Quantcast
Channel: Boktips
Viewing all 4759 articles
Browse latest View live

Fam Irvoll dokurerer!

$
0
0
En helt vanlig dag på forlaget? Fam Irvoll dekorerer en do og Anders Heger har forfattermøte i bakgrunnen... Foto: Anette S. Garpestad

En helt vanlig dag på forlaget? Fam Irvoll dekorerer en do og Anders Heger har forfattermøte i bakgrunnen… Foto: Anette S. Garpestad

Fam Irvoll har utgitt ikke mindre enn fem bøker og hobbypublikasjoner i 2015. Tegn et hjerte til meg er den ferskeste fargeleggingsboken.

Fam Irvoll har utgitt ikke mindre enn fem bøker og hobbypublikasjoner i 2015. Tegn et hjerte til meg er den ferskeste fargeleggingsboken.

 

Det er fint å jobbe på et forlag hvor det til enhver tid yrer av kreativitet. Og det er veldig fint når nye kreative krefter kommer til forlaget! Fam Irvoll er en av våre mest profilerte norske designere – hun har blant annet kledd opp kjendiser som Rihanna, Lady Gaga og Katy Perry i sine lekne og fargerike kreasjoner. Her på forlaget har hun i løpet av kort tid kommet med ikke mindre enn 5 fargeleggingsprosjekter – til stor glede for alle fargeleggere der ute!

I tillegg til motedesign og fargeleggingsbøker tar Fam også oppdrag med å dekorere interiører. Det er ikke så mange som vet at Fam har en bakgrunn som grafittikunstner – men det kan kanskje anes når man ser henne i aksjon? Her på forlaget har vi vært så heldige å få toalettet i vår bokhandel Halvbroren «dokurert» av med Fam Irvolls helt særegne illustrasjoner. Det har aldri vært mer stas å gå på do!

Klikk her for at se den integrerte videoen.


Trines jul med hjemmebakt julebrød og brente mandler

$
0
0
Julekake

Vi må ha julebrød når det er jul. Her fra Trines mat 2.

Julen står for døren – og noe av det beste ved julehøytiden er all den gode maten og gleden ved å lage den. Hjemmebakt julebrød, eller julekake som det også kalles, er noe vi bare «må» ha hjemme hos oss når desember måned plutselig banker på døren. Da smiler også mannen min ekstra bredt, for er det en ting han ønsker seg til jul, så er det hjemmebakt julebrød! Julebrødene bakes etter samme metode som annen søt gjærbakst. Resultatet er luftige, smakfulle og holdbare julebrød. Har du først forsøkt denne oppskriften, blir det garantert ikke siste gangen! Her er oppskriften fra boken min, Trines mat 2. Hvis du vil se hvordan jeg gjør det, sjekk YouTube-kanalen min etter 9. desember – der viser jeg hvordan jeg gjør det.

Du trenger til 4 brød:
1000-1100 g hvetemel
6 dl melk (ca. 25 grader)
25 g fersk gjær (gjerne rød type)
150 g sukker
2 ts kardemomme
1/2-1 ts salt
1 egg
150 g smør, i terninger
300 g rosiner
1 egg (sammenvispet), til pensling

Legg rosinene i varmt vann som sa vidt dekker. La dem ligge a trekke i ca. 30 minutter, men gjerne lengre hvis du har tid til det. Lag deigen som angitt i grunnoppskriften (se under). Tilsett rosinene og elt dem inn de siste sekundene, til de er noenlunde jevnt fordelt i deigen, men
ikke så lenge at de blir most. La deigen heve i minst 1 time. Ha deigen på melet underlag og del den opp i fire like store emner og form til store boller. La dem hvile i ca. 15 minutter under et klede, og form deretter julebrødene i ønsket fasong og legg dem på 2 bakepapirkledde bakebrett. La julebrødene etterheve under klede eller plast til nesten dobbel størrelse. Det tar mellom 1 og 2 timer. Pensle brødene med sammenvispet egg og skjær snitt i dem. Stek julebrødene på nederste rille ved ca. 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, eller til brødene har fatt fin farge og er gjennomstekte. Følg med mot slutten av steketiden, etter ca. 20 minutter. Dersom du synes julebrødene ser ut til a bli litt for brune på toppen, kan du legge et bakepapirark over brødene, eller du kan slå av overvarmen slik at brødene stekes ferdig med kun undervarme. Avkjøl julebrødene på rist. Nytes med godt smør og geitost – eller det du måtte foretrekke!

Slik gjør du – grunnoppskrift søt gjærdeig:
Det aller beste resultatet får du dersom du benytter en kraftig kjøkkenmaskin med stor bakebolle og eltekrok. At deigen blir eltet lenge er nemlig et must dersom den skal bli fin og smidig. Du kan lage søt gjærdeig uten kjøkkenmaskin også, men da må du belage deg på en real treningsøkt.

1. Ha alle ingrediensene til deigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskin med eltekrok og elt i 10 minutter.
2. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter.
3. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving i ca. 1 ½ time.
4. Bak ut deigen og sett på bakepapirkledd bakebrett.
5. Etterheves under plast eller klede i ca. 45 minutter.
6. Stekes som angitt i oppskriften, og avkjøles på rist.

 

Brente mandler

Brente mandler hører julen til. Perfekt i tillegg til de sju lagene og som gave til fine venninnner.

Mange bare MÅ ha brente mandler til jul, og jeg merker at den gamle bloggposten med brente mandler blir klikket på både tidlig og sent. Innlegget har nå fått en liten «make-over»,  men oppskriften er den samme gamle. Det som er viktig når du lager brente mandler er å la mandlene surre i pannen akkurat passe, slik at sukkeret smelter og legger seg som karamell rundt mandlene, og uten at det smaker svidd. Det er slett ikke så lett alltid. Hemmeligheten er passe høy temperatur og ikke minst – en god porsjon tålmodighet. Finn frem:

400 g mandler
1/2 dl vann
150 g sukker
1 ts (ekte) vaniljesukker
1 ss smør

Fordel mandlene utover en bakepapirkledd langpanne, og rist dem midt i ovnen ved 200 grader i ca. 8 minutter.

Ha vann, sukker og vaniljesukker i en stekepanne eller vid kasserolle, og gi det hele et oppkok. La sukkerlaken koke i 2–3 minutter, og tilsett deretter de ristede mandlene. Sett varmen på omtrent middels. Det er nå viktig å røre hele tiden, til sukkeret krystalliseres og legger seg rundt mandlene. Etter hvert vil du igjen ha sukker i pannen din, men fortsett og rør, til sukkeret smelter igjen. Dette er en tålmodighetsprøve, for det vil ta noen minutter før sukkeret smelter. Pass på at du ikke faller for fristelsen til å skru opp temperaturen for mye for da blir det ikke brente mandler, men svidde mandler, og det vil vi ikke ha noe av.

Når sukkeret har smeltet tilsetter du smøret, som skal bidra til at ikke alle mandlene klumper seg sammen. Rør godt til smøret har smeltet. Selv foretrekker jeg å tilsette smøret rett før alt sukkeret er smeltet, resultatet er da at jeg får noen få sukkerkrystaller på mandlene, men det er sånn jeg liker dem aller best. Hell deretter mandlene over på det bakepapirkledde stekebrettet som du benyttet da du ristet mandlene. Mandler som likevel har klumpet seg sammen kan du forsøke å skille med en gaffel eller lignende, men pass på så du ikke brenner deg!

Når mandlene er helt avkjølt kan du putte dem i en tett boks eller på et glass. Og dersom du skal noen igjen til julekvelden må du passe på å gjemme dem godt!

Kos deg med flere gode oppskrifter i Trines mat og Trines mat 2 og ta turen innom bloggen min for mer julematinspirasjon

Jeg ønsker deg en riktig god jul med 100% matglede!

Trine2LowResRgb_Omslagsforside_Trines_mat

Slipper kunnskapen løs

$
0
0

Det er utrolig kult, og bare bitte litt skremmende, å skulle lansere en ny bok. Spesielt når du vet at det kommer mer enn 260 personer for å høre på deg. Her får du åtte grunner til at forskere må bry seg om sosiale medier.

Stinn brakke på bokslipp av «Sosiale medier for forskere, kommunikasjonsrådgivere og fageksperter».

Stinn brakke på bokslipp av «Sosiale medier for forskere, kommunikasjonsrådgivere og fageksperter».

Jeg holdt ikke så rent få presentasjoner i drømmeland natten før jeg skulle lansere min nye bok om «Sosiale medier for forskere, kommunikasjonsrådgivere og fageksperter» på en akademisk frokost 26. november 2015.

Det var stinn brakke i lokalene til forlaget Cappelen Damm Akademisk i Akersgata i sentrum av Oslo, med mer enn 260 fremmøtte deltakere. Det er ny rekord i fremmøte ved lansering av en fagbok i regi av Cappelen Damm Akademisk.

Kjøp boken på nett: Sosiale medier for forskere, kommunikasjonsrådgivere og fageksperter

Sommerfuglene forsvant som dugg for solen da jeg inntok scenen. Jeg så publikum inn i øyene. Takket hver og en for at de hadde valgt å starte dagen med å innta en akademisk frokost, med næring både for mage og for hode.

Veien til kunnskap
Jeg åpner presentasjonen ved å vise frem et bilde av min datter Camilla, som har vært en av mine viktige veivisere inn i det sosiale medielandskapet (her kan du se presentasjonen jeg brukte).

«Hva gjør Camilla (16) når hun lurer på noe», spurte jeg publikum, og gav dem tre svaralternativer. A) Hun spør pappaen sin. B) Hun går på biblioteket. Eller C) Hun leser papiraviser eller trykte bøker.

Selv om alt dette forekommer, er ikke noen av delene det typiske svaret.

Veien til kunnskap går i økende grad gjennom søkemotoren Google og andre digitale kanaler. Dette gjelder både for skoleelever, studenter, journalister, forskere og alle andre som er på jakt etter svar på det de lurer på. Og det gjelder også for Camilla.

Jeg gjennomførte så en øvelse for å demonstrere at dette faktisk kan få konsekvenser for anerkjennelsen til forskere og andre fageksperter. Jeg viste et Google-søk etter Curt Rice, som er rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HIOA) og en aktive bruker av sosiale medier, både blogg, Twitter, LinkedIn og Facebook. Jeg hadde invitert Rice til å kommentere boka mi på lanseringsseminaret. Flesteparten av de første treffene i søket på Curt Rice går til nettsider som han selv redigerer.

— Hvis du ikke er med på sosiale medier, så er du ikke med, sa Curt Rice.

Jeg viste deretter bilder av jus-professor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo, språkprofessor Øystein Vangsnes ved UIT Norges arktiske universitet, forsker Jørgen Carling ved PRIO (fredsforskningsinstituttet), medisin-professor Anne Spurkland ved Universitetet i Oslo og professor i organisasjonspsykologi Linda Lai ved Handelshøyskolen BI.

Denne kvintetten av forskere fra høyst ulike fagdisipliner har minst en ting til felles: De har tatt i bruk sosiale medier i sin kommunikasjon av forskning og fagkunnskap.

Det er også årsaken til at flesteparten av de første treffene i Googlejakten etter informasjon om disse ekspertene er sider som forskerne selv er redaktør for. Vi finner blogger, forskernes faglige hjemmesider og profiler på twitter, LinkedIN og andre sosiale medier.

Bygg faglig identitet på nettet

Jeg ønsket gjennom eksemplene å vise, ikke bare fortelle, at sosiale medier kan være mer enn medier og kommunikasjonskanaler. De kan brukes som strategiske verktøy til å bygge en faglig identitet på nettet.

Eksperter som bruker sosiale medier i sin kunnskapskommunikasjon, øker sannsynligheten for å bli funnet slik han eller hun ønsker å bli funnet. For sin profesjonelle kompetanse. Hvis du jevnlig deler innhold som er interessant for andre i sosiale medier, vil disse sidene gradvis komme høyere opp i søkeresultatene fra Google.

Lett inspirert av William Shakespeare: Det er ikke nok «Å være eller ikke å være» i form av å publisere arbeider i anerkjente vitenskapelige tidsskrifter. Det handler i tillegg om «Å bli funnet eller ikke funnet» på Internett.

Du kan naturligvis la være å vise ansikt i sosiale medier. Da overlater du i praksis til andre å forme din faglige identitet på nett. Eller enda verre, kanskje blir du ikke funnet i det hele tatt om folk søker etter kunnskap på dine ekspertområder.

Selv om du jevnlig publiserer i ledende vitenskapelige tidsskrifter, er det dessverre ingen automatikk i at du får den faglige anerkjennelse du kanskje fortjener.

Fra boklansering. Samtale med professor Linda Lai om hva som fikk henne til å vise ansikt i sosiale medier (foto: Cecilie Staude på Instagram).

Fra boklansering. Samtale med professor Linda Lai om hva som fikk henne til å vise ansikt i sosiale medier (foto: Cecilie Staude på Instagram).

Hjelp, jeg er på Twitter
Jeg hadde invitert med meg professor Linda Lai ved Handelshøyskolen BI til en samtale i dype stoler om hva det var som gjorde at hun for vel to år siden begynte å ta i bruk sosiale medier i sin forskningskommunikasjon og hva hun får igjen for å gjøre det.

Professor Lai var ikke en forsker jeg hadde ventet at skulle vise ansikt i sosiale medier. Snarere tvert imot. Derfor ble jeg positivt overrasket da jeg en sen torsdags kveld for litt over to år siden fikk en epost med følgende tekst i emnefeltet: Hjelp, jeg er på Twitter.

Linda Lai hadde undervist på et kurs i digital kommunikasjonsledelse da en av studentene spurte om hun var til stede i sosiale medier. «Nei. Jeg forsker på sosiale medier, jeg trenger ikke å bruke det», hadde hun sagt. Professoren opplevde at hun der og da, mistet all sin faglige troverdighet.

I dag har hun mer enn 5600 følgere på Twitter, og regnes som en av de mest innflytelsesrike tvitrerne innen temaet «ledelse». I tillegg har hun blogg og profiler på LinkedIn og Instagram.

8 grunner til å vise ansikt i sosiale medier
Jeg avrundet presentasjonen med å gi åtte grunner til at forskere bør bruke tid i sosiale medier (i boka finner du flere):
1.Verktøy til å bygge faglig identitet på nettet
2.Økt sannsynlighet for å bli funnet for din profesjonelle kompetanse
3.Få flere til å lese forskningsartiklene dine
4.Økt synlighet og oppmerksomhet om forskning
5.Økt samfunnsmessig verdiskaping
6.Åpner for dialog og deltakelse
7.Økt anerkjennelse som forsker og fagperson
8.Det kan til og med være moro!

Nettavisen Khrono deltok på lanseringsseminaret med journalist og fotograf. Her kan du lese Khronos reportasje fra boklanseringen.

Nå har jeg sluppet kunnskapen løs ved å slippe boka om sosiale medier for forskere, kommunikasjonsrådgivere og fageksperter. Nå ser jeg fram til å høre hva DU synes om boka. God lesing!

Unik vottebok fra håndarbeidsmisjonær Nina Granlund Sæther. Oppskrifter fra hele Norge

$
0
0
Nina_Granlund_Sæther

Håndarbeidsmisjonær Nina Granlund Sæther har mange jern i ilden. Nå er hun aktuell med en innholdsrik og inspirerende bok om votter. Foto: Moment studio

Nina Granlund Sæther er forfatter, journalist og redaktør i tidsskriftet Hus & Bolig. Hun er utdannet faglærer i forming og har skrevet flere populære bøker om håndarbeid og folkekunst, blant annet PutefestHjertet i folkekunsten og Raske Sting. Enkle broderier. Sistnevnte bok er for øvrig nettopp solgt til USA! Nina leverer i tillegg design til ukepressen og holder foredrag om strikking. Rett over nyttår kommer hun med boken Votter, med strikkemønstre fra hele Norge og små fortellinger som setter ulike vottefunn og -mønstre inn i en kulturhistorisk sammenheng. Hun har strikket seg gjennom alle Norges 19 fylker og fylt boken med 43 oppskrifter på votter som hun har rekonstruert fra historiske kilder eller designet med inspirasjon fra norsk strikkehistorie. De kjente og kjære selbuvottene er selvsagt med, men også mange tekstilskatter som er mindre kjente. Guri Pfeifer har levert alle de innbydende bildene i boken. Nina driver også bloggen hjertebank.no. I forbindelse med utgivelsen av Votter, har jeg intervjuet henne om arbeidet med boken og om hennes formidlingsglede og betydelige  kompetanse på håndarbeidsfeltet.

Votter

Nina Granlund Sæthers nye bok, Votter, har strikkemønstre fra hele landet.

- Hvis jeg sier: Nål og tråd, sting og masker, stoff og garn – ringer det kanskje noen bjeller hos deg?
- Det gjør selvfølgelig det. Tekstiler har alltid interessert meg. Man kan vel nesten si det er en lidenskap. Jeg fascineres av materialene. Det handler om fibre, glans, teksturer og farger. Og så er jeg ekstremt fascinert av det tekniske, av håndverket som ligger bak. Svært mye er kvinnelig kompetanse på meget høyt nivå som dessverre ikke blir verdsatt slik det burde.

- Du er en svært allsidig og produktiv hobbybokforfatter. Vanligvis også redaktør av Hus & Bolig på heltid? Og farter land og strand og er aktiv på sosiale medier. Sover du aldri?
- Jo da. Jeg jobber 100 prosent som redaktør og journalist i tillegg til forfattervirksomheten min. Men jeg sover alt for mye egentlig – når jeg tenker på alt jeg har lyst til å gjøre. Men jeg er nok ganske flink til å utnytte tiden.

VOTTER ALLE

Vottesamling i alle størrelser, farger og mønstre fra hele Norge!

- Du har bakgrunn fra Husflidskole og er utdannet formingslærer. Hva kaller du deg, egentlig? I tillegg til forfatter og redaktør. Håndarbeider? Med hodet og «hjarte på rette staden»?
- Tja, si det. Tekstilinteressert. Kanskje jeg burde si tekstil- eller håndarbeidsmisjonær? Vanskelig å finne ett enkelt ord, siden jeg elsker både alt faglig jeg kommer over, og gjerne vil formidle det videre – og samtidig har et stort behov for å skape ting selv. Håndarbeid er dessverre et ord som har negativ klang i mange miljøer. Det er noe mange tror man kan gjøre mens potetene koker, ikke sant?

- Du har befattet deg mye med kulturhistorie og folkekunst gjennom bøkene dine. Nå gjør du det igjen med en fantastisk bok om votter. Hva er det med votter?
- Her i Norge er vi helt avhengig av å ha noe på hendene omtrent seks måneder i året. Til tross for all verdens syntetiske fibre og finurlige maskiner som kan trylle frem hansker og votter, bruker folk fortsatt hjemmestrikkede ullvotter. Er det ikke flott?! Da snakker vi om virkelig levende tradisjoner. Som kontrast til alt det kjøpte og masseproduserte blir vottene noe eksklusivt. Nesten hver eneste dag, på vei til eller fra jobb, observerer jeg unge jenter eller gutter som har dyre merkeklær og hjemmelagde strikkevotter. Og når man begynner å studere disse plaggene litt nærmere, oppdager man at det er en utrolig mønsterrikdom. De baltiske statene har vært veldig flinke til å synliggjøre sine votter og sine mønstertradisjoner. Men vi har like mye fint å være stolt av vi og.

votter lilla

Såkalte Krusavotter fra Røros.

- Takket være godkjent-stempel med påfølgende stipend fra NFF har du kunnet vie deg fullt og helt til vottenes verden en periode. Så vidt jeg har forstått, har du reist rundt på museer i store deler av landet for å forske på votter! Kan du fortelle litt om hvordan forarbeidet til boken har vært? Og hvilke «funn» som har gjort størst inntrykk underveis?
- Jeg har rukket å besøke 10 fylker, men alle 19 er representert i boken. Det har vært fantastisk morsomt. Jeg skulle gjerne ha reist enda mer, men det ble vanskelig ved siden av full jobb. Jeg har imidlertid vært landet rundt digitalt. I dag er det mulig å besøke en rekke arkiver hjemmefra. Det var gjennom de digitale arkivene jeg fant frem til de fleste skattene. Men det er ganske stor forskjell på å se et lite lavoppløselig bilde på en skjerm og å se vottene i virkeligheten!

Det er ett vottepar jeg dessverre ikke har fått sett, men det får jeg ta ved neste korsvei. De befinner seg på Røros museum, og er fra 1772. Vottene har aldri vært omtalt tidligere. De er så langt jeg har klart å finne ut de eldste strikkede plaggene vi med sikkerhet vet er laget i Norge. Det er et par vakre blå brudgomsvotter med flosset kant og nydelige broderier. Årstallet er brodert på den ene håndbaken og initialene OISR på den andre. Ved hjelp av en venninne som driver med slektsforskning har jeg med stor sannsynlighet klart å finne frem til hvem som strikket dem og hvem som fikk dem i forlovelses- eller bryllupsgave. Å nøste opp den tråden har vært særdeles morsomt!

- Votter er jo et litt unnseelig plagg, men viktige. Fryser man på hendene, fryser man gjerne på hele seg. Hvor og fra når finnes de første vottesporene? Og hva gjorde vi nordboere i «førvottetid»? Brukte vanter?
- For fire år siden ble det gjort et helt sensasjonelt funn i Jotunheimen. Frem fra isen dukket det opp en 1700 år gammel kjortel som er helt unik i europeisk sammenheng. En vott hadde også overlevd alle disse årene sammen med litt jaktutstyr og noen teltplugger. Så votter har vi nok hatt siden tidenes morgen. Av bildet som er publisert kan det se ut som denne votten er sydd av vevet ullstoff. Fra middelalderen har vi flere funn av skinn- og lærvotter, og votter som er nålebundet. Nålebinding var en teknikk vi brukte lenge før vi lærte oss å strikke.

- I dag får man jo kjøpt votter i alle mulige kvaliteter og materialer; ull, skinn, dun, vindtette og vanntette stoffer. Men det er ullvotten som teller, ikke sant?
- Jeg tror det er mange av oss som har plagg til hendene i ulike former og materialer. Selv bruker jeg tynne skinnhansker når jeg skal være fin, og jeg har også noen sportshansker jeg bruker på ski i marka. Skal jeg på fjellet har jeg selvfølgelig ullvotter innerst og vindtette votter utenpå. Man kler seg etter vær og føre, for å si det sånn. Men ullvotter kan du bruke til kåpe like gjerne som til anorakk. De går til alt.

votter hvite blå

Søte barnevotter fra Nordfjord.

- Før strikket vel «alle» vottene sine selv. Når ble det slutt på dette? Og kan vi nå, med boken din, vente oss en oppsving i selvstrikk av votter?
- De første selbuvottene kom i salg allerede på slutten av 1800-tallet. Under første verdenskrig tok salget virkelig av, og det kulminerte i mellomkrigstiden. Å kjøpe votter er altså ikke noe nytt.  I 1937 ble det eksempelvis laget hele 90 000 vottepar i Selbu. Mye ble omsatt i Norge, men votter ble også eksportert til USA og vintersportssteder sør i Europa. Vi vet  at det årlig gikk med ca. 10 tonn garn.

Jeg håper jo at enda flere skal få lyst til å strikke selv. Votter er relativt enkelt å lage, og man finner både helt enkle og mer avanserte oppskrifter i boken. Det jeg håper er at flere skal få lyst til å strikke votter fra sitt eget fylke. Vi har en fantastisk tradisjon fra Selbu, men noe av det jeg tror boken skal bidra til, er at vi får øynene opp for noen av de andre mønstertradisjonene vi også har. Det finnes utrolig mange flotte votter fra andre steder i landet også.

- Er det en landsdel eller et område som utmerker seg spesielt når det gjelder votter i tillegg til Selbu?
- De fleste kjenner selbuvottene best, men vi har også enormt mange flotte samiske votter. De har fargerike mønsterborder i rødt og blått eller grønt på hvit bunn. Ingen par skulle være like, derfor finnes det utallige variasjoner, særlig fra Kautokeino. Dette er votter jeg håper flere får øynene opp for. Jeg har også lyst til å trekke frem arbeidsvottene som ble brukt av menn på lofotfiske. Langs hele kysten vår har kvinner spunnet og strikket for å utstyre ektefeller og sønner med votter som kunne varme i surt og kaldt vintervær på havet.

- Vet du hva ordet vott betyr og hvor det stammer fra?
- Ordet vǫttr er den nordiske opprinnelsen. Jeg har lest meg til at det kommer av verbet å vinde, altså å vikle eller tvinne. Plagget har sannsynligvis fått navn etter måten det er laget på.

votter hvitt blått

Ninas Snøstjerne-vott, fritt etter rosa som blant annet finnes i håndflaten på mange gamle Selbu-votter, lokalt kalt «spyttklysa».

– Votter har nå inspirert deg, og tidligere mange andre, til å bruke fantasi og skapertrang i et lite og overkommelig format. Men man finner jo også vottespor i litteraturen. F.eks. Alf Prøysens fortelling om Den grønne votten. Har du noen tanker om dette?
- Det står egentlig ganske lite om strikking i annen litteratur. Men det er et par unntak. Alf Prøysen har også skrevet om å strikke genser til kjæresten sin i «Genservise». Det er en ganske morsom tekst. Han vokste opp i små kår på en husmannsplass i Ringsaker. Jeg antar at både moren og søstrene spant garn og strikket, og at han visste å verdsette plaggene.

Henrik Ibsen var nok ikke like begeistret for hjemmestrikket. I «Et dukkehjem» spør Helmer Fru Linde om hun strikker. Å ja, svarer hun. De skulle heller brodere, påpeker han. Å brodere er langt smukkere. «Mens derimot å strikke – det kan aldri bli annet en uskjønt; se her; de sammenklemte arme, – strikkepinnene, som går opp og ned; – det har noe kinesisk ved seg.»

Edvard Munch var heller ikke særlig begeistret for strikking. Det var rett og slett umoderne: «Det skal ikke lenger males interiører og folk som leser og kvinner som strikker. Det skal være levende mennesker som puster og føler» skrev han i 1890-åren da han holdt på med sin serie Livsfrisen. Det var et spark til Christian Krohg og de andre som sverget til realismen.

- Har du noen forbilder som formidler av gammelt kunsthåndverk og håndarbeid? Og skaper av nytt?
- Det er mange kvinner som har gjort mye for å ta vare på og videreformidle kulturhistorien og tekstilhistorien vår. Jeg synes imidlertid det er vanskelig å trekke frem en spesiell. Hvis jeg allikevel skulle gjøre det, synes jeg Ellinor Flor utmerker seg. Hun revitaliserte selbustrikken på 80-tallet med sine vågale kreasjoner, og viste at det går an å bevege seg langt utenfor opptrukne grenselinjer.

- Hvilke forventninger har du til denne boken, du som nettopp har solgt en av dine tidligere bøker, Raske sting, til USA, verdens største bokmarked?
-  Enhver forfatter drømmer om en bestselger. Det utgis mye strikkelitteratur for tiden, og det er vanskelig å synes. Det ville jo være veldig hyggelig hvis de som strikker tenker at denne MÅ jeg ha. Jeg håper selvfølgelig at min bok skal skille seg ut i mengden og at den ikke bare blir en døgnflue.

votter med kniver1

Votter fra Kautokeino laget etter modell av votter solgt på Husfliden i bygda på 50-tallet.

Vinn årets nydeligste julegave!

$
0
0
Robinhund_bilde

Robinhund er lei seg, og gråter en tåre under busken i barnehagen. Klikk på bildet for å se større utgave!

Tenk, nå gir vi bort dette helskjønne, innrammede trykket fra boken Det var ikke jeg! sa Robinhund, skrevet og illustrert av den suksessfulle illustratøren, Alice Lima de Faria

Hvem er det som trøster Robinhund her?

Bildet kan bli ditt, om du legger igjen svaret på spørsmålet i kommentarfeltet nederst her på bloggen (les under, så får du en del hjelp til å finne riktig svar).

Svarfrist søndag 6. desember – vi trekker en vinner mandag.

Den rørende bildeboken Det var ikke jeg! sa Robinhund er Alices debut som forfatter, og er en bok de fleste barna kan kjenne seg igjen i.

robinhund

Illustrasjon: Alice Lima de Faria – Foto: Privat

Robinhund går i barnehagen, men synes ikke alltid det er like greit å være der. Han får nemlig ganske ofte skylden for uheldige ting som skjer, som når melkeglasset velter eller når Uffe får en knallhard ball rett i magen. Men det er jo ikke alltid Robinhund som har gjort det! I hvert fall så mente han det ikke …

10A-2

Illustrasjon: Alice Lima de Faria

Istedenfor å gå i barnehagen, vil Robinhund aller helst bare være sammen med storebroren sin. Han er faktisk den største og beste broren i hele verden! Storebroren har nummer 78 i sko, han trøster alltid når Robinhund trenger det –  og så forstår han alt!

16

Illustrasjon: Alice Lima de Faria

Det var ikke jeg! sa Robinhund er en fin hverdagshistorie som rommer både humor og alvor. Det er en varm bildebok som beskriver Robinhunds oppfatning av virkeligheten, uten å sjele til de voksnes fornuft og korrigeringer. Denne boken passer godt på sengekanten!

Bildet som kan vinnes er et signert trykk av originalen, som er en collage.
Det er trykket på William Turner papir, størrelsen er 40 x 60 cm, og det er montert i hvit treramme med glass (fra Oslo Foto).

(Dersom du ikke umiddelbart ser din egen kommentar etter å ha sendt den inn, er det fordi vi må godkjenne kommentarer fra nye avsendere før kommentaren vises under. Vi godkjenner kommentarene etter hvert som de kommer inn, så den dukker opp etter hvert.)

Moromann

$
0
0
Faksimile fra Fædrelandsvennen.

Faksimile fra Fædrelandsvennen.

BOKANMELDELSESANMELDELSE
Trivelig anmeldelse i DN sist lørdag, der Bjørn Gabrielsen forteller at jeg trekker veksler på både Bernhard Borge og Wodehouse. Siden jeg ikke har lest sistnevnte siden 80-tallet, og selv da bare en bok eller to, må han ha gjort et drabelig inntrykk. Jeg omtales også som «Norges mest reaksjonære forfatter. På en god måte.» Som er en utnevnelse jeg setter pris på.

Selv om den mest irriterende kritikken å få er den berettigede, kan andre typer kritikk fortsatt være irriterende. Den tredje anmeldelsen Voodoo ble tilgodesett med, sto i Fædrelandsvennen, har overskriften «Når moromann skriver krim» og gir boka terningkast 3. Det er frivillig å like en bok, og jeg kan ikke si noen imot når de har kjedet seg under lesningen. Det som terger meg her, er

  1. overskriften. Bruken av «moromann» er nedlatende, og insinuerer at jeg ikke er forfatter.
  2. den kategoriske åpningspåstanden: «Å blande blod med humor er ikke vellykket. Det blir kjedelig.» I dette tilfellet, gjerne det. Men å slå fast at jeg har forsøkt på noe som ikke under noen omstendighet kunne ha gått bra? Har anmelderen hørt om Alfred Hitchcock? Carl Hiaasen? Poirot-fortellingene? Carter Dickson? Sir Arthur Conan Doyle?
  3. manglende kunnskap. Anmelderen hevder boka forvirrer leseren. Hun spør om forfatteren ønsker å bli tatt på alvor, eller om det han skriver er en spøk. «For boka kan svært godt leses som en karikatur over krimbøkene til eksempelvis hans forfatterkollega Hans Olav Lahlum». Deretter følger et nytt avsnitt om likhetene som gjør at «skrivemåten, plottet og bruken av [naiv forteller og overlegen detektiv] egner seg som en slags parafrase over Lahlums bøker.» Som om Hans Olav har funnet opp dette. Og som om jeg ikke har skrevet denne typen bok to ganger før han debuterte som krimforfatter.

Videre skriver anmelderen at humoren ikke er åpenbar og tydelig nok til å fungere som parodi. Og at hvis den er ment som krim, er den kjedelig. Jeg beklager selvfølgelig å ha kjedet en leser. Det jeg ikke beklager er å ha skrevet en bok som ikke ligner på den krimen Fædrelandsvennens anmelder er vant til. Og som likevel er mer sjangertro enn hun er klar over.

IMG_1942

Konferansieren tar en selfie under Folkets klimamarsj, 28. november.

FOLKETS KLIMAMARSJ
Slagordene runget foran Stortinget. «Handling nå! Ikke flere ord!» ropte de, igjen og igjen. Appellant etter appellant – dyktige og velmenende mennesker, alle som en – kom opp på scenen og forlangte umiddelbar handling. Det føltes som en reboot av Life of Brian. Dette er antakelig grunnen til at enkelte sliter med å finne seg til rette i aksjonistmiljøer: Sinnelaget vårt er for ironisk, vi er for opptatte av ord og hva de betyr, for lite opptatte av virkeligheten ordene er ment å forandre.

SETT
Maleficent (DVD)
Det er bare to ting jeg liker her, og begge var i traileren: Angelina Jolies Kverneland-aktige kinnbein, og Lana del Reys tolkning av «Someday my prince will come», som her må vente til rulleteksten. Har større tro på Branaghs Askepott og ikke minst den kommende Pinocchio, med manus av Paul Thomas Anderson. Krysser fingre.

The Lincoln Lawyer (tatt opp fra TV)
Jeg trodde det var en vits at Matthew McConaughey måtte si “Alright, alright, alright” i hver film, men det er visst ikke det. Spennende noir i sollys, basert på en Connelly-roman.

LEST
Skram: S.G. Myre
Den tredje boka i Hellemyrsfolket-tetralogien. Sørgelige greier. Hovedfornemmelsen er at den tidens mennesker levde i en dårlig opplyst verden. Billedlig, ja, men også bokstavelig. Det må ha vært mørkt som i en lomme, og særlig i Bergen.

Tomine: Killing and Dying
Lenge så jeg på Adrian Tomine som fattigmannsutgaven av Daniel Clowes, men etter å ha lest denne samlingen av korte fortellinger, må jeg legge meg flat. Strøkent tegna et sted mellom realisme og klassisk dramastripeformat, med historier som byr på det jeg liker best i mye ny amerikansk litteratur: Den triste humoren, de talende detaljene, de troverdig absurde livene.

Pirinen: Den universella bristen på respekt
Gammel samlebok fra en av Sverige og verdens beste serietegnere. Små historier fra et vrengt univers, hvor det kommer fram, både det som er inni kroppene og det som er lengst ned i bevisstheten. Med søte bjørner.

KRINGKASTINGSRÅDET RÅDER NRK TIL Å OPPRETTE ET MILJØ FOR HØYREVRIDD SATIRE (1)
Vi må ikke glemme midten. Jeg har lenge savnet den gode sentrumssatiren, og mitt håp er at NRK setter av minst 20 % av satiresendetiden til innslag og vitser som fremmer sentrumspartienes hjertesaker og kjerneverdier.

KRINGKASTINGSRÅDET RÅDER NRK TIL Å OPPRETTE ET MILJØ FOR HØYREVRIDD SATIRE (2)
Før Twitter, hvordan fikk folk da vite at latterlige ting var latterlige?

I ANLEDNING NM I STEIN, SAKS OG PAPIR PÅ BLÅ LØRDAG 5. DESEMBER: FORSLAG TIL NAVN PÅ STEIN, SAKS OG PAPIR-GRUPPERINGER
Saks Pistols
Ubeskyttet Saks
Noas Ark
A4
Fingerferdig
Papirkutt
Nesegrus
Rullesteinene
Klipp Klipp Hurra

100 smakfulle forfatterportretter i Uroens kokebok. 33 kan nytes på Cappelen Damm!

$
0
0
Ambjørnsen

Her en lett gjenkjennelig og fiskefin Piggvar Ambjørnsen. Han er en av våre mest sentral samtidsforfattere med et bredt og allsidig forfatterskap bak seg, og en engasjert spaltist og meningsytrer, kjent gjennom VG og Dagsavisen. Han er også en ivrig og interessant blogger på forlagsliv.no: http://www.forlagsliv.no/ingvarambjornsen/

«Denne boka kan forandre livet ditt. Den forandret mitt!»
Piggvar Ambjørnsen

Uroens mester
Ikke overraskende er det uroens mester, Christian Kjelstrup, som står bak det som må være tidenes mest originale, lattermilde og smaksrike utgivelse: Uroens kokebok. Dette må være den ultimate boken for alle mat- og litteraturelskere. Den selsomme boken presenterer inneholder 100 selvskapte portretter av nåtidige og fortidige forfattere, laget av utelukkende spiselige råvarer. Og hele 33 av disse er knyttet til og kan nytes på Cappelen Damm!

camilla collett

Camilla Co(te)llett er en av våre mest betydningsfulle forfattere, og en pioner i kvinnesaken. Forlaget kan være stolt over å ha vært hennes forlegger.

Fra Pessoa til Pølsoa
Det hele startet med Kjelstrups favorittforfatter Pessoa, mannen bak Uroens bok, som den selsomme Kjelstrup, heretter kalt Ketsjup, har laget et stort nummer ut av ved flere plutselige anledninger. Etter et innfall fra nevnte, fremsto Pessoa brått som Pølsoa, lett gjenkjennelig i ny ansiktsprakt, bestående av pølse, lompe, ketsjup og sennep. Portrettet ble lagt ut på facebook og «potetballen», for å si det i herr Ketsjups ånd, begynte å rulle. Og nå er altså hele 100 forfattere portrettert som egen «rett» og samlet mellom to permer.

Ekern

Ingen tvil – «Primen» Ekern er på plass i Uroens kokebok. Mannen er blant annet kjent og rost for sine bøker: Berlusconis Italia (2006), Roma (2011) og Europeere (2015). Alle utgitt på Cappelen Damm.

Barn overlevde på forfatterportretter
Som vanlig blant forfattere, ligger det også mye nattarbeid bak denne boken. Mer uvanlig er det at forfatterens og portrettørens tre små barn har levd godt og nærmest utelukkende på næringsrike forfatterportretter gjennom hele det siste året. De har gaflet i seg Tom Eggeland, Gunvor Hoffmos, Erta Müller og Henrik Ripsen og et 90-talls andre. Bespisningen har foregått helt frem til deadline og lansering av Uroens kokebok. Hva næres de små av nå, mon tro? Sliter de med portrettabstinens?

Hjorth

Helt vilt! Ingen tvil om at dette er Vigdis Hjort(h)! Råvaren kler henne, både ytre sett og i mer overført betydning. Vigdis kan vise til et betydelig forfatterskap innenfor flere sjangere. Alle utgivelser samlet på Cappelen Damm.

Urolig og utrolig lansering
Tomme lokaler blir som nye når Christian Ketsjup rykker inn med sine Uroens bokhandel-pop ups. Og lanseringen av Uroens kokebok var intet unntak. Denne gang ble tomme rom i Kristian Augusts gate brått både portrettgalleri, bokhandel og festlokale. Og ingen ting vipper denne forleggeren og litteraturmisjonæren av pinnen. Lyset gikk ikke mindre enn to ganger, Miljøetatens folk dukket opp, bevisstløse og litteraturfiendtlige, og fordrev NRK-teamet fra Dagsrevyen som dekker seansen – men programmet ble gjennomført som planlagt. Dag(urk) Solstad (som påstås å bestå av hele 95 % vann!) leste fra Professor Andersens (jule)natt, Ari(b) Be(i)n hadde valgte seg en vakker julefortelling av «Salma» Lagerlöf og skuespiller Espen Klouman Høiners skikkelse agerte selveste Knut «Sprut» Hamsun. Med hatt, lorgnett og lett magre kinn leste han, svært look alike, noen av de mest desperate og tarmskrikerske passasjer fra dikterens berømte roman, Sult.

Homer

Hommer, også kjent som Homer. Forlaget kan by på både Illiaden, Odysseen og Sangen om Odyssevs for de som ønsker et dypdykk i antikken.

I litteraturens og matgledens tjeneste
Uroens kokebok er full av vanvittige anfall, innfall og utfall i litteraturens og matgledens tjeneste. For maken til litteraturpedagogisk verktøy! Og menyinspirerende kokebok! Man får rett og slett vann i munnen av å bla i boken. Tekstene er stramme, informative og til dels underholdende. De gir en konsentrert, for ikke å si «redusert», presentasjon av de 100 utvalgte, som spenner fra antikkens store tenkere til bokaktuelle forfattere. Her er Aristotelefs og Platun, Nobelprisvinnere som Jose Sara»mango» og Svetlana A»løk»sijevitsj – og kritikerroste forfattere som Liv Pølsow Køltzow, Erlend «Lompe»lo og Geir «Potetgull»iksen (m. dipp), som har gjort seg bemerket gjennom en litterær høst med mange høydepunkter.

loe uro

Erlend «Lompe» Los kritikerroste roman av året, Slutten på verden slik vi kjenner den, føyer seg elegant inn i hans øvrige forfatterskap, som består av både absurde og til dels hysterisk morsomme bøker. Dog med et tidvis samfunnskritisk skråblikk.

Ernæringsmessig på topp!
Ernæringsmessig er det ingen ting å utsette på Uroens kokebok. Portrettene representerer et bredt utvalg av råvarer, og står dermed for et variert og sunt kosthold. Her er frukt og grønt av mange slag, både tamt og vilt kjøtt med smak av flere fugler – og fristende sjømat for fiske- og skalldyrelskere. For eksempel gjør en større ansamling ansjosfileter susen som «hårprakt» rundt smilefjeset vi lett gjenkjenner som Tove Jansson(s fristelse).Krydder og urter er heller ikke glemt. Og nytelsesmidler som kaffe og raffinert sukker, brukt as is og i kakeform, passer godt inn i kategorien dessert.

kafka

Franz Ka(f)ka var ingen gourmet. Derimot vegetarianer med store fordøyelsesproblemer og den tynneste personen han «noen gang hadde sett». Men skrive bøker kunne han! Her portrettert på toppen av en sjokoladekake.

Løp og kjøp!
Avslutningsvis bør nevnes at den godeste Christian K. både har hatt en trofast, digital heiagjeng underveis, en raus kone, ukresne og sultne barn – og ikke minst, i innspurten, fått unnværlig, hektisk og lekker bistand fra byrået Svovel, ved designer Ellen Renberg, og fra hurtigarbeidende Merkur Grafisk. Etter fire intense salgsdager holder Uroens ambulerende (kokebok)handel stengt på ubestemt tid, inntil forlegger Ketsjup brått og uventet dukker opp med nye prosjekter. Men Uroens kokebok, «Den ultimate gaven til deg som trodde du hadde absolutt alt!» (i følge reklamen), kan bestilles fra Forlagssentralen gjennom en hvilke som helst bokhandel: ISBN 978-82-303-3115-6, eller direkte fra forfatteren. Søk Christian Kjelstrup, finn og bestill Uroens Kokebok på facebook!

«Hvis du bare skal lese en bok med hundre forfatterportretter i år, er det Uroens kokebok som gjelder.»
Tom Eggeland

wergeland

Henrik Wergel»and» er fortsatt en aktuell forfatter. Blant annet foreligger hans Hassel-Nødder i ny praktutgave, utgitt i forbindelse med 200 årsjubileet for den store dikterens fødsel i 2008.

Håndbok i selvforsvar: Bli en «hard target»

$
0
0
Johnny Brenna beskjært

Johnny Brenna. Foto: Sebastian Ludvigsen

Vi bruker masse tid, penger og energi på å sikre bilen vår, eiendommen vår og sykkelen, men de aller færreste er klar over hvor få og enkle grep som skal til for å ivareta vår egen, personlige sikkerhet. I Håndbok i selvforsvar gir tidligere politispaner Johnny Brenna deg noen sentrale og praktiske løsninger innen personlig sikkerhet og selvforsvar.

Hva er bakgrunnen for denne utgivelsen?
– Bakgrunnen for boken var alle voldtektene og personranene høsten 2011. Jeg ønsket gjennom denne boken å bidra til at enkeltpersoner var i stand til å forebygge eller kunne håndtere vold mot egen person.

Hvorfor mener du at fokus på personlig sikkerhet er viktig?
– Gjennom økt digitalisering og sikkerhetsfokus på institusjoner og verdigjenstander, gjør man disse uoppnåelige. Samtidig er det flere tilfeller av rus og psykiatri ute i det offentlige rom, samt økt globalisering med ustabile personer myndighetene overhodet ikke har kontroll på. Etter min mening er behovet for fokus på personlig sikkerhet økende.

Hva bør man foreta seg for å best mulig kunne ivareta sin personlige sikkerhet i en truende situasjon?
– Det første man må gjøre, er å være våken og observere. Man bør også være «street smart» og unngå farlige tabber. Kroppsspråk og holdning signaliserer også om du er en «soft» eller «hard target». Kommer man i en uønsket situasjon, er det greit å ha noen mentale og fysiske verktøy. Et viktig tiltak er å undersøke den generelle risikoen i det området du befinner deg i. Er dette et sted hvor du må passe på lommeboken din? Bør du unngå dette området når mørket faller på? Sørg for å gå sammen med flere når du er ute og går i mørket, og oppsøk opplyste områder. Utnytt butikkvinduer og bruk dem som «speil» når du er ute og går i byen. Dette er viktig dersom du føler at noen kommer opp tett bak deg. Stol på dine instinkter, og lytt til din magefølelse!

«Bli en hard target», skriver du … Hva er en «hard target» – og hvordan blir man en?
– Gjennom kunnskap om hvordan forebygge uønskede hendelser blir man en «hard target», og en gjerningsmann vil heller finne andre og lettere mål enn deg. De fleste gjerningsmenn leter etter enkle og «soft targets». I Håndbok for selvforsvar gir jeg deg blant annet noen mentale knagger for å gjøre deg bevisst på hvordan du observerer og følger med i dine omgivelser. Disse knaggene er fargekoder, utformet av en skytterinstruktør ved navn Jeff Cooper i United States Marine Corps. Fargekodene, som i dag kalles for «Jeff Cooper Color Code», definerer hvilken mental observasjonstilstand man befinner seg i:

  1. Hvit kode (Avslått). På hvit kode er du våken, men avslått. Her følger du overhodet ikke med på omgivelsene. På dette stadiet vil du sannsynligvis ikke oppdage noe før en person «plutselig» kommer helt inntil deg og plukker deg på skuldrene, og du skvetter til av overraskelse. På hvit kode er du et lett mål for kriminalitet. Kriminelle har folk på denne koden som «hovedmeny». En kriminell søker et enkelt mål, ikke en kamp med en som oppdager faren i god tid.
  2. Gul kode (Påslått). På denne koden er du både våken og «påslått». Det er denne koden du alltid skal ha som utgangspunkt når du beveger deg ute i gatene. Her er ingen definerte trusler, men du er i stand til å oppdage dem i god tid i forkant. Her har du en passiv sonar som skanner omgivelsene kontinuerlig, uten at du brenner masse mental energi og blir paranoid. Gul kode er den laveste observasjonstilstanden du skal tillate deg å ha ute i offentligheten.
  3. Oransje kode (Fokusering). Denne koden er i utgangspunktet ment for folk som jobber som livvakter. Her har man en aktiv skannende sonar som kontinuerlig søker etter faresignaler og alternative ruter hvis noe oppstår. Mennesker som tidligere har vært utsatt for noe eller har en trussel hengende over seg, har gjerne oransje som sitt utgangspunkt i store deler av hverdagen. Dette tar mye mental energi og sliter en ut psykisk på lang sikt.
  4. Rød kode (Alarm). På rød kode står du overfor en klart definert fare. Det kan være at noen er aggressive og oppsøker deg, eller at noen skumper borti deg for å avlede oppmerksomheten din idet de stjeler lommeboken din. En av mulighetene kan være å løpe fra området, en annen kan være å forberede seg på kamp. Denne tilstanden kalles også «fight or flight». Hvis du kan trekke deg bort fra trusselen, er dette alltid bedre enn å stå igjen og måtte ta en fysisk kamp.
  5. Svart kode (Kamp). Her har noen angrepet deg, eller så har du angrepet for å komme deg kjapt ut av situasjonen og i trygghet. Sannsynligheten for å ende på kode svart er kraftig minimert hvis du generelt befinner deg på kode gult ute i det offentlige rom. Ved å holde deg på denne koden har du allerede gjort en stor forbedring i din personlige sikkerhet, og er adskillig tryggere når du befinner deg ute i bybildet.

Uansett hvordan du bruker disse teknikkene: Gli ikke ned på kode hvit ute på offentlig sted! Ha gul som utgangspunkt uansett hvor du er. Du trenger ingen andre enn deg selv for å heve din personlige sikkerhet. Dette er første steg i ditt prosjekt for å bli en «hard target».

Hvilke tegn kan man se etter for å lettere kunne avgjøre om en situasjon er farlig eller ikke?
– Se etter adferd ute i det offentlige rom, og da gjerne avvikende adferd. Blir du fulgt med på, kommer det noen mot deg? Beveger du deg i et farlig område, og er du påvirket, for eksempel etter en tur på byen? Let etter avvikende atferd, og unngå disse. Følg magefølelsen aktivt, og skulle du komme ut for en uønsket hendelse; eksploder, og bruk all av mental og fysisk energi mot vedkommende.

Har du noen enkle tips til hva man kan gjøre om man plutselig blir veldig redd eller «fryser» til?
– Ved adrenalinsjokk kommer man ofte inn i en «frys-situasjon», der man ikke evner å gjøre noen mottiltak. Pust dypt inn gjennom nesen, ut gjennom munnen, tenk positivt og få kontroll på kroppen igjen. Trykk så på den røde mentale knappen, og eksploder fysisk.


Johnny Brenna (f. 1964)
har til sammen 20 års erfaring fra politiet. Siden 2006 har han drevet sitt eget konsulentfirma innen personlig sikkerhet. Han er sertifisert instruktør innen ulike selvforsvarssystemer, og prosjektleder for «Et tryggere Oslo». 

Han har skrevet krimromanene Operasjon Helena (2012), Operasjon Føniks (2013) og Operasjon Hydra (2014) sammen med Sigbjørn Mostue. Han har også skrevet Håndbok i selvforsvar (2012).

 


God jul fra Lucinda Riley

$
0
0
Lucinda Riley

Lucinda Riley i sin koselige stue

Den internasjonalt kjente bestselgerforfatteren Lucinda Riley har med tiden skaffet seg en stor norsk tilhengerskare. Riley skrev sin første roman da hun var 24 år gammel, og har siden dette opplevd stor suksess verden over. I år er hun aktuell med romanen Engletreet, og i 2015 – nærmere bestemt 2. januar – utkommer romanen Stormens søster, der store deler av handlingen foregår i Norge. I mellomtiden spanderer forfatteren en julehilsen på sine norske lesere:

Christmas for our family of 5 children is simply the biggest and most important event of the year.

As a family we buy our small Christmas tree from the local garden centre and decorate it during the second week in December (the huge 4m tree for the entrance hall of our house has to be delivered from one of the large Estates nearby).

Every year  we all go to London to see ‘The Nutcracker’ ballet by Tchaikovsky, something I have always done since I was a child.

On Christmas Eve we have a ‘show’ where each member of the family has to perform something, often a song, dance or comedy sketch. It helps that each of them has excelled at school at drama – maybe they have inherited something from me as I was an actress, dancer and singer in my youth.

We eat a simple but special meal with lots of ‘crackers’ and candles in the evening and go to Midnight Mass at the local village church which is only 800m away. Santa Claus then visits our house that night we spend the whole of Christmas day in a wonderful festive mood with presents and food and some of the best Rhone wine that we purchased on our summer holidays in the South of France.

Merry Christmas!

Lucinda_herregård

Dette er Lucindas hus. Et godt sted å feire jul, ser det ut som.

 

Engletreet_458737 (2)

Engletreet (2015)

Om Engletreet:
Etter tretti år kommer Greta Marchmont tilbake til herskapshuset Marchmont Hall, som ligger idyllisk til mellom de snødekte fjellene i Wales. Hun lider av hukommelsestap etter å ha vært utsatt for en tragisk ulykke, og husker ingenting fra fortiden.

På en spasertur gjennom det vinterlige landskapet gjør hun en urovekkende oppdagelse. Hun støter på en grav i skogen, og den forvitrede inskripsjonen på støtten viser at her er en liten gutt begravd – hennes egen sønn. Greta er dypt sjokkert, og begynner å lete etter den personen hun en gang var. Da kommer en sannhet for dagen som er så vond at Greta må mobilisere alle sine krefter for å klare å takle det.

 

«Du lå i sengen og skulle dø»: Utdrag fra min bok Da du forsvant (3)

$
0
0

20Jeg hadde blodsmak i munnen.
Lue på hodet.
Våte votter. En isskrape i lommen.
Ferske aviser. En appelsin.
Du lå i sengen og skulle dø.
En hvitkledd dyttet meg ned i en kontorstol.
Jeg suste mot deg på åtte hjul.
Flokken av pleiere ble drevet ut av mine ul.
En skuff veltet.
Tusen tynne plastmapper dekket gulvet,
farget det rosa og havblått.
En snøhvit lørdag i mars med alle muligheter,
valgte vi akkurat dette:
Omfavnelse, liv og død, oss to, liv og død.

Sandemose_DaDuForsvant
Iben Sandemoses
Da du forsvant handler om å brått miste sin aller Kjæreste. Om å møte det nye livet alene, og om å holde seg fast når parketten revner og sorgbølger braser innover. Men også om det nye, fine som langsomt oppstår. Boka er illustrert av forfatteren.

Lars Saabye Christensen tildelt Brageprisen

$
0
0
Lars Saabye Christensen Foto: Michal Piwnicki

Lars Saabye Christensen Foto: Michal Piwnicki

LowResRgb_Omslagsforside_Dummy_Magnet (4)
Lars Saabye Christensen
er tildelt Brageprisen i klassen for skjønnlitteratur for den storslåtte romanen Magnet!

Vi gratulerer!! 

Om Magnet: 
Magnet er fortellingen om det umake paret Jokum og Synne. De møter hverandre på Sogn Studentby i Oslo på syttitallet, og vi følger dem videre til San Francisco, hvor Jokum etablerer seg som fotograf og Synne som hans kurator.
Magnet handler om tid, kunst og jetlag. Men den er først og fremst en kjærlighetsroman. Jokum lover Synne: Jeg skal elske deg frisk.

Les også gjerne Kristine Kleppos fine intervju med forfatteren HER.

Odin — min sønn – mitt barn

$
0
0

odin_header«Det hjelper ikke å si ifra, de gjør ikke noe uansett» var noe av det siste 13-år gamle Odin sa før han avsluttet sitt eget liv. Med et sterkt ønske om at andre ikke skal oppleve det samme, forteller Katrine Olsen Gillerdalen i boken Odin – En mors kamp for sin sønn historien om Odin som ble mobbet og familiens sorg. Om maktesløsheten når man ikke blir hørt og systemer er viktigere enn menneskene. Barn må bli sett og tatt på alvor.

Sorg er subjektivt, vanskelig og vondt. Vi kan vanskelig sette oss inn i andres sorg, men vi kan lytte og støtte. Sorg kan være så mangt. Det kan handle om en tapt leke, å måtte flytte fra venner og familie og om dødsfall. Vi alle opplever sorg en eller flere ganger i livet. Noen kunne vi ha unngått.

Det å få barn er et privilegie, ikke en selvfølge. Som foreldre og foresatte er vår viktigste rolle å ta vare på de barna vi er så heldige å ha i vårt liv. Vi kan i det også inkludere de barna som ikke er genetisk våre egne. Kanskje er det faktisk sånn at våre «egne» barn vil ha det best om de rundt dem også har det godt?

Odin var et barn som var opptatt av at andre hadde det bra. Noen ganger så mye at han glemte seg selv. Han evnet å se barnet bak fasaden, så de som ikke hadde det så lett. Det var kanskje dette som gjorde det så ekstra vondt da ingen så han?

Barn mobbes over hele landet hver dag. Noen synlig, andre nesten usynlig. For det er mulig å oppdage, og absolutt mulig å gjøre noe med.

Vi må alle spille på det samme laget. Legge forhåndsdømminger og antagelser til side og se barnet for barnet. Vi kan velge å være en del av løsningen, ikke problemet. Vi kan stille spørsmålet «hvorfor» og sammen finne svar slik at løsningene oppdages.

Som mamma bærer jeg nå en tung sorg. Jeg sørger tapet av mitt barn, jeg tørker lillesøsters tårer og jeg lytter til familiens frustrasjon. Det finnes mange foreldre der ute som gjør som meg.

Jeg mener det er viktig at verden, så langt det er mulig, får forståelse for hvor galt det kan gå når barn blir mobbet og ikke føler seg tatt på alvor. Hvor vondt det er for disse barna å se foreldrene sine fortvilte. For uansett hvor mye man forsøker å skåne dem, uansett hvor ofte man forteller dem at de ikke er en byrde, at de er elsket og at man mer enn gjerne står på for dem, så vil de aller fleste føle at det er nettopp det de er: en byrde for mor og far. Alt dette skal barnet håndtere, i tillegg til alt det gjennomgår i en ellers tøff hverdag. Det er mye å takle, selv for en voksen.

odin_omslagMitt viktigste ønske med denne boken er likevel å forhindre at historien gjentar seg. At boken kan vekke så mange som mulig – og bidra til at ingen flere barn engang vil tenke tanken på at døden er eneste utvei. Mobbing må vi bekjempe hver dag, hver og en av oss. Hele samfunnet må stå sammen. Noen av oss kan gå i bresjen, men vi trenger alle med på laget. Fordi mobbing angår oss alle.

Jeg håper dere alle blir med i denne kampen. Jeg håper jeg kan bidra med økt forståelse for mobbingens stygge sider og en bredere innsikt i sorgens verden.

Takk for at du lytter.


Besøk Odin-stiftelsen: Nettside / Facebook

 

Frid Ingulstads nissehistorier

$
0
0

Nissehistorier Julen 2015 _omslag-1Mange har nok lest Frid Ingulstads juleeventyr i ukebladet Hjemmet, og frydet seg over de søte nissene hennes og alt de opplever. Den folkekjære forfatteren er genuint glad i nisser, og har til og med skrevet flere bøker om deres historie.

I år kan alle som liker både nisser og Frid Ingulstad glede seg: I juleheftet Nissehistorier er fem av Frids nisseeventyr samlet. Juleheftet er laget i samarbeid med brødrene Tønnesen. Erlends koselige tegninger har fulgt Frids eventyr i mange år, og hans bror Asbjørn har laget tegneserier av to av Frids historier.

Eventyret Nissen i kvernhuset handler om nissen som etter en storm havner like ved Akerselva, midt i Sønnavind-land, hvor en dristig nissegutt kommer i fare på et isflak i elva. I eventyret Den fineste julen holder nissene ting. Det bekymrer dem at moderne elektroniske apparater ødelegger julestemningen i de tusen hjem.

Heftet består av to eventyr i tegneserieform, og tre i tekst og bilder. Her kan både store og små glede seg over nissekos, og samtidig kanskje lære litt mer om den nordiske nissen liv og levnet.

I denne filmen kan du se Frid Ingulstad fortelle om nissene og hvorfor nissen faktisk er norsk: 

Nissehistorier finner du i kiosk og dagligvare.

Dagens skrivetips

$
0
0

Du blir en forfatter helt enkelt ved å lese og skrive. Du lærer mest av å lese mye og skrive mye, og de mest verdifulle lærepengene er de du lærer deg selv.
Stephen King

Tid for Lussekatter!

$
0
0
Deilige lussekatter hører førjulen til. Denne er oppskriften er hentet fra Andreas Viestads kokebok Julemat.

Deilige lussekatter hører førjulen til. Denne er oppskriften er hentet fra Andreas Viestads kokebok Julemat.

 

Søndag 13. desember er det Lucia, og til da bør du ha bakt deilige LUSSEKATTER! I dag byr vi på oppskriften, som vi har hentet fra Andreas Viestads kokebok JULEMAT.

Det er uklart hvor tradisjonen med lussekatter kommer fra. En historie plasserer Lucia på besøk i Sverige under en periode med hungersnød. Lucia svevet over Vänern, og med seg hadde hun søtsaker som hun ga til de sultende – som dermed ble reddet fra den sikre død. 

Til om lag 20 lussekatter:

200 g smør
5 dl melk
50 g gjær
1/2-1 g safran
1 sukkerbit
2 egg
900 g hvetemel
1 ts salt
1 dl sukker
rosiner

Smelt smør. Hell i melk, varm opp til du har en lunka blanding. Bland i gjær.

Knus safranen og sukkerbiten sammen – sukkerbiten hjelper til å kverne opp safranen. Ha safranen i melkeblandingen og visp inn et egg.

LowResRgb_Omslagsforside_Julemat (1)

Mer informasjon om boken, og bla-i-bok finner du ved å klikke på bildet.

Ha mel, salt og sukker i en bolle. Bland melkeblandingen inn i melet. Arbeid deigen kraftig med en tresleiv til du har en jevn deig. Dekk bollen og la den heve i 1-1 1/2 time.

Forvarm ovnen til 230 grader.

Det er bare fint om deigen er litt løs – brett den et par ganger for å stramme den opp. Dersom den er for rennende, ha i mer mel og elt litt. Form lussekattene slik du liker dem. Det vanligste er krøllete S-er. Pynt bollene med rosiner. La lussekattene heve i 10-20 minutter. Knekk det siste egget og pisk det sammen med litt vann.

Pensle lussekattene med det siste egget, og stek i om lag 8-10 minutter. Sjekk et par ganger under veis, så overflaten ikke blir brent.

TIPS: Dette er en oppskrift som gir mange lussekatter. Det går greit å fryse dem du ikke spiser opp.


Julemenn og julekvinner

$
0
0
827x550

«Jeg liker jula. Det er selvfølgelig en kjønnsfelle. For jula er det stortsett kvinner som tar seg av.» Foto: http://www.dagbladet.no/2012/12/12/tema/reise/norgesferie/hoteller/jul/24782199/

Mange liker ikke jula. Det har vært litt sånn venstrevridd korrekt å mislike jula. For hva er jul om ikke dyrking av vestlig velstand og materialisme kombinert med kjernefamiliedyrking i heteronormativ ånd? Samt feiring av en Jesus de færreste i våre kretser (og i Norge) tror på. Venterommet på psykiatriske institusjoner fylles tradisjonen tro opp når jula nærmer seg. Og folk hisser seg opp over mandelmasse med rød plast rundt som det står god jul på. Den kommer nemlig alt for tidlig og ødelegger alt.

Selv er jeg litt lei av at de konservative og kristne har opsjon på alt av ritualer, fra jul, til dåp og bryllup. Jeg kan ikke forestille meg at vi hadde holdt ut den lange norske vinteren uten jula midt i det hele. Jeg liker jula. Det er selvfølgelig en kjønnsfelle. For jula er det stortsett kvinner som tar seg av. Selv har jeg vært så heldig å treffe en mann som også liker jul. I så stor grad at han tar ansvar for både det ene og det andre i forhold til jula: bake, handle, kjøpe gaver, pakke gaver, lage mat, pynte, kjøpe juletre. Riktignok har denne mannen barn og mange påstår jo at jula er ”mest for barna”. En noe provoserende uttalelse for oss som ikke har barn. Og som faktisk liker jula. Og som gjentas i forbindelse med andre ritualer eller feiringer som bursdager og 17. mai.

Kanskje er det det at jula er en kvinnegreie som gjør at de mennene/guttene uten barn lett blir innbitte anti-julemenn. Som knapt nok klarer å kjøpe gave til mor før de reiser hjem for å feire jul hos henne, i mangel av noe bedre. Som høylytt erklærer at jula ikke betyr noenting, for hvis de innrømmet at den betydde noe, sitter de igjen som en taper som ikke har klart å få til å feire en ordentlig jul. Nå mener ikke jeg at det er et nederlag om man er singel og barnløs å feire jul med sine egne foreldre. Tvert i mot. Er ikke det litt av poenget med ritualer og feiringer; å ta vare på den familien man har?

Men denne redselen som menn har for å gjøre noe for andre, dersom man verken har partner eller egne barn – kanskje nettopp fordi denne omsorgen som ligger i gaver, julekort og andre tegn på at man bryr seg er knyttet til kvinnene. Derfor sier jeg til menn: skriv julekort til tante og til barndomskameraten din – selv om han har kone og barn og ikke tid til å drikke seg full sammen med deg 2. juledag. Kjøpe noen julegaver til folk du bryr deg om. Det er ikke farlig. Det er bare å venne seg til det.

(Denne teksten ble skrevet av en langt yngre og også barnløs Lindkvist. Teksten stod første gang på trykk på baksida av Klassekampen torsdag 4. desember 2008)

Troll, snobber og sofaradikalere

$
0
0
neiltennant1

Ikke helt selfie. Folk jeg har fått beskjed om at jeg ligner, nr 1: Neil Tennant, Pet Shop Boys. Foto: Denis Dulzev

TROLL
Den selvoppnevnte frihetsaktivisten Christian Tybring-Gjedde lanserer en ny definisjon av «nettroll» i Dagbladet: «De mediedefinerte nettrollene gir også uttrykk for noe utover selve ytringene. De stiller de samfunnsansvarlige til veggs, de påpeker inkonsekvenser, arresterer irrasjonelle politiske budskap og ikke minst minner de på iherdig vis eliten om medienes slagside i spørsmål knyttet til innvandringens konsekvenser.” Nettroll er ifølge ham altså et skjellsord venstresida har funnet på for å ekskludere folk som sier det som det er. Lenge vært en hovedsak for de fleste av oss på venstresida, det: Å få en slutt på dekkende beskrivelser av virkeligheten.

Vi kan godt begynne å bruke nettroll i Tybring-Gjeddes betydning, men da må vi først få et nytt ord å bruke om de som fyller kommentarfeltene og de offentlige debattene med kødd, utskjelling, trusler og Eurabia-teorier.

ROYALT KULTURSNOBBERI
Apropos troll, her er Bård Henriksen på nrk.no/ytring :

«De fleste som ler av Knut Nærum ler fordi de andre ler. That’s it. Og det er vel det som kjennetegner elitesosialister og kultursosiologer, sammen med kvinner og homofile over 45 (de som ser på Nytt på nytt). Det er royalt kultursnobberi på linje med slottsmiljøene i de gamle monarkiene.

Man ser det bare på skjerfene :-)»

Her er det mye å ta tak i.

  1. a) Hva ler de andre av?
  2. b) Hva mener Henriksen kjennetegner elitesosialister, kultursosiologer, kvinner og homofile over 45? At de ler, at de ler fordi andre ler, eller at de har inngått en stilltiende overenskomst om å le når noen forteller en viss type vits, uansett hvor umorsom den måtte være?
  3. c) Er det kvinner generelt som ser Nytt på nytt? Eller kvinner over 45? Og er alle kvinner – subsidiært de over 45 – royale kultursnobber?
  4. d) Betyr «royal» det samme her som på engelsk og fransk, altså kongelig? Eller betyr det rojalistisk, dvs. «monarki-vennlig»?
  5. e) Blir alle homofile royale kultursnobber med alderen? Starter de kanskje som republikanere med usnobbete humor, for så å fjerne seg mer og mer fra folket og bli stadig mer opptatt av å le når de andre ler?
  6. f) Kan man se på skjerfet hva folk ler av på TV? Hva om en royal kultursnobb tar av seg skjerfet? Kan vi fortsatt se hva han/hun ler av, eller er vi dermed henvist til ren gjetning?
  7. g) Emotikonet «:-)» betyr at noe er humoristisk ment, men er vanskelig å tyde her. Betyr det at Henriksen egentlig ikke mener at alle som ler av Knut Nærum (fordi de andre gjør det), går med en viss type kultursnobbete skjerf? Men at Henriksen likevel slenger påstanden på som en bonus, for å muntre sine lesere?
  8. h) Og i så fall: Betyr det at alle setningene før den som slutter med emotikon er alvorlig ment?

Jeg jobber med språk, og er ikke fremmed for ironi. Likevel sliter jeg stadig oftere med å forstå om andre mener det de sier og skriver, og det er utelukkende de andres feil.

SOFARADIKALERE
Tybring-Gjedde skriver at «Ytringsfriheten er besværlig, særlig når den slår i retninger som sofaradikalerne finner upassende.» Jeg lurer på om Tybring-Gjedde anerkjenner at radikalere fins, eller om han lever i en verden uten radikalere, bare sofaradikalere. Noen har det sånn: Ingen intellektuelle, bare kvasi-intellektuelle. Ingen kunstnere, bare såkalte kunstnere.

IMG_1958

Vært i Bergen.

SETT
Hellemyrsfolket (Den Nationale Scene)
Livat og melodiøs elendighet. Tre timer gikk fort.

5080 Live (Ole Bull Scene, Bergen)
Jeg står på plakaten, kreditert for tekstbidrag, og er hylende inhabil. Men Markus og Sturle er noen kløppere til å dekonstruere nyhetenes form. Og nå gjør de det altså på scenen, vitsetett og oppfinnsomt.

Sükran Moral: My Pain, My Rebellion (Kode, Bergen)
Den tyrkiske kunstneren har blitt truet på livet, opplevd et samfunn som tyner kvinner og svarer med sånt som sinna kunst pleier å ty til: Jesus, knokler, blod, lik, rovdyr, blodige kroppsdeler, nakenhet, kjønnsorganer, selvportretter, blodige kjønnsorganer, nakne selvportretter. Ubehaget slåss med samtidskunstklisjeene.

Kunst i kamp (Kode, Bergen)
Utstilling av den kunsten nazistene hata og den de godtok. Førstnevnte: Gusjefarger, magre folk og skjeve ansikter. Sistnevnte: Hester, natur, muskuløse menn med lite klær. Blir alle nazister gradvis til homofile kultursnobber over 45?

Spiceworld The Movie (DVD)
The Movie trolig for å skille filmen fra plata av samme navn. Spielberg kalte ikke Jaws for Jaws The Movie, og der fantes det til og med en bok først. Han kunne kalt filmen Jaws The Movie sånn at ingen skulle tro at kinoen viste boka og ikke filmen.

Spiceworld The Movie er en hyllest til de fem sammenraskede jentene i Spice Girls, hvorav to kanskje kan synge og ingen danse. Krydderjentene sliter med å fylle de minimale rollene de har fordelt seg imellom. Ingen forsøker på noe mer. Med vitser som var gamle i 1998. Spice Girls slåss for sin frihet ved å tigge seg til halsløse båtturer med barn ombord, ta med sin høygravide venninne på nattklubb, la henne stå alene igjen og se på at de danser samt å klenge på henne under fødselen i stedet for å dra til Royal Albert Hall og forberede seg på en utsolgt konsert. Girl power handlet, det jeg kan se, om manglende profesjonalitet. Kjente fjes kommer og går, alle virker pinlig berørt. Jentene skal ha for at de viser mye kropp uten at det virker som om de gjør det for gutta. Og for bruk av redningsvest.

LEST
Ross MacDonald: Blodpenger
Måtte lese MacDonald etter å ha referert til ham i Voodoo. Detektiv Lew Archer har blitt spilt av Paul Newman i flere filmer, da under navnet Harper. Amerikansk krim i Chandler-tradisjonen. De rike lider, de fattige er grinete. Archer kjører rundt og viser fram fotografier, blir skutt, truet med høygaffel, ordner opp.

Skram: Avkom
Overraskende lettlest elendighet. Ferdig med bok 4, men har fulgt et råd og hoppet over bok 2. Må nok gjennom den også, om ikke annet for å kunne si at jeg har lest hele Hellemyrsfolket.

Ungdom i familien? Poetisk gavebok om pubertet fra Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus

$
0
0

Gro Dahle2          Kaia_Dahle_Nyhus_20082
Mor og datter; Forfatter Gro Dahle og illustratør Kaia Dahle Nyhus

Gro Dahle (f. 1962) kan vise til et betydelig forfatterskap. Hun skriver innenfor alle skjønnlitterære sjangere, og utga tidligere i høst novellesamlingen Amerika. I  mange år har særlig hennes poetiske barnebøker, illustrert av ektemannen Svein Nyhus, høstet lovord og priser. Samarbeidet med datteren Kaia Dahle Nyhus har også vært en suksess. I 2011 ble Kaia tildelt Kulturdepartementets illustrasjonspris for deres felles prosjekt Håpe, sa gåsa, og i 2013 ble deres tankevekkende bok Krigen (2013) nominert til både Kritikerprisen og Nordisk Råds barnelitteraturpris. Kaia (f. 1990) er utdannet illustratør ved Kunsthøgskolen i Oslo, og har studert Storytelling på Konstfac i Stockholm. I 2014 debuterte hun med egen bildebok, Vil du høre en hemmelighet?, som hun fikk NBUs debutantpris, Trollkrittet, for. Nå har mor og datter samarbeidet om nok et bokprosjekt; Megzilla, en prosalyrisk, grafisk roman om pubertet. Boken berører identitet, kropp, relasjoner – og lengsel etter forelskelse og berøring. Jeg har intervjuet de to om arbeidet med boken og tematikken den skildrer.

Megzilla

- Gratulerer med nok et vellykket, felles bokprosjekt! Megzilla. Hvem fikk ideen? Til tema? Og tittel?
Kaia: – Gro! Hun kom med teksten så å si ferdig før jeg begynte å tenke bilder og helhet. Vi gjorde noen forandringer sammen, men det meste var på plass før jeg ble involvert.

Gro: – Forlaget mitt, redaktøren min, Geir, på barnebokavdelinga på Cappelen Damm, var vel den som egentlig fikk ideen – og “bestilte” en bok med dikt for ungdom. Han valgte på en måte mellom flere prosjekter, flere mulige ideer. Manuset starta som dikt, men beveget seg etterhvert inn mot korttekster og endte opp som et prosaprosjekt, en slags grafisk roman. Tittelen dukka opp i en av tekstene. Den stakk ut, og overdøvet teksten. Jeg tror jeg tenkte ganske med én gang at dette var tittelen. Jeg er veldig fornøyd med tittelen. Den passer godt.

Megzilla er noe så sjeldent som en bildebok om pubertet. Vi møter Ingeborg, som sliter med å være et menneske i forandring. Og med å være jente oppi det hele. Mens jeg leste boken kom Karin Boyes dikt Det gör ont när knoppar brister.. stadig for meg. Og Edvard Munchs Pubertet. Må det være så vondt å bli voksen?
Gro: – Det trenger ikke nødvendigvis gjøre vondt å være ungdom, men det blir ofte en vanskelig eller i hvert fall utfordrende brytningstid, en sårbar fase hvor alt er i forandring og hvor alt blir litt feil, hvor kropp og følelser og sosiale relasjoner endrer seg slik at både den personen ungdommen er og verden rundt ikke lenger er som det var. Det kan plutselig bli vanskelig for en ungdom å vite hvem og hva og hvorfor og hvordan. Det blir et nytt behov for identitet og avklaring, å ikke bare være datter og barn, men være noen som er selvstendig, noen som skal ta valg, stå i mot fristelser, tenke selv, være sterk, uavhengig. Spesielt i vårt samfunn hvor det er så innmari mye press rundt valg veldig tidlig, press til spesialisering, press til rolle, press til å være en type, press til å være flink, estetisk press, indre press, kommersielt press, karrierepress. Det er ikke nok å bare være til, det er en voldsom forventning om å bli noen, gjøre seg synlig og gjøre seg gjeldende, leve opp til idealer og forventinger og krav, ikke minst egne, indre krav om kropp og status og vellykkethet.

Kaia: – Ja, puberteten er vond. Noen ting kunne vært bedre med mer åpenhet og mindre krav, men tror det er unngåelig at det er smertefullt, hormonene, og å se kroppen sin endre seg, er vanskelig. Men det er masse flott med pubertert også. Og masse vondt med andre livsendringer, som sykdom og kjærlighet og andre forandringer man ikke har så mye kontroll over. Og det er denne smerten som gjør livet og kunsten og litteraturen interessante. Ubalanse er spennende og lærerikt. Men jeg tror Ingeborgs historie er mindre vond enn puberteten er for de fleste. Hun har en fin familie, venner, får gutten hun vil ha, og hun har troa på seg selv og framtida.

- Tror dere at gutter og jenter opplever puberteten forskjellig?
Kaia: – Jeg tror mye er felles. Usikkerhet på å passe inn, legning, kropp og hva man vil gjøre med livet er felles. Tror det meste er likt, men innpakkingen kan være forskjellig avhengig av kultur.

Gro: – Jeg tror faktisk det er vanskeligst for jentene. De er tidligere modne og kjenner presset tidligere. Guttene er som de er og leker og sykler og spiller fotball eller sitter på dataen. De gjør det de har lyst til eller det de blir presset til uten å reflektere så mye over hvem de er og hva de burde gjøre, og plutselig har de blitt voksne. Jentene er så bevisste i forhold til roller og krav og hva det vil si å være vellykket. Men selvfølgelig fins det gutter som er tidlig modne og selvbevisste og strever med kropp, med identitet, med legning, med kjønn og ikke vet hvem de er eller hvorfor. Og selvfølgelig fins det jenter som plutselig blir voksne uten å ha vært gjennom den store identitets-prosessen og kampen for selvstendighet.

- Hva med foreldre? Tror dere det generelt er annerledes å ha pubertale jenter i huset enn unge gutter?
Kaia: – Det kan kanskje Gro si noe om. Jeg vet ikke..

Gro: – Jeg syns nok det var mer utfordrende for meg med jentene mine enn med sønnen min. Det var vanskelig å vite hvor mye, hvor lite jeg skulle passe på, hva slags grenser de trengte eller ikke trengte, hvor mye press som var sunt og hva slags press. Men alle trenger ulik oppfølging i forhold til hvem de er og hvordan de har det. Det fins ingen fasit, bare magefølelse og en vag anelse av retning. Alle foreldre gjør noe feil og noe rett, så jeg håpet at jeg gjorde mer bra enn dårlig. Men i ettertid har jeg blitt overraska over og forskrekka over hva som var galt og hva jeg burde gjort annerledes.

- Ungdomstiden er av mange grunner kanskje den mest sårbare perioden i livet. Det er sterke krefter i sving. Nesten rart at de fleste overlever med helse og vett i behold? Dere evner å ta oss med inn i Ingeborgs forvirrede, men også gjenkjennelige indre verden. Ofte er det nesten en slags galskap som ruler?
Gro: – Ja, jeg tror nok at mange i ungdomstida er på sitt mest ville og gale, at de svinger ut, følelsesmessig, og kanskje av og til beveger seg helt på kanten til det farlige, til det psykisk ustabile, noen av reaksjonene og noe av atferden kan tippe helt over. dette handler nok også om å prøve ut grenser, prøve følelser, prøve sinnet sitt, skriket sitt, alvoret sitt. Noen utagerende med voldsom aggresjon og opprør, andre mer inadvendte med depresjon, angst, tvang, selvmordstanker, selvskading, spiseforstyrrelser. Det er mye som står og vipper i ungdomstida. Men heldigvis lander de fleste, finner fotfeste og står støtt.

Kaia: – Vi mennesker overlever ganske mye. Puberteten er vel den mest risikofylte tiden, men om man går inn i den med støtte fra mennesker rundt seg og kunnskap, så er det større sjanse for å komme helskinna gjennom den.

- Dere har også tatt for dere forelskelsen og de gode følelsene. Og viser gjennom hele boken de store sprangene, skiftningene og overgangene i et ungt sinn. Hva har vært de største utfordringene ved å gå løs på et tema som pubertet?
Gro: – Det vanskeligste, syns jeg, er å gjøre det nytt nok, at det ikke blir forslitt, klisjemessig, hørt før, lest før, velkjent, velprøvd. For dette er et ganske godt opptråkka område. Og på den annen side, å få fram følelser og reaksjoner uten at det virker forsert, maniert, tilgjort, påtatt. Dette er en vanskelig balanse, som det ikke helt fins gode løsninger på.

Kaia: – Jeg tror vi begge hadde en idé om å lage en bok som beveger seg mellom det skjønnlitterære og det nesten faglitterære. Jeg ønsket i hvert fall å lage en slags bok om gjennomsnittspuberteten, ikke en direkte oppskrift, men en standard å forholde seg til. Det er mange bøker om kjærlighet og den første kjærligheten, men for meg var nok mange av de andre spørsmålene viktigere, siden de i større grad mangler i litteraturen, som mensen og kropps-identitet og sikker sex.

- Det er ikke lett å finne ord og bilder for krevende «prosesser», som berører både kropp, sinn og nære relasjoner. Hva er det med dere to, som har lykkes så godt – uttrykkene hver for seg, og tekst og illustrasjoner samlet? Dagbladets begeistrede anmelder Marie L. Kleve beskriver Megzilla treffende som: «Poetisk om pubertet..»
Gro: – Takk!! Det var hyggelig sagt!! Jeg vet ikke akkurat om vi har lykkes, tror ikke helt det.. Sjøl ser jeg på dette prosjektet mer som et forsøk, et eksperiment, både som form og som sjanger og som emneområde. Delvis lek og delvis forskning. Jeg snakket med de to døtrene mine og mange andre jenter underveis, om det med mensen spesielt.

Kaia: – Takk for du sier vi har lykkes! Jeg tror Gro og jeg har mange av de samme idealene og ideene og at vi forstår hverandre på en måte som gjør at det er lett å samarbeide. Samtidig tror jeg Gros poetiske og mer kompliserte tekster passer til min litt stiliserte og enkle stil. Jeg liker hvert fall veldig godt å jobbe med mamma! Det er gøy å komme til så gode tekster og ideer!

- Hva er det med kunsten som redskap for å hjelpe oss med de vanskeligste følelsene og tankene våre?
Kaia: – Kunst gir oss ulike metoder å tenke på. Et tema har så mange aspekter, og kunst gir en annen inngang enn faglitteraturen. Noen mennesker blir mest truffet av musikk, andre av ord eller bilder, andre igjen av statistikk eller konkrete beskrivelser. Å skildre livets mangfoldighet på ulike måter tror jeg er viktig for mennesker for å kunne kjenne seg igjen og trekke egne linjer. Når jeg sliter med vanskelige følelser selv og gjenkjenner disse i kunsten, føler jeg meg forstått og kan kanskje forstå meg selv bedre. Det handler om kontrasten mellom det å kjenne seg igjen og bli utfordret samtidig. Dette tror jeg kunst er et godt redskap for.

Gro: – Jeg tenker på kunst som en slags brille som vi kan se det kjente og hverdagslige gjennom. Kunst kan være en fortellermåte som gjør at det kjente og hverdagslige kan fortelles og vises på nye og friske måter. Bildemessig, språklig.

- Som barn ser man gjerne frem til å bli ungdom. Mens mange voksne ikke ønsker seg tilbake til ungdomstiden, fordi de opplevde den som både vond og vanskelig. Samtidig preges vår tid av en higen etter «evig ungdom». Har dere noen tanker rundt dette?
Gro: – Jeg er glad for hver dag jeg blir eldre, jeg, det blir bare enklere og enklere å være menneske. Jeg syns det var forferdelig vanskelig å være ungdom. Vanskelig sosialt. Vanskelig følelsesmessig. Vanskelig å vite hvem jeg var, hva jeg hadde i meg, hva jeg kunne bli, hva jeg kunne håpe på, tro på, strekke meg etter. Det var strevsomt helt til jeg ble 26, da ga jeg ut min første bok og fikk mitt første barn, da ble jeg mor og forfatter, og plutselig hadde jeg rolle og jobb og noe å bruke livet mitt på. Men før det, så var det vanskelig å vite hva jeg var, hvem jeg var, hvor jeg skulle som person, hva jeg skulle legge vekt på, utdanne meg til, hva som var viktig, og hva jeg kunne blåse av. Nå har jeg fått verden mer eller mindre på plass og veit hvem jeg er, men det tok tid!

Kaia: – Jeg er hvert fall utrolig glad for at jeg ikke er ungdom lenger. Jeg hadde det veldig vanskelig i tenårene. Jeg tror det er vanlig, samtidig så angrer man seg kanskje på ting man ikke gjorde. At man lot ungdomstiden «gå til spille», at man burde vært modigere. Ellers tror jeg i vårt samfunn at «ung voksen» sees mer på som et ideal enn ungdom. Som ung voksen har jeg god helse og alle mulighetene. Jeg har egne penger og må ikke ringe mamma om jeg er forsinka. Jeg tror vi skal være glade for at vi ikke har ”evig ungdom”.

- En del av puberteten består i å opponere mot foreldre og andre autoriteter. Trekkes mot og støte fra. Hvordan har det vært hjemme hos dere?
Gro: – Sjøl opponerte jeg lite, og jeg syns nok at døtrene mine har opponert lite. Allikevel vet jeg at de har hatt det strevsomt på hver sin måte. Men det har vært lite opprør både for egen del og døtrene mines. Det hadde kanskje vært enklere om det var tydeligere vegger å rase mot, tydeligere barrierer å bryte, klarere krav å slåss mot.

Kaia: – Jeg var en crazy ungdom, men jeg var ikke typisk. Jeg tror jeg mente mer eller mindre akkurat det samme som Gro og Svein. Og drakk ikke alkohol før jeg var 19. Jeg tror det er lettere og kanskje sunnere å ha en opprørsk ungdomstid. For min del har det vært en vanskeligere balanse som enda ikke er over. Samtidig så har jeg hatt veldig stor respekt for foreldrene mine sine meninger, så kanskje de gjorde det vanskeligere for meg å være opprørsk. Jeg fikk gjøre mer eller mindre hva enn jeg ville og det var heller sånn at Gro oppfordret meg til å gå på fest og være seint ute. Jeg var en dataspill- og skogs-jente.

- Det er sagt og skrevet mye om forholdet mor/datter. Dette er ikke første gang dere samarbeider. Hvordan løser dere utfordringene som ligger i den nære relasjonen? Og slik at begge føler seg ivaretatt?
Kaia: – Jeg føler meg veldig ivaretatt. Jeg får frie tøyler, men når jeg spør om råd, så stiller hun veldig opp. Så for meg er det vel ikke egentlig noen utfordringer. Men nå blir jeg litt usikker på om jeg ivaretar Gro like bra, hahaha.

Gro: – Det er vanskelig med nære relasjoner, å finne balansen. Jeg tror nok det at Kaia nå bor i Tyskland, i Heidelberg, og at vi sees bare en gang i måneden kan være en fin ting hvis det er veldig nært. At det skapes en fysisk avstand gjør det enklere å ikke bli helt sammenvokst. Jeg tror det er sunt med litt avstand – enten psykisk eller fysisk. Det kan fort bli for tett. Og jeg er en tett person, jeg kan være overveldende og kvelende tett og involverer meg altfor mye.

- Dere er en familie med mange kunstnere som samarbeider på ulikt vis, supplerer og utfyller hverandre. Henter dere også inspirasjon hos hverandre eller må dere av og til ut av kretsen for så å komme beriket tilbake?
Kaia: – Inspirasjon er det ofte vanskelig å si hvor kommer fra. Men det meste kommer vel fra Oskjærveien 9, huset vårt med alle bøkene og pappa som hele tida skal fortelle en fun facts og Gro som leser bøker høyt i sofaen. Søstera og broren min er også rare og inspirerende. Jeg har vært utrolig heldig. Jeg har en veldig stimulerende og lærerik og fantasifull familie, samtidig som jeg føler meg forstått og at jeg passer inn. Det gjorde puberteten min lettere enn den kunne vært. Jeg har ikke måttet finne meg selv på samme måte som mange andre. Men det kan bli veldig tett..

Gro:  – Jeg jobber sjøl aldri på inspirasjon, bare på teknikker og metoder, skriver meg inn i inspirasjon, venter ikke på den og leter ikke etter den, men prøver å skape den ved hjelp av skriveteknikker, skriver meg i gang, skriver meg inspirert. Og det kan jeg gjøre hvor som helst og med hvem som helst rundt meg. Men jeg tror også på team, og jeg som ikke klarer gruppearbeid, liker allikevel å ha team-prosjekter med mannen min eller med datteren min. Da trengs ingenting å forklares. Vi er inneforstått med hverandre og en del av en helhet, en del av en kreativ boble. Det er fint. Det er heldig! Og det er ikke minst veldig moro!!g

Ungdom i familien? Poetisk gavebok om pubertet fra Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus

$
0
0
Megzilla

Gro Dahle og datteren Kaia Dahle Nyhus har samarbeidet om nok et bokprosjekt; Megzilla, en prosalyrisk, grafisk roman om pubertet.

Gro Dahle (f. 1962) kan vise til et betydelig forfatterskap. Hun skriver innenfor alle skjønnlitterære sjangere, og utga tidligere i høst novellesamlingen Amerika. I  mange år har særlig hennes poetiske barnebøker, illustrert av ektemannen Svein Nyhus, høstet lovord og priser. Samarbeidet med datteren Kaia Dahle Nyhus har også vært en suksess. I 2011 ble Kaia tildelt Kulturdepartementets illustrasjonspris for deres felles prosjekt Håpe, sa gåsa, og i 2013 ble deres tankevekkende bok Krigen (2013) nominert til både Kritikerprisen og Nordisk Råds barnelitteraturpris. Kaia (f. 1990) er utdannet illustratør ved Kunsthøgskolen i Oslo, og har studert Storytelling på Konstfac i Stockholm. I 2014 debuterte hun med egen bildebok, Vil du høre en hemmelighet?, som hun fikk NBUs debutantpris, Trollkrittet, for. Nå har mor og datter samarbeidet om nok et bokprosjekt; Megzilla, en prosalyrisk, grafisk roman om pubertet. Boken berører identitet, kropp, relasjoner – og lengsel etter forelskelse og berøring. Jeg har intervjuet de to om arbeidet med boken og tematikken den skildrer.

Gro Dahle2Kaia_Dahle_Nyhus_20082
Mor og datter; Forfatter Gro Dahle og illustratør Kaia Dahle Nyhus

- Gratulerer med nok et vellykket, felles bokprosjekt! Megzilla. Hvem fikk ideen? Til tema? Og tittel?
Kaia: – Gro! Hun kom med teksten så å si ferdig før jeg begynte å tenke bilder og helhet. Vi gjorde noen forandringer sammen, men det meste var på plass før jeg ble involvert.

Gro: – Forlaget mitt, redaktøren min, Geir, på barnebokavdelinga på Cappelen Damm, var vel den som egentlig fikk ideen – og “bestilte” en bok med dikt for ungdom. Han valgte på en måte mellom flere prosjekter, flere mulige ideer. Manuset starta som dikt, men beveget seg etterhvert inn mot korttekster og endte opp som et prosaprosjekt, en slags grafisk roman. Tittelen dukka opp i en av tekstene. Den stakk ut, og overdøvet teksten. Jeg tror jeg tenkte ganske med én gang at dette var tittelen. Jeg er veldig fornøyd med tittelen. Den passer godt.

Megzilla er noe så sjeldent som en bildebok om pubertet. Vi møter Ingeborg, som sliter med å være et menneske i forandring. Og med å være jente oppi det hele. Mens jeg leste boken kom Karin Boyes dikt Det gör ont när knoppar brister.. stadig for meg. Og Edvard Munchs Pubertet. Må det være så vondt å bli voksen?
Gro: – Det trenger ikke nødvendigvis gjøre vondt å være ungdom, men det blir ofte en vanskelig eller i hvert fall utfordrende brytningstid, en sårbar fase hvor alt er i forandring og hvor alt blir litt feil, hvor kropp og følelser og sosiale relasjoner endrer seg slik at både den personen ungdommen er og verden rundt ikke lenger er som det var. Det kan plutselig bli vanskelig for en ungdom å vite hvem og hva og hvorfor og hvordan. Det blir et nytt behov for identitet og avklaring, å ikke bare være datter og barn, men være noen som er selvstendig, noen som skal ta valg, stå i mot fristelser, tenke selv, være sterk, uavhengig. Spesielt i vårt samfunn hvor det er så innmari mye press rundt valg veldig tidlig, press til spesialisering, press til rolle, press til å være en type, press til å være flink, estetisk press, indre press, kommersielt press, karrierepress. Det er ikke nok å bare være til, det er en voldsom forventning om å bli noen, gjøre seg synlig og gjøre seg gjeldende, leve opp til idealer og forventinger og krav, ikke minst egne, indre krav om kropp og status og vellykkethet.

Kaia: – Ja, puberteten er vond. Noen ting kunne vært bedre med mer åpenhet og mindre krav, men tror det er unngåelig at det er smertefullt, hormonene, og å se kroppen sin endre seg, er vanskelig. Men det er masse flott med pubertert også. Og masse vondt med andre livsendringer, som sykdom og kjærlighet og andre forandringer man ikke har så mye kontroll over. Og det er denne smerten som gjør livet og kunsten og litteraturen interessante. Ubalanse er spennende og lærerikt. Men jeg tror Ingeborgs historie er mindre vond enn puberteten er for de fleste. Hun har en fin familie, venner, får gutten hun vil ha, og hun har troa på seg selv og framtida.

- Tror dere at gutter og jenter opplever puberteten forskjellig?
Kaia: – Jeg tror mye er felles. Usikkerhet på å passe inn, legning, kropp og hva man vil gjøre med livet er felles. Tror det meste er likt, men innpakkingen kan være forskjellig avhengig av kultur.

Gro: – Jeg tror faktisk det er vanskeligst for jentene. De er tidligere modne og kjenner presset tidligere. Guttene er som de er og leker og sykler og spiller fotball eller sitter på dataen. De gjør det de har lyst til eller det de blir presset til uten å reflektere så mye over hvem de er og hva de burde gjøre, og plutselig har de blitt voksne. Jentene er så bevisste i forhold til roller og krav og hva det vil si å være vellykket. Men selvfølgelig fins det gutter som er tidlig modne og selvbevisste og strever med kropp, med identitet, med legning, med kjønn og ikke vet hvem de er eller hvorfor. Og selvfølgelig fins det jenter som plutselig blir voksne uten å ha vært gjennom den store identitets-prosessen og kampen for selvstendighet.

- Hva med foreldre? Tror dere det generelt er annerledes å ha pubertale jenter i huset enn unge gutter?
Kaia: – Det kan kanskje Gro si noe om. Jeg vet ikke..

Gro: – Jeg syns nok det var mer utfordrende for meg med jentene mine enn med sønnen min. Det var vanskelig å vite hvor mye, hvor lite jeg skulle passe på, hva slags grenser de trengte eller ikke trengte, hvor mye press som var sunt og hva slags press. Men alle trenger ulik oppfølging i forhold til hvem de er og hvordan de har det. Det fins ingen fasit, bare magefølelse og en vag anelse av retning. Alle foreldre gjør noe feil og noe rett, så jeg håpet at jeg gjorde mer bra enn dårlig. Men i ettertid har jeg blitt overraska over og forskrekka over hva som var galt og hva jeg burde gjort annerledes.

- Ungdomstiden er av mange grunner kanskje den mest sårbare perioden i livet. Det er sterke krefter i sving. Nesten rart at de fleste overlever med helse og vett i behold? Dere evner å ta oss med inn i Ingeborgs forvirrede, men også gjenkjennelige indre verden. Ofte er det nesten en slags galskap som ruler?
Gro: – Ja, jeg tror nok at mange i ungdomstida er på sitt mest ville og gale, at de svinger ut, følelsesmessig, og kanskje av og til beveger seg helt på kanten til det farlige, til det psykisk ustabile, noen av reaksjonene og noe av atferden kan tippe helt over. dette handler nok også om å prøve ut grenser, prøve følelser, prøve sinnet sitt, skriket sitt, alvoret sitt. Noen utagerende med voldsom aggresjon og opprør, andre mer inadvendte med depresjon, angst, tvang, selvmordstanker, selvskading, spiseforstyrrelser. Det er mye som står og vipper i ungdomstida. Men heldigvis lander de fleste, finner fotfeste og står støtt.

Kaia: – Vi mennesker overlever ganske mye. Puberteten er vel den mest risikofylte tiden, men om man går inn i den med støtte fra mennesker rundt seg og kunnskap, så er det større sjanse for å komme helskinna gjennom den.

- Dere har også tatt for dere forelskelsen og de gode følelsene. Og viser gjennom hele boken de store sprangene, skiftningene og overgangene i et ungt sinn. Hva har vært de største utfordringene ved å gå løs på et tema som pubertet?
Gro: – Det vanskeligste, syns jeg, er å gjøre det nytt nok, at det ikke blir forslitt, klisjemessig, hørt før, lest før, velkjent, velprøvd. For dette er et ganske godt opptråkka område. Og på den annen side, å få fram følelser og reaksjoner uten at det virker forsert, maniert, tilgjort, påtatt. Dette er en vanskelig balanse, som det ikke helt fins gode løsninger på.

Kaia: – Jeg tror vi begge hadde en idé om å lage en bok som beveger seg mellom det skjønnlitterære og det nesten faglitterære. Jeg ønsket i hvert fall å lage en slags bok om gjennomsnittspuberteten, ikke en direkte oppskrift, men en standard å forholde seg til. Det er mange bøker om kjærlighet og den første kjærligheten, men for meg var nok mange av de andre spørsmålene viktigere, siden de i større grad mangler i litteraturen, som mensen og kropps-identitet og sikker sex.

- Det er ikke lett å finne ord og bilder for krevende «prosesser», som berører både kropp, sinn og nære relasjoner. Hva er det med dere to, som har lykkes så godt – uttrykkene hver for seg, og tekst og illustrasjoner samlet? Dagbladets begeistrede anmelder Marie L. Kleve beskriver Megzilla treffende som: «Poetisk om pubertet..»
Gro: – Takk!! Det var hyggelig sagt!! Jeg vet ikke akkurat om vi har lykkes, tror ikke helt det.. Sjøl ser jeg på dette prosjektet mer som et forsøk, et eksperiment, både som form og som sjanger og som emneområde. Delvis lek og delvis forskning. Jeg snakket med de to døtrene mine og mange andre jenter underveis, om det med mensen spesielt.

Kaia: – Takk for du sier vi har lykkes! Jeg tror Gro og jeg har mange av de samme idealene og ideene og at vi forstår hverandre på en måte som gjør at det er lett å samarbeide. Samtidig tror jeg Gros poetiske og mer kompliserte tekster passer til min litt stiliserte og enkle stil. Jeg liker hvert fall veldig godt å jobbe med mamma! Det er gøy å komme til så gode tekster og ideer!

- Hva er det med kunsten som redskap for å hjelpe oss med de vanskeligste følelsene og tankene våre?
Kaia: – Kunst gir oss ulike metoder å tenke på. Et tema har så mange aspekter, og kunst gir en annen inngang enn faglitteraturen. Noen mennesker blir mest truffet av musikk, andre av ord eller bilder, andre igjen av statistikk eller konkrete beskrivelser. Å skildre livets mangfoldighet på ulike måter tror jeg er viktig for mennesker for å kunne kjenne seg igjen og trekke egne linjer. Når jeg sliter med vanskelige følelser selv og gjenkjenner disse i kunsten, føler jeg meg forstått og kan kanskje forstå meg selv bedre. Det handler om kontrasten mellom det å kjenne seg igjen og bli utfordret samtidig. Dette tror jeg kunst er et godt redskap for.

Gro: – Jeg tenker på kunst som en slags brille som vi kan se det kjente og hverdagslige gjennom. Kunst kan være en fortellermåte som gjør at det kjente og hverdagslige kan fortelles og vises på nye og friske måter. Bildemessig, språklig.

- Som barn ser man gjerne frem til å bli ungdom. Mens mange voksne ikke ønsker seg tilbake til ungdomstiden, fordi de opplevde den som både vond og vanskelig. Samtidig preges vår tid av en higen etter «evig ungdom». Har dere noen tanker rundt dette?
Gro: – Jeg er glad for hver dag jeg blir eldre, jeg, det blir bare enklere og enklere å være menneske. Jeg syns det var forferdelig vanskelig å være ungdom. Vanskelig sosialt. Vanskelig følelsesmessig. Vanskelig å vite hvem jeg var, hva jeg hadde i meg, hva jeg kunne bli, hva jeg kunne håpe på, tro på, strekke meg etter. Det var strevsomt helt til jeg ble 26, da ga jeg ut min første bok og fikk mitt første barn, da ble jeg mor og forfatter, og plutselig hadde jeg rolle og jobb og noe å bruke livet mitt på. Men før det, så var det vanskelig å vite hva jeg var, hvem jeg var, hvor jeg skulle som person, hva jeg skulle legge vekt på, utdanne meg til, hva som var viktig, og hva jeg kunne blåse av. Nå har jeg fått verden mer eller mindre på plass og veit hvem jeg er, men det tok tid!

Kaia: – Jeg er hvert fall utrolig glad for at jeg ikke er ungdom lenger. Jeg hadde det veldig vanskelig i tenårene. Jeg tror det er vanlig, samtidig så angrer man seg kanskje på ting man ikke gjorde. At man lot ungdomstiden «gå til spille», at man burde vært modigere. Ellers tror jeg i vårt samfunn at «ung voksen» sees mer på som et ideal enn ungdom. Som ung voksen har jeg god helse og alle mulighetene. Jeg har egne penger og må ikke ringe mamma om jeg er forsinka. Jeg tror vi skal være glade for at vi ikke har ”evig ungdom”.

- En del av puberteten består i å opponere mot foreldre og andre autoriteter. Trekkes mot og støte fra. Hvordan har det vært hjemme hos dere?
Gro: – Sjøl opponerte jeg lite, og jeg syns nok at døtrene mine har opponert lite. Allikevel vet jeg at de har hatt det strevsomt på hver sin måte. Men det har vært lite opprør både for egen del og døtrene mines. Det hadde kanskje vært enklere om det var tydeligere vegger å rase mot, tydeligere barrierer å bryte, klarere krav å slåss mot.

Kaia: – Jeg var en crazy ungdom, men jeg var ikke typisk. Jeg tror jeg mente mer eller mindre akkurat det samme som Gro og Svein. Og drakk ikke alkohol før jeg var 19. Jeg tror det er lettere og kanskje sunnere å ha en opprørsk ungdomstid. For min del har det vært en vanskeligere balanse som enda ikke er over. Samtidig så har jeg hatt veldig stor respekt for foreldrene mine sine meninger, så kanskje de gjorde det vanskeligere for meg å være opprørsk. Jeg fikk gjøre mer eller mindre hva enn jeg ville og det var heller sånn at Gro oppfordret meg til å gå på fest og være seint ute. Jeg var en dataspill- og skogs-jente.

- Det er sagt og skrevet mye om forholdet mor/datter. Dette er ikke første gang dere samarbeider. Hvordan løser dere utfordringene som ligger i den nære relasjonen? Og slik at begge føler seg ivaretatt?
Kaia: – Jeg føler meg veldig ivaretatt. Jeg får frie tøyler, men når jeg spør om råd, så stiller hun veldig opp. Så for meg er det vel ikke egentlig noen utfordringer. Men nå blir jeg litt usikker på om jeg ivaretar Gro like bra, hahaha.

Gro: – Det er vanskelig med nære relasjoner, å finne balansen. Jeg tror nok det at Kaia nå bor i Tyskland, i Heidelberg, og at vi sees bare en gang i måneden kan være en fin ting hvis det er veldig nært. At det skapes en fysisk avstand gjør det enklere å ikke bli helt sammenvokst. Jeg tror det er sunt med litt avstand – enten psykisk eller fysisk. Det kan fort bli for tett. Og jeg er en tett person, jeg kan være overveldende og kvelende tett og involverer meg altfor mye.

- Dere er en familie med mange kunstnere som samarbeider på ulikt vis, supplerer og utfyller hverandre. Henter dere også inspirasjon hos hverandre eller må dere av og til ut av kretsen for så å komme beriket tilbake?
Kaia: – Inspirasjon er det ofte vanskelig å si hvor kommer fra. Men det meste kommer vel fra Oskjærveien 9, huset vårt med alle bøkene og pappa som hele tida skal fortelle en fun facts og Gro som leser bøker høyt i sofaen. Søstera og broren min er også rare og inspirerende. Jeg har vært utrolig heldig. Jeg har en veldig stimulerende og lærerik og fantasifull familie, samtidig som jeg føler meg forstått og at jeg passer inn. Det gjorde puberteten min lettere enn den kunne vært. Jeg har ikke måttet finne meg selv på samme måte som mange andre. Men det kan bli veldig tett..

Gro:  – Jeg jobber sjøl aldri på inspirasjon, bare på teknikker og metoder, skriver meg inn i inspirasjon, venter ikke på den og leter ikke etter den, men prøver å skape den ved hjelp av skriveteknikker, skriver meg i gang, skriver meg inspirert. Og det kan jeg gjøre hvor som helst og med hvem som helst rundt meg. Men jeg tror også på team, og jeg som ikke klarer gruppearbeid, liker allikevel å ha team-prosjekter med mannen min eller med datteren min. Da trengs ingenting å forklares. Vi er inneforstått med hverandre og en del av en helhet, en del av en kreativ boble. Det er fint. Det er heldig! Og det er ikke minst veldig moro!!g

Den store kjøttkokeboka av Andreas Viestad

$
0
0
Andreas Viestad

Andreas Viestad

Lammeskank i rødvin, kjøttkaker i brun suas, skinkestek, ytrefilet med bakt hvitløk og chorizo, helstekt ytrefilet med peppersaus, perfekt helstekt indrefilet… Godt! Men …

Kan man spise alt dette med god samvittighet eller burde man la være? I en tid da mange stiller seg dette spørsmålet, utgir Andreas Viestad en bok om kjøtt der han oppfordrer: – Spis ansvarlig, spis hele dyret.

Det har vært utrolig morsomt og lærerikt å jobbe fram denne boka, og det er blitt en flott hyllest til kjøtt og en helhetlig tanke om utnyttelse av alle stykningsdelene på dyret. Som en avdanket miljøaktivist er jeg glad for at vi endelig kan lære hvordan man tilbereder kjøtt på en velsmakende og bærekraftig måte. Blant kokebokas 200 oppskrifter finner man selvsagt oppskrifter på saftig lammestek og mør biff, men man oppdager også en helt ny verden av matretter med stykningsdeler man trodde var ubrukelige. Mette Randem har tatt de fantastiske bildene av mat, folk og ikke minst fe.

Jeg er imidlertid usikker på om jeg noen sinne vil komme til å lage milt på crostini, men i boka til Andreas er det minst 200 andre oppskrifter å fråtse i. Denne boka vil bli stående lett tilgjengelig på mitt kjøkken.

Til helgen skal jeg lage Boeuf Bourguignon, den er allerede blitt min favoritt. Enkelt, bærekraftig, ikke dyrt – og ikke minst utrolig godt!

viestad

Boeuf Bourgignon fra Andreas Viestads kjøttkokebok. Foto: Mette Randem

Dette trenger du:
Nok til 6–8

150–200 g bacon, i ett stykke
2 løk, hakket
2–6 fedd hvitløk, grovhakket
1 ½ kg oksekjøtt, høyrygg eller bibringe (renset for fett)
2–3 ss smør
3 ss hvetemel
100 g sellerirot, i små biter
1 gulrot, hakket
1 liten kvist timian
2 laurbærblad
300–500 g små perleløk eller sjalottløk, renset
300–500 g små sjampinjonger (del i to eller fire hvis de er store)
1–2 ss tomatpuré
1 flaske rødvin
2 dl oksekraft

Slik gjør du:
Forvarm stekeovnen til 200 grader. Skjær bacon i små terninger. Stek på lav varme i en stor gryte (en som tåler å bli satt i ovnen) til den er stekt og har svettet ut temmelig mye fett. Løft ut baconbitene og ha dem i en bolle. Stek løk og hvitløk i baconfettet til de er myke og litt gylne. Løft dem ut og ha dem i bollen med baconet.

Skjær kjøttet i omtrent 3 centimeter store biter. Tørk det godt. Skru opp varmen og brun kjøttet i gryten i 7–10 minutter. Snu det mange ganger underveis. Dryss over mel og stek i ett minutt til. Ha deretter i alle de andre ingrediensene, inkludert vinen og løken og baconet du har tatt vare på. Hvis du tenker å bruke tomatpuré, rør den forsiktig inn i litt vin eller kraft, så du ikke får noen klumper.

Ha lokk på gryten og sett i ovnen. La bake i 1 ½–2 timer. (Hvis det skal koke lenger enn halvannen time, sjekk at den ikke koker tørr, skru gjerne ned varmen, ha eventuelt på litt mer væske.) Er det fortsatt en stund til servering, skru ned varmen i ovnen til 80 grader – der kan den stå på i flere timer.

Hvis du skal servere dagen etter, la gryten stå kjølig. Det vil forme seg et fettlokk. Dette er lett å fjerne, hvis du vil, samtidig ligger jo mye av smaken nettopp i fettet.

 

Viewing all 4759 articles
Browse latest View live