenlandske trålere har ødelagt livsgrunnlaget for en hel generasjon av fiskere på vestkysten av Afrika, og hvilken dominoeffekt det har: Kollapser det første leddet, fiskerinæringen, kollapser også næringene rundt dem. De som har jobbet med frakt. De som har jobbet med å lage kasser for kjøling. De som selger fisken videre. Mange unge drømmer om et bedre liv, står ved strendene, og kan se ut over havet, og vet at der, like på den andre siden, der finnes det muligheter. Der går det an å få seg en jobb. Et liv. En fremtid. Mange av dem kommer aldri frem. Hvert år dør flere tusen unge menn og kvinner på veien mot et bedre liv. For mange av dem som kommer frem, blir drømmene knust. De blir samlet i flyktningeleirer, bak piggtråd utenfor turistsonen, og sendt tilbake igjen.

Norge ligger langt nord, og på grunn av internasjonale avtaler sendes asylsøkere tilbake til det første landet de er registrert i innen Schengen. Til Hellas, Spania, Italia. Til land med langt dårligere økonomi, og med langt flere flyktninger. Borgermesteren på den italienske øya Lampedusa har rett når han sier at de ikke har kapasitet. At dette er et felles, europeisk problem, ikke bare et italiensk. Hva kan vi gjøre? Jeg vet ikke, men FrPs forslag om å forby all medisinsk hjelp til papirløse flyktninger, også akutt hjelp, er et farlig skritt mot dehumanisering. Antagelig er det også i strid med internasjonal lov. Hvor fattige kan vi tillate oss å være? Hvor hjerteløst kan vi oppføre oss mot dem som er født på feil sted, til feil tid? Er det riktig å sende ut unge afghanske gutter den dagen de fyller 18, fordi de kan sendes til en annen by enn der de ble drapstruet, og helt sikkert kan klare seg på gata? Disse menneskene. De er oss.

Denne mannen i dressen. Han kunne ha sittet her i stedet, med en sønn ved siden av seg. En ti år gammel hånd i sin. En plan om en middag. En samtale om en ny faktabok om dyr.

Mannen går rett ut i veien, mellom bilene som står på rødt lys, med de hvite plastposene i den ene hånden, fulle av flasker. Han begynner å rote i søppelkassen på den andre siden av veien, og jeg rekker akkurat å se at han drar opp en Farris-flaske før bussen vår kommer. Jeg leier sønnen min inn. Ser mannen tømme flasken i gresset før han putter den i en av posene. Så kjører vi. Bort, bort, bort.


Har du vært på reise i sommer? #lonelyplanetlommekjent

$
0
0
Fine bidrag fra @thealarr, @h_for_helene, @berzerker75 og @radiohead22.

Fine bidrag fra @thealarr, @h_for_helene, @berzerker75 og @radiohead22. Er en av dem vinneren?

Har du vært på reise i sommer? Vi minner om vår fotokonkurranse i forbindelse med lansering av reiseguideserien Lonely Planet Lommekjent. Siste sjanse for å sende inn bidrag er 31. august. 1. september kårer vi en heldig vinner…

Høstfest med Jonas, Jens og Per

$
0
0

I kveld er det forlagsfest på Cappelen Damm, Norges største forlag. Festen er i full gang etter et vorspiel med et knippe av høstens forfattere. Her er en bildekavalkade av noen av dem.

Høstlansering Jens

Jens Lapidus, Nordens kanskje mestselgende krimforfatter (og advokat) lanserte sin nye roman, «VIP-rommet» i dag, og holdt en glitrende prolog om lesning og dens betydning også for hans klienter som advokat.

Høstlansering Jonas

Jonas Gahr Støre kunne stolt vise fram sin nye bok. Ja, det kommer flere Jonas-bøker i høst, men dette er hans egen og den kommer om en ukes tid og heter «I bevegelse»

Høstlansering Eyvind

Norge har fått en ny helt. Om en uke kommer Willy Ustads «Sagaen om Eyvind Bolt». Det er et fantastisk historisk drama i 9 bind som ble markert med en realistisk sverdkamp som fikk vinglassene til å fly.

Høstlansering Simon

Det var flere opplesninger på festen bl.a. av debutanter, men en som allerede har fått stor oppmerksomhet for sin fantastiske ungdomsroman er Simon Stranger og hans «De som ikke finnes»

Høstlansering Tom Harald

Cappelen Damms administrerende direktør Tom Harald Jenssen kunne fortelle at hver tredje bok som blir solgt denne bokhøsten er en Cappelen Damm-bok.

Høstlansering Per

Aksel Fugelli og Per Fugelli fortalte om hvordan de har samarbeidet om boka om Per. Utrolig nok var denne korte presentasjonen nok til at flere med meg ble rørt til tårer. Snart kommer boka: «Glimt av min far».

Her er høstens skjønnlitterære jubilanter på Cappelen Damm!

$
0
0

Flere av forlagets mest anerkjente og profilerte forfattere fyller rundt år i høst. Blant dem er Karin Fossum, Roy Jacobsen og Tor Åge Bringsværd, som får hvert sitt festskrift. Her blir det ikke tid til å sette vekk festskoene.

Den yngste av disse, Johnny Brenna, fylte 50 år 14. august. Sammen med Sigbjørn Mostue har han begått nok en uhyggelig thriller, Operasjon Hydra, som foreligger om kort tid.

Johnny Brenna2

Johnny Brenna fylte 50 år 14. august
Foto: Sebastian Ludvigsen

En annen av våre populære krimforfattere, Chris Tvedt, fylte 60 år allerede 3.august. Etter en vellykket duodebut i fjor, har han skrevet bok nummer to i samarbeid med sin kone, Elisabeth Gulbrandsen. Deres nye fellesprosjekt, Djevelens barn, lanseres i september.

chris5

Chris Tvedt fylte 60 år 3. august
Foto: Line Møllerhaug

6. november fyller Karin Fossum 60 år og 26. desember, altså 2. juledag, er det Roy Jacobsens tur til å runde tre snes. Karin Fossum er aktuell med nok en Konrad Sejer-roman, Helvetesilden, som kom ut tidligere i år. Roy Jacobsen kommer med et kresent utvalg av sine beste noveller i samlingen Si unnskyld! i september. Gjennom høsten vil også flere av hans romaner foreligge i jubileumsutgave.

karin fossum

Karin Fossum fyller 60 år 6. november
Foto: Arild Sønstrød

Jacobsen_1

Roy Jacobsen fyller 60 år 26. desember
Foto: Fredrik Arff

Magnar Johnsgaard, som kom med en rekke til dels samfunnskritiske romaner på 80-, 90- og tidlig på 2000-tallet, fyller 70 år 11.september. Og en nestor innenfor skrivekunst og lyrikk, Liv Lundberg, fyller 70 år 23.oktober. Om sin eget forfatterskap har Lundberg blant annet uttalt: «Poesi er for meg en måte å erkjenne verden på.».

Johnsgaard Magnar

Magnar Johnsgaard fyller 70 år 14. september

Lundberg, Liv

Liv Lundberg fyller 70 år 23. oktober
Foto: Lina Livsdatter

En solid senior i denne jubileumskurven er den produktive og allsidige forfatteren Tor Åge Bringsværd, som fyller hele 75 mentalt svært unge år 16. november. Tor Åge Bringsværd er blant annet aktuell med fabelen Vår verden er dugg og en ny bok i Karsten og Petra-serien, Petra skal til tannlegen, som begge kom ut i våres.

Tor Age Bringsvard, foto Johanna Siring-1

Tor Åge Bringsværd fyller 75 år 16. november
Foto: Johanna Siring

I november hyller forlaget jubilantene Karin Fossum, Roy Jacobsen og Tor Åge Bringsværd med respektive festskrift. Festskriftet til Bringsværd vil også inneholde forfatterens nye roman Panama.

Pennen er en plog
Festskrift til Karin Fossums 60-årsdag
Anja Rålm (red.)

Til Roy!
Festskrift til Roy Jacobsens 60 årsdag
Janneken Øverland (red.)

Tilfeldighetene er våre venner
Panama
(ny roman av Tor Åge Bringsværd)
Anders Heger (red.)

Stoner – romanen alle anbefaler

$
0
0

I dag har Stoner inntatt førsteplassen blant årets bøker både på Bokhandlerlistens bestselgerliste både for papir- og e-bøker.

Stoner 2. opplagStoner er i øyeblikket den romanen som selger best i Norge. (Dessverre er Bokhandlerforeningens bestselgerliste så viselig innrettet at den har med tilbudsbøker på fullprislisten og ikke på billigboklisten, og dermed er Stoner offisielt nummer tre etter en gammel roman og Dustedagboka nr 7!)

Stoner er i ferd med å bli et eventyr også her til lands, og i går ble den også antatt som hovedbok i Bokklubben Nye Bøker som vil føre til et ytterligere salg på et titalls tusen bøker. At en slik kvalitetsroman selger så godt er som Ingunn Økland skrev i Aftenposten: «en gigantisk oppmuntring for alle som frykter for kvalitetslitteraturens kår i et kommersialisert bokmarked». Innimellom leter redaksjonene og markedsavdelingene med lys og lykte for å finne en god setning eller blurb for vise fram at en bok er godt modtatt. Det er ikke tilfelle med Stoner, for det er et hav og ta av. Her har jeg listet opp noe av den norske og internasjonale hyllesten – en unik liste!

Basic CMYK«Et lavmælt mesterverk. (…) For en bok! » Tom Egeland, VG,

«Som romanfigur er «Stoner» uforglemmelig.» Terje Eidsvåg, AdresseavisenBasic CMYK 

Basic CMYK«Det er en svært vakker bok om et trist, men likevel vakkert liv.» Atle Nilsen, Bok 35.no

 «Denne romanen er ikkje berre ei bok, han er eit fenomen» Marta Norheim, NRK kulturnytt,  

«Men romanen, som ryster ved leserens bevissthet, fortjener alle superlativene som er blitt den til del.» Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

«Reklamen er mistenkelig flott, men lyver ikke.» Aftenposten, Ingunn Økland

«…noe av det heftigste jeg har lest på lenge.» Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv  

«Dette er en bok selv ikke horegudinnen «suksess» vil klare å ta livet av.» Olav Egil Aune, Vårt Land

«Det er en fantastisk oppdagelse for alle som elsker litteratur» Ian McEwan

«En strålende roman om rungende vemod.» Julian Barnes

«Stoner er en lysende, vakker, nådeløst trist, klok og elegant roman.» Nick Hornby

«En nydelig og betagende roman, like overveldende, intim og personlig som livet selv.» Geoff Dyer

«Stoner er en roman som ikke henvender seg til folk som liker å lese, men til folk som har behov for å lese.» Anna Gavalda

«En av det 20. århundrets store, upåaktede amerikanske romaner … Nesten fullkommen.» Bret Easton Ellis

«En av de store, glemte romanene fra forrige århundre.» Colum McCann

«En storartet leseropplevelse og en påminnelse om at all god litteratur handler om hvordan det er å være menneske.» Åsa Linderborg

«Den beste amerikanske romanen du aldri har hørt om.» The New Yorker

«Stoner, av John Williams, er noe mye sjeldnere enn en stor roman – det er en perfekt roman, så godt fortalt og så vakkert skrevet, så dypt rørende at den tar pusten fra deg.» The New York Times Book Review

«Stoner fortjener nemlig en plass helt fremme på litteraturhistoriens hylle for mesterverk.»  Per Krogh Hansen, Berlingske 

«En trist roman som gjør deg glad» Cornelia Geissler, Berliner Zeitung

«Et mesterverk av trist klarsyn, både rørende og med psykologisk tyngde.» Peter Kemp, Sunday Times

«En bemerkelsesverdig gripende historie, fortalt i en lavmæl, nøkternt prosa.» Stefan Collini, Times Literary Supplement

«Et nydelig skrevet mesterverk med en sjelden varhet og klokskap som får en til å ville lese den om igjen.» Jonathan Pugh, Daily Mail

 

Salt karamell- og sjokoladepai

$
0
0
Fra Roy Fares "United States of Cakes" Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Fra Roy Fares «United States of Cakes» Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Jeg elsker amerikanske kaker, og en av mine favorittsmaker er salt karamell. Når det er salt karamell og sjokolade sammen, er det nyttårsaften, 17. mai og bursdag på en gang! Og siden oppskriften har redusert sukkerinnhold i forhold til den amerikanske, kan det ikke bli bedre. Nå er det kommet et ny bok av Roy Fares som heter United States of Cakes – jeg anbefaler denne:

PaiskUnited Cakesall:
2 dl mel
4 ss kakao
1/2 ts vaniljesukker
100 g mykt smør
3/4 dl melis
1 eggeplomme
Karamellfyll:
3 dl kremfløte
120 smør
1/2 ss vaniljesukker
1 1/2 dl glukose
4 1/2 sukker
1 1/2 ts salt

Sjokoladetrøffel:
120 g mørk sjokolade
1 1/4 dl kremfløte
havsalt til å strø over

Slik gjør du: Sett oven på 180 grader, varmluft. Bland mel, kakao og vaniljesukker i en bolle. Visp smør og melis luftig. Visp inn eggeplommen og tilsett de tørre ingrediensene. Jobb det sammen til en deig, pakk den inn i plast og la hvile i kjøleskapet i 30 minutter. Kjevle ut til en 2-3 mm tykk leiv tilpasset formen (firkantet paiform med avtagbar kant 22 x 22 cm). Ha leiven i formen og skjær vekk overflødig deig over kantene. Prikk bunnen med en gaffel og la stå i fryseren i 15 minutter. Stek midt i ovnen i 15 minutter. Avkjøl. KARAMELLFYLL: Varm fløte, smør og vaniljesukker i en kjele til smøret har smeltet. Sett til side. Kok opp glukosen og rør inn sukker og salt i omganger. La blandingen koke opp til 170 grader. Rør om av og til. Bland inn fløteblandingen litt etter litt og kok karamellen til den er 123 grader. Rør av og til. Hell fyllet i formen og avkjøl i romtemperatur. SJOKOLADETRØFFEL: Hakk sjokoladen og ha i bolle. Kok opp fløten og hell over sjokoladen. La stå i noen minutter og bland så sammen med en slikkepott til det blir en glatt trøffel. Dekk bollen med plast og avkjøl i 30 minutter. Bre trøffelen over karamellfyllet, strø over havsalt og la paien stå i kjøleskapet i minst 2 timer før servering.

Har du lyst til å prøve de andre kakene i boken, følg linken her. 

 

 

Jens Lapidus: Litteraturens kraft

$
0
0

Jens Lapidus er en av Nordens mestselgende krimforfattere. På Cappelen Damms høstfest holdt han en prolog om litteraturens kraft som jeg har fått lov til å gjengi her.

© 2013 Fotograf Anna-Lena Ahlström +46-709-797817

Jens Lapidus er en av Nordens mestselgende krimforfattere. Foto: Anna-Lena Ahlström

Jens Lapidus bor i Stockholm og arbeider som forsvarsadvokat og krimforfatter. Han debuterte i 2006 med Cash (Snabba cash) en spenningsroman fra Stockholms underverden. Den ble en av Sveriges mest omtalte og solgte bøker noensinne. Cash ble etterfulgt av Aldri fucke opp og Livet deluxe. De er også kjent som VIP-rommetStockholm noir-trilogien og er utgitt i mer enn 30 land. Alle romanene er også filmet og er blitt store publikumssuksesser.

I disse dager er Lapidus’ nye roman, VIP-rommet, kommet på norsk, og den er allerede på Arks Ti på topp-liste. På Cappelen Damms høstfest på tirsdag holdt Jens Lapidus en prolog som vakte stor begeistring fordi den på enkelt vis illustrerer hvordan litteraturen har kraft også for andre enn oss vanlige kulturkonsumenter. Jeg har fått lov til å gjengi prologen her, men lovte å understreke at dette bare er: «stödanteckningar och inte en fullfjädrad,
redigerad text»

«Litteraturens kraft» Tal förlagsfest Cappelen Damm, augusti 2014

Jag tänkte snakke om två emnen som ligger mig nära, ni förstår snart temat.

Jag hade en gång en klient. Han tillhörde den så kallade utenomparlamentariska venstre – en grupp som kallar sig antifascistisk aktion, AFA. De utförde dåd mot olika samhällsfunktioner, i det här fallet påstods min klient ha kastat molotov-cocktails vid olika upplopp runt om i Stockholms förorter.

Min klient satt i varetekt, men han vägrade snakke med någon. Istället begärde han in lovboken i celle, och läste själv på sina rättigheter. Han såg inte bara polisen och vakterna som representanter för det kapitalistiska rådande samfunnsystemet, utan han verkade även betrakta mig som en del av fienden. Det var en märklig upplevelse. I vanliga fall brukar klienterna vara fulla av frågor, vilja få råd och diskutera sina fall. Men den här gången skedde våra möten i tystnad, i fullkomlig stillhet. Vi tittade på varandra, men sa ingenting. Jag minns hur jag funderade på hur jag skulle kunna försvare honom.

Ändå gick jag dit, minst en gång i veckan. Oavsett om man pratar eller inte, ska ingen människa behöva sitta isolerad. En dag frågade jag vad han likte att läsa. Han svarade Hunter S Thompson. Bara så. Men saken var den att jag just själv hade läst Fear and Loathing in Las Vegas. Jag frågade honom vad han tyckte om boken. Det tog några sekunder innan han svarade, men han hade en åsikt. Och han berättade den för mig. Vi började samtala om boken. Sedan började vi samtala om hans mål.

I fängelset i Malmö driver man projektet «Godnatthistorier inifrån». Foreldre som sitter i fengsel får möjlighet att tala in godnattistorier på cd till sina barn. Samtidigt lär de sig om historiefortellningens kraft. Jag säger som i Läkerol-reklamen fast lite annorlunda: Litteratur makes people talk. Litteraturen får oss att snakke

Jag tänker på en annan gång då jag besökte en klient på Kumla fengsel. Det har den högsta säkerhetsklassen i Sverige och i den så kallade säkerhetsbunkern sitter bara åtta intagna.

Vad man kan säga om svenska (och säkert norska) säkerhetsfängelser: allt är kvadratiskt. Här finns rutnäten av stängselinhägnader, gjerde, veggen, luftegården. Grindarna. Portarna. Cellerna. Liven inrutade i tidsplaner. Jag gick igenom tunnlar, betong, ovanför, betong under. Ett tryck låg över mig, det var nästan svårt att andas. Jag släpptes in i det lilla besöksrummet. Kaffekoppar och teskedar och allt annat var i plast för att inget skall kunna brukas till våld eller till flykt.

Min klient kom till Sverige när han var nio år gammal, med sin ensamma mamma. Han rökte marijuana första gången när han var 10 och begick sitt första överfall när han var 12. Nu var han dömd till Livsvarig fengsel, livstid. Han hade suttit av 13 år. Vi pratade om hans case. I Sverige kan man söka tidsbegränsning, t ex 25 eller 30 år. Vi skulle pröve, men även om vi lyckades skulle han ha många år kvar.

Jag frågade: ”Hur står du ut, hur tål du det? Att sitta inburad, i bur”

Han tittade på mig och sa: ”Men jag sitter inte inburad. Jag reser varje kväll.”

Jag förstod inte vad han menade. Då berättade min klient att han läser flera timmar varje kväll, när cellens dörr stängs klockan kvart i åtta. Om Alfred Nobel, Om Alexander den store, böcker av Dave Pelzer, Jonathan Franzen. Litteraturen tar honom med på resor varje dag. Han färdas utanför murarna.

Detta vill jag fira ikväll!

Litteraturens kraft.

Skål.

Om å svelge kameler

$
0
0

Alle er FOR søte dyrebilder

For litt siden hang jeg ut i en lokal boksjappe, hvor utlendinger i Jerusalem gjerne møtes. Innehaveren Mahmoud fortalte meg oppgitt at det nylig er innført en ny lov for trafikk av palestinere mellom Øst-Jerusalem – som er en annektert del av Israel, og Vestbredden – som er okkupert territorium. Vestbredden-palestinere kan ikke reise fritt over grensen til Øst-Jerusalem, og den nye ordningen er laget slik at sjåførene av busser som trafikkerer mellom de to sonene, holdes ansvarlig for sine passasjerer. Skulle en buss bli stanset og en eller flere av passasjerene ikke holde gyldige dokumenter, vil sjåføren også risikere fengselsstraff.

Mahmoud forklarte meg at dette er en smart utøvelse av kontroll, fordi ansvaret overføres fra den utøvende myndighet til de kontrollerte selv, og tanken bak er at man skal begynne å sjekke hverandre på egenhånd, i frykt for å havne i trøbbel selv. En teknikk man har sett før, for eksempel under Sovjets tysteregime, hvor det ble så ekstremt at barn ble oppmuntret til å angi sine foreldre for anti-sovjetiske holdninger.
Disse opplysningene og tankene er ikke bekreftet fra noe hold, det er løst snakk som jeg ikke på noe vis har tatt stilling til, men jeg har likevel festet meg ved det Mahmoud fortalte, som ved så mange andre ytringer, denne kaotiske sommeren.

Krangel_demo

Sinne og spytt i fri utfoldelse i det som kunne vært en saklig meningsutveksling, Jerusalem, Juli 2014

Forfatter Øyvind Strømmen uttrykte i Dagbladet 24.juli et mismot over utviklingen i den norske Israelsdebatten ettersom alt tyder på at klimaet er i ferd med å hardne. Tydelige stemmer som Sidsel Wold og Kristian Nordheim har på hver sin side fått gjennomgå for sine perspektiver i debatten. Spesielt førstnevnte har lidd under sterk personhets og beskyldninger om forutinntatt journalistisk formidling.

Mye tyder på at flere og flere kvier seg for å ta del i debatten fordi man stemples som for eller imot, og at perspektivene ikke har noe verdi utover å tjene den ene eller andre sidens agendaer.

I et land hvor vi holder ytingsfriheten hellig, kan jeg ikke annet enn å stemme i Strømmens sukk.  Aldri før har det vært så lett å uttrykke sine meninger. Vi er et tastetrykk unna å vise verden hva vi synes, og det er kanskje ikke overraskende at vi nå begynner å merke konsekvensene av det som kanskje kan kalles selvkontroll eller selvsensur. Flere har skrevet om den pågående Gazakonflikten at den ikke bare er en militær kamp, men en kamp over debatten i journalistiske og sosiale media.

Veggen

Akkurat som den omstridte muren er et fysisk skille, plasseres meninger om den raskt på den ene eller andre siden. Vil vi virkelig akseptere «enten er du med oss, eller i mot oss»-tankegangen?

Kanskje har jeg blitt paranoid etter å ha lest Glenn Greenwalds bok om Edward Snowden og de ryggradgrøssende opplysningene om dagens overvåkning, men jeg tror jammen meg at det er noe i det. Selv har jeg vært tilbakeholdene med å uttrykke sterke eller fargede meninger på sosiale media, da jeg vet at slikt sjekkes av grensemyndighetene som bestemmer min oppholdstillatelse her jeg er. Nå vet jeg at den er innvilget til jeg har tenkt å reise hjem, derfor har jeg gledet meg til å begynne å virkelig formidle mine inntrykk fra Jerusalem og en veldig spent hverdag i skjæringspunktet mellom Vest og Øst, Israel og Palestina.

Men når den utfordringen var taklet, slår det meg at flere hindre for å utgyte sine beretninger og meninger har ligget på lur:

Ettersom jeg har permisjon fra mitt arbeid i forlaget har jeg nylig tatt fatt på et engasjement for Kirkens Nødhjelp her i den hellige by. Arbeidet er prinsipielt nøytralt, men baserer seg på folkeretten og menneskerettighetene og tar i saker hvor disse brytes aktivt parti.  På grunn av erfaring med at intervjuer, blogginnlegg og andre ytringer kan forvrenges, må det vi i skriver for organisasjonen gjennom en sluse av retningslinjer og kvalitetssjekk, slik at innholdet ikke blir oppfattet feil eller misbrukt.

I går tenkte jeg plutselig at bloggen min på Forlagsliv, som dessverre har ligget brakk en stund, kunne nyte godt av noen «grassrota»-innlegg fra min hverdag og situasjonen her. Men forstod så at det ikke er bare bare det heller, da forlaget selvsagt også har mange hensyn å ta, for nettopp ikke trå feil i denne konflikten som er så betent.

Har vi kommet dithen at det vi, grassrota, uttrykker må kvalitetssikres og risikovurderes av kommunikasjonsrådgivere, oppdragsgivere og andre assosierte?

Er det virkelig ikke mulig å delta i en spontan meningsutveksling om Midtøsten?

Mens jeg venter på svar, legger jeg ut et bilde av meg og en søt babykamel. Det støter ingen.


HUSK LUE! ELLER: SLIK LAGER DU DIN EGEN MIKROEKSPEDISJON

$
0
0
Foto: Torbjørn Ekelund Instagram: @torbjornekelund

Foto: Torbjørn Ekelund Instagram: @torbjornekelund

Torbjorn Ekelund_Harvest

Torbjørn Ekelund Foto: Harvest

Jeg har skrevet en bok som heter Året i skogen. En mikroekspedisjon. Den handler om tolv ensomme netter jeg tilbragte i Nordmarka gjennom et helt år. En natt i hver måned sov jeg ute, fra januar til desember, noen ganger i telt, andre ganger uten. Da jeg var liten drømte jeg om å dra på farefulle ekspedisjoner til steder ingen hadde sett. Jeg forleste meg bøker om harde, ordløse typer som trosset kulde og naturkrefter og ville dyr, og som ble feiret som helter når de kom tilbake – og forsåvidt også hvis de ikke kom tilbake – og jeg tenkte: En sånn vil jeg bli.

Men jeg hadde det ikke i meg. Det tok litt tid å innse det. Jeg manglet både viljen og motet. Dessuten var det strengt tatt ikke noe behov for store ekspedisjoner lenger. Alt var for lengst oppdaget og ingen lurte lenger på hva som skjulte seg bak neste fjell. Jeg tenkte: Hvis jeg ikke kan dra på en stor ekspedisjon, kan jeg kanskje dra på en liten? Det fins skoger overalt i dette landet, det er bare å knytte på seg skoene og gå inn i dem. Kanskje er det radikalt nok å tilbringe tolv netter helt alene – i stummende mørke, i kulde og regn og vind og sol, selv om det er i den nærmeste skogen og det bare er en times gange hjem til sofaen? Jeg noterte ordet «mikroekspedisjon» på et ark og bestemte meg for å iverksette planen.

Nå er ekspedisjonen tilbakelagt og boken er skrevet. Jeg hadde rett i mine antakelser. Det ble et eventyr, verken mer eller mindre. Tolv døgn som på en merkelig måte var både helt like og svært forskjellige. Alt var smått og overkommelig. Likevel var det stort.

Jeg gikk i sirkler. På de samme stedene hver gang. Men de forandret seg alltid. Vinteren gikk over i vår. Det ble sommer, høst og vinter igjen. Og alt dette fikk jeg med meg på en helt annen måte enn jeg hadde gjort gjennom tidligere år. Når jeg skriver dette, merker jeg at jeg savner det, og jeg tenker at selvfølgelig skal det bli flere mikroekspedisjoner. De koster ingenting, de krever minimalt med forberedelser og de belaster nesten ikke omgivelsene. En feriedag, litt avspasering eller en helgedag er alt du trenger.
Jeg garanterer deg at hvis du gjør noe lignende, så kommer det til å bli en opplevelse som skiller seg ut i ditt mentale kartotek og ikke ligner på noe annet du har gjort. Hvor ofte har du sovet alene i et telt i stummende mørke i en stor skog? Hvor ofte har du i det hele tatt vært alene?

Til den som føler seg inspirert etter å ha lest disse linjene (hvis det overhodet fins noen), har jeg tre råd: 1) Kjøp Året i skogen. En mikroekspedisjon. 2) Les den. 3) Ta fram kalenderen og skriv ordet MIKROEKSPEDISJON med store, røde bokstaver på den første ledige datoen du finner.

Her er en enkel oppskrift på hvordan mikroekspedisjonen kan gjennomføres:

*Sett av nøyaktig ett døgn, helst fra arbeidsdagens begynnelse om morgene til det samme tidspunktet dagen etter.

*Finn deg et sted du liker. Det må være i naturen, men om det er en skog, en vidde, et fjell en øy eller en kyststi spiller mindre rolle.

*Pakk en så liten sekk som mulig, med kun det mest nødvendige. Sovepose og liggeunderlag må du ha, og telt kan være en fordel. Alternativer til telt er et såkalt tarp, eller en bivuak. De veier mindre.

* Pakk tilstrekkelig med klær (et ekstra skift av de innerste plaggene er minimum) og akkurat nok mat til at det holder til det ene døgnet (lunsj, middag, kveldsmat og frokost): Husk primus, varm mat og kaffe blir høydepunkter på turen.

* Husk også å ta med hodelykt og lesestoff. Under den årstiden vi nå går inn i kan du ikke klare deg uten. Kart og GPS hvis det er nødvendig og du ikke allerede er kjent i området.

* Skru av telefonen og legg den i sekken, gå ut, gå rundt hele dagen, finn deg en leirplass når kvelden kommer, slå deg ned, stå opp tidlig morgenen etter, kok kaffe og spis frokost, gå tilbake, skru på telefonen igjen – og begynn arbeidsdagen.

God tur, og ikke glem dette: Uansett hvor du befinner deg i dette landet, og når på året det er: Husk lue!

Her kan du kjøpe «Året i skogen».

Tor Åge Bringsværd om eventyr, trær og ord som sier mer enn tusen bilder

$
0
0

Bringsvard_VarVerdenErDuggDet er bare å gi seg hen og gi seg over – Tor Åge Bringsværds romanunivers har man ikke sett maken til, og likevel er fenomenene som beskrives gjenkjennelige, problemstillingene tankevekkende. Bringsværd skriver varme, gode fortellinger om økologi, solidaritet, kjærlighet og hva det vil si å være menneske – selv om bøkene ikke alltid handler om akkurat mennesker.

I april i år utga Cappelen Damm Bringsværds fabelroman Vår verden er dugg. Den handler om Tarak, som har mistet moren sin til de skumle sorgslukerne. Sorgslukerne reiser rundt og behandler folk med noe de kaller trøst. Snart forsvinner også Taraks far, så bestefar Elmer tar vare på Tarak. Elmer viser ham hvordan man lager skyggeteater, og han lærer Tarak om kraften som ligger i den gode fortellingen. Når han blir gammel nok, drar Tarak ut på en lang reise. Han vil finne ut av hva som skjedde med verdenen hans, den gangen maskinene regjerte, vannet steg og store landområder ble giftige. Med seg har han en annen type trøst enn den sorgslukerne bruker som maktmiddel.

Vår verden er dugg var for meg en fortryllende leseopplevelse. Boken falt åpenbart i smak hos Vårt Land-anmelder Karen Frøsland Nystøyl også, for hun skriver:

«Det er få som slår Tor Åge Bringsværd i å bruke det fantastiske perspektivet til å si noe skarpt og treffende om vår egen samtid. … Bringsværd lar Taraks dannelsesreise vise oss farene ved den verden vi lever i nå. Det er samtidig en frydefull roman, rik på det meste, både farger, underganger og håp.»

Jeg bestemte meg for å snakke litt nærmere med Tor Åge Bringsværd om fabellitteratur, og spesielt Vår verden er dugg.

Hvilke forfattere er du inspirert av? Er det særlig noen spesielle som har hatt betydning for de nyeste romanene dine?
Ray Bradbury, Antoine de Saint-Exupéry og Kurt Vonnegut betyr mye for meg. Men bakenfor ruver naturligvis alltid Jonathan Swift!

Vår verden er dugg omtales blant annet et idealsamfunn som kalles Erusal – hvilket jeg antar er et kryptogram for Jerusalem. På hvilken måte forholder boken seg til verden av i dag?
Ingen såkalt fremtidsroman handler om fremtiden, de handler alle sammen om oss selv, om vår verden og konflikter i vår egen tid.Vår verden er dugg kan leses på flere måter. Selv liker jeg helst å lese den som en håpefull kjærlighetsroman – at kjærlighet og forståelse er mulig, ikke bare mellom forskjellige raser, men også mellom forskjellige arter. At mennesket har fjernet seg fra resten av skaperverket er vår store ulykke. Forholdet mellom dyr og mennesker er noe av det som opptar meg mest for tiden.

Flere av romanene dine er skrevet som fabler. Hvorfor har du valgt denne sjangeren?
Vi trenger eventyr og fabler. Ikke bare som en underholdende lek, men som en måte å formidle idealer og livsvisdom på. En snarvei til hjerte og forstand! Men det er ikke nok å bare fortelle om igjen de gamle eventyrene. Det er ikke nok med Brødrene Grimm eller 1001 natt. Vi må også lage nye. For enhver tid trenger sine egne eventyr. Idag trenger vi for eksempel eventyr og fabler om økologi, om forurensning, om fred, solidaritet, om kunstig intelligens – og om genteknologi. Og for å være personlig: Det er slike eventyr jeg gjerne vil fortelle …

Men likevel … blir ikke dette en omvei? Både for leser og forfatter?
Sett at virkeligheten er en skog vi har gått oss vill i. Og det har vi nok de fleste av oss. Da hjelper det lite å sette seg på huk og kikke på stener og strå. Den eneste sjansen vi har til å orientere oss er å finne et høyt punkt. Og eventyret er nettopp et slikt tre vi kan klatre opp i. For å få en oversikt. Se de store linjene i landskapet. På samme måte er det jo hvis du står med nesa tett inntil et maleri. Da vil bildet som regel bare virke forvirrende og meningsløst: uformelige farveflekker, streker og prikker. Først når du går et par skritt tilbake, begynner du å ane hva bildet skal forestille. På avstand blir det lettere å se en sammenheng!

Du tror på fortellingen – den gode historien?
Et bilde sier mer enn tusen ord, sies det ofte. Men det er naturligvis omvendt. Et ord sier mer enn tusen bilder. For viser man frem en tegning eller et foto av et tre, så er det bare dette ene treet vi ser alle sammen. Men sier noen ordet «tre» eller lar oss høre suset av vind mellom grener – så kan vi se all verdens forskjelligste trær for vårt indre øye… Og nettopp fordi vi er medskapende, blir det vi lytter til – eller det vi leser – på en underlig måte også vårt.

Det å skrive eller det å lese … nærmere trolldom er det ikke mulig å komme. Å skrive en bok – det er det mest merkelige og magiske jeg vet. Bilder og tanker renner ned i hånden og blir til små, svarte prikker og streker! Bokstaver kaller vi dem. Og disse sitter leseren siden helt alvorlig og stirrer på – og prøver å oversette tilbake til tanker og bilder. For det er først silt gjennom øyet og i vårt eget hode at bokstavene blir til noe annet enn muselort på hvitt papir. Derfor: For at det skal bli en god bok, kreves det ikke bare en god forfatter, det krever også en god og meddiktende leser. For en bok er ikke bare en melding/ en beskjed/ en informasjon fra ett menneske til et annet. En bok er noe som blir til i fellesskapet mellom forfatter og leser.

 

Møt høstens barnebokdebutanter: Kaia Dahle Nyhus

$
0
0
Kaia_Dahle_Nyhus_20082

Kaia Dahle Nyhus

Kaia Dahle Nyhus (f. 1990) har vokst opp på sommerøya Tjøme utenfor Tønsberg. Hun er utdannet illustratør ved Kunsthøgskolen i Oslo, og er i øyeblikket masterstudent i Storytelling på Konstfac i Stockholm. Kaia har tidligere samarbeidet med sin mor, Gro Dahle, om flere kritikerroste og prisbelønte bildebøker. I 2011 ble hun tildelt Kulturdepartementets illustrasjonspris for Håpe, sa gåsa, mens Krigen (2013) ble nominert til både Kritikerprisen og Nordisk Råds barnelitteraturpris.

I høst debuterer Kaia med egen bildebok, Vil du høre en hemmelighet? I følge hennes redaktør, Geir Nummedal, er dette «.. en stilsikker og undrende bildebokdebut (…) En bok som ser, sanser og tenker fra et barns perspektiv.» Jeg har intervjuet Kaia om hennes valg av livsvei, om hemmeligheter, opphav og hvordan det er å debutere med egen bok i så ung alder – og være både forfatter og illustratør.

- Du debuterer i høst med boken Vil du høre en hemmelighet? Hvordan fikk du ideen til å skrive om dette temaet, som både er veldig allment, men også krevende?

- Det begynte egentlig som en skoleoppgave. Jeg går på Master-studiet i Storytelling på Konstfack, Kunsthøyskolen i Stockholm. Vi hadde en oppgave om bildebøker. Og jeg skrev mange mulige tekster som kanskje kunne egne seg som bildebok-tekst. Jeg skriver i vei uten å tenke så mye og jobber veldig intuitivt. Jeg skriver og skriver, og etterpå plukker jeg ut ideer og tekstbiter. En av disse ideene var om hemmeligheter. Jeg syns hemmeligheter er spennende. Det er også hemmeligheter som skaper spenning og drivkraft i en historie, og det å kunne fokusere på nettopp hemmeligheter som tema, var ekstra morsomt og interessant. Når jeg jobber intuitivt, klarer jeg ikke akkurat å spore tilbake hvor ideen kommer fra, den kommer bare.

VilDuHoreEnHemmelighet

 - Hemmeligheter kan være små og uskyldige, men også store og farlige. Trenger vi hemmeligheter?

- Ja. Det er mange ting som kan såre, og det å ikke fortelle det, kan gjøre at vi får bedre liv og bedre vennskap. Hemmeligheter handler ofte om å beskytte seg selv eller andre. For vennskap er også hemmeligheter gode som bindeledd. Vi kan i et vennskap dele ting, og det å dele hemmeligheter kan være forskjellen på venner og på fremmede. Men av og til kan det hende vi har for mange hemmeligheter, og det kan være et problem. Eller for få – at vi plumper ut med ting vi ikke skulle ha sagt. Balansegangen mellom hvilke hemmeligheter som er viktige og hvilke som er uviktige, hvilke man skal dele og hvilke som helst skal være skjult, kan være en sosial utfordring som jeg sjøl syns er vanskelig i blant. Det er også fint og viktig å kunne ha sine egne hemmeligheter, sitt eget hemmelige rom, som er privat og som jeg selv har kontroll over.

- Er det stor forskjell på voksne og barns hemmeligheter, tror du?

- Jeg tror at voksne har større bevissthet om hva som er akseptabelt og hva som er uakseptabelt, hva som er høflig og hva som er uhøflig å si. For voksne handler hemmeligheter enda mer om det sosiale. Men for barn handler det kanskje mer om å være sin egen person. Og de har ikke samme følelse for hva som er akseptabelt og høflig. For eksempel kan barn si at faren tar av håret når han skal bade. Det blir morsomt og søtt, men føles samtidig privat. Det kan virke som om barn er mer ærlige og har færre hemmeligheter. Men jeg er usikker på om det er riktig. Jeg tenker at voksne har høflige hemmeligheter og pinlige hemmeligheter, mens barn kan ha hemmelige rom, en hemmelig sfære som er deres egen. Kanskje de har et hemmelig sted, en hemmelig stein. For meg, da jeg var liten, var hemmeligheter det nærmeste jeg kom magi. Det var noe som ble gjort på natta eller som fantes i mørket, og det hadde en ladning i kraft av seg selv. Men det fins også farlige hemmeligheter, for den krafta en hemmelighet har for barn, kan fort bli overdimensjonert. For alt må det være lov å snakke om. Mens for barn kan noen hemmeligheter bli for store og forbudte, og da kan hemmeligheten bli vond og farlig.

 - Du er allerede en dreven og prisbelønt barnebokillustratør, din unge alder til tross. Var det stor forskjell på å illustrere din egen tekst i forhold til en annens?

- Når jeg tidligere har illustrert bildebøker, har det vært moren min som har skrevet teksten, og siden jeg har et nært forhold til henne, føler jeg at jeg da forsto tekstene veldig godt og hadde nært forhold til dem også. Forskjellen er nok allikevel det at jeg ikke trenger å forstå min egen tekst. For den kjenner jeg jo. Og det er ikke noe rom for feiltolkning. Den er en del av meg, og illustrasjonene føles som en naturlig forlengning av tanken og ideen.

- Det er vanskelig å ikke nevne dine foreldre, forfatteren Gro Dahle og illustratøren Svein Nyhus, og din onkel Egil Nyhus, som alle er betydelige kunstnere og sterke forbilder for mange. For deg kanskje på både godt og vondt? Er det mer krevende å finne et personlig uttrykk og «sin egen vei» når man har flere anerkjente kunstnere i nær familie?

- Jeg tror det er individuelt. Jeg er veldig lite ambisiøs, og føler at rollen min som datter til Gro Dahle og Svein Nyhus er veldig lite krevende. Jeg tenker ikke så mye på det, har ikke noe problem med det. Jeg er verken flau eller stolt. Men jeg har nok fått veldig mye gratis, og jeg har på en måte alltid gått i lære hjemme. Og jeg har alltid hatt bildebøker og bøker rundt meg. Jeg føler at jeg har et nært og trygt forhold til boka som  kunstobjekt og som den fantastiske oppfinnelsen den er .

 - Vi er alle preget av barndommen vår. I hvor stor grad tror du familiekulturen du har vokst opp i, dine foreldres yrker og en oppvekst på fredelig Tjøme har preget dine livsvalg? Kunne du blitt noe helt annet?

 - Jeg kunne jo blitt noe annet, men det føles lettvint å bli det jeg er nå, å gjøre det jeg driver med. Jeg tror jeg uansett ville likt å tegne og fortelle og lage historier. Det tror jeg ligger i meg fra fødselen av. Dette har jeg alltid drevet med. Men samtidig har jeg fått veldig mye støtte for det og støtte rundt det, og at jeg vet litt hva det innebærer, med jobbetider, økonomi, som gjør at det er mindre utfordrende for meg, en slik livsstil.

 - Har du noen forbilder? Litterære? Visuelle?

 - Ja. Jeg er veldig glad i Tove Jansson. Men det er jo alle. Mummitroll-bøkene, både bildebøkene fra dette universet og de illustrerte barneromanene, er søte og veldig vakre, poetiske og fine. Men de er også skumle og har et mørke, en farlighet, som jeg syns er veldig fasinerende og inspirerende. Og da tenker jeg både på det visuelle og på tekstene. At det er en helhet.

- Hvilke forventinger har du til mottagelsen av boken din? Fra kritikere, bokhandlere og publikum?

 - Jeg håper det går bra. Håper den ikke er for mørk i fargene. Jeg syns det er spennende med mørke farger og natt, og jeg syns hemmeligheter er en del av mørket, av det skjulte. Jeg syns det er veldig mange hvite og lyse og pastellfargede bildebøker, så da er det gøy å være mørk, men allikevel er jeg litt redd for at det blir for mørkt..

Norge har fått en ny helt!

$
0
0

Ikke siden Morgan Kane har vi fått en bedre «norsk» helt enn Eyvind Bolt. Nå lanserer vi Sagaen om Eyvind Bolt, som handler om en fryktløs helt i 1300-tallets Norge.

Jeg er en av dem som leste alle Morgan Kane-bøkene i min ungdom og er allerede blitt en stor Bolt-fan. JerngrepSagaen om Eyvind Bolt er noe helt annet og mer enn den gamle western-serien, men likevel tror jeg at mange Kane-lesere vil fryde seg over Eyvind Bolt. For dette handler om Eyvind Bolt, som er ung, sterk og arving til en stor slektsgård. I et gigantisk spill om makt og ære må han kjempe mot onde krefter. Og i bakgrunnen lurer flere kvinner med sterk innflytelse, og også de slåss om Bolt – om enn på en annen måte.

Sagaen om Eyvind Bolt er en ny underholdende spenningsserie på ni bøker, og jeg har vært så heldig å få lese de tre første bøkene i serien som blir lansert denne høsten. De seks neste bøkene i serien kommer første halvår neste år. Selv om dette er en serie om en tøff helt, tror jeg (som vanlig) at den vil slå an hos de alle de kvinnelige leserne som liker dramatikk, spenning og lidenskap, for det er det mye av her. Og så håper vi også å nå ut til en del menn.

Eyvind Bolt og Kolrun

Eyvind Bolt er kringsatt av fiender, mens kvinnene slåss om hans gunst. På tjuvjakt oppdager Bolt en bueskytter som er like dyktig som han selv: Kolrun

Jeg skal ikke avsløre for mye av handlingen, men litt om det som skjer i første bok: Eyvind Bolt lever i 1300-tallets Norge. Som eneste arving til en storgård har han en lysende fremtid. Men da han nekter å bøye seg for kirkens krav, ønsker den mektige biskop Armand ham død. Eyvind flykter til fjells. Mens han er på tjuvjakt, treffer han en kvinne som er like god med buen som ham selv. Han får ikke vite hvem hun er eller hva hun heter, og da hun går sin vei, tror Eyvind at han aldri vil se henne igjen. Biskopens menn jakter ham, og samtidig er en enda farligere fiende på vei. Året er 1349, og en grusom pest sprer seg raskt.

Det er ingen hvem som helst som står bak denne storsatsingen. Willy Ustad (f. 1946) har vært militær, industriarbeider og fagforeningsmann, og han debuterte som forfatter i 1989. Før Sagaen om Eyvind Bolt har han gitt ut 76 bøker.

Det er langt fra hver uke at vi gir ut en spenningsserie som vi håper kan bli et fenomen både for kvinner og menn. Så jeg håper at vi blir mange som blir Eyvind Bolt-fan, og at vi kanskje allerede til våren kan be Benny Borg skrive Balladen om Eyvind Bolt.

 

Å sette punktum

$
0
0

F_Stoere_2132

Etter ni måneder satte jeg punktum. Kapitlene ble rundet av, ett etter ett. Forordet ble avsluttet etter at kapitlene var ferdig skrevet, og aller sist, etter forordet, var et avsnitt med takk. Etter den lille teksten var tiden kommet til å sette det siste punktum, den 7. juli.

Så forsvant kapitler, forord og avsnittet med takk fra min PC ut i nettuniverset, alt overlatt til forlag og redaktør, som så sendte det hele videre til noen mennesker som skulle gjøre alle sidene om til bok, deretter videre til noen kloke hoder som skulle lese korrektur og endelig gikk alt dette ut i nettuniverset på ny, avgårde til trykkeriet, langt borte et sted.

En følelse i klasse med å sende et barn avgårde på leirskole. Jeg pakker klær og utstyr, er spent og litt urolig, ønsker lykke til og lurer på hvordan han hvordan ser ut og tenker når han kommer hjem om noen uker.

Nå venter jeg på hvordan alt jeg skrev på gjennom ni måneder er når det kommer tilbake. Som bok.

Det er nesten ikke til å bære. Å ha satt punktum for en bok om samfunn og politikk, en bok som til overmål har fått tittelen «I bevegelse». Punktum er det motsatte av bevegelse. «Full stop», sier de på engelsk. Det er ikke til å misforstå, det som er skrevet er kommet til sin slutt. Kapitlene i denne boken fikk ikke sine siste punktum for å markere at alt var sagt og skrevet, at det ikke var noe mer å si, mene eller grunne over. De fikk dem fordi det skulle ryddes plass til et neste kapittel. Ved reisens slutt måtte likevel helhetens yttergrense markeres – med det mektigste og aller minste tegnet på tastaturet – et punktum.

I ukene siden begynnelsen av juli har kapitlene flyttet seg fra helt fremst i oppmerksomheten til et sted litt bakenfor. Jeg har skjøvet på selv, feriehverdagene fikk ta over, blandet med små og større saker fra det som er politisk hverdag i en ferietid. Det intense samværet med tekster, formuleringer og ord var over – en følelse av savn, men også av lettelse. Ukene frem til lansering fortonet seg som et osean av tid. Like greit å tenke minst mulig på det.

Men det siste punktum uroet meg. Skjedde det noe i løpet av disse dagene som forandret det jeg mente da jeg skrev meg frem til siste tastetrykk den 7. juli? Var det noe i samfunnsdebatten, ute eller hjemme, jeg burde ha fått med meg i mine kapitler? Dukket det opp noen med meninger og tanker tett på det jeg hadde skrevet, noe jeg normalt burde mene noe om, kommentere, men som jeg måtte jeg holde igjen fordi det skulle spares til når boken kommer?

Svaret er ja. Alt dette dukket opp. På rad og rekke kom aktualiteter jeg gjerne skulle hatt med. I oppslag og sendinger dukket det opp andre som luftet meninger og tanker jeg selv hadde bygget inn i teksten. Tanker de ga uttrykk for etter at jeg kom på dem. Det oppsto et brennende ønske om å justere og endre, gjøre små og store grep for å utvikle teksten enda et stykke.

Men alle disse tankene og all iveren blir stoppet av en mikroskopisk prikk til sist i en tekst.

En bitte liten prikk som er overlegen min vilje. Her jeg sitter, noen dager før boken kommer, sender jeg en takk til dette tegnet. Det hadde kraft til å bli stående; som om det sa til meg med sin vevre tyngde at nok er nok, la stå, pust med maven, boken er ferdig, om du har mer på hjertet så skriv heller en ny bok.

Det er klokt. Nesten så jeg kunne falle for fristelsen til å sette et utropstegn.

Jeg bøyer meg for det aller siste punktum.

Bokslipp og jubileumsfest med Riksantikvaren

Toscakake

$
0
0
Toscakake. Foto: Kari Finngaard

Toscakake. Foto: Kari Finngaard

Min farmor var fantastisk god til å bake kaker. Jeg husker kaffeslabberasene da det bugnet av alt fra eplekringle og rabarbrapai med vaniljesaus til fyrstekake og – min favoritt – toscakake. Egentlig likte ikke barn toscakake. Det var jo nøtter på den og ikke snev av sjokolade. Men jeg elsket den saftige kaken med den gylne og sprø karamelloverflaten. I den nye boken Mormors kaker finner man selvsagt oppskriften på toscakake:

BUNN:Mormors kaker (1)
100 g smør
2 dl sukker
3 egg
2 1/2 del hvetemel
1/2 ts bakepulver
GLASUR:
1 dl mandler, hakket
3/4 dl sukker
75 g smør
1 ss hvetemel
1 ss melk

SLIK GJØR DU: Forvarm ovnen til 175 grader. Smelt smøret og avkjøl. Visp sukker og egg til luftig eggedosis. Tilsett smøret. Bland hvetemel og bakepulver. Tilsett dette i røren, bland godt. Hell røren i en smurt, rund springform (ca. 24 cm). Stek kakebunnen i 25-30 minutter. Bland ingrediensene til glasuren i en kjele. Varm sakte opp, men glasuren må ikke koke. Ta kaken ut av ovnen, smør over glasuren. Stek kaken videre i ca. 15 minutter. Kaken skal ha en gyllen karamellfarge. Avkjøles.

Kjøp «Mormors kaker» her.

 


- Jeg klarer ikke å tenke smalt om noe som lager store landskaper i hodet mitt

$
0
0
Foto: Sverre Aurdal

Foto: Sverre Aurdal

Hei, jeg heter Kristine og er ny redaktør for Forlagsliv.

Da jeg var liten ville jeg bli som Frøken Detektiv. Jeg ville være smart, pen og modig. Jeg skulle ha jordbærblondt hår og finne mysterier i gamle klokker og tårn, i trapper, masker, brev og medaljonger.

Hvis en skummel mann slo meg i bakhodet med en lysestake og låste meg inne, visste jeg at når jeg kom til meg selv igjen trengte jeg bare en hårnål eller neglefil for å slippe unna. Sånn var det alltid.

I morgen blir jeg 33 år gammel. Jeg har fått noen slag i bakhodet, og jeg har som oftest måttet komme meg ut av det uten hårnåler og neglefiler. Jeg er ikke særlig modig heller. Hver morgen går jeg opp fem etasjer fordi jeg ikke liker heiser, men jeg jobber i forlaget som gir ut Frøken Detektiv, og jeg har tenkt på å farge håret jordbærblondt ganske lenge egentlig.

Jeg leser ikke Frøken Detektiv nå lenger. Bøkene jeg har lest siden har laget nye stier. Noen vil si at de er smalere. Men for meg er det ikke smalt. Det er bra. Jeg klarer ikke å tenke smalt om noe som lager store landskaper i hodet mitt. Når jeg kaller noe jeg synes er bra smalt er det fordi jeg adopterer noen andres syn på det jeg leser, som en slags unnskyldning. “Stoner” var en smal bok en gang. Nå er den en bestselger. Nå er den bare bra, i allefall for mange. Sånt gjør meg glad.

Jeg tror at det ikke bare handler om bredt og smalt, men om å formidle noe på bøkene og litteraturens premisser. Det synes jeg er Forlagsliv sin oppgave. Mange av de største forfatterne i Norge i dag ble tenkt på som smale når de var ukjente. Også en del av det som er vanskelig å lese blir tenkt på som bredt i dag.

Anette Garpestad begynte som redaktør for denne bloggen med et mål om å få folk til å lese mer, og jeg tenker at det er sånn den skal forsette. Det handler om gleden ved å lese, nesten uansett hva man leser. Også hvis man liker bøker om å strikke, gå tur i skogen, reise, trene eller lage mat. Cappelen Damm er et bredt forlag og det skal denne bloggen også være.

Det fine er at forfatterne våre og vi som jobber her også representerer denne bredden. Vi er opptatt av ulike ting, vi liker ikke å lese det samme og vi skriver også forskjellig. Det betyr også at vi kan omfavne bredden av det forlaget holder på med og fortsatt være ærlige. Den entusiasmen vi viser skal være genuin.

De som har lest denne bloggen en stund vil ha merket at vi skriver med ulike stemmer, smak og perspektiver. Det skal vi fortsette med. Hvis det blir for mye forskjellig på forlagsliv.no, finn de bloggerne dere liker og følg de.

Samtidig som jeg tar over det overordnede ansvaret for Forlagsliv, lager jeg også min egen blogg. Den heter “Markér i neon” og skal handle om skriving.

Virginia Woolf, som er en av mine favorittforfattere, sa at man trenger sitt eget rom for å skrive. Det skal bloggen min være, ikke bare mitt rom, men forhåpentligvis også andre sitt rom.

Å skrive handler mye om disiplin, men disiplin er flyktig, og jeg håper at “Markér i neon” skal kunne bli et sted å flykte til som kan sende en person tilbake til de blanke sidene med ny lidenskap og energi

Fordi når det gjelder litteratur er det lidenskap det handler om, enten jeg leser Michel Houellebecq eller Frøken Detektiv.

Online-iphone-poesi

$
0
0

Hva skjer i dansk poesi for tiden? Bortsett fra Yahya Hassan. Jo den unge onlinepoeten Caspar Eric har debutert med diktsamlingen  7/11.

- Jeg er interessert i overflaten, sier han, og avviser at poesi må gå i dybden.

På skrivebordet hans synes jeg å skimte Audun Mortensens diktsamling Aaliyah.

Se AIAIAIs minidokumentar om Caspar Eric her:

Hunden. Hunden.

$
0
0

hundenHun kunne ikke leve evig. Vi visste jo det. Men siden hun har fulgt med mannen så lenge jeg har kjent ham er det rart at hun er borte. Jeg har jobbet hjemmefra siste halvår og er vel den som har hatt flest timer i samme hus som henne. Visst at hun så på meg når jeg gikk forbi. Snakket med henne, selv om hun, på slutten, var døv som en – ja hva er det egentlig som ikke hører? – døv som en gammel hund. Fordelen med den manglende hørselen var at vi slapp bjeffing hver gang det ringte på. Særlig nyttårsaften ble en lettelse etter at hørselen forsvant. Det siste som ble borte derimot var lekenheten og appetitten. Selv om beina sviktet innimellom lot hun ikke sjansen til å tasse opp og ned trappa cirka femti ganger om dagen gå fra seg. Det kunne jo hende det lå noe i matskåla denne gangen? Eller kanskje var det noen brødskorper under treåringens stol? Ikke godt å forutsi og best å sjekke en gang til.

Det hendte også at det virket som om hun glemte at hun var blitt gammel. At hun forsøkte seg på sine gamle ungpikehopp (valpehopp) for så å liksom lande noe uelegant og oppdage at hun var blitt en altfor gammel dame. Altfor gammel kan man kanskje si når, veterinæren slo fast at slike hunder blir som regel ikke mer enn tretten år, mens Emma insisterte på å bli 15 og et halvt. Nå kan det jo hende at andre hundeeiere ville kastet inn håndkleet noe tidligere. For det var visse ting som ble mer plagsomme med alderen. Særlig det å finne at det var tiss i hele trappa og at det dessuten hadde rent ned også til kjelleretasjen.

Hunden var en skilsmissehund, det var ikke mitt valg at hun skulle bo hele tiden sin hos oss. Snarere tvert i mot. Det er ikke fritt for at det har gjort meg ganske irritert å måtte ha en hund i hus, som jeg ikke selv har vært med på å bestemme at vi skal ha her. Like fullt skal man vel være en hard sjel om ikke sju år i samme hus som henne gjør at man tross alt får en stor omsorg og ja, kjærlighet for denne gamle pelsen. Som til slutt måtte bjeffe sitt siste bjeff. Og nå er det ingen som ser på meg når jeg går forbi puta hennes i gangen.

(Baksida av Klassekampen 19. juni 2014)

Sovne som mus, våkne som ørn

$
0
0

Jeg er på sporet av den tapte ryddigheten. Skjønt tapt og tapt. Kanskje den aldri helt har eksistert. Her hos meg. Kanskje den tapte ryddigheten er en eufemisme for mer eller mindre rotete. Jeg er dårlig til å kaste. Det hjelper ikke at jeg vet at jeg har tilgang til de samme ordene elektronisk. Jeg kvier meg for å kaste papir. Jeg har mye papir. Jeg er forfatter og alt kan brukes. Alt kan komme til nytte en dag, tenker jeg. En dag kan jeg trenge dette ordet, denne setningen.

Selv om jeg vet at jeg ikke vil lete i alle disse eskene, alle disse tidsskriftsamlerne, alle disse skuffene, alle disse ringpermene, ja, selv i skapene. Overalt er det hauger med ark og papirer. Som om det ikke er nok å ta vare på de ordene som er gitt ut og som finnes innbundet i stive permer eller myke om det er paperback, bøkene.

Bøkene som jeg har stilt opp alfabetisk etter forfatterens etternavn, dog først etter sjanger: først essay og sakprosa, så dramatikk, deretter dikt og til slutt prosaen, det vil si den skjønnlitterære prosaen, flest romaner og noen novellesamlinger. De er mange, men de er i permer og dessuten i et system. Arkene, papirene, de andre ordene er i uorden. Enten det er mine egne ord, eller andres ord, minner, postkort, post-it-lapper, fotografier, bilder, tegninger, billetter, teaterprogram, flyere, kvitteringer, kalendre, sjuende sanser, almanakker, til-fra-lapper, brev. Alt kan brukes, alt kan komme til nytte.

Jeg er forfatter, det er da ikke så rart at jeg ikke vil kaste ord. Som denne setningen: jeg er svanger av begynnelser. Eller: sovne som mus, våkne som ørn. Begge av Hélène Cixous ifølge min egen håndskrift på de to gamle postitlappene, notert ned en gang i forrige årtusen, skriften av en tusj er bleket og de dukker opp sammen med andre gjenglemte ting jeg har forsøkt å huske. En gang har jeg forsøkt å holde ordene fast ved hjelp av tusjen på en lapp, hengt de opp over skrivebordet: dette kan være avgjørende for din fremtid, tenkte jeg. Der jeg drømte om dette: å engang bli forfatter. Å legge seg som en mus og våkne som en ørn.

(Baksida av Klassekampen fredag 1. august 2014)

Lucinda Rileys nyeste og beste roman – nå i pocket

$
0
0

Mens Lucinda Rileys Lavendelhagen fortsatt ligger på pocket-bestselgerlisten et år etter utgivelsen, kommer nå Midnattsrosen ut som pocket.

Lucinda Riley er blitt en av de forfatterne som selger mest her i landet. Hun skriver underholdende romaner om engelsk aristokrati, lidenskap og hemmeligheter. Rileys romaner – ikke minst Midnattsrosen –  minner på mange måter om Downton Abbey.

Midnattsrosen pocket 2Midnattsrosen er en bredt anlagt og spennende fortelling som spenner over fire generasjoner og to svært forskjellige kulturer, fra de funklende palassene til maharajaene i India til de vakre godsene i England. Vi følger hovedpersonen Anahita Chaval fra 1911 og frem til i dag. Elleve år gamle Anahita, som kommer fra en fornem, men fattig indisk familie, innleder et livslangt vennskap med den egenrådige og bortskjemte prinsessen Indira. Anahita blir med Indira til England som hennes ledsagerske like før første verdenskrig bryter ut. I England møter hun Donald Astbury, arvingen til det avsidesliggende godset Astbury, og hans utspekulerte mor.

Åtti år senere møter vi den unge og ettertraktede amerikanske skuespillerinnen Rebecca Bradley. Verden ligger for hennes føtter, men når forholdet til kjæresten tar en uventet vending, er hun lettet over at den nyeste rollen fører henne bort fra rampelyset og til det øde Dartmoor i England. Hun skal spille hovedrollen i en film med handling fra 1920-tallet. Ikke lenge etter at filmingen har begynt på det nå så forfalne Astbury Hall, dukker Ari Malik, Anahitas oldebarn, uventet opp. Han er på jakt etter familiens fortid. Oppdagelsene han og Rebecca gjør, er med på å avdekke mørke hemmeligheter som truer hele det gamle familiedynastiet.

Lucinda Riley elsker å fortelle sine historier, og hennes kjærlighet til karakterene skinner hele tiden igjennom og smitter over på leseren. Forfatteren er også svært overbevisende i skildringene av møtet mellom to så ulike kulturer som den engelske og den indiske. Mange syns som jeg at Midnattsrosen er Rileys beste roman – til nå:

«Få skriver underholdningsromaner som irske Lucinda Riley, Basic CMYKmed mektige panoramaer og store dramaer.»
Guri Hjeltnes, VG

«Midnattsrosen er en bok som kryper inn under huden, og Basic CMYKsom følger deg lenge etter at siste side er lest.» Brabok.no

«En fantastisk historie.» Liv Gade, Familien

«Du MÅ vite hvordan det går med hovedpersonene, og du MÅ ha svaret på gåten.» Norsk Ukeblad

«Jeg leste ferdig Midnattsrosen på flyet hjem, og jeg elsket den! Jeg ble med en gang trukket inn i historien og ble tvunget til å fortsette å lese helt til siste side. […] Dette var en perfekt bok å forsvinne i på en flyplass, tiden fløy virkelig! En skikkelig lesefest.» Katherine Webb

For tiden skriver Lucinda Riley på en roman der handlingen er lagt til Norge. Lørdag 13. september er hun en av hovedgjestene på Oslo Bokfestival. Der vil hun snakke om sitt forfatterskap og forhåpentligvis røpe noe om den nye bokserien De syv søstre.

Viewing all 4759 articles
Browse latest View live